Dick Erixon:
Kommentarer 7 - 13 mars 2005

Söndag 2005-03-13 / 9.04
CLINTON MOT RICE 2008. Diskussionerna är igång: vilka blir presidentkandidater inför valet 2008? Den demokratiska partiet närstående kolumnisten Eleanor Clift i Newsweek skriver att Hillary Clinton är den tydligaste presidentkandidaten inför 2008, men att Condoleezza Rice kan ge republikanerna segern:
Det anses allmänt att Bush inte krattar manegen för någon efterträdare. Men den bedömningen kan vara fel. De som såg Condoleezza Rice på världsscenen förra månaden ser henne nu i ett annat ljus. Hon utstrålade styrka. Kanske är det så att Bush förbreder för någon mitt framför våra ögon, och att det är Condi. Det är för tidigt att dra några slutsatser, men hon har utvecklats från den stabsposition hon hade i Vita huset till en politisk personlighet på egna meriter.

Beroende på läget i världen om tre år, kan hon ha potential att nå nominering som presidentkandidat. Vad man nu kan bedöma skulle vilken republikansk presidentkandidat som helst med henne som vice, öka stödet från afroamerikaner från 10 till 20 procent och därmed vinna valet. Om republikanerna ökar stödet från de afroamerikanska väljarna blir det omöjligt för en demokrat att vinna Vita huset.
I en intervju i Washington Times utesluter inte Condoleezza Rice att hon ställer upp 2008. Hon mjukar också upp sitt hårda motstånd mot aborter. Allt medan Hillary Clinton stramar åt sitt förut resoervationslösa stöd till aborträtten. Snacka om att positionera sig... (se också 15 jan)


Söndag 2005-03-13 / 8.34
IRAKs FOLKVALDA INTE VÄLKOMNA. ”Antikrigs”-demonstrationer planeras i London och Paris på årsdagen av Irakkrigets start. Det var onsdagen den 19 mars 2003 som president Bush i
TV-tal till nationen meddelade att de första militära operationerna i syfte att befria Irak har inletts.

Wall Street Journal rapporterar att kolumnisten Amir Taheri har kontaktat arrangörerna av demonstrationerna och frågat om de nyligen folkvalda parlamentarikerna i Irak får tala vid demonstrationerna - temat är ju trots allt Irak. Och svaret är: nej. Förklaringen? Man avvisar ”alla som försöker rättfärdiga Amerikas aggression mot Irak”.

Ja se vänstern. Nu avvisar man dom man säger sig demonstrera för!

Taheri frågar om det är för att demonstranterna egentligen anser att araber inte förtjänar något bättre än Saddam Hussein.


Lördag 2005-03-12 / 18.58
ENMANSVALKRETSAR I PRAKTIKEN. Min bestämda uppfattning är att den demokratiska dialogen mellan väljare och valda bara kan återupprättas genom en återgång till majoritetsval i enmansvalkretsar. I samtal har jag förstått att många upplever diskussionen om enmansvalkretsar som abstrakt och svårbegriplig eftersom förslaget är så totalt annorlunda än nuvarande ”proportionella” val med kollektiva partilistor.
7. Älvsbyn mfl
c
fp
kd
m
s:a
1.504
762
784
669
3.719
mp
s
v
s:a
615
7.912
2.256
10.783
Vänsterblocket hade tagit mandatet med 4.008 rösters marginal (källa).


Därför har jag kompletterat
Sverigetabellen med att räkna ut hur valresultatet skulle bli i ett antal valkretsar om vi haft dem i valet 2002. Här i bloggen vill jag illustrera några, som - helt slumpartat - råkar vara valkretsar som jag bott i.

Vi börjar långt i norr: medborgarna i kommunerna Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk och Arjeplog skulle tillsammans utse en riksdagsledamot. Den skulle med stor säkerhet gå till vänsterblocket, förmodligen skulle v och mp ge sitt stöd till en socialdemokrat, eftersom sossarna ensamt ändå skulle slå de borgerliga. Men det fina är att alla medborgare vet vem som är deras man/kvinna i Stockholm. Vill sossen i riksdagen bli omvald får denne allt se till att hålla god kontakt med valkretsen - inte bara i valrörelsen. Enmansvalkretsar betyder att ledamöterna står under intensiv bevakning - av folket.
98. Härlanda
c
fp
kd
m
s:a
349
2.776
1.318
2.175
6.618
mp
s
v
s:a
1.275
4.801
1.792
7.868
Vänsterblocket hade tagit mandatet med 1.250 rösters marginal och fått 52,9 procent mot 44,5 procent av rösterna.


Stadsdelen Härlanda i Göteborg skulle också representeras av vänsterblocket. Eller? Säg att de borgerliga samlas bakom en folkpartist och vänsterblocket bakom en sosse. Vad säger att en miljöpartistisk väljare med automatik röstar på sossen? Om s-kandidaten är en betonghäck som inte bor i valkretsen, medan folkpartisten en trovärdig och lokalt välförankrad person, varför skulle mp-väljaren inte rösta på folkpartisten? Om 630 väljare från vänsterblocket röstar på folkpartisten eftersom det är en mer omtyckt person, vinner denne.

Med enmansvalkretsar får demokratin en annan dynamik, fler variabler spelar in. Kandidaternas personliga kvaliteter och deras profil blir en del av valet. Och så ska det vara. Redan Aristoteles slog fast att demokrati kräver att väljarna känner dem man ger sitt förtroende. Så är det inte idag. Så blir det med enmansvalkretsar.

Stockholmsförorten Haninge får två valkretsar. I den norra har vänsterblocket klar majoritet. Men kan vänsterblocket ställa upp med en sosse?
209. Haninge norra
c
fp
kd
m
s:a
357
3.128
1.677
3.285
8.447
mp
s
v
s:a
1.029
8.943
1.795
11.767
Vänsterblocket hade tagit mandatet med 3.320 rösters marginal och fått 56,3 procent mot 40,4 procent av rösterna (källa).
Om v och mp ska ge sitt stöd till s i många valkretsar, måste s ge sitt stöd till v och mp i några. Det betyder att socialdemokratin måste avstår från att ställa upp i vissa, säkra, valkretsar.(Vissa sosseväljare kan nog rösta på en borgare hellre än tvingas rösta på en kommunist eller miljöpartist.)

