Statsrådsduellen
I väntan på valrörelsen inför riksdagsvalet 2006 publicerar bloggen i hjärtat rebell tänkta dueller mellan sittande minister från den socialdemokratiska regeringen och en möjlig borgerlig utmanare.

Mycket talar för att de politiska skillnaderna mellan de två regeringsalternativen kommer att vara mindre än på mycket länge. Valet kommer därmed mer att handla om personliga kvaliteter och förtroenden än om sakfrågorna. Det är därför särskilt intressant att studera hur den utmanande borgerliga alliansen står sig i konkurrensen med de socialdemokratiska statsråden.


Fredag 2005-09-02 / 8.30
DUELLEN: VEM BILDAR BÄST REGERING? Hur står sig då de borgerliga om de på post efter post måste matcha sittande statsråd? Hur ser Göran Perssons och Fredrik Reinfeldts laguppställning ut? I poängsättningen har framför allt opinionsbildande förmåga och utåtriktat ledarskap spelat stor roll. Om vi summerar temaserien statsrådsduellen har sittande regering får 49 poäng, ett snitt på 2,6 poäng, medan den borgerliga får 61 poäng, i snitt 3,2 poäng. Skillnaden är alltså inte särskilt stor.

För mig ger det en antydan om att de borgerliga behöver lyfta sig än mer, deras företrädare måste delta mer i opinionsbildningen eftersom vi alla känner till den benkrossartaktik som socialdemokratin kommer att sätta in. Och den här gången kommer de att slåss för sina liv och karriärer, de vet att de kan förlora den stat de anser vara deras.

När ministerposter har fördelats har principen från Bildt-regeringen följts, alltså har departementen fördelats mellan partierna, istället för som i Fälldin-regeringarna då olika partiföreträdare ingick i samma departement och kunde leda till partipolitiska trätor redan på planeringsstadiet.

Det handlar om 8 departement plus statsrådsberedningen och 19 statsråd. Kristdemokraterna har här fått två ministrar av 19 (11 procent) och ett departement (11 procent). Men detta departement, inrikesdepartementet, är en sammanslagning av flera tidigare departement.

Centerpartiet har fått ett departement (11 procent) och 3 ministrar (16 procent). Näringsdepartementet är ett tungt departement som innehåller de gamla arbetsmarknadsdepartementet och industridepartementet och blir än tyngre eftersom jordbruksdepartementet i detta förslag inkluderats i det.

Folkpartiet har tilldelats två departement (22 procent) och 5 ministrar (26 procent). Justitiedepartementet och utbildningsdepartementet är också de som partiet allra mest borde eftertrakta med tanke på partiets profilerade valfrågor.

Moderaterna får fyra departement plus statsrådsberedningen (56 procent) och 9 ministrar (47 procent), vilket kanske är lite mer än den andel partiet kan komma att utgöra av regeringsunderlaget - mer än 25 procent i riksdagen. Det var inte avsikten att ge moderaterna övertag, men det är faktiskt lättare att hitta personer som för en utomstående framstår som ministerämnen än i de andra partierna. De mindre partierna håller tillbaka, får man en känsla av, ministerämnen för att låta partiledaren få allt medieljus. Så borde det inte vara. Fler i partiledningarna borde profilera sig.

Könsmässig fördelning har inte varit något kriterium, så det är ett bevis på hur jämställt Sverige är när det visar sig att temaserien statsrådsduellen i en anti-feministisk blogg producerar 9 män och 10 kvinnor (53 procent) för en tänkt borgerlig regering.

Vem regerar efter valet 2006?

STATSRÅDSBEREDNING
Socialdemokratiska regeringenTänkbar borgerlig regering
Statsminister Göran Persson Fredrik Reinfeldt (m)
Vice statsminister Bosse Ringholm - - -
JUSTITIEDEPARTEMENTET
Justitieminister Thomas Bodström Johan Pehrson (fp)
Invandrar- och jämställdhetsminister Jens Orback Cecilia Malmström (fp)
UTRIKESDEPARTEMENTET
Utrikesminister Laila Freivalds Gunilla Carlsson (m)
Migrationsminister Barbro Holmberg - - - (se justitiedep)
Biståndsminister Carin Jämtin Tove Lifvendahl (m)
FÖRSVARSDEPARTEMENTET
Försvarsminister Leni Björklund Mikael Odenberg (m)
SOCIALDEPARTEMENTET
Socialminister Berit Andnor Kristina Axén Olin (m)
Sjukvårdsminister Ylva Johansson Beatrice Ask (m)
Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson - - -
Socialförsäkringsminister - - - Anne-Marie Pålsson (m)
FINANSDEPARTEMENTET
Finansminister Pär Nuder Ulf Kristersson (m)
Kommunminister Sven-Erik Österberg Anna Ibrisagic (m)
UTBILDNINGS- O KULTURDEPARTEMENTET
Utbildningsminister Leif Pagrotsky Lars Leijonborg (fp)
Kulturminister - - - Olle Wästberg (fp)
Förskole- o ungdomsminister Lena Hallengren - - -
Skolminister Ibrahim Baylan Jan Björklund (fp)
JORDBRUKSDEPARTEMENTET
Jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist - - - (se näringsdep)
INRIKESDEPARTEMENTET (fd miljö- o samhällsbyggnads)
Inrikesminister - - - Göran Hägglund (kd)
Miljöminister Lena Sommestad - - -
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin Maria Larsson (kd)
NÄRINGSDEPARTEMENTET
Näringsminister Thomas Östros Maud Olofsson (c)
Infrastrukturminister Ulrica Messing - - - (se inrikesdep)
Jordbruks- och småföretagarminister - - - Åsa Torstensson (c)
Arbetslivsminister Hans Karlsson Roger Tiefensee (c)



