Nu börjar det på allvar: alla ögon på Iowa

Förlåt, kära läsare. Men den amerikanska valrörelsen är så underhållande att jag inte kan låta bli att skriva om den igen. På tisdag morgon (svensk tid) vet vi hur landsbygdsdelstaten Iowa med drygt 3 miljoner invånare röstat i valet av presidentkandidat för respektive parti. Man möts i flera tusen stormöten i skolor och församlingshem för att diskutera och rösta fram sina favoriter.
Historisk erfarenhet säger att det är nödvändigt att komma bland tre-i-topp för att slutligen bli partiets kandidat i november. Den mest brännande frågan är om uppstickarna Donald Trump och Bernie Sanders verkligen har folkligt stöd.
Traditionellt behöver en kandidat spendera mycket tid i delstaten och lära känna många Iowa-bor för att ha framgång i valet. Bland de republikanska kandidaterna har Texassenatorn Ted Cruz gjort just detta, medan Donald Trump haft ett antal stora och välbesökta valmöten, och varit tillgänglig i sociala medier, men inte skakat hand på gator och i caféer.
Iowa har varit den delstat där Trump haft svagast ställning. Bara de senaste veckorna har han kommit etta i mätningarna. Men mätningar har notoriskt haft fel i Iowa, just på grund av stormötesprocessen. Folk diskuterar och ändrar sig. Och det avgörande är vilken kandidats väljare som orkar delta i ett flera timmar långt möte, innan de avger sin slutliga röst. Många menar att Trump-väljarna inte brukar gå på denna sorts möten och därför inte kommer att dyka upp. I så fall sjunker Trump som en sten i valresultatet, även om de flesta skulle vara beredda att rösta på honom i november.
Det vore en stor triumf för Trump om han vann i Iowa. Eftersom han leder med större marginal i mätningar i andra delstater, skulle en Iowa-seger kunna innebära att Trump blir ostoppbar. Men mer realistiskt är att han kommer tvåa, efter Ted Cruz. Det ger Trump godkänt, för att sedan sikta på vinst i New Hampshire.
Näst mest spännande svar som Iowaväljarna kommer att ge, är vilken etablissemangskandidat på republikanska sidan som klarar sig bäst. Enligt de som rapporterar från Iowa är många nyfikna på Floridasenatorn Marco Rubio. Han har också klarat sig bra i de senaste debatterna. Det vore en stor överraskning om han fick ett stöd i närheten av de två uppstickarkandidaterna Trump och Ted Cruz. En sensation vore om Rubio kom tvåa och vann över en av dem.
Jag tror republikanerna skulle gynnas av en tvåmannadebatt mellan Trump och en etablissemangskandidat. Det skulle tvinga Trump att bli mer konkret om sin politik, och etablissemangets man måste konkret visa på vilket sätt denne är mer lämpad än Trump.
Många har kallar primärvalrörelsen fram till nu för ”galen”, ”fullständigt oförutsägbar”, ”historiskt oberäknerlig” och ”all tidigare praxis har kastats ut genom fönstret”. Detta redan innan några väljare börjat rösta.
Att spekulera om utgången i Iowa är därför något man borde låta bli. Men jag tror amerikaner, inte minst ute på landsbygden, är förbannade och vill se största möjliga jordbävning i Washington. Det betyder: klar Trump triumf. Om han tar Cruz-väljare, kan Marco Rubio överraska och bli tvåa. (Av någon anledning stämmer mitt tips överens med vad jag skulle vilja se…)
På demokratiska sidan vore det otroligt spännande om 74-årige socialisten Bernie Sanders vann över Hillary Clinton. Det skulle kunna bli Clintons fall, precis som Iowa 2008. Då vann Barack Obama före Clinton och hon hämtade sig aldrig efter det.
Nu börjar det på allvar!

Rulla till toppen