Statsvetare brukar påstå att majoritetsval i enmansvalkretsar skulle stärka socialdemokratins makt. Så är det inte. Jag tror socialdemokraterna kommer att få väldigt svårt att avstå från att ställa upp i vissa valkretsar och frivilligt ge bort mandat. Vänsterblocket tvingas till nära samarbete, något de borgerliga har lättare att göra. Om t ex vänstern hellre skulle ställa upp med egna kandidater, tappar socialdemokraterna omedelbart sitt övertag i väldigt många valkretsar - och därmed skulle man tappa regeringsmakten.

Stadsdelen Birkastan i Stockholms innerstad skulle få borgerlig riksdagsledamot. Valkampanjen skulle se väldigt annorlunda ut än idag. Inom några kvarter handlar det om att värva hälften av invånarna.
245. Birkastan
c
fp
kd
m
s:a
309
4.944
1.144
4.903
11.350
mp
s
v
s:a
1.217
3.922
1.453
6.592
Alliansen hade tagit mandatet med 3.320 rösters marginal och 56,3 procent av rösterna mot 40,4 procent..
Kampanjen kan inte ske i tidningar, med annonser eller annan masskommunikation. Det handlar om att träffa och samtala med väljarna, ordna öppet hus i ett kafé och finnas tillgänglig. Kandidater som vill utmana, eller vill bli omvalda, måste se till att inte bara finnas tillgänglig under valrörelsen. Riksdagsledamoten måste bygga upp relationer lokalt. Det är väljarna - inte partier - som avgör kandidatens framtid. DET är demokrati!


Lördag 2005-03-12 / 10.28
NERVÖS VÅR FÖR EU-ELITEN. Grundlagsfördraget ställs inför sitt första riktiga test 29 maj då Frankrike håller folkomröstning. Stödet för EU:s nya grundlag sjunker, men är fortfarande 58 procent enligt en opinionsundersökning som AFP
rapporterar. Motståndet har vuxit till 42 procent.

Frågan är om president Chirac får det trumfkort han är ute efter. Säger Frankrike ja anser han sig med fortsatt uppblåst självtillräcklighet kunna styra EU så att franska intressen uppfylls. Det är ju hela poängen med EU, enligt gaullismen.

Men om fransoserna säger nej dör inte bara konstitutionsfördraget utan också det EU som varit springpojk åt Frankrike sedan starten.

Ett nej skulle faktiskt kunna leda till en historisk omstart av unionen utifrån dagens villkor där norra och östra Europa får inflytande, vilket de inte har idag. I allians med Storbritannien skulle nordeuropeisk politisk kultur kunna ta över och bli den drivande kraften. Då skulle vi äntligen få ökad öppenhet, snävare och tydliga beslut och högre effektivitet. I en framtid skulle ett franskt nej kunna visa sig vara det som till slut fick EU på rätt köl.


Lördag 2005-03-12 / 9.50
SPANIEN HAR VANHEDRAT BOMBOFFREN. Spanien må sörja de nära 200 döda efter bomberna på pendeltågen för ett år sedan. Men faktum är att deras agerande efter bomberna stimulerar till nya terrordåd i Europa. Attentatsmännen fick nämligen exakt vad de önskade: Spanien drog sig med svansen mellan benen ut ur Irak och försvagade därmed
demokratins spridande. Just det mål man nu säger sig sträva efter.

Spanjorerna valde en undfallande vänsterregering och Italien finansierar terrorister. Europas bidrag till terrorbekämpningen är tveksam, ja, kontraproduktiv. Var hade världen varit utan USA?


Lördag 2005-03-12 / 9.50
KIDNAPPADE ITALIENSKAN SGRENA tar nu tillbaka anklagelsen om att amerikanska soldater skulle varit ute efter att mörda henne. Men det spelar ingen roll. Som kommunist har hon jorden runt fått sprida sitt amerikahat, som medierna slukar med hull och hår. Mer intressant i artikeln
Americans were not trying to kill me, hostage decides i Independent är att två ministrar erkänner att lösensumma betalats, medan en säger att man inte betalt. Italien har gjort terroristbekämpningen stor skada. Man har också marknadsfört kidnappningar som en lönsam brottslig verksamhet.


Lördag 2005-03-12 / 9.50
BORGERLIG ALLIANS - BARA I HALVA SVERIGE. Den borgerliga alliansen - om den vill vinna valet 2006 - måste naturligtvis existera och vara trovärdig också i Västsverige, i valkretsarna inom den otympliga Västra Götalandsregionen. Det är samtidigt naturligt att moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin i sin
kommentar i Svenska Dagbladet är försiktig. Den här typen av interna frågor löser man inte genom att uttala sig i medierna.

Men bortanför det mediala strålkastarljuset måste alla fyra borgerliga partiledningar göra det fullständigt klart för sina partikamrater i västra Götaland att de saboterar Sveriges möjligheter att få en ny regering om de inte lägger sina lokala stridigheter åt sidan. Om ett år behöver man presentera en gemensam målsättning om borgerligt styre i Västra Götalandsregionen efter nästa val. Om vissa partier i regionen istället går till val som stödpartier åt socialdemokraterna är alliansens möjligheter att nå regeringsmakten bortspolade.


Fredag 2005-03-11 / 17.36
MÅSTE VARA MYCKET BÄTTRE ÄN S. Min förra kommentar har resulterat i ett antal mejl. I ett ställs frågan ”men varför skulle samarbete över blockgränsen inte kosta lika mycket för sossarna?”

Det här är en mycket viktig fråga som ofta får fel svar. Karl Rove, politiske strategen bakom Bushs valframgångar, menar (se
11 feb) att republikanerna i USA har ett övertag i trovärdighet eftersom opinionen där i grunden är center-höger. Demokratiska partiet måste erbjuda en exceptionellt bra kandidat för att kunna vinna, säger Rove. I Sverige har socialdemokraterna detta övertag i trovärdighet, eftersom opinionen i grunden är center-vänster. Det räcker inte för de borgerliga att vara lika bra som socialdemokraterna i väljarnas ögon, de måste vara flera snäpp bättre för att kunna vinna.