Fredag 2005-09-02 / 8.30
DEL 19: VEM BLIR STATSMINISTER? För första gången sedan Thorbjörn Fälldins dagar ser det borgerliga alternativet ut att få en självskriven statsministerkandidat även före valdagen. I den sista statsrådsduellen möts statsminister
Göran Persson och utmanaren Fredrik Reinfeldt.

Även om det inte är så stor åldersskillnad känns det ändå som en generationernas kamp mellan den gamla 40-talistgenerationens Persson (f 1949), en generation som styrt medierna och politiken i flera årtionden, mot 60-talistgenerationens Reinfeldt (f 1965), ur generationen som ännu aldrig haft riktig makt.

Det är också de gamla idéernas lag mot den nya mjuka förnyelsens lag. Den gamla bombastiska retorikens team mot den nya vardagligt resonerandets team.

Persson och Reinfeldt står för olika saker i precis allt. Det blir en intressat valrörelse att följa. Duellen blir jämn: båda får 4 poäng var.


Torsdag 2005-09-01 / 10.18
DEL 18: VEM BLIR UTBILDNINGSMINISTER? I 18:e och näst sista sista delen i temaserien statsrådsduellen har vi kommit till
Leif Pagrotsky. Han utmanas av folkpartiledaren Lars Leijonborg. Folkpartiet har profilerat sig starkt på skolfrågorna och kommer i den här bloggens tänkta borgerliga regering att leda arbetet med att upprätta utbildningens anseende, vilket är en paradox att det ska behövas i ett samhälle som med viss rätt har kommit att kallas kunskapssamhället.

Lars Leijonborg är född 1949 och uppvuxen i Solna. Efter förbundsordförandeskap i folkpartiets ungdomsförbund och socionomexamen blev han politisk tjänsteman, bl a partisekreterare (fp) 1980-83. Han var chefredaktör för tidningen NU 1983-84 och sedan konsult på Svenska ManagementGruppen 1984-90. Riksdagsman sedan 1985, gruppledare från 1991 och från 1997 partiledare. Är därmed den bland de borgerliga som varit partiledare längst. Han accepterade partiledarskapet med viss tvekan och avgångskraven dök snart upp, men sedan valrörelsen 2002 har partiet hittat en profil där man inte uppfattas som mes-liberal utan ett parti som står för värderingar också när det gör ont. Leijonborgs frisinnade rötter har nog bidragit till att han klarat omorienteringen med stor trovärdighet och gott stöd i opinionen.

Leif Pagrotsky är född 1951 i Göteborg, där han blev pol.mag och civilekonom. Olika tjänster på Riksbanken, finansdepartementet och statsrådsberedningen samt i OECD i Paris innan han 1994 blev statssekreterare i finansdepartementet. Statsråd i samordningsminister 1996, handelsminister 1997, näringsminister 2002, utbildningsminister 2004.

Eftersom Leif Pagrotsky har en hög profil och en förtroendeingivande framtoning blir duellen jämn trots att han möter en partiledare. Om Pagrotsky inte var så förmögen privat kanske han kunnat vara med i spekulationerna om Perssons efteträdare: 4 poäng vardera, av 5 möjliga.


Onsdag 2005-08-31 / 9.22
DEL 17: VEM BLIR NÄRINGSMINISTER? Så var det dags för
Thomas Östros att utmanas av centerledaren Maud Olofsson. Här får hon tillsammans med jordbruks- och småföretagarminiser Åsa Torstensson och arbetslivsminister Roger Tiefensee leda den här i bloggen tänkta borgerliga regeringens centrala arbete att få fart på Sverige. Näringsdepartementet består av det gamla industridepartementet, arbetsmarkandsdepartementet och jordbruksdepartementet.

Thomas Östros bor i Uppsala, men föddes i Gällivare 1965. Började som ombudsman i SSU samtidigt som han tog högskoleexamen på förvaltningslinjen, sedan fil.lic i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Riksdagsledamot 1994, politiskt sakkunnig i finansdepartementet 1995, skatteminister 1996, utbildningsminister 1998 och näringsminister sedan 2004. Östros är en skicklig politiker, men har ett drag av politruk över sig - det kommer många ord ur hans mun men betyder de någonting?

Maud Olofsson föddes 1955 i Örnsköldsvik, men bor nu i Högfors, Västerbotten. Var ombudsman i ungdomsförbund och parti, för att sedan vara hemma medan barnen var små. Därefter projektledare i kommunen och vd för Hushållningssällskapet i Västerbotten. Partiledare sedan 2001.

