- frihetens röst i det digitala ljudflödet


Frihetsjournalens poddradio, avsnitt 1:

Feminism och fri vilja, grundtrygghet och riksdagen inifrån

Frihetsjournalens första poddradioprogram. Medverkande: bloggaren och författaren LOUISE PERSSON om sin kommande kontroversiella bok om feminism och individualism, samt riksdagsmannen FREDRICK FEDERLEY (c) om grundtrygghet, värderingar och om att vara riksdagsman. Programledare: Dick Erixon.

Lyssna här:

Ladda ner MP3-fil

Bloggaren Louise Persson menar att feminismen så som den kommit att tolkas i Sverige "förmenar kvinnor deras egen fria vilja". Kvinnor anses inte kunna utöva sina rättigheter och kan inte avgöra sitt eget bästa. De olika sorternas feminister utövar därmed ett förtryck av kvinnor. "Det tycker jag är allvarligt", säger Louise Persson som i en kommande bok kommer att göra upp med denna kollektivism, utifrån ett individualistiskt perspektiv.
(6 min)

Förre ordföranden för centerungdomarna Fredrick Federley svarar öppenhjärtigt på hur det egentligen är att ha blivit riksdagsman. Efter ett år i riksdagen får han frågan: är det något som förvånat dig?

I valet av viktigaste ideologiska fråga för framtiden lyfter han fram socialförsäkringarna (sjukpenning, a-kassa, förtidspension mm) där han vill se en övergång till grundtrygghetsprincipen. Och hur den skiljer sig från dagens system och från tankarna om medborgarlön.

Andra värderingar som avhandlas är småföretagandets villkor, avtalsfriheten som fundament i ett fritt samhälle och enmansvalkretsar för en starkare demokrati.

På frågor om hur regeringen sköter sig ger Federley omdömen om Sven Otto Littorin, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt.
(26 min)

Sista punkt i programmet är några notiser:
- medborgarrättsaktivister protesterar mot staty av Martin Luther King i Washington DC.
- presidentkandidaten John Edwards uppmanar till mindre bilresande, samtidigt som det avslöjats att han har bränsleslukande SUV:ar.
- socialdemokratiska A-lotteriet vill nu avskaffa det statliga spelmonopolet.
(4 min)

[5 september 2007]