Jag skrev förra året en artikel i smedjan.com om den unika period då borgarna hade ett övertag:
Ingen annan partiledare har vågat göra det Fälldin gjorde – sätta landet framför partiet ... Priset för honom var högt [men han är] den ende borgerlige politiker som förpassat socialdemokratin i opposition under två mandatperioder i sträck.
Den borgerliga alliansen kan uppnå samma förtroende i opinionen genom att visa att man vill och är mogen att regera. Men då måste budskapet vara generellt och samlat från dessa fyra partier. Om ett antal regionråd och kommunalråd går ut och säger att socialdemokraterna är bättre än något av alliansens partier, är det kört. Då tappar alliansen det försprång i förtroende man kan få framför det splittrade regeringsunderlaget. Därför måste det bli ett slut på barnsligheterna i Västsverige. Partiledarna måste fixa det. Och klarar de inte det, är de inte kompetenta nog att leda landet.


Fredag 2005-03-11 / 8.46
VÄSTSVERIGE SÄNKER ALLIANSEN. Om det ska bli en seger för borgerliga alliansen 2006, då får man se till att göra något åt Västra Götalandsregionen. Där har tiden stått still. De gamla flosklerna som alltid sänkt det borgerliga alternativet regerar. Kent Johansson (c)
säger att blockpolitiken inte är helig. ”Man kan även samarbeta med bra socialdemokrater vilket vi gör här”. Jonas Andersson (fp) menar att folkpartisterna är besvikna på moderaterna och att de därför inte kan tänka sig ett alliansbygge.

Om dessa två herrar får hållas blir det ingen borgerlig seger. Så enkelt är det.

Västra Götaland är landets största region. Inget regeringsalternativ blir trovärdigt om man i en viktig del av landet gör precis tvärtom emot det man säger på riksplanet.

Kommentarerna från c och fp väcker minnen från en förgången tid då det alltid tjafsades och kivades inom borgerligheten. En mycket trist tid. Om Västra Götaland får fortsätta att kivas är det ett tydligt bevis på att de fyra borgerliga partiledningarna inte ens har kontroll på sina egna partier. Hur i h-e ska de kunna få ordning på Sverige om de inte ens kan få ordning på sina egna partier?


Fredag 2005-03-11 / 8.22
STOPP FÖR FÖRNYELSE, så kan man sammanfatta svensk politik av idag. Svenska Dagbladet sammanfattar sjukvårdspolitiken i
ledare:
Välfungerande sjukhus motarbetas och nytänkande förbjuds. Inget av regeringenspartierna vågar påstå att det beror på att de privata sjukhusen på något sätt skulle vara sämre än de landstingsdrivna. Nej, detta görs som en ren och skär ideologisk markering mot verksamhet i privat regi.
Och så undrar man varför vården blir allt sämre?!


Fredag 2005-03-11 / 8.04
EFTER PRAGVÅR, ARABVÅR. Medan svensk media sitter fast i två år gammal antikrigspropaganda och låter som sura kommunister, kan vi - tack och lov att internet finns!!! - följa internationella medier.

Jim Hoagland skriver i Washington Post under rubriken
Nurturing The Beirut Spring att Mellanöstern tagit positiva steg mot demokratisk utveckling. Farorna är långtifrån över, man kan falla tillbaka, men det går åt rätt håll och en ljus framtid är inom räckhåll.

I Newsweek-artikeln An Arabian Spring konstaterar Christopher Dickey att många araber är trötta på de gamla regimerna och vill ha sin frihet.

När kommer svenska medier att ta upp de positiva tecknen? Aldrig. Man är så impregnerad av vänsterpropaganda att man är blind för realiteter - man ser och hör bara det man vill: att det ska gå åt helvete för USA. Om det betyder att arabers framtid uteblir - so what, det viktiga är ju att få trycka till USA.


Fredag 2005-03-11 / 7.40
“MENINGSLÖST” SÄGER DN OM DEMOKRATI. Den trend mot lite mer balanserad utrikesrapportering är över. Nu
återfaller Dagens Nyheter i en rapportering som är allt annat än saklig och balanserad. I ingressen till en stort uppslagen artike heter det: ”Unga amerikaner tvekar at offra livet i ett meningslöst krig”.

Kriget man talar om är befrielsen av Irak, ett land härjat av blodigt tyranni men där många miljoner för drygt en månad sedan fick rösta i demokratiska val för första gången. Internationella medier uppmärksammar (se blogg) vilken psykologisk effekt det valet har haft på hela regionen. I allt fler av diktaturerna börjar demokratiska krafter att röra på sig.

Men för Dagens Nyheter är allt detta - meningslöst.


Torsdag 2005-03-10 / 17.03
JAG VISSTE DET! SVT24-reportern
Arvid Lagercrantz har i dagarna släppt boken Över blockgränsen som handlar om centerpartiets samarbete med s-regeringen 1995-1997. Svensk Linje har bett mig recensera den, så jag återkommer till innehållet där. Men ett citat av Göran Persson, när han intervjuas om denna tid, kan jag inte undanhålla bloggen:
Det var jag som ville ha någon från centern [i finansdepartementet] och just [Anders] Ljunggren för att jag tyckte att han var den bäste socialdemokrat jag träffat - om jag uttrycker mig lite ironiskt.
Exakt den känslan hade jag - och då inte bara om Ljunggren utan också om Olof Johansson, Per-Ola Eriksson mfl. Vid denna tidpunkt var jag redaktör för högskoleförbundets tidskrift och skrev en debattartikel som jag tillsammans med likasinnade publicerade i DN-debatt: Centern gör historiskt misstag (19 april 1995). Artikeln avslutas med meningen ”Centerns roll är inte att bli en socialdemokratisk knähund.”

Gud vad förbannad Anders Ljunggren blev! Vi råskällde på varandra utanför stadshuset där vi möttes inför nåt möte. Särkilt talet om knähund upprörde honom. Den meningen träffade nog mer rätt än jag förstod...

