Torsdag 2004-12-30 / 14.54 DAGENS MEJL. Flera reagerar på förra kommentaren. Ett mejl lyder:
Jag håller med dig om att man skall ta betydligt mer ansvar för sig själv - det är också min grundinställning.
Makthavare låter ju oss desvärre inte göra detta utan styr oss med fasthet mot höga skatter och bidragsberoende.
Frågan vad dessa ibland konfiskatoriska pengar används till ställes onekligen på sin spets vid situationer som denna.
Även kompetensen hos ansvariga belyses ju tydligt i sådana här sammanhang.
Jag tycker man kan begära mer än det som visats so far.
Håller med i den meningen att regeringen har sig själv att skylla för den hårda kritik man nu drabbas av. Socialdemokratin har i 70 år lovat att man ska ta hand om folket som sina egna barn, bara man lämnar ifrån sig mer än halva lönen. Svenska folket har villigt gjort det, men när de hamnar i en katastrof blir det plötsligt uppenbart att den socialdemokratiska eliten inte alls har förmåga att leva upp till sina egna myter och löften.
Så istället för att kräva mer av regeringen, borde vi medborgare sluta tro på sagorna om statens dådkraft. Och till staten betala vad den är värd - mindre än hälften av det vi betalar idag.
Torsdag 2004-12-30 / 10.46 MEN LIVET GÅR VIDARE. Peggy Noonan
skriver i Wall Street Journal att årets största händelse också är den älsta i historien: plötsliga katastrofer. Och lärdomen är evig:
Kom ihåg att livet kan svepas bort i ett ögonblick, så ta väl vara på det och älska det medan du har det.
Guardian skriver rakt på sak om några som just nu lever upp till den lärdomen till varje bokstav:
Death is all around, but the band plays on for the tourist horde. Just nu super, solar och roar sig människor i Phuket. Också svenskar. Jag är kluven inför det artikeln berättar. I området har många just dött. Många letar förtvivlat efter sina närmaste. Ska inte dessa människor hedras genom att vi andra dämpar oss?
Men de som roar sig har inte orsakat eller förvärrat situationen. För thailändarna gör de förmodligen störst nytta genom att hålla deras turistnäring igång. Och de förbättrar inte situationen genom att också åka hem. Livet är komplicerat och märkligt - och det går alltid vidare.
- Det märkliga är att vi inte har några rapporter om döda djur. Inga elefanter är döda, inte ens en död hare, säger H D Ratnayake, vice vd för Sri Lankas nationalparker till Reuters.
Jag tror djur känner att katastrof är på väg. De har ett sjätte sinne. De vet när saker är på gång.
Samtidigt jämför han med Östeuropa, som sanneligen inte fick någon hjälp från Västeuropa, utan befriades av USA genom Ronald Reagans politik. En intressant artikel som sätter Europas agerande, eller brist på agerande, i centrum.
Och när hyllades i Sverige en invandrare som en bättre medborgare än de flesta andra, så som programledaren Bill O'Reilly hyllar den mexikanske invandraren Manuel Mendoza i kolumnen
Humbly welcome this new citizen i New York Daily News?
Denna beundran inför irakier och invandrare hör vi ALDRIG i Sverige. Vi visar aldrig någonsin tacksamhet, varken för främmande människor och kanske ännu mer skrämmande, inte heller för dem som finns i vår vardag.
Förklaringen är att vi i Sverige inte ser människors prestationer som något värdefullt. I Sverige anser vi att vi har rättigheter och vi gnyr och gnäller när andra inte infriar våra rättigheter. Den late och svinaktige har rätt till samma belöning som den flitige. I Sverige har vi slutat se människor som handlande subjekt. Människor är objekt. Kuggar i ett samhällsmaskineri, anonyma kuggar som ska ha exakt lika mycket i jämlikhetens namn. Vad dessa människor gör, hur de handlar, hur de tänker, är helt ovidkommande.
I Sverige har vi reducerat människor till djur. De har rätt att bli matade. Hur har det blivit så? Ja, redan på 1920-talet såg Nils Karleby vartåt det barkade:
Ett samhälle, i vilket individernas strävan att skapa det bästa möjliga ersattes av pappa statens patent, skulle snart bli ett fattigt parasitsamhälle.
Detta skrev han i socialdemokratiska tidskriften Tiden, där han var redaktör. Tyvärr har hans varning blivit besannad. Sverige är ett fattigt parasitsamhälle. Om inte materiellt (än) så i anden och mentaliteten. Ska vi låta det fortsätta så?!
The same revolutionary beliefs for which our forebears fought are still at issue around the globe: the belief that the rights of man come not from the generosity of the state, but from the hand of God.
Let every nation know, whether it wishes us well or ill, that we shall pay any price, bear any burden, meet any hardship, support any friend, oppose any foe, in order to assure the survival and the success of liberty.
Men dessa ord kommer inte från George W Bush. De är John F Kennedy's från 1961. Och Jacoby fortsätter med dessa ord, av Harry Truman från 1949:
We believe that all men have a right to equal justice under law and equal opportunity to share in the common good. . . . We believe that all men are created equal because they are created in the image of God. From this faith we will not be moved ...
Our efforts have brought new hope to all mankind. We have beaten back despair and defeatism. We have saved a number of countries from losing their liberty. . . . Events have brought our American democracy to new influence and new responsibilities. They will test our courage, our devotion to duty, and our concept of liberty. But I say to all men, what we have achieved in liberty, we will surpass in greater liberty.
Amerika har en historia av att befria länder från tyranni och ge dem frihet. Varför ska USA inte fortsätta denna extremt generösa tradition i Afghanistan och Irak? Och övriga Mellanöstern?
Detta slags av historiskt perspektiv är helt centralt för att förstå vår egen tid. Det är sååå lätt att gräva ner sig i detaljer och finna fel. Men det viktiga är ju varthän vi går som civilisation, vilket syftet är med de riskfyllda ansträngningar som görs. Utan en djupare förståelse för värdeingarna, blir naturligtvis varje ansträngning ifrågasatt som onödig. Men om vi höjer blicken och ser långsiktigt, ja, då är jag övertygad om att Bush och Blair kommer att ses som hjältar i det historiska ljuset. Och de som gnällde, sparkade och skrek om hur vansinnigt befrielsen av Irak var, kommer att ha glömt sin insats.
Under 2004 har Internetbloggarna gjort sitt definitva genombrott i medielandskapet. Det som till en början var spridda dagboksanteckningar på webben, är i dag en makt- och opinionsfaktor att räkna med ...
Jag gillar trenden. Går dagligen in på sajter som www.erixon.com och www.johannorberg.net, för att läsa aktuella kommentarer till svensk politik. Bloggarna har sällan tid för djuplodande analyser, men tvingar oss