Dick Erixon:
Kommentarer 21 - 27 feb 2005


Söndag 2005-02-27 / 19.05
ALTERNATIV VÄLFÄRD. I
Helsingborgs Dagblad ger Elisabeth Braw en bild från amerikanska välfärdens vardag. Intressant som motbild mot alla skrönor som cirkulerar (Tipstack Sture).


Söndag 2005-02-27 / 18.58
VÄRLDENS VIKTIGASTE DEMOKRATIPROJEKT. New York Times-kolumnisten Thomas Friedman säger i dagens
Meet the Press att Irak är världens viktigaste demokratiprojekt och för viktigt för att låta Bush sköta det ensamt. Han menar också att Hillary Clinton har förstått det. En demokrat kan inte vinna presidentvalet 2008 utan att aktivt deltagit i uppbyggnaden av Irak

Se där, en smart vänsterman. Tänk om fler på den kanten förstod…


Söndag 2005-02-27 / 16.12
VAD ÄR ALTERNATIVET TILL BUSH-DOKTRINEN? (III) Även de mest välformulerade och kunniga kritikerna av Bush-doktrinen (se nedan) stannar vid kritiken av och riskerna med Amerikas nya idealistiska politik för global frihet. Man erbjuder inget som helst alternativ till den.

Om någon i grannkvarteret trakasserar, hotar och misshandlar de som bor där, är det i en rättsstat självklart att polisen griper in och arresterar dem som bråkar. Eftersom vi människor genom globaliseringen har kommit så mycket närmare varandra, har andra världsdelar som förut låg lååångt bort, blivit våra grannkvarter. Det Bush säger är att vi inte längre kan låta gangstrar härja i dessa grannkvarter längre. Vi har ett ansvar att rensa upp, om inte annat i vetskapen om att gangstrarna kommit så nära att de mycket väl kan komma och ställa till bråk i vårt eget kvarter.

Att då bara skrika ut sin kritik mot Bush därför att han agerar, utan att själv komma med någon som helst strategi om hur man ska hantera bråkstakarna, är inte bara cyniskt och hänsynslöst. För mig påminner det om medlöparna i Nazityskland, som passivt och ursäktande bara såg på medan judar, homosexuella och andra grannar hämtades av Gestapo. Det är höjden av feghet.


Söndag 2005-02-27 / 15.25
VAD ÄR ALTERNATIVET TILL BUSH-DOKTRINEN? (II) En annan intressant röst och kritiker av Bush-doktrinen är Mellanösternforskaren Martin Kramer som nyligen deltog i en paneldiskussion med förre Sovjetdissidenten och politiske fången Natan Sharansky - som skrivit boken
The Case For Democracy (som president Bush gillar).

Marin Kramers inlägg finns på nätet: Mr Sharansky, skingra mitt tvivel. På samma sätt som Thomas Woods (se förra kommentaren) ifrågasätter han att muslimer delar kärleken till frihet. Genom en historia där väst stöttat diktaturer har man bidragit till att upprätthålla förtrycket och saknar trovärdighet. Jo, visst. Den gamla realpolitiken handlade om att få så många nationer på sin sida som möjligt i den globala kampen mellan väst och det sovjetkommunistiska blocket. Vilken politik dessa allierade förde inom sina gränser, var ointressant. Men nu är en ny tid. Och ingen tjänar på att sitta kvar i gammalt groll. Det är framtiden som gäller. Ett alternativ till Bush-doktrinen kan inte gärna bygga på att älta vad som varit, det gäller att se framåt.

Martin Kramer menar vidare att Mellanöstern har en tradition av patriarkal, auktoritär social ordning och en stamkultur som blockerar möjligheten att skapa ett civilsamhälle. Oljan har givit makthavarna ett starkt verktyg att styra staten utan att behöva lyssna på någon - inte heller väst. Därför söker muslimer inte frihet till demokrati, utan frihet från förtryck. Mannen på gatan är nöjd när han och hans släkt får leva ifred.
Araber är inte vana vid att man efterfrågar vad de tycker om sina nationella ledare. För dem har en lycklig man alltid varit den som har en vacker fru, ett komfortabelt hem, ett lönsamt yrke och som inte känner till politikerna och politikerna känner inte honom; kort sagt, en privat man.
Kramer menar att den eftertraktade frihet handlar om att slippa ingrepp från staten, men samtidigt bevara sociala mönster som rätten att hålla frun inlåst i hemmet. Araber vill gärna ha denna frihet för sig och sin släkt, men är inte beredd att strida för andra medborgares och stammars frihet. Alltså: i Mellanöstern skulle frihet betyda något annat än i väst.

För mig låter Kramers definition mer som en föråldrad tolkning, än en muslimsk tolkning av frihet. Den private mannen talade ju även Thomas Jefferson om ("independent yeoman"), då i 1700-talets Amerika. Om så är fallet, vad bör göras: 1) låta Mellanöstern stanna klockorna och i medeltiden eller 2) föra Mellanöstern in i vår tid? Det är ju just eftersom det senare redan är på gång att hända som al-Qaida gick till attack mot väst!

Moderniseringen kommer självfallet att förändra frihetsbegreppet. Eller är alternativet till Bush-doktrinen att låta Mellanöstern stanna i Medeltiden? Nej, det kan inte vara ett alternativ, eftersom den modernisering som al-Qaida attackerar inte var resultat av politik, utan av globaliseringen och teknikutvecklingen. Vi kommer varandra närmare på jorden genom tekniken, oavsett vi vill det eller inte. Att stanna klockorna är alltså inget alternativ.

Frågan blir: ska vi hjälpa Mellanöstern att komma ikapp eller ska vi låta det bli en utdragen och blodig strid? Många menar ju att terrorismen egentligen skapades i ett pågående inbördeskrig inom den muslimska världen mellan modernister och reaktionärer. Al-Qaida har mest dödat muslimer och anfall mot väst är sidomanövrar i syfte att visa sin makt och få den muslimska världen att lyssna.