Om inte vi genom artikeln i DN så snart efter uppgörelsen dragit igång intern opposition inom centern hade det förmodligen blivit en koalitionsregering mellan s och c. Den bedömningen gjorde jag då och den förstärks av boken.


Torsdag 2005-03-10 / 9.12
INDUSTRI UTAN KRAFT. Göteborgs-Posten rapporterar i
ledare från möte mellan industriföreträdare och den borgerliga alliansens arbetsgrupp för tillväxt:
- Industrin betyder lika mycket för välfärden som en ko gör för ett glas mjölk, slog Anders Källström fast.

Det har han rätt i. Och det verkar även företrädarna för de borgerliga partierna tycka. Förutsättningarna för att vi skall få en bättre tillväxtpolitik om de borgerliga vinner valet är därför mycket stor.
Lika säker som GP:s ledarsida är inte jag. Även om det citerade yttrandet ovan är bra (annars hade det inte citerats), ger ledaren bilden av ett väldigt, väldigt defensivt näringsliv. Tonen liknar socialfall som ber om mer allmosor. Man vill ha lite mer 'tillbaka' i form av vägar. Svenskt näringsliv borde givetvis göra tvärtom: kräva friare tyglar, möjlighet att utan krångel och regler kunna expandera, sänkta lönekostnader och mindre politik överhuvudtaget. Bara om företagandet släpps fritt kan de nya företag växa fram som kan ge ny sysselsättning när de gamla jobben flyttar österut.

Tonen i ledaren är egentligen oroväckande. Var finns kraften? Viljan att göra nytt? Istället sitter man och hummar om några kilometer skattebetalda vägar.


Torsdag 2005-03-10 / 8.14
länk
VERKLIGA SKATTETRYCKET. Danne Nordling, tidigare utredningschef i Skattebetalarnas förening, har startat blogg där han lyfter fram de fakta som det officiella Sverige gör allt för att gömma undan. I senaste kommentaren redogör han för aktuellt skattetryck:
En vanlig löntagare betalar inte 32 procent i skatt utan 63 procent av vad hon tjänar. Av denna 'hela lön' går 24 procent bort i inkomstskatt, 25 procent i löneskatt och 14 procent i olika indirekta skatter.

Torsdag 2005-03-10 / 7.51 länk
EKONOMISK FRIHET GER POLITISK FRIHET. Professorn och Nobels ekonomipristagare Gary Becker diskuterar i sin blogg frågeställningen Economic and Political Freedom: Does One Lead to the Other? med anledning av Bushs installationstal, där presidenten talade om politisk frihet och demokrati, men inte om ekonomisk frihet.
Rösträtten och andra politiska friheter värdesätts överallt, vilket klart demonstrerades av de glada minerna hos många irakier när de fick möjlighet att rösta för första gången i ett fritt val ... Män och kvinnor 'i varje nation och kultur' sätter också högt värde på ekonmiska friheter. De inkluderar möjligheten att äga tillgångar och få den skyddad genom lag och kontrakt, möjligheten att byta jobb ... rätten att starta företag och friheten att välja mellan hundratals varierande varor och tjänster hos konkurrerande verksamheter.
Becker menar att ekonomisk frihet är bättre på att driver fram andra friheter än införandet av politiska friheter. Indien fick politisk frihet efter andra världskriget, men det tog 40 år innan ekonomin blev fri. När auktoritära regimer i Sydkorea, Taiwan och Chile tvingades att öppna ekonomin, reformerades också deras politiska system ganska snabbt mot politisk frihet.

Även om Becker inte skriver det rakt ut, kan man läsa hans blogg som kritik mot Bush. Presidenten borde inte enbart tala om politisk frihet, utan också ekonomisk. Det här är en kritik jag helt ställer upp på.


Torsdag 2005-03-10 / 7.51
länk
KLOKA ORD. ”Kolla in satirikern Stefan Grudin i veckans eftertanke” skriver Leif i mejl. Ett gott tips. Grudins inlägg är tungt.


Onsdag 2005-03-09 / 15.35
TUFFE JOHN BOLTON TILL FN. FN-skrapan i New York skakar fortfarande sedan president Bush nominerat en av FN:s hårdaste kritiker till USA:s näste FN-ambassadör. Bolton är tuff och rak - motsatsen till de egenskaper som präglar FN. Men många i amerikansk press tycker han är ett bra val. Anne Applebaum skriver i
Washington Post:
Problemet med många av FN:s försvarare är att de vägrar se de fundamentala bristerna och kräver istället en ständigt utvidgad roll för Förenta Nationerna utan att förklara hur FN i avsaknad av demokratisk trovärdighet ska kunna lösa uppgifterna. Problemet med FN:s många kritiker … är att de ser korruptionen och ingenting annat. Men det finns en roll för FN … Till John Boltons försvar: han kan, om han utses, bli en av få FN-ambassadörer som har en klar syn på hur FN kan reformeras. Och om han under tiden inte bjuds in till cocktailpartyn, rör det honom inte i ryggen.
Jacob Heilbrunn är positiv i Los Angeles Times:
Presidentens nominering av den neokonservative pitbullterriern John Bolton till posten som FN-ambassadör gör att vänstern reser röda flaggor. 'Bush ger FN fingret' skriver David Corn i Nation [trots namnet, magasin för extremvänstern]… Faktum är att republikanerna har en framgångsrik tradition att utse hårda kritiker till FN-ambassadörer och det har visat sig anmärkningsvärt effektivt… FN kan behöva Boltons bittra medicin.
Nile Gardiner vid tankesmedjan Heritage Foundation skriver i Boston Globe
Nomineringen av Bolton ska inte ses som ett slag i ansiktet på FN, utan som en symbol för den betydelse Bush-administrationen lägger vid reformeringen av världens största multilaterala institution. Hans nominering är också ett erkännande av behovet av ett starkt amerikanskt ledarskap inom Förenta Nationerna.
De som vill rädda FN från att gå under i korruptionsskandaler stödjer uppenbarligen Bolton. De tror att han kan reformera detta näste för diktaturer och tyranner. Jag undrar jag...