Duellen vinner naturligtvis Maud Olofsson, hon är en av de mest synliga politikerna i Sverige idag och hon inte bara trivs utan tycks växa med uppgiften. Hon har ju också profilerat just företagarfrågorna, de som centerpartiet en gång var starka på. Östros får 3 poäng, Olofsson 4, av 5 möjliga.


Tisdag 2005-08-30 / 8.28
DEL 16: VEM BLIR INRIKESMINISTER? Idag är
Lena Sommestad miljöminister i miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet. Hon utmanas på statsrådsduell av kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som dock i den här bloggens tänkta borgerliga regering blir inrikesminister i det till inrikesdepartementet omdöpta departementet. Här sitter också samhällsbyggnadsminister Maria Larsson (kd) och tillsamman har de ansvar för miljö-, energi-, regional-, bostads-, kommunikations- och IT-frågorna.

Göran Hägglund är född 1959 och bor i Bankeryd. Han var ombudsman i kristdemokraterna och Alf Svenssons politiske sekreterare i riksdagen 1985-88 då Svensson var ensam kristdemokrat i riksdagen genom den valtekniska samverkan med centerpartiet. Därefter försäkringskonsult i Wasa till dess han själv blev riksdagsman 1991, i kristdemokraternas verkliga genombrott i svensk politik. Partiledare sedan april 2004.

Lena Sommerstad har varit folkskollärarare, forskare, vd i Institutet för framtidsstudierär och professor i ekonomisk historia. Blev miljöminister 2002 utan tidigare politisk erfarenhet. Och hon framstår mer som forskare och tjänsteman än politiker. Är född 1957 i Börje, Uppsala län.

Duellen slutar med 2 poäng för Sommerstad och 3 poäng för Hägglund.


Måndag 2005-08-29 / 8.34
DEL 15: VEM BLIR FINANSMINISTER? I serien statsrådsduellen har vi nu kommit till posten som finansminister:
Pär Nuder utmanas av Ulf Kristersson (m).

En av de intressanta händelserna inom moderaterna denna vår är att Fredrik Reinfeldt rett ut konflikten med Ulf Kristersson som kommit tillbaka till riksscenen. De båda stod på 1990-talet för olika falanger inom partiet, Kristersson för spetsigt liberalt nytänkande, Reinfeldt för en mer konservativt grundad pragmatism. Reinfeldt tog hem segern genom starkare intern förankring, medan Kristersson haft ett brett kontaktnät med samhället utanför partiet. Man kan faktiskt se ”ekumeniken”, ett då mycket kontroversiellt samarbetsprojekt 1994-97 mellan yngre borgerliga ur de fyra partierna där Kristersson var den drivande, som ett embryo till Allians för Sverige. Man kan nog säga att Kristersson var före sin tid, något som inte belönas i politiken.

Att den som efter interna motsättningar avgår med segern inte förnedrar motståndaren är ovanligt i politiken och det visar att Reinfeldt har goda ledarkvaliteter. Han vet att Ulf Kristersson har kapacitet som moderaterna vore dumma att inte ta vara på.

Kristersson är född 1963 och uppvuxen i Skåne och Sörmland. Efter civilekonomexamen i Uppsala var han ordförande i Moderata ungdsomsförbundet och riksdagsman i 9 år. Var marknadschef på Timbro och informationsdirektör i Connecta /Adcore under IT-boomen och satsade sedan på att lära sig det politiska hantverket på den nivå som ligger närmast medborgarna genom att leda moderaterna i kommunen Strängnäs till borgerlig valseger och bli finanskommunalrådet.

Pär Nuder är född samma år som Kristersson, men växte upp i Österåker, Stockholms län. Efter jur.kand blev han politiskt sakkunnig hos justitieministern 1986, 23 år gammal. Under Bildt-regeringens tid var han politisk sekreterare i socialdemokratiska riksdagsgruppen. Från 1994 riksdagsledamot och från Göran Perssons tillträde som statsminister 1996 sakkunnig och sedan statssekreterare i statsrådsberedningen. 2002 samordningsminister och från 2004 finansminister.

Duellen blir jämn. Nuder syns mycket och är säker, men ger ett ganska byråkratiskt intryck. Kristersson har varit borta ur rampljuset i flera år men har vanan sedan tidigare: 3 poäng vardera, av 5 möjliga.


Söndag 2005-08-28 / 15.02
DEL 14: VEM BLIR SJUKVÅRDSMINISTER?
Ylva Johansson utmanas i bloggens temaserie statsrådsduellen av riksdagsledamoten Beatrice Ask (m).

Beatrice Ask blir det enda statsrådet från Bildt-regeringen som kommer tillbaka. Det visar hur länge de borgerliga varit utanför makten - 12 år. Då var Ask skolminister. Just nu är hon moderaternas talesman i rättsfrågor. Hon är yrkespolitiker sedan ungdomen, vilket denna blogg inte uppskattar, men samtidigt behövs regeringserfarenhet i en ny regering där alla andra är färska statsråd. Hon blir sjukvårdsminister i socialdepartement. Ask är född 1956 i Sveg, Härjedalen, och har varit ordförande i moderata ungdomsförbundet, skolborgarråd i Stockholm och riksdagsledamot sedan 1994.