Kramer konstaterar att väst inte kunnat vinna mot Hitler utan allians med Stalin. Denna märkliga liknelse antyder att man i 'real'politikens namn behöver alliera sig med skurkar. Men hur gör Kramer i dagens värld skillnad på skurkar som ska bekämpas och de man allierar sig med? Jag ser inga sådana. Och Bush-doktrinen har ju inte förklarat krig mot alla diktaturer på en gång, han tar dem som utgör störst hot först. Och är det inte så att även Stalins sovjetunion föll, till slut?


Söndag 2005-02-27 / 13.50
VAD ÄR ALTERNATIVET TILL BUSH-DOKTRINEN? (I) Börjar det inte bli dags för dem som är emot president Bush och hans globala vision om frihet och demokrati att tala om vad de är för? Trots att det snart har gått två år sedan Irakkriget lyser seriösa förslag med sin frånvaro.

Det finns reflekterande kritiker av den "neokonservativa agendan" som jag gärna läser. Som recensionen
Democracy for All i The American Conservative av Thomas E Woods. Han menar att det kausala samband som de neokonservativa ser, och som innebär att mer demokrati leder till ökad frihet i muslimska samhällen, inte alls är självklart. Demokrati i arabvärlden kan mycket väl leda till mer hårdför islamism, inte mindre.

För mig framstår detta resonemang som fördomsfullt. Woods vågar inte tro att araber och muslimer i gemen vill bli fria och slippa förtryck, det som är så självklart för oss västerlänningar. Muslimer framstår i Woods värld, mitt i all hans välvilja, som mer primitiva än andra. Woods drar den här slutsatsen trots att han själv citerar en opinionsundersökning från FN som visar att 51 procent bland unga araber vill emigrera från sina hemländer och bara 13 procent av dessa vill flytta till ett annat arabland. Den överväldigande majoriteten föredrar att flytta till väst.

Så, trots att västvärldens värderingar är lockande för muslimer, oroas Woods för riskerna med demokrati - folk skulle kunna rösta fram mer muslimsk fundamentalism. Woods skriver det inte rent ut, men hans resonemang andas lättnad över att muslimer saknar rösträtt. Woods slutar med att påstå att USA:s aktiva påtryckningar om demokrati ”har den paradoxala effekten” att marginalisera de demokratiska krafterna. Om västvärlden tar sig mod att driva fram demokrati skulle det skapa motreaktioner.

Jag får inte detta att gå ihop.

Varför skulle muslimer göra det? För det första är de redan utsatta för massiv anti-amerikansk propaganda från sina totalitära ledare, ivrigt understödda av vänstermedierna i väst. De är så att säga redan vaccinerade. För det andra, ser jag ingen annan förklaring till den reaktion Woods förväntar sig, än att araber och muslimer är så primitiva att de lättvindligt ger upp hoppet om frihet, så fort Amerika säger att det är något bra. För det tredje, om demokrati är något riskfyllt är det väl inget problem...

Åter till ursprungsfrågan: vad är alternativet till Bush-doktrinen? Woods tycks mena att väst bör göra ingenting. Passivitet är alternativet. Men det är ju just värdemässigt passiva vi i väst varit sedan andra världskriget. Det är tack vare vår passivitet som Saddam Hussein och andra tyranner kunnat härja fritt i muslimska världen. Passiviteten är grönt ljus för förtryck. Och inte mycket till alternativ. Passiviteten är ju snarare en orsak till problemen med terrorism, inte en lösning.


Söndag 2005-02-27 / 9.05
ÄNNU MER FÖRSVAR FÖR TYRANNER. Svenska medier har länge fyllts med kritik mot USA, och nu börjar de fyllas med artiklar som hyllar diktaturer. Vart är svensk opinion på väg? I dagens Brännpunkt i SVD hyllas Syrien! Under rubriken
Svik inte ett pressat Syrien heter det att Syrien inte alls ockuperar Libanon. De syriska trupperna ”står i Libanon på den libanesiska regeringens begäran”. Åh! Hela världen vet att Syrien ockuperar Libanon - utom Sverige. Alla vet också att Syrien i höstas saboterade presidentvalet i Libanon för att låta posten innehas av en quisling, en syrisk nickedocka. Agerandet gjorde till och med Frankrike irriterade och FN:s säkerhetsråd kräver sedan i höstas att Syrien ska dra bort trupperna från Libanon.

Men i Sverige och svenska medier är verkligheten annorlunda. Där är Syrien en vänlig nation med en stor snäll ledare, som pressas av stora stygga USA. Vilket trams! När kan vi få en utrikesbevakning som åtminstone har lite med verklighetens realiteter att göra?


Lördag 2005-02-26 / 15.25
VARFÖR INTE HÄR? I en utmärkt kolumn i dagens New York Times frågar David Brooks
Why Not Here?.
Det här är den mest kraftfulla frågan i dagens värld: Varför inte här? Människor i Östeuropa såg människorna i Västeuropa och frågade, varför inte här? Människor i Ukraina såg människorna i Georgien och frågande, varför inte här? Människor runt om i arabvärlden såg väljarna i Irak och frågar, varför inte här?

… Men det är uppenbart den ödesfråga som USA provocerar fram. Det vi lärt oss av [veckans Europaresa] är hur Bush-agendan dominerar världen. När Bush möter Putin står demokratisering i centrum för diskussionen. När politiker samlas i Ramallah, Palestina, är demokratisering det centrala temat. När illdåd begås i Beirut smyger sig möjligheten till frihet in i människors medvetande.

Alla veckor kommer inte att bli lika glädjande som den gångna. Men trots nya självmordsbomber i Israel och Irak fortsätter frågan att sprida sig: varför inte här?