Onsdag 2005-03-09 / 13.50
NÄRINGSLIVET TAR INTE SITT ANSVAR FÖR IDÉSKIFTE. Synpunkter om idéskifteskommentarerna nedan (med anledning av
JKL-artikeln) fortsätter rulla in. Om de borgerliga partierna inte ska driva på opinionen för ett idéskifte i svensk politik, vem ska då göra det, undrar en bloggläsare.

En viktig fråga. Om man ser på frihetens opinionsframgångar i USA beror de inte på att ledningen i det republikanska partiet styrt och ställt över idédebatten och vid något sammanträde bestämt att man skulle utmana The New Deal och den växande offentliga sektorn.

Nej, frihetens budskap växte fram långt bortanför politikerna i Washington. Det var medborgare, föreningar, företag och aktivister som engagerade sig, och deras politiska grundvärderingar artikulerades av profilerade debattörer av alla slag. Ronald Reagan (först känd som sportkommentator) åkte runt i delstaterna och höll föredrag, från 1954 som goodwillambassadör åt General Electric. Sedan kom talkradio som också fick många antiregleringsprofiler som varken var journalister eller politiker. (Gissa varifrån investeringarna i radion kom?) De har blivit ännu fler genom internet och bloggarna.

I Amerikansk samhällsdebatt spelar personer som går under benämningarna 'pundit' och 'syndicated columnist' en mycket stor roll. Dessa benämningar täcker in allt från professorer och etablerade journalister till engagerade medborgare vars åsikter är intressanta. Pundit blir väl en blandning av 'expertkommentator' och 'proffstyckare' på svenska, men översättningen funkar inte bra. Syndicated columnist är den som regelbundet medverkar i flera olika tidningar, men inte är anställd av någon. Dessa frifräsare har stor respekt, inte pga deras ställning i medieföretag, för någon sådan har de inte, utan för sin förmåga att uttrycka intressanta argument och göra vassa analyser i samhällsdebatten. De engageras ofta i TV-sofforna, men då för sin kunskap, inte i egenskap av kändis eller för sin fina titel.

En sådan bred och från partipolitiken oberoende frihetlig idédebatt saknar vi i Sverige. Vänstern ger generaldirektörsposter och professurer till opinionsbildare för socialismens sak. Den frihetliga, borgerliga, företagarsidan skulle kunna sätta emot. Pengar saknas inte. Men däremot viljan.

Skulden lägger jag alltså på svenskt näringsliv, bland annat Svenskt Näringsliv, Företagarnas Riksorganisation och de större företagen samt organisationer som Skattebetalarnas förening. Även om de själva vill hålla en låg profil (vilket jag tycker är ett brott mot deras ändamål och existensberättigande) skulle de kunna ge ekonomiska möjligheter för fria debattörer att i eget namn ta den otacksamma rollen som frihetens förtrupper i Sverige. De här organisationerna har pengar. Men att lägga dem på samhällsdebatt utanför egen kontroll - icke!

Svenskt Näringsliv m fl agerar likt ytterligare några borgerliga partier som med svansen mellan benen möter statsmakterna och ber om ursäkt för sin existens. De går därmed regleringsivrarnas, planekonomernas och socialisternas ärenden.

Att vänsteropinionen dominerar i Sverige är inte socialdemokraternas fel och inte heller de borgerliga partiernas - det är företagens. De fega och kollektivistiska företagarorganisationerna lyfter inte ett finger för att understödja frihetliga röster i landet.

Tänk vad mycket friskt frihetlig debatt man kunde haft för de resurser som bara spolas ner i det avlopp som är märkt "samförstånd"!


Onsdag 2005-03-09 / 8.30
GLÖM INTE AL-YOUSIFI, skriver Sydsvenskan i
ledare. Nej, men om det är en kriminell liga som vill ha pengar, har Italien med sitt agerande just stärkt deras moral - det går att klämma västländer på pengar genom kidnappningar - och höjt prissumman - i Minas Ibrahim al-Yousifis fall har förut nämnts en bråkdel av den summa som Italien betalade. Ledaren nämner också journalisten Dawit Isaac som sedan snart 4 år sitter inlåst i Eritrea. Men ingen av dessa demokratiska förkämpar har i Sverige genererat samma energi och ihärdiga aktivitet som lades ner på terroristmisstänkte Mehdi Ghezali. Vilka är vårt lands ideal egentligen?


Onsdag 2005-03-09 / 7.48
VÅRDGARANTIN HOTAR PATIENTER. I takt med att svensk sjukvård avvecklas kommer de svårarst sjuka att drabbas värst. Vårdgarantin var en borgerlig idé, men likväl planekonomisk. Politiker går in och pillar i hur läkarvården ska arbeta - och i jämlikhetens nit jämställs lindrigt sjuka med svårt sjuka.

Det är utmärkt att några forskare nu i Göteborgs-Posten vågar säga som det är:
Vårdgarantin ett hinder för rättvis vård. Ska vård värd namnet överleva måste politikerna bort från vården. Långt bort!


Onsdag 2005-03-09 / 7.48
FÖRTYDLIGANDE OM IDÉSKIFTE. Har fått mejl som undrar om jag inte längre menar att socialdemokraterna är dogmatiska. I förra kommentaren hävdas att socialdemokratin inte kommer att ”köra skarp vänsterprofilering” i nästa val. Med det menar jag just profilering, inte vad de faktiskt gör.

Socialdemokraterna har en mycket stark och medveten ambition att framstå som ett mittenparti. I den reella politiken är de dock socialister av dokmatiskt snitt. Vi ser det inte minst i sjukvårdspolitiken där stopplagar och hinder för denna viktiga tjänstesektor ständigt är på tapeten, även om de ”vinstdrivande” alternativ man vill stoppa skulle kunna lösa flera av de allvarliga problem vården har. Det är en dogmatisk hållning! Men dogmatismen utövas lågmält.

Visst, detta är upp-och-nedvända världen. Normalt brukar politiker i ord lova ideologisk radikalism, men väl vid makten tona ner den. I Sverige är det tvärtom.