Ylva Johansson blev riksdagsledamot för vänsterpartiet 1988. Lämnade partiet och gick med i socialdemokraterna. Blev skolminister 1994 och slutade 1998 då kärleksaffär med statsrådskollegan Erik Åsbrink offentliggjordes. Efter några år som konsult kom hon tillbaka till regeringen förra året, då som vård- och äldreomsorgsminister. Johansson är född 1964 i Huddinge.

Duellen blir jämn, båda är politiska proffs och når ut mer än många andra: 3 poäng vardera, av 5 möjliga.


Lördag 2005-08-27 / 10.14>
DEL 13: VEM BLIR KULTURMINISTER? Göran Persson avskaffade ju kulturministern och la kulturfrågorna under utbildningsministern, i vars utbildningsdepartement andrestatsrådet är förskole- och ungdomsminister
Lena Hallengren, men i den här bloggens tänkta borgerliga regering finns en kulturminister som kan stå för detta viktiga perspektiv: Olle Wästberg (fp).

Wästberg är nu chef för Svenska Institutet. Dessförinnan bl a generalkonsul i New York, chefredaktör för Expressen, statssekreterare i Bildt-regeringen och riksdagsledamot. Har också varit styrelseordförande i Sveriges Radio och Stockholms Stadsteater. Wästberg är född i Stockholm 1945 där han också bor. Han är en ovanlig politiker, den med mest intellektuell framtoning jag kan komma på. Han har inte låtit partipolitiken dominera utan intar ett vidare och resonerande perspektiv, något en regering, som ju jobbar som ett lag och kollektiv, behöver. Och efter Marita Ulvskog och s-regeringens vanstyre i kulturen kan Wästberg höja sakområdet (utan att för den skull lova massa skattepengar).

Lena Hallengrens uppgifter får utbildningsministern ta hand om. Hon är född 1973 i Kalmar där hon blev SSU-ordförande och politisk sekreterare i Kalmar kommun. Sedan förbundssekreterare i SSU i Stockholm 1999 och statsråd 2002. Hon har inte gjort några avtryck i rikspolitiken.

Det här blir en av de mest ojämna duellerna. Hallengren får 1 poäng, Wästberg 4, av 5 möjliga.


Fredag 2005-08-26 / 8.44
DEL 12: VEM BLIR UTRIKESMINISTER? Så var det dags för
Laila Freivalds att utmanas. Det blir hon i bloggens temaserie statsrådsduellen av riksdagsledamoten Gunilla Carlsson (m).

Laila Freivalds är född 1942 i Riga. Jurist som efter tjänstgöring i domstolar blev byrådirektör och generaldirektör i Konsumentverket. Justitieminister i Ingvar Carlssons regering 1988-91 och 1994-2000. Efter lägenhetsaffär och avgång, direktör för Svensk Scenkonst. Tillbaka i regeringen 2003 efter Anna Lindhs död. Också som utrikesminister blev hon omstridd för sitt tvära humör som fungerade illa efter flodvågskatastrofen julen 2004. Har en mer juridisk än politisk framtoning.

Gunilla Carlsson är moderaternas utrikestaleskvinna, född 1963 och uppvuxen i Östergötland. Nu bosatt i Tyresö, Stockholms län. Carlsson var europaparlamentariker 1995-2002 och därefter riksdagsledamot. Andre vice ordförande i partistyrelsen sedan 1999. Har skapat sig en stark ställning i partiet genom att respektera grösrötterna och ha god personkännedom, ett gammalt politikerknep för att bygga förtroende. Hon talar, som de flesta andra, om utrikesfrågorna med ett inrikespolitiskt perspektiv, utom i europafrågorna där hon ofta försvarat Brysselbyråkratins ståndpunkter.

Duellen är jämn: 2 poäng vardera, av 5 möjliga.


Torsdag 2005-08-25 / 8.21
DEL 11: VEM BLIR SKOLMINISTER? Så var det dags för skolminister
Ibrahim Baylan att utmanas. Det blir han av Jan Björklund i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen.

Efter partiledarna finns det ingen borgerlig politiker med en så tydlig profil som Björklund. Han drev frågor om ordning och reda i skolan långt innan det började bli en accepterad ståndpunkt och är därmed en av dem som skapat den opinion som nu råder. Så agerar de allra starkaste politikerna: de intar positioner de tror på även om de inte är populära, och ser till att de blir det. Björklund är född 1962 i Skene, Västergötland, och var yrkesofficer i försvaret från 1982. Slutade som major på Livgardet i Stockholm då han 1994 blev borgarråd i Stockholm. 1998-2002 skolborgarråd. Nu åter i opposition. Dessutom förste vice partiledare.

Ibrahim Baylan var ledamot i Umeås skolstyrelse och anställd som ombudsman när han blev skolminister. Har varit aktiv i SSU. Han är född 1972 i sydöstra Turkiet och kom till Sverige som 9-åring. Det var efter hård kritik för att det inte fanns någon invandrare i regeringen som Ibrahim Baylan rekryterades. Han har haft en del problem då han krävt att studier utförda på uppdrag av skolverket och som inte gav önskat resultat skulle dras tillbaka. Annars har han synts i mindre utsträckning än Jan Björklund.