Lördag 2005-02-26 / 13.48
SYRIENS AVSAKNAD AV OLJA ORSAKAR USA-INTRESSE. Den här
artikeln av Jonathan Steele i Guardian igår är ett skolexempel på hur europeisk vänster ser motstånd mot USA som viktigare än att stå upp för principer som demokrati, och viktigare än att vara det minsta konsekventa i sin argumentation.

Hela syftet med artikeln är att kritisera USA för att sätta press på Syriens ”ledare” Bashar Assad. Steele har inga argument till stöd för Assad och talar inte om varför det skulle vara fel att pressa honom. Mellan raderna finns bara ett skäl: eftersom USA pressar Assad måste man kritisera det.

Steele uppmanar Europa att inte låta sig ”bli lurade” av Bush efter veckans Europaresa. De neokonservativas hjärtefråga är fortfarande en reformerad arabvärld. Jaha? Är det något fel med att vilja demokrati i arabvärlden? Steele tar inte ställning till sådana bagateller som principer om frihet och demokrati, han konstaterar bara att ”Europa måste vara högst vaksamma. Vad Bush gör i Mellanöstern är viktigare än vad han säger i Europa.” Varför då? Jo, främsta fokus för Bush' andra mandatperiod är regimskifte i Damaskus, inte Teheran, skriver Steele. Och varför?

Istället för att förklara varför avsättande av Assad skulle vara fel faller Steele, som alla på vänsterkanten, ner i bottenlösa konspirationsteorier. Det blir riktigt kul!

Skälet till att Bush riktar in sig på Syrien är att Assad är svagare än mullorna i Iran. Utan olja är Syriens ekonomi svagare.

Den har ni inte hört förr! Nu är det avsaknaden av olja som är skälet till varför USA vill störta diktaturer. Fram till nu har ju rikligt med olja varit ett avgörande motiv i konspirationsteorierna till varför USA gick in i Irak. Nu är det tvärtom.

Vänstern har bytt fot. Igen.


Lördag 2005-02-26 / 13.48
ASSAD UT UR LIBANON - OCH SYRIEN. En som däremot talar om Syriens förtryck och mord på oppositionella och förespråkar frihet och demokrati i Libanon och Syrien är Danielle Pletka, vice ordförande för AEI:s utrikes- och försvarsstudier. I artikeln
Toss Bashar Assad Out of Both Lebanon and Syria förespråkar hon att man inte bara kör ut Syrien ur Libanon, utan kör bort Assad från tronen i Damaskus.

Syrien har enligt den gamla internationella 'realpolitiken' ostört fått förtrycka både sitt eget folk och Libanons. Efter mordet på förre libanesiske premiärministern Rafik Hariri, har till och med Frankrike börjat få nog. FN:s säkerhetsråd antog i höstas en resolution som kräver att Syrien drar bort sina trupper ur Libanon. Hittills har man gjort som Saddam Hussein: givit FN fingret.

Men nu verkar Bush lägga makt bakom orden. Och vad som händer då vet Saddam Hussein.

Danielle Pletka menar att marinsoldaterna inte behövs, eftersom demokratiska krafter satts i rörelse. En seger över diktaturen Assad skulle inte bara bli ett bakslag för terrornätverken, utan en seger för arabiska folken.


Lördag 2005-02-26 / 10.01
SVERIGES VIKTIGASTE OPINIONSBILDARE. Magasinet DSM genomför varje år en omröstning där 300 journalister inbjuds att rösta fram Sveriges 100 viktigaste opinionsbildare. Nu har
listan för 2004 släppts.

Raketer som nått högst är centerledaren Maud Olofsson på plats 7 (från 50), Peter Wolodarski i DN som ligger 8:a (från 26) och Nils Lundgren i Junilistan som är 9:a (från 40). Ministrarna Pär Nuder, 15:e (från 49), och Thomas Bodström, 19:e (från 81) har också tydligt stärkt sin opinionsbildande makt.


Lördag 2005-02-26 / 9.30
FEMINISM ÄR RASISM. För sex år sedan blev många upprörda då jag i magasinet M2 skrev artikeln
Feminist? Nej, humanist där feminism jämfördes med rasism. Så långt hade feminismen i Sverige inte kommit då i sin logiska utveckling mot totalitarism. Men nu är vi där.

Eva Moberg gör i dag i artikeln Så utrotar vi männen, SVD-Brännpunkt, en utmärkt satirisk analys av den nyligen till svenska översatta Scum Manifest. En lång rad feminister har hyllat boken, exempelvis Nina Lekander i Expressen, Jernny Högström i Sydsvenskan, Maria-Pia Boëthius i ETC, Marit Östberg i Smålands-Posten.

Scum slår fast att mannen har förverkat sin rätt att leva. Han ska utrotas. ”Mannen är av naturen en bodsugare, en emotionell parasit, och förtjänar därför av moraliska skäl inte att leva”. Detta är ingenting annat än biologiskt grundad rasism mot en del av mänskligheten.

Mot bakgrund av det djupa hat och förakt vi ser växa fram inom feministiska kretsar tror jag att vi snart kommer att få se nästa steg i feminismen: terrorism. Likheterna med de kommunistiska terrorgrupperna i Europa på 1970-talet och de islamistiska är tydliga. Vi kommer att få se avsiktliga mordattentat mot män med ”politiska” motiv. Det är feminismens logiska slutpunkt: kvinnor mot män - och må förlorarna dö.

Upprepar mottot: Lägg ner feminismen!


Fredag 2005-02-25 / 19.00
VÄRLDENS ÄLDSTA MALTWISKY TILL HONGKONG. Den
sista flaskan av Glenfiddich Rare Collection 1937, som mognat på fat i 64 år innan den tappades, har lämnat destilleriet i Skottland och är på väg till Hongkong. ”Det råder blandade känslor här”, säger malt-mästaren David Stewart på det familjeägda destilleriet Glenfiddich.


Fredag 2005-02-25 / 19.00
TILLVÄXT: 4,4 PROCENT - MEN BARA I USA. Amerikanska handelsdepartementets statistik för fjärde kvartalet 2004 är nu klar. Tillväxten blev
högre än väntat: 4,4 procent för helåret 2004 i USA. En helt otänkbar siffra för Sverige och Europa.