Tisdag 2005-03-08 / 14.10
IDÉSKIFTE KRÄVER KARISMA. I
JKL-bloggen (och Expressen) kritiseras moderaternas positionsförflyttning till mitten:
Den som inte bara vill se ett maktskifte, utan ett idé- och politikskifte i Sverige, bör ta till sig att Clinton och Blair är passé. Det är av Bush och den amerikanska högern man ska lära om man vill åstadkomma verklig förändring. Är det högern eller vänstern som kommer att inse det först i svensk politik?
Anders Kempe och Anders Lindberg misstänker att socialdemokraternas tal om höjda skatter är ett tecken på att de kommer att ta efter Bush och driva en starkt ideologisk valrörelse.

Problemet är ju att Bo Lundgren som moderatledare hade ambitionen att driva idéerna, snarare än det ”smarta” taktikspelet. Han var ideologen som drog konsekvenserna av partiets idéer. Och det gick fullständigt åt skogen. 15 procent i valet 2002.

Reinfeldt har sänkt ambitionerna. Moderaterna är nu ett av de sju socialdemokratiska partierna i riksdagen. Bara så kan moderaterna återta sin position som ett 22-procentsparti.

Varför? Att driva en tydlig ideologisk profil är inte svårt, men att med en sådan skarp profil vinna val kräver enorm politisk begåvning. Det har George W Bush. Men ingen svensk politiker kommer i närheten. Inte heller i socialdemokratin. Därför tror jag inte heller dom kommer att köra skarp vänsterprofilering - det skulle vara ett säkert sätt att förlora valet.

Framgångsrik idéprofilering kräver mer än intelligens, erfarenhet och övertygelse. Det kräver karisma som skapar trovärdighet och folklighet. Och sådant kan man inte lära sig eller köpa. Antingen har man det - eller inte. Ingen svenska politiker har så stark karisma och folklighet att de kan öka väljarförtroendet för en ideologiskt skarp linje i konfrontation med folkhemstraditionen.

År 2006 står valet mellan fortsatt s-regering eller en nedtonad borgerlig regering. Var god svälj.


Tisdag 2005-03-08 / 12.17
ENMANSVALKRETSAR: EN TILL HAR FÖRSTÅTT. Landets statsvetare och journalistkår är extremt konservativa när det gäller politikens former. Att ifrågasätta ett valsystem med kollektiva partilistor har inte fallit många i tanken. I praktiken innebär vårt system att några hundra personer i varje län (distriktsstämmor) avgör vem som blir riksdagsledamot. Det är ett extremt elitistiskt och toppstyrt system som innebär att de valda aldrig behöver bry sig om väljarna - och väljarna har ingen aning om vem de röstar på.

Men idag
visar Henrik Berggren i DN att han begripit:
Det vore bättre att hoppa över mellanstationen med [nya] listor [och gamla partier] och gå direkt till ett individualiserat personvalssystem av något slag. Kanske som i Storbritannien med majoritetsval i enmansvalkretsar. Det skulle upprätta ett direkt ansvarsförhållande mellan riksdagsledamoten och väljarna. Riksdagen och den representativa demokratin skulle stärkas medan såväl partikanslier som diffusa nätverk skulle försvagas.
Just så. Och demokratins kärna är ingenting annat än den kontinuerliga diskussionen mellan väljare och valda. En kärna som i Sverige ruttnat bort, till förmån för politiker som saknar varje ansvar inför folket. Med enmansvalkretsar ställs varje enskild riksdagsledamot inför folkets dom på hemmaplan inför varje val. Bara det är representativ demokrati.


Tisdag 2005-03-08 / 9.52
REGLERINGSIVERN BLIR VÅR CIVILISATIONS DÖD. På varje område och i varje fråga i samhällsdiskussionen blir resultatet alltid: Ny lagstiftning! Flera regler! Det är långtifrån bara ett svenskt fenomen. Det gäller i lika hög grad övriga Europa - och vad värre är, också USA. Det senaste exemplet är bloggarna. Man vill tro att den här
intervjun med Bradley Smith i Federala valkommissionen, FEC, är ett aprilskämt och den skulle vara utmärkt satir - om den inte var på riktigt.

I jakten på att reglera bidrag till politiska kampanjer har man nu kommit till bloggarna. Den bloggare som länkar till ett pressmeddelande från en kandidat kan komma att betraktas som givare och ska uppge sitt bidrag. Men hur ska det bidraget värderas? Ett förslag hos valkommissionen är, lyssna noga: ”om du äger datorn måste du kalkylera vilken procentandel av datorkostnaden och elektriciteten som gått till en politisk kampanj”.

Men diskussionerna om kampanjlagen stannar inte där. Det blir värre: om en blogg uppmanar läsarna att bidra till en viss kandidats kampanj, så är värdet av denna uppmaning - som ska registreras hos myndigheterna - inte ovan nämna elförbrukning och datoravskrivningskostnad, utan vad uppmaningen inbringar till kampanjen. Det betyder att bloggen måste hålla kontakt med kampanjen för att höra vad uppmaningen inbringat, och att gåvogivare deklarerar vem som gav tipset om att bidra, med kanske 10 dollar (70 kr).

Det här är ju legalistiskt vanvett. Men i västvärlden älskar alla i offentlig ställning att reglera ALLT. Det är redan pappersarbete i enorma mängder kring det mesta. Och det blir bara värre.

Vad som fick romarriket att gå under är inte helt klarlagt, men orsaken till vår västerländska civilisations undergång är uppenbar: vi kommer att drunkna i regler och pappersarbete.


Tisdag 2005-03-08 / 9.26
VAD ÄR MASSMORD MOT AVSAKNAD AV KVINNOPARAGRAF? Att läsa Ulla Hoffmans
utspel på kvinnodagen ger en surrealistiskt perspektiv på världen: ”kvinnors situation i Irak [har] inte förbättrats sedan Saddam Husseins regim föll”. Nähä. Okej. Saddam gasade byar så att män, kvinnor och barn dog där de stod. Saddam torterade och mördade över en miljon irakier. Men detta är ju bagateller mot det Hoffman lyfter fram: ”Det finns idag inte ens ett formellt skydd i någon irakisk lagstiftning.” Ja, gud va hemskt. Det är ju mycke, mycke värre än de massgravar där man fortfarande arbetar för att identifiera Saddam-regimens offer.

Att kommunister har extremt svårt med verkligheten har vi ju vetat sedan länge, men att de är så här relativistiska!?


Tisdag 2005-03-08 / 8.53
DET DU INTE FÅR HÖRA I SVERIGE. I svenska medier rapporterars okritiskt kritiken som kommunisten Sgrena riktar mot USA efter det att bilen som skulle köra henne till Bagdads flygplats blev beskjuten. Men om man, likt denne bloggläsare gör, läser utlänsk media - vilket man måste göra för att få reda på sanningen - framträder en annan bild:
Sgrena kan ha kostat uppåt 80 miljoner kronor. Läs The Australian: 'Italian newspaper Corriere della Sera reported yesterday that the Italian Government had paid a ransom of between E6-8million ($10-13.4million) to buy Sgrena's freedom.'

Uppåt 80 miljoner kronor. Inte så lustigt för andra som idag sitter kidnappade...

Läser man vad Sgrena själv skriver i Il Manifesto får man intrycket att italienarna i bilen var påtagligt uppspelta. Pratar, pratar, pratar, och chauffören ringer ambassaden och Italien på mobilen, så att han nästan förlorar kontrollen över bilen ...

Tisdag 2005-03-08 / 8.30
ÖVERGREPPEN MEDIERNA TIGER OM. Så fort minsta anklagelse kan riktas mot amerikanska soldater slår ALLA medier upp det som första och största nyhet. Men svenska medier skiter fullständigt i de systematiska och grymmar våltäkter som FN:s ”fredsbevarande” trupper i Kongo ägnat sig åt i många månader, och avsöjats för länge sedan - men ändå fortgår eftersom ingen griper in.

När något till slut ser ut att hända och Reuters rapporterade
UN Congo envoy may leave amid peacekeeper scandal, var det någon som tog upp det? Inte då. Det handlar ju om FN - och negativa nyheter om FN censurerar vi i Sverige. Bara vissa soldater är intressanta att kritisera... Det förhållningssättet är inte journalistiskt - det är propagandistiskt.


Tisdag 2005-03-08 / 7.59
INGET FEMINISTPARTI. För femtielfte gången har det tjatats om att starta parti - men återigen har det visat sig vara bara tjat. Ingen vågar bilda ett feministparti, eftersom man inte är säker på att det ens kommer att få 4 procent. Så länge man inte bildar parti i verkligheten kan man fylla medierna med låtsasiffror om att ett kvinnoparti skulle få över 20 procent av rösterna. Hur länge tänker medierna okritiskt spela med i bluffen?


Måndag 2005-03-07 / 17.45
ITALIEN UNDANHÖLL INFO. Italiens underrättelsetjänst
talade inte om för USA att man köpt loss Giuliana Sgrena från kidnappare i Bagdad. Detta hemlighållande av att Italien gör affärer med terrorister kan ha lett till skottlossningen som dödade en italiensk säkerhetsman, skriver La Stampa. Giuliana Sgrena är kommunist och kan naturligtvis inte hålla sig från att försöka sprida anti-amerikanska stämningar efter händelsen.

Eftersom italienarna gått bakom ryggen på amerikanerna är det inte otroligt att man försökte köra förbi de amerikanska vägspärrarna utanför flygplatsen i Bagdad. Vilket naturligtvis är en vansinnig handling med tanke på att soldaterna vid vägspärrarna förväntar sig självmordsbombare i bilar som inte följer instruktioner.


Måndag 2005-03-07 / 16.00
BLIR ENGLAND SOM SVERIGE? Den frågan ställer sig magasinet Spectator i sin huvudartikel:
Paying for Tony’s fat cats. (tack Staffan)
Vart leder den här vägen [med nya jobb mest i offentlig sektor mm]? Förmodligen leder den oss mot Sverige, där den offentliga sektorn svarar för två tredjedelar av den inhemska produktionen och därmed har ett väljarblock skapats som resulterat i årtionden av vänsterregeringar. Jag skriver 'förmodligen' eftersom jag inte är övertygad om att britter i det långa loppet kommer att uppträda som svenskar. Vi är av naturen mer konfrontatoriska i vår politik, mer respektlösa i våra medier och mer skamlösa i att göda våra byråkrater än återhållsamma skandinaver. Och det talar för att vi bara kan gå en bit på Labours väg innan vi kraftfullt reagerar och går i motsatt riktning.
Sverige träder alltmer fram som avskräckande exempel i världspressen.


Måndag 2005-03-07 / 14.08
FÄRGSTARK REAKTIONÄR PROFIL. Det har kanske framgått av bloggen att jag gillar färgstarka personer som vågar stå upp för egna åsikter och tillför kunniga och lärorika argument även om de möter kraftigt motstånd från den fördummande politiska korrekthetens tarvliga plattityder.

En sådan profil är helt klart John Lukacs som
intervjuades i Boston Globe i helgen. Han föddes 1924 i Ungern och såg på nära håll vad Adolf Hitler använde folklig populism till. Lukacs studerade vid universitetet i Budapest när han tvingades göra värnplikt i ungerska armén under nazitysk ledning, men deserterade. Efter kriget såg han vad kommunisterna, också de under folklig populistisk flagg, använde makten till. Lukacs emigrerade till USA 1946 och blev historielärare och författare.
Lukacs avvisar etiketten 'konservativ' och föredrar att beskriva sig själv som 'reaktionär' med en instinktiv skepticism mot allt som kallas utveckling oberoende om det kommer från vänster eller höger.
Oj! Sånt hör man inte varje dag. Men med hans bakgrund är det ingen märklig positionering. Han har sett hur de som når makten med argument för framsteg, utveckling och ambitioner om att via politiken skapa ”nya människor”, endast åstadkommer kolossal destruktivitet och förintelse. Lukacs tror därför mer på historiens lärdomar än på utveckling.

Detta perspektiv har gjort honom till en storsäljande författare av flera böcker om andra världskriget. Själv tycker jag hans inlevelsefulla och faktaspäckade jämförelse mellan Churchill och Hitler i Duellen - 80 dagar som avgjorde kriget är en av de bättre populärvetenskapliga böckerna överhuvudtaget. Även hans genomgång av alla biografier och historiska forskningsarbeten som genomförts om Hitler mellan 1935 och 1994 i Hitler of History är lärorik.

Som reaktionär har han intagit flera intressanta positioner under sina 60 år i USA. Han kritiserade till exempel senator McCarthy i flera artiklar på 1950-talet när denne stod på topp: McCarthy var mer intresserad av att jaga spioner i Washington än av att begränsa Sovjetunionens makt i Centraleuropa. Lukacs var också emot Vietnamkriget. Och han ställer inte upp på Bush-doktrinen och dess demokratiska offensiv i Mellanöstern. Det är ”idiotiskt att blanda sig i Mellanösterns affärer”.

Jag delar som sagt inte Lukacs världsbild, men han är en ytterst intressant person. Det vidgar våra vyer och ger nya perspektiv om vi vågar lyssna på andra argument än de egna...


Måndag 2005-03-07 / 10.58
PÄR NUDER OCH SKATTETRYCKET. Under helgens
finansministermöte i Västerås medverkade Pär Nuder och hans socialdemokratiska företrädare Kjell-Olof Feldt, Göran Persson, Erik Åsbrink och Bosse Ringholm.

Nuder replikerade på den framtidsbild som bland annat jag målat upp i boken Frihet - Samtalen fortsetter (Oslo: Civita, 2004). Mitt kapitel kan läsas här. Det finns goda grunder för att anta att Sverige och västvärlden slagit i skattetaket, som i Norden ligger på strax över 50 procent av BNP. Det går inte höja mer. Om statsmakterna försöker höja procentsatserna, kommer inte antalet skattekronor att öka utan minska. Skälet är att folk inte accepterar högre skatter utan finner vägar att komma undan eller helt enkelt avstår från den vara/tjänst som blir dyrare med högre skatt.

Samtidigt som vi slagit i skattetaket, ökar människors förväntningar på välfärdstjänster som skola, vård, omsorg, pensioner och andra trygghetssystem. Logiken säger att ju högre levnadsnivå vi har, desto större andel tar de mjuka frågorna. Det visar inte minst amerikanerna. Av deras konsumtion går 64 procent till välfärdstjänster, medan av svenskarnas konsumtion endast 36 procent.

Skälet är att amerikanarna lägger privata pengar på välfärdstjänster, medan i Sverige saknar vi valmöjlighet eftersom det mesta försvinner i skatter. Och skatterna används till mycket annat än välfärdstjänster.

Här finns förklaringen till att så många svenskar ställer upp på skattehöjningar i teorin. Men om de genomförs i praktiken skulle skattebaserna minska. I detta läge är den liberala färdriktningen att minska skatterna och låta medborgarna satsa sina egna pengar på de välfärdstjänster man tycker är viktiga, så som i USA.

Men Nuder är socialist och ser det annorlunda. I sitt tal konstaterar han att skattetrycket i Sverige legat still på ungefär 50 procent av BNP under perioden 1983-2004. Ändå har tillväxten i snitt varit 2,8 procent. Det tar Nuder som intäkt för att det är möjligt att höja skatterna. Han är medveten om att det blir svårt, därför vill han skapa möjlighet att höja skatteuttaget genom att införa ett nytt ”bärkraftigt skattesystem”.

Jag tror inte att skattesystemet kan manipuleras mer. Det går inte gömma undan nya skatter och på det sättet klämma ut ett 60 procentigt skattetryck. Men det är naturligtvis naturligt för socialister att tro det. Med planekonomiskt nit ska folket luras av mer pengar.

För mig är de här signalerna från regeringen oroande. Vad händer om socialdemokratin fortsätter lova stort, och utfallet blir fortsatta försämringar av välfärden? Vi kan få en mycket turbulent tid i Sverige. Folket är inte förberett på att ett systemskifte blir nödvändigt när man inte kan fortsätta höja skatterna. Ju längre man väntar, desto hårdare och brutalare blir omställningen. Men Nuder är uppenbart beredd att gasa och köra rakt in i bergväggen.


Måndag 2005-03-07 / 9.32
CLINTON SOV PÅ GOLVET. I nästa Newsweek
berättar George Bush den äldre, 80, att under hans och Bill Clintons resa till de av tsunamin drabbade områdena i Asien, sa Clinton, 58, att Bush kunde ta sängen för han tänkte spela kort. På morgonen när Bush klev upp såg han att Clinton sov på golvet.
- Vi kunde ha bytt plats så att vi fick halva natten var i sängen, men han lät mig ta den. Det var hyggligt av honom, mycket omtänksamt och det betyder mycket för mig, säger Bush.
Hade europeiska äldre statsmän gjort likadant?


Måndag 2005-03-07 / 9.12
ARNOLD FÖRKLARAR KRIG MOT POLITISKA ELITEN. Under sitt första år som guvernör har Arnold Schwarzenegger genomfört de förändringar som kunde ske i samförstånd, under hans fasta ledning och moraliska övertag som vinnare. Nu tar guvernören tag i de riktigt svåra frågorna, där han är på kollisionskurs med delstatens politiska klass, som redan är djupt nedgrävd i sina skyttegravar. Det är ingenting mindre än en ett slag om Kaliforniens framtid, skriver San Diego Tribune under rubriken
Governor's revolution will decide our state's future.

Om den karismatiske Schwarzenegger och hans reformagenda besegras kommer Kalifornien åter att vara i händerna på spenderarna i Sacramento och facket, skriver tidningen. Om han vinner kommer offentlig sektor att tämjas och medborgarna, inte den permanenta politiska klassen, att ha makten.
Schwarzenegger lägger 4 reformförslag som tillsammans slår mot kärnan i den politiska klassens makt att gynna sig själva på bekostnad av skattebetalarna. Därför kommer slaget att bli våldsamt. Till sina konsekvenser är denna politiska strid i nivå med två tidigare i Kaliforniens episka historia: skatterevolten i folkomröstningen 1978 och reformerna som den folklige guvernören Johnson genomförde för hundra år sedan.
Tänk om vi kunnat rösta på ett sånt alternativ i svenska val...