Duellen har därför en klar segrare: Baylan får 1 poäng, Björklund 4, av 5 möjliga.


Onsdag 2005-08-24 / 8.26
DEL 10: VEM BLIR FÖRSVARSMINISTER?
Leni BJörklund utmanas i bloggens temaserie statsrådsduellen av Mikael Odenberg, moderaternas gruppledare i riksdagen.

Leni Björklund, född 44, började som folkbildningskonsulent i Skolöverstyrelsen och har varit kommunalråd i Järfälla och finanslandstingsråd i Stockholm. När hon utsågs till försvarsminister 2002 var hon generalsekreterare i Svenska kyrkan.

Mikael Odenberg, född 1953, är allmänpolitiker som rört sig över många sakområden under 15 år i riksdagen, just nu som ekonomisk talesman och på den tunga posten som gruppledare. Försvarsdepartementet behöver en väl förankrad minister som kan få ordning på ekonomin, och Odenberg har egenskaperna för det. Han är rak och hård i sina uttalanden, exakt vad försvaret behöver.

Duellen resulterar i 2 poäng för Björklund, 3 poäng för Odenberg, av 5 möjliga.


Tisdag 2005-08-23 / 9.26
DEL 9: VEM BLIR BITR FINANSMINISTER? Idag är
Sven-Erik Österberg kommun- och finansmarknadsminister i finansdepartementet. Han utmanas på duell av europaparlamentarikern Anna Ibrisagic (m) som i den tänkta borgerliga regeringen får det uppdraget.

Sven-Erik Österberg är med i den hårda konkurrensen om mest anonyma minister i nuvarande regering. Han föddes 1955 och började som lant- och skogsarbetare, sedan ombudsman i skogsarbetarförbundet, kommunalråd i Skinnskatteberg, riksdagsledamot och sedan förra året minister.

Anna Ibrisagic är född i Bosnien 1967 och kom till Luleå på julafton 1992. Var vd i Norrbottens Handelskammare tills hon 2002 blev riksdagsledamot och europaparlamentariker 2004. Hon har suttit i kommunfullmäktige i Luleå och ingår sedan 2001 i moderaternas partistyrelse.

Ibrisagic är en frisk fläkt med en tydlig övertygelse och lite rakare än många andra politiker, även om hon inte synts utåt. Hon får i regeringen avlasta finansministern på samma sätt som Österberg gör idag. Duellen slutar: Österberg 1 poäng, Ibrisagic 2 av 5 möjliga.


Måndag 2005-08-22 / 8.41
DEL 8: VEM BLIR ARBETSLIVSMINISTER? De har mötts i medierna flera gånger senaste månaderna, arbetslivsminister
Hans Karlsson och centerns ekonomiske talesman Roger Tiefensee, efter det att centerpartiet uttalat sig emot fackförbundens rätt till sympatiåtgärder mot företag som uppfyller kollektivavtalen.

I en redan trängd situation för skogsnäringen, efter vinterns storm som fällde stora delar av södra Sveriges skogar, stödde Pappers och Metall sympatiåtgärder (som övertidsblockad) för strejkande finska pappersarbetare, trots att svensk skogsnäring följer ingångna avtal till punkt och pricka. Det är orimligt att företag kan dras in i konflikter när det finns ett gällande kollektivavtal, menar Tiefensee, som är riksdagsledamot från Flen i Sörmland, född 1967.

Hans Karlsson reagerade mycket starkt mot centerns krav på att inskränka arbetsrätten på denna punkt. Att försämra rätten till sympatiåtgärder är högerpolitik, menar han. Karlsson är född 1946 och arbetade som målare innan han gjorde facklig karriär. Var LO:s avtalssekreterare från 1994 fram till 2002 då han blev minister.

Det här blir en svår duell eftersom Karlsson med sin stabila förankring i arbetarrörelsen är en mycket trovärdig, bullrig och effektiv opinionsbildare för facket. Tiefensee har visat att han vågar ta debatten, det gäller att slipa argumenten och vinna dragkampen om vad som är 'rättvist'. Som läget är nu får Karlsson 4 poäng mot 2 för Tiefensee, av 5 möjliga.


Söndag 2005-08-21 / 9.21
DEL 7: VEM BLIR INVANDRAR- & JÄMSTÄLLDHETSMINISTER? Integrations- och jämställdhetsminister
Jens Orback i justitiedepartementet och migrationsminister Barbro Holmström i UD får i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen duellera mot EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (fp). Hon får titeln invandrar- och jämställdhetsminister i Johan Pehrsons justitiedepartement. (Det pågår, som synes, en löjlig lek med ord här. Hellre raka termer än fördunklat nyspråk)

Jens Orback fick häromåret ingen succéartad start som minister trots sin mediebakgrund. Mostrar och hästar ledde till ett ordentligt magplask som han aldrig hämtat sig ifrån. Orback föddes 1959 och bor i Stockholm. Är civilekonom och var departementssekreterare innan han blev journalist och programledare i SVT.