Fredag 2005-02-25 / 8.45
länk
SJUKA SJUKSKRIVNINGAR. Göteborgs-Posten refererar i dagens ledare till en rapport från Socialstyrelsen som visar att sjukvården saknar varje tanke och struktur kring långtidssjukskrivna:
Bara 20 procent av vårdcentralerna visar sig ha dokumenterade rutiner när det gäller långtidssjukskrivningarna. Alltför mycket kommer alltså att hänga på den enskilda läkaren, på vilken tid och engagemang han eller hon är beredd att lägga ned på varje ärende.
Ja, så fungerar planekonomisk sjukvård. Med ett marknadsekonomiskt tänkande är det däremot självklart att läkare och vårdcentraler ska ingå i en organisation som får betala patienternas sjukkostnader, om de passivt låter människor gå sjukskrivna. Därmed uppstår omedelbart starka incitament för vårdorganisationen att snabbt ta tag i de långtidssjukskrivna, gå till botten med deras problematik och sätta in effektiva åtgärder för rehabilitering. All denna aktivitet blir då lönsam, eftersom aktivitet betyder lägre kostnader för den egna organisationen.

Finns denna enkla tanke i svensk sjukvårdsdebatt? Nej. Tanken är nämligen marknadsekonomisk. Inte ens de borgerliga partierna i Sverige står för marknadsekonomiskt tänkande i välfärdssektorn. Därför skenar kostnaderna och människor lider därför ingen bryr sig om dem i ett system där bara politisk dogmatism räknas.


Fredag 2005-02-25 / 8.28
KOMMUNISTISK SJUKVÅRDSPOLITIK. Regeringsblocket förhandlar nu fram en lagstiftning som ska stoppa privata företag i sjukvården. Man är överens om att sjukhus inte ska få överlåtas till företag som drivs med privata vinstintressen,
rapporterar Svenska Dagbladet. Kan det bli tydligare än så? När svensk sjukvård lider av ineffektivitet, felallokering av resurser och framför allt saknar alla incitament på alla nivåer för att göra ett bättre jobb, då ska de få goda undantagen slaktas.

Det finns bara ett ord för denna politik som fullständigt skiter i patienterna och enbart fokuserar på den politiska makten: kommunism. Det finns ingen skillnad mellan den gamla sovjetiska politiken och svensk sjukvårdspolitik. Dogmatismen regerar.


Torsdag 2005-02-24 / 23.08
CAESAR OCH SKOLPOJKARNA. Trots vänster brukar Timothy Garton Ash ha intressanta iakttagelser att berätta. Så också i dagens Guardian, där han i artikeln
Can Europe Speak With One Voice? ralierar över hur många som i Bryssel ville sola sig i den amerikanske presidentens glans.
Den som iakttog president Bush i Bryssel denna vecka såg också hur långt Europa har att gå om man vill bli tagen på allvar i världen. Å ena sidan har vi Caesar. Å den andra Luxemburgs premiärminister. Och Belgiens. Och ordföranden i EU-kommissionen. Och EU:s utrikespolitiske talesman. Och kommissionärerna för externa relationer samt handel. Och ett dussin andra regeringschefer, och chefer i Europeiska institutioner, alla snubblandes över varandra för att kunna sola sig i närvaron av kejsaren, som de privat så ofta föraktar.
Träffsäker beskrivning! Också om substansen:
Tyck om den [amerikanska] agendan eller hata den, men du vet ta mig faen alltid vilken den är. Vem vet vilken Europas agenda är för världen?
Det Ash beskriver är den gaullistiska EU-politikens själ: fjantigt exhibitionistiskt och så prestigefullt att placering vid middagsbordet är viktigare än strategi för demokrati och frihet. Allt detta måste bort om EU ska kunna tas på allvar.


Torsdag 2005-02-24 / 22.34
TRIUMFTÅG GENOM EUROPA. Dagens ledare i Jyllands-Posten
summerar insiktsfullt den amerikanske presidentens Europaresa:
George W Bush' besök i Europa liknar ett triumftåg. Inte så mycket därför hans gamla motståndare ... nu säger sig ge sitt stöd till USA:s starka vision om fred och frihet, inte minst i arabvärlden. Utan därför att det blivit så uppenbart hur mycket som utvecklat sig i rätt riktning - dvs i USA:s riktning - de senaste året, tack vare att Bush tydligt visat att det faktiskt är meningsfullt att kämpa för en bättre värld ...

Naturligtvis är situationen i Irak tillspetsad. Naturligtvis är man långt från den normalitet som vi känner här i det trygga Västeuropa ... Men dag för dag befästes de nya tingens ordning. Dag för dag förankras demokratin allt djupare. Dag för dag drabbas terroristerna av en ny liten motgång ... Bush' Europabesök har visat att européerna börjar inse vilken väg vinden blåser ... Bättre sent än aldrig.

Torsdag 2005-02-24 / 18.45
MARGIT GENNSER I OPPOSITION. Den färgstarke förre riksdagskvinnan Margit Gennser, 75, driver bloggen Opposition där hon gisslar aktuella företeelser, som här där hon skriver om FN:s flyktingorgan UNHCR under rubriken
omoral som stöder ondska:
”Tyst diplomati” har varit UNHCRs arbetsmetod de senaste 10 åren. Den har kännetecknats av byråkratisk okänslighet, som till slut blir till hjälp för ondska och onda regimer.

Torsdag 2005-02-24 / 18.25
INTERVJUAD AV CAPTUS. Den nya och matnyttiga nyhetssiten Captus har i sitt första
nyhetsbrev intervjuat mig om det irakiska valet, om hur löst de demokratiska idealen sitter i västvärlden och om mediekulturen. Viktiga ämnen att diskutera.


Torsdag 2005-02-24 / 9.25
RYSSLAND NÄRA KOLLAPS? Flera medier tar inför dagens möte mellan presidenterna Bush och Putin i Bratislava upp det växande problem Ryssland blivit i internationell politik. The Economist
skriver:
Världen har erfarit en 'tredje våg av demokratisering' sedan 1970-talets mitt, så som Samuel Huntington ... beskrivit det, där auktoritära regimer givit plats åt folkmakt i Syd- och Centraleuropa, Latinamerika, delar av Asien och även i Afrika. Aktuella händelser på så skilda platser som Ukraina och Indonesien visar att liberaliseringsvågen inte förlorat kraft.

Men ett iögonfallande undantag är Ryssland, där Vladimir Putin verkar ta sitt land tillbaka mot dess illiberala förflutna. Under sin resa har George W Bush uppmanat Europas ledare att förenas med honom i missionen att fortsätta sprida demokrati, och då särskilt pressa Putin att vidta demokratiska reformer.
Tidningen menar att USA och EU gemensamt måste använda både morot och piska mot Ryssland, istället för att låta Putin spela ut USA och EU mot varandra, ”så som han ofta kunnat göra”. Om så sker borde man kunna hindra hans diktatoriska tendenser.

Nedan nämnde Masha Lipman menar i Washington Post att Ryssland kan vara på väg mot kollaps. Ekonomin blir allt sämre, och räddas bara av oljan. Ryssland har också visat sig agera extremt pinsamt i internationell politik, exempelvis då man försökte installera en Kreml-lojal president i Ukraina. Begränsningarna av pressfriheten är välkända. Men vad händer om Ryssland kollapsar? Lipman menar att demokrati och frihet under svårigheterna efter sovjetkommunismens fall förlorat sin dragningskraft hos breda grupper och att nationalistiska känslor är mer vanliga hos den ryska allmänheten än liberala. Rysslands utveckling och modernisering har, återigen, gått i stå.


Torsdag 2005-02-24 / 8.55
SVD TRYCKER OKUNNIGT DRAVEL. Svenska medier visar åter sin bottenlösa inkompetens i bevakningen av amerikanske presidentens Europaresa. Ta
bara Jan Blomgren i Svenska Dagbladet, som redan på tidningens förstasida får spy ut sitt förakt för USA och sedan på utrikessidorna sprida sina okunniga och helt felaktiga beskrivning av Ryssland. Blomgren skriver ”Rysk ekonomi har nämligen aldrig mått så bra”. Det är förmodligen Svenska Dagbladet ensam om att tycka. I Washington Post kan man däremot läsa Rysslandskännaren Masha Lipman, som om Ryssland skriver:
Tillväxten har stannat av och är nu lägre än i de flesta fd sovjetrepubliker. Kapitalflykten under 2004 var åtminstone fyra gånger större än under tidigare år och inflationen är högre än beräknat.
På något sätt verkar det som om svenska tidningar konkurrerar om vem som är mest korkad, mest inskränkt och lyckas trycka flest felaktigheter. Min topplista över mest osakliga utrikesrapportering har varit: P1, DN, TV4. Men SVD gör allt för att komma med. Varför vill inte medieorganisationerna sträva efter saklighet i utrikesrapporteringen?

Lika fel har naturligtivs Blomgren om att president Bush ”räddar ansiktet” på sig själv genom att tala demokrati, medan han egentligen är betydligt mer rädd om vänskapen med Vladimir Putin och ”knappast” är beredd att riskera den. Vad är detta för 'analys'? Det låter som billigt skitprat bland packade pubgäster en sen kväll. Vad har Blomgren för belägg för sin föraktfulla ton? Inga alls. Det är Blomgrens privata tyckanden. De hör hemma vid Blomgrens köksbord, men definitivt inte i en morgontidning som ser sig som seriös.


Onsdag 2005-02-23 / 23.44
DEN OSYNLIGA KRAFTEN - FRIHANDEL. I dessa dagar då västvärldens politiker möts, ler och kramar om varandra som aldrig förr, kan det vara värt att påpeka att politik inte alls har det inflytande som politiker tror. I Washington Post
skriver Naotaka Matsukata:
Frihandel har visat sig vara en ovärderlig tillgång i USA:s utrikespolitik genom att stimulera fler ekonomier till egen tillväxt i viktiga regioner i tredje världen, och det i betydligt högre grad än vad någon form av traditionellt bistånd skulle kunnat åstadkomma.
Matsukata ställer USA:s strävan efter frihandel mot EU:s försök att genom avtal binda upp olika delar av världen till reglerad handel som gynnar Europas industri och försvårar för amerikansk konkurrens. Därför är det viktigt att kongressen ratifierar NAFTA:s efterföljare CAFTA (Central American Free Trade Agreement). Om Centralamerika får frihandel, stärks förväntningarna hos en rad länder om att de också snart ska få frihandel - länder som är viktiga i kampen mot terrorismen.

Ja, tänk om politiska jippon lite mer kunde handla om de villkor som verkligen spelar roll för människors vardag, och lite mindre om politiska beslutsstrukturer som betyder lite för välståndsutvecklingen.


Onsdag 2005-02-23 / 18.30
INTE DENNA GRUNDLAG. ”Men vad tycker DU om konstitutionsförslaget?” Denna mejl-fråga är befogad efter alla referat om Amerikanska analyser av EU-konstitutionen. Jag tycker att en union för Europa är en naturlig utveckling, på samma sätt som landskapslagarna ersattes av nationella lagar när kommunikationerna och rörligheten över landskapsgränserna blev större. Därför röstade jag ja till EU-medlemskap 1994.

Sedan gäller det att ta ställning till hur beslutsprocessen ska formas och vilka sakområden som en sådan union ska ta hand om. Jag har helt andra ideal än den gaullistiskt elitistiska kultur som kommit att prägla nuvarande EU. Därför röstade jag nej till euron 2003. Därför skulle jag också rösta nej till
EU:s grundlagsförslag.