Barbro Holmström, född 1952, är minst sagt anonym som minister och kanske mest känd som svärmor till golfspelaren Tiger Woods. Holmberg har varit informationssekreterare och redaktör, bl a för Tidskriften Socialpolitik innan hon blev sakkunnig i UD och senare generaldirektör i Migrationsverket. Alltså en tjänstemannakarriär, inte politisk. Hon är, liksom Orback, ny på sin ministerpost och har inte satt några avtryck efter mer färgstarka företrädare.

Cecilia Malmström är en effektiv, engagerad och påläst politiker som får reda ut de skatbon som Margareta Winberg och Mona Sahlin lämnat efter sig på de här politikområdena. Det handlar om starkt politiskt laddade frågor där det är lätt att trampa fel. Det blir en tuff uppgift för Malmström, men hon borde klara det bättre än nuvarande ministrar. Hon är född 1968 och bor i Göteborg. Fil.dr i statskunskap och universitetslektor i bl a europeisk politik, invandringspolitik och terrorism innan hon 1999 blev europaparlamentariker.

Duellen vinner Malmström med 3 poäng mot de 2 poäng som Orback och Holmström får tillsammans.


Lördag 2005-08-20 / 10.30
DEL 6: VEM BLIR SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTER? Eftersom nuvarande folkhälso- och socialtjänstminister
Morgan Johanssons uppgifter tas omhand av socialminister Kristina Axén Olin, får han i duell möta Anne-Marie Pålsson (m) som i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen får det samlade ansvaret för de stora transfereringssystemen (sjukpenning, a-kassa, förtidspension, pension).

De senaste 30 åren har dessa kostnader skjutit i höjden på groteskt sätt. Det är här staten förblöder. Det är en huvuduppgift för regeringen att vända utvecklingen. Och eftersom det sedan länge visat sig att de olika systemen är kommunicerande kärl (minskar kostnaderna i en försäkring ökar de i en annan), måste ett helhetsgrepp tas.

Här i bloggen har Morgan Johansson gått under titeln 'förbudsminister' eftersom han knappt kan öppna munnen utan att föreslå nytt förbud eller tvång. Han är född 1970 i Höganäs, Skåne. Politisk broiler som började i SSU, blev riksdagsman och som 32 åring minister. Eftersom förbud är ett populärt tema i svensk samhällsdebatt är han en flitigt och ofta synlig aktör.

Anne-Marie Pålsson är en ovanlig politiker, eftersom hon nog är mer känd som professionell ekonom än som riksdagsledamot, dels från program som Ekonomiska klubben, dels som samhällsdebattör, exempelvis ”mamma till pigdebatten”. Hon är docent i nationalekonomi vid Lunds Universitet, efter studier vid bl a University of California. Hon är född 1951 och bor i Lund. Riksdagsledamot sedan 2002. Just eftersom Pålsson mer är ekonom än partipolitiker är hon en lämplig minister att ansvara för socialförsäkringarna där de borgerliga har lite olika idéer om vad som behöver göras.

Både Johansson och Pålsson är tydliga profiler, men mycket olika. Det ger högt utslag: Johansson får 3 poäng, Pålsson 4, av 5 möjliga.


Fredag 2005-08-19 / 7.15
DEL 5: VEM BLIR BISTÅNDSMINISTER? Så var det dags för biståndsminister
Carin Jämtin att utmanas. Det blir hon av Tove Lifvendahl (m) i den här bloggens tänkta statsrådsdueller.

Tove Lifvendahl är född 1974 och uppvuxen i Arbrå, norr om Bollnäs i Gävleborgs län. Hon har fil.kand i historia och blev efter studierna ordförande i Moderata ungdomsförbundet. Är nu egen företagare med inriktning på socialt entreprenörskap och sitter i partistyrelsen. Har varit volontär i Stadsmissionen. Och på privat middag hemma hos Nelson Mandela.

Är det något som behövs i biståndspolitiken är det nytänkande. Även om en del hänt i sak, så sitter bilden kvar om allmosor utdelade till diverse socialistiska diktaturer. Det krävs tuffa krav och hjälp med att utveckla rättsstat, respekt för äganderätten, demokrati och entrenörskap för att Afrika och andra tillbakasatta regioner ska kunna lämna svält och fattigdom bakom sig. Västvärlden kan bäst bidra genom frihandel, inte bidrag. Lifvendahl kan med orädd attityd göra upp med de gamla perspektiven.

Carin Jämtin har gjort karriär genom SSU, partiet och Olof Palmes Internationella Centrum innan hon 2003 blev minister. Jämtin bor i Sätra, söder om Stockholm och föddes 1964. Mest känt är kanske hennes utbrott mot att Israel skyddar sig mot terroristattacker genom en mur, som hon kallar ”vansinnigt sjuk” och ”fördjävlig”. Men Jämtin står också för lite nytänkande genom att ifrågasätta det inflytande diktaturer har över FN (se här). Duellen blir jämn, 3 poäng vardera.