Även om beslutsprocesserna i EU är ohållbara efter utvidgningen och grundlagsförslaget gör unionen lite effektivare, kan vi inte gå vidare på den gaullistiska vägen som innebär flytande gränser och maktbefogenheter. Vilket i sin tur innebär centralisering, eftersom högsta nivån har enklare att påverka och förändra efter behag än vad lägre nivåer har.

Motsatsen till gaullism är federalism. I Sverige har ordet federalism fått en mycket dålig klang. Varför är egentligen obegripligt. Kanske beror det på att Sverige är en enhetsstat och saknar tradition av att diskutera maktdelning och andra konstitutionella termer. Men genom federalismen kan grundlagen garantera medborgarna sina individuella rättigheter, liksom ge lägsta politiska nivån, den kommunala, beslutsrätt om att reglera - eller inte reglera - stora delar av välfärden och andra sakområden. Likaså kan nationernas beslutsrätt läggas fast, så att EU-ledarna aldrig kan röra dem.

Jag hoppas att något stort land, helst Frankrike (gissa varför!), i folkomröstning fäller nuvarande förslag.

Ett nytt federalt förslag till konstitution borde utarbetas, med USA:s som inspirationskälla. Sedan borde detta federala förslag ställas mot nuvarande gaullistiska i en enda stor folkomröstning där alla EU-medborgare deltar och röstar samtidigt.

Då skulle vi få en vettig diskussion om unionens och Europas framtid.


Onsdag 2005-02-23 / 17.01
SMART EU-DEBATT - MEN BARA I USA. Jag har försökt finna någon förklaring till varför det är i amerikansk media, inte europeisk, som de mest intressanta, initierade och träffsäkra analyserna finns om europeiska unionen. En förklaring är naturligtvis att amerikanska analytiker kan studera EU utifrån, samtidigt som man har erfarenhet av sin egen union av 50 delstater. I USA sitter man heller inte fast i ja/nej-till-unionen-debatten, den som gör att man antingen tycker att precis allt unionen är perfekt eller att allt är skit.

En god analys av EU står idag Andrew Stuttaford för i National Review:
Constitutionally Indisposed (tipstack Peder). Här sågas exempelvis Sveriges statsminister Göran Persson:
I ett tal 2001, före 11 september och den bittra fejden om Irak, bidrog Sveriges statsminister Göran Persson (som då också var EU:s ordförande) med ett perfekt exempel på den paranoia [som driver den] europeiska drömmen. EU var, hävdade han, 'en av de få institutioner som vi kan utveckla för att balansera USA:s dominans i världen'.
Artikelförfattaren riktar också hård kritik mot både president Bush och utrikesminister Rice för att de på senare tid har ställt sig positiva till EU's förslag till grundlag. Och han ger en färgstark beskrivning av grundlagsförslaget:
I juni 2004 enades man om en slutgiltig version. Och vilket sorgligt, sjabbigt arbete det är. Ett oläsbart mish-mash av politisk korrekthet, mikromanagement, byråkratisk jargong, konstnärlig tvetydighet, avsiktlig dunkelhet och en häpnadsväckande banalitet som på något sätt haltar fram genom ungefär 500 sidor med höjdpunkter som inkluderar 'garanterade' (artikel II-74) rättigheter till 'kontinuerlig rehabiliteringsträning' och 'respekt' (artikel II-85) för 'de äldres rättigheter ... att delta i socialt och kulturellt liv', och 'fullt ut ta hänsyn' (artikel III-121) till 'djuren i deras egenskap av kännande varelser'.
Att säga något positivt om detta, som Bush och Rice gjort, är ”antingen ljuvligt oärligt eller förfärande naivt”, skriver Stuttaford. Han menar att det finns inget Europa att återförena. ”En svensk, även Göran Pesson, är en svensk långt före han är en 'europé'.” Det framgår tydligt när EU-kommissionärer försöker hitta konkreta exempel på vad som förenar européer. När Chris Patten pressades kunde han ange två exempel: enighet i motståndet mot USA.s ståltullar och... Ryder Cup! Signifikant är, skriver artikelförfattaren, att båda dessa exempel definierar den europeiska känslan enbart i vad man är emot (amerikanska tullar och golfare), inte något man är för.


Onsdag 2005-02-23 / 9.18
USA BEHÖVER INTE EUROPA. Tom Donnelly vid American Enterprise Institute konstaterar i
Allies and Allies att USA inte behöver Europa:
En av de mest missvisande - för att inte säga närsynta - uppfattningarna hos europeiska regeringschefer är att USA behöver sina europeiska parners.
Donnelly påpekar att Amerikas säkerhetsintresse är genuint globalt och att stora delar av världen börjat upptäcka att Europa är i förfall. Så har exempelvis Japan börjat visa intresse för att delta i försvaret av Taiwan tillsammans med USA, vilket är ett stort steg. Också exempelvis Indien kan komma till samma slutsats som Japan.


Onsdag 2005-02-23 / 8.34
DÄRFÖR DRAR SJUKKOSTNADERNA IVÄG. För att förstå varför svensk sjukvård fungerar allt sämre och allt fler blir sjukskrivna måste vi känna till hur sjukvården fungerar i vardagen, på golvet - i stället för den fokusering på teorier och politiska floskler som gäller idag. Monica Renstig ger ett sådant perspektiv i sin
kolumn i Svenska Dagbladet idag.

Åsa, 32, är långtidssjukskriven men aldrig ordentligt utredd. Istället får hon höra när hon kommer till sjukhuset: ”Är du här nu igen?” Hon får en smärtstillande spruta och skickas hem. Orsaken till smärtorna kan vara något så uppenbart som en allergi, men sjukvården bryr sig inte, har inga incitament att bry sig. Resultatet blir sjukskrivning och extrema kostnader för oss skattebetalare - och ett sämre liv för Åsa.