Torsdag 2005-08-18 / 8.20
DEL 4: VEM BLIR JORDBRUKS- & SMÅFÖRETAGARMINISTER? I serien statsrådsduellen'06 är det dags att ställa nuvarande jordbruksminister
Ann-Christin Nykvist mot Åsa Torstensson (c) som i den här bloggens tänkta borgerliga regeringen blir jordbruks- och småföretagarminister i näringsdepartementet.

Det betyder att jordbruksdepartementet avskaffas. De borgerliga bör i linje med sin strävan att minska byråkratin börja med regeringskansliet, varför inte starta med att minska departementen från 9 till 8 (-11%) och antalet statsråd från 22 till 19 (-14%). Gott ledarskap kräver att man gör som man säger och ska statsförvaltningen bantas måste politikerna gå före och minska sin egen kostym. Den nya kombinationen jordbruk och småföretag inom näringsdepartementet ger dessutom en mer framtids- och marknadsinriktad portfölj än att sitta i eget litet departement vars historia sedan departementet skapades år 1900 präglats av jordbruksstöd.

Ann-Christin Nykvist har som civilekonom gjort karriär som regeringstjänsteman, statssekreterare och generaldirektör i Konkurrensverket. Hon framstår mer som en tjänsteman än politiker och kommer säkert inte att märkas i valrörelsen. Hon är född i Stockholm 1948 där hon också bor.

Åsa Torstensson är en av centerpartiets tyngsta företrädare i egenskap av riksdagsgruppens ordförande och ledamot i partistyrelse och verkställande utskott. Torstensson är också ordförande i den borgerliga alliansgruppen för tillväxt och företagande. Så som framgångsrikt kommunalråd i Strömstad hade hon inte tänkt bli riksdagsledamot, men kryssades in i första personvalet, 1998. Född 1958 i Strömstad, där hon bor. Är socionom men sitter i riksdagens finans- och näringsutskott.

För att vara en så framträdande partipolitiker är Åsa Torstensson förvånansvärt anonym - alltså en typisk centerpolitiker med stark lokal förankring, samtidigt okänd på riksplanet. Men på ett märkligt sätt tycks allt högre position i det egna partiet betyda allt mindre utåtriktad opinionsbildning. Torstensson har exempelvis i kvällstidningen GT:s rankinglista över västkustens mäktigaste rasat från plats 49 till 64 i år. Den här introverta hållningen måste hon ändra på för att kunna bidra till en borgerlig seger.

I bloggens betygsättning spelar opinionsbildning och utåtriktat ledarskap stor roll. Därför blir duellen jämn: 2 poäng vardera, av 5 möjliga.


Onsdag 2005-08-17 / 00.20
DEL 3: VEM BLIR SAMHÄLLSBYGGNADSMINISTER? Och så till serien statsrådsduellen'06. Nuvarande samhällsbyggnadsminister
Mona Sahlin (bostad, energi) och infrastrukturminister Ulrika Messing (regionalpolitik, kommunikation, IT) blir i den här bloggens tänkta borgerliga regering ett statsråds ansvar: samhällsbyggnadsminister Maria Larsson (kd).

Det blir en tung ministerpost, både i ansvar för så många sakområden och att i valrörelsen duellera med två av nuvarande regeringens mest synliga statsråd. Göran Persson vet hur viktigt det är att hålla kommuner, företag, föreningsliv och medier runt om i landet på gott humör. Messing och Sahlin har till uppgift att fixa det med anslag, projektet och insatser.

Då Palme och Fälldin var statsministrar krävde dessa sakområden minst tre ministrar, men på den tiden var SJ, Posten och Televerket gigantiska statliga myndigheter och investeringarna i infrastruktur tog en betydligt större del av statsbudgeten, liksom bostadssubventioner.

Det som nu är regeringens ansvar får kristdemokraterna ta hand om genom jordbrukardottern Maria Larsson, född i södra Småland 1956. Hon är tjänstledig mellanstadielärare i Gnosjö och riksdagsledamot sedan 1998. Känd på riksplanet sedan hon höll på att bli partiledare, men nöjde sig med att bli förste vice partiordförande 2003.

Maria Larsson har visat att hon kan säga ifrån i riksdagsdebatter, även om hon sedan vice partiledarskapet verkar hålla tillbaka. Ska hon vinna en duell mot Sahlin/Messing måste hon höja profilen. Dessa båda är politiska proffs som knappast haft ett 'riktigt' jobb och som kan prata på utan att säga något och framstå som handlingskraftiga utan att göra något. Det gäller för Larsson att visa på kontrasten.

Det blir en tuff duell som tillsammans ger Sahlin och Messing 4 poäng och Larsson 3, av 5 möjliga.


Tisdag 2005-08-16 / 8.54
DEL 2: VEM BLIR SOCIALMINISTER? Del två i serien statsrådsduellen'06, där sittande minister jämförs med ett tänkbart borgerligt alternativ, handlar om socialministern, den post som bränner klart störst andel av statsbudgeten. Där utmanas
Berit Andnor av moderaternas starka kvinna i Stockholms stadshus Kristina Axén Olin.

Skillnaden i politiskt ledarskap framstår som mycket stor dem mellan. Trots att Berit Andnor suttit i regeringen i tre år är hon fullständigt anonym. Totalt okänd. Allt medan Kristina Axén Olin med raka och ofta kontroversiella politiska budskap genomförde en rad förändringar som socialborgarråd 1998-2002, bland annat minskades socialbidragsberoendet kraftigt.

Axén Olin är idag gruppledare i stadshuset och sitter alltså inte i riksdagen men har viktig erfarenhet som kommunpolitiker - det är ju i kommunerna huvuddelen av de sociala tjänsterna produceras. Dessutom har hon på riksplanet den prestigefulla titeln 2:e vice partiordförande. I en DN/Temo-mätning i april 2005 var hon den som hade klart störst förtroende bland stockholmarna (45 procent, jmf Annika Billströms 23).

Också Berit Andnor började i kommunsektorn, först som socionom och socialchef i Bergs kommun, Jämtland. Sedan som landstingspolitiker och från 1991 som riksdagsledamot. I regeringen sedan 2002. Andnor är född 1954 och bosatt i Östersund. Axén Olin är född 1963, uppvuxen i Enskede där hon också bor. Yrke: musiklärare och bitr rektor tills hon 1998 blev heltidspolitiker.

Det blir intressant att se om Kristina Axén Olin tonar ner sin raka stil inför valet, i enlighet med den nya moderata strategin att inte reta vänsterväljare. Eller om hon, så länge hon inte talar i ekonomiska termer, får framföra de moraliska budskap som andra svenska politiker är så oförmögna att formulera. När det gäller Berit Andnor är väl frågan om hon alls kommer att synas. Mer troligt är att andra mer mediala namn kommer att föra regeringens socialpolitiska talan.

Duellen ger en klar segrare: Axén Olin får 4 poäng, Andnor 1 poäng, av 5 möjliga.


Måndag 2005-08-15 / 17.47
DEL 1: VEM BLIR JUSTITIEMINISTER? Eftersom det ser ut som om väldigt lite kommer att skilja en fortsatt socialdemokratisk regering och en ny borgerlig när det gäller det politiska innehållet, blir personsammansättningen och kompetensen på ministrarna viktigare. Vilket block ger den tyngsta ministeruppsättningen?

För att svara på den frågan startar här i bloggen en ny serie, statsrådsduellen'06, där den sittande ministern kommer att jämföras med ett tänkbart borgerligt alternativ. Eftersom borgerliga partier tar sina ministrar bland sina ledande namn är det inte lika svårt att gissa vem som kan bli aktuell, som när en socialdemokratisk statsminister plockar in ministrar från alla håll utom från sin egen riksdagsgrupp.

Vi börjar med justitieministern. Där utmanas
Thomas Bodström av justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp).

Båda håller en hög profil utåt i frågor som kommer att bli allt mer centrala: trygghet, brottsbekämpning, rättssäkerhet och integritetsfrågor. Båda har dessutom egen professionell yrkeserfarenhet inom området, något extremt ovanligt bland politiker. Bodström var en skicklig och etablerad försvarsadvokat och Pehrson är tjänstledig från Örebro tingsrätt där han är domstoljurist. Pehrson har i jämförelse med Bodström mindre framstående yrkeserfarenheter, men det väger han upp genom en gedigen politisk erfarenhet: han har varit partisekreterare, alltså högste tjänsteman, i folkpartiet och suttit åtta år i riksdagen, varav fyra på en prestigefull post som utskottsordförande, om han blir justitieminister 2006. Bodström blev partimedlem (s) först efter det att han utsetts till justitieminister. Bodström föddes i Uppsala 1962 och är bosatt i Nacka. Pehrson är född 1968 och bor i Örebro.

Bodström växlar lysande framträdanden med tydliga budskap när han är förberedd, med flummiga, kantiga och fåordiga när han tvingas reagera på stående fot. Hans framträdande inför den internationella pressen i Göteborg efter kravallerna i juni 2001 (som inneburit att sammankomster med EU:s stats- och regeringschefer tvingats flyttas av säkerhetsskäl) var en total katastrof. Han var förvirrad, visste ingenting och sa sig inte ha något ansvar. Pehrson har ett spontant och rakt språk som fungerar i medierna, men också ett drag av den typiskt folkpartistiska besserwisser-attityden.

Politiskt är deras budskap svåra att skiljas åt för en vanlig mediekonsument. Båda säger sig stå för lag och ordning och tuffa tag mot brottsligheten, samtidigt som verkligheten går i rakt motsatt riktning, med rymningar, låga eller inga straff för grova brott, allt fler våldsbrott, allt färre uppklarade brott, en polis utan ledarskap och organisatoriskt kaos.

Johan Pehrson kan stärka det borgerliga alternativet genom att i medborgarnas ögon göra fullständigt klart att det är regeringens fel att medborgarna känner sig allt mindre trygga. Pehrson måste koppla otryggheten till socialdemokratin, något de borgerliga aldrig någonsin lyckats med. För Bodström gäller det att göra trovärdigt att regeringen gör allt som går att göra. Duellen är väldigt jämn. Båda får 4 poäng av 5 möjliga.