Tisdag 2005-02-22 / 18.40
EN SOSSE I WASHINGTON. Det är sällan, mycket sällan, man får chansen att läsa en analytisk text av en svensk sosse. Men Eric Sundström, ordförande för S-studenter, bidrar med det i artikeln
När Reinfeldt läser Dick Morris blir fajten tuffare. Sundström var i USA under presidentvalet och ger nu sina reflektioner som är intressanta att ta del av. Här två utdrag:
vi [måste] ta ställning till huruvida även vi ska inspireras av republikanernas flip-flop strategi. Det är lockande lätt att leta reda på gamla motioner och artiklar som Reinfeldt har skrivit och sedan kontrastera dem med vad han säger i LO-tidningen idag. Detta skulle emellertid legitimera en politisk förflyttning som vi istället ska ifrågasätta. Därför bör den legitima högerburen plockas fram: Moderaterna är gjorda av samma gamla skrot och korn som alltid ...

Samtidigt måste vi visa att vi är en rörelse som fortsätter tro på framtiden, som fortsätter kampen mot samhällets klassklyftor med rättvisa och kunskap.

Tisdag 2005-02-22 / 16.45
BLOGGARE FÄNGSLAD I IRAN.
Committee to Protect Bloggers rapporterar att bloggaren Arash Sigarchi i Teheran arresterades 17 januari och fortfarande sitter fängslad. Man uppmanar de regeringar som just nu deltar i FN-möte i Geneve för att planera FN:s toppmöte om informationssamhället, att framföra protester till Irans representanter (tipstack: Billy och Sectator). För Sverige deltar enligt offentlig deltagarförteckning:
Ms Astrid DUFBORG, Ambassador (astrid.dufborg@foreign.ministry.se), Mr Jörgen SAMUELSSON, Mr Ingemar SUNDQUIST, Ms Avri DORIA, och Mr Christoffer KARSBERG.

Tisdag 2005-02-22 / 16.10
VILKEN ÄR EUROPAS VÄG? I USA råder delade meningar om huruvida USA ska stödja ett mer enhetligt EU, med den nya konstitutionen och dess gemensamma utrikespolitik, eller hålla fast vid den gamla strategin att tala med länderna i Europa vart och ett och därmed motarbeta ett i utrikesfrågor enat Europa.

De flesta, som nedan
citerade Gerard Baker i Weekly Standard, menar att USA förlorar på att EU enas i utrikespolitiken och därmed undergräver Nato. Den linjen kunde också Donald Rumsfeld sägas företräda när han var i München nyligen.

Men, intressant nog, stödjer utrikesminister Condoleezza Rice det mer enade Europa som blir följden av konstitutionen: "Jag menar att det är en mycket bra utveckling".

Med nuvarande makthavare, Schröder och Chirac, är naturligtvis ett mer enat Europa något negativt för demokratisträvandena i världen. Nuvarande EU är genomsyrat av fransk gaullistisk maktpolitik där ideologiska värden som frihet inte har någon som helst tyngd och där man mer än gärna gör upp med diktaturer, så länge Frankrikes… förlåt, Europas intressen stärks i förhållande till Amerikas.

Jag tror Condoleezza Rice tänker längre än till de clowner som styr EU idag. Genom utvidgningen i öst - denna grymt underskattade händelse i Europas historia - kommer unionens makt att sakta men säkert att vridas ur händerna på fransmännen. Den högdragna och makthungriga gaullistkultur som förgiftar EU-institutionerna och gör EU till något främmande för svenskar, kommer efterhand att kunna vädras ut.

Vilken blir Europas linje då?

Jag håller med Mark Steyn, som i Daily Telegraph skriver att Nato har blivit som Brittiska samväldet, en dipolomatisk nonsensorganisation utan varje betydelse. Men jag håller inte med om att det betyder att begreppet "västvärlden" är dött och att relationerna över Atlanten därmed brutits.

Europa behöver kunna försvara sig självt. Europa måste inom sig tala ut om vilka värderingar och visioner vi har för vår kontinent och världen. Och då tydligt tala om var gränsen för toleransen av icke-demokrati går, inte bara pladdra att våld är "absolut sista lösningen" - vilket i praktiken betyder att man aldrig någonsin är beredd att riskera något för demokrati och frihet.

Eftersom Europa är smidigare och tålmodigare än USA, kan en samverkan för gemensamma ideal om frihet i världen betyda att USA tar de polisiära uppgifterna, medan EU tar på sig de lika viktiga sociala aspekterna. Alternativet är att Europa förenar sig med Ryssland, Kina och arabländerna i en front för "stabilitet" och mot demokrati. Är det verkligen vad den anti-amerikanska opinionen vill?


Tisdag 2005-02-22 / 11.41
USA-EU: BAKOM DET DIPLOMATISKA STRUNTPRATET. Det är synd att så mycket av den officiella diskussionen under den amerikanske presidentens Europaresa fokuseras på de meningslösa diplomatiska fraserna om vänskapliga relationer. Det är bara tröttsamt att höra - från båda håll.

Särskilt som vi just nu är inne i ett mycket viktigt formativt skede i världspolitiken. Det är först nu som världen efter murens fall och sovjetkommunismens kollaps börjar ta form. Efter mer än 10 år av chock, förvirring och villrådighet börjar olika aktörer se framåt. Nu skapas de allianser att kommer att dominera vårt sekel. Men vem kommer att alliera sig med vem? Och på vilka gemensamma grunder?

Det är löjligt att hävda något annat än att varje nation - från de minsta, typ Sverige, till den mäktigaste, USA - alltid agerar i enlighet med det man uppfattar som sitt egenintresse.

Hur USA under president Bush uppfattar sitt egenintresse är glasklart: terrorismen utgör Amerikas största säkerhetshot och det bekämpas effektivast genom att sprida frihet och demokrati.

Hur ser Europa på sitt egenintresse? Hur ser Ryssland på sitt? Och Kina?

Här är bilden betydligt mer oklar. Bush-administrationen gör nu en kraftansträngning att få med sig Europa på vagnen. Först reste utrikesministern Condoleezza Rice på europaturné, sedan försvarsminister Donald Rumsfeld, innan det flera dagar långa besök som presidenten nu själv genomför.

Men kommer EU att vilja stödja demokratisering av världen? Frågan kan tyckas självklar, men är det inte alls. Europeiska ledare har i Irakfrågan visat att de hellre ser "stabilitet" än "frihet" (se blogg
16 feb). Många bedömare menar att EU:s iver att häva förbudet mot vapenexport till Kina visar att EU hellre vill göra upp med ekonomiskt allt starkare diktaturer än att delta i Amerikas ambitioner om att sprida demokrati och frihet.

Brittiske historikern Paul Johnson skriver under rubriken Why Millions Say, Softly, God Bless America i nästa nummer av magasinet Forbes:
Demokratins fiender är många, terroristerna är inte de enda. Den har också många hycklande pseudosupportrar, vilket är en av många läxor att lära av situationen i Irak.

Förväntningar fanns om att demokratiska nationer runt om i världen skulle komma till Irakiska folkets hjälp [när Saddam Husseins brutala diktatur störtades]. Men det hände inte. Med [några] undantag tittade demokratiska nationer bort …

Tack vare uppbackning från USA vann Ukrainas folk och en demokratisk president valdes. Men även om man själva fick smaka på demokratins sötma, drog man tillbaka sina trupper från Irak - en akt av feghet grundad i en själviskhet som inte bådar gott för landets framtid. Spanien och Ukraina förväntar sig att kunna njuta av demokrati men avser inte att lyfta ett finger för att hjälpa irakierna, som aldrig fått uppleva den lyxen…

Frankrike har haft 12 skrivna konstitutioner sedan 1789. Ingen har givit vanliga fransmän känslan av att de verkligen har makt över sitt lands affärer. Om de är missnöjda blockerar de gatorna i bitter vetskap om att våld och maktdemonstrationer mer sannolikt ger resultat än debatt och allmänna val…

Europeiska unionen är i sig själv en symbol för kontinentens pseudodemokratier.
Min tolkning är att presidentens charmoffensiv syftar till att kontrollera om Europa alls står på demokratins och frihetens sida. Och hur han och Amerika i så fall kan stimulera Europa att bli mer aktivt för demokrati och frihet. Många anser att Europa är i händerna på och styrda av arabländerna. Harvardprofessorn Niall Ferguson skriver i Guardian
Kanske mer viktigt, de stora muslimska befolkningsgrupperna (särskilt i Frankrike och Tyskland) har subtilt skiftat den europeiska hållningen till Mellanöstern ... Traditionellt pro-arabiska tendenser inom den europeiska diplomatiska eliten har förstärkts av politikernas rädsla att alienera muslimska väljare om de uppträder tillsammans med USA.
I svenska morgonsoffor och artiklar luftas fullständigt korkade uppfattningar om att USA nu behöver ”hjälp” och att Bush kommer med mössan i handen. Vilka våta drömmar! Det är som Times Amerikaredaktör Gerard Baker skriver i Bush's Grand Tour, Weekly Standard, och Peter Brookes i What the Prez can do in Europe, Heritage Foundation: USA:s policy ligger fast och kan genomföras av USA ensamt, men det blir enklare och effektivare om Europa är ombord och inte saboterar utvecklingen mot frihet och demokrati i världen.

Och på något sätt tycker jag Bush har rätt i att man av Europa borde kunna förvänta sig stöd för dessa politiska mål.




Måndag 2005-02-21 / 12.33
SOCIALDEMOKRATERNAS FALL - I DANMARK. Professor Claus Bryld
avvisar i Berlingske Tidene den förklaring till valförlusten som gavs av avgående socialdemokratiske partiledaren Mogens Lykketoft: LO:s vägran att släppa till pengar och mediernas orättvisa behandling. ”Orsakerna till nederlaget sitter långt djupare”. Socialdemkraterna har fallit från 36 procent i valet 1998, till 29 procent 2001 och nu till under 26 procent i valet 8 februari. Detta från en historisk nivå som varit nära den svenska socialdemokratins, på 40 procent.
Socialdemokraterna har inte [sedan 1970-talet] satt sin stämpel på de stora politiska och sociala reformerna i det danska samhället. Partiet saknar en rationell förståelse av samhället och dess färdriktning ...

Den ökande individualiseringen och fokuseringen på karriärvägar gör det nödvändigt att också tänka i nya banor om gemenskapsformer och identifikationsmönster. I deras nya principprogram från 2004, som bär den sentimentala titeln Handen på hjärtat, gör socialdemokraterna ett behjärtansvärt försök att förhålla sig till dessa nya mentala mönster, men det blir mest till något som klingar som liberala fraser som starkt påminner om venstres retorik.
Tänk om man kunde skriva så i svensk press om några år...


Måndag 2005-02-21 / 11.46
BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG. I Svenska Dagbladet
skriver Förenta Nationernas generalsekreterare Kofi Annan en artikel om Irak:
Valet i Irak var starten för en ny tid med nya möjligheter. Det är oerhört viktigt att övergången till demokrati lyckas och jag är fast besluten att FN ska göra sitt yttersta för att hjälpa irakierna med det. Samtidigt är det viktigt att världen som ilsket splittrades i Irakfrågan inser att vi alla strävar efter samma mål: att leda Irak vidare från det framgångsrikt genomförda valet till en fredlig och demokratisk framtid.
Det är ytterst pinsamt att det tog nära två år från Saddam Husseins störtande innan FN kunnat enas om att en demokratisk utveckling i Irak är något bra. Två år!!! Men det är ju bättre att vakna sent än aldrig.


Måndag 2005-02-21 / 11.46
FAKTUM ELLER BARA FLUM? En djupanalys av SVT-programmet Faktum har utförts av bloggaren
Alicio. Synnerligen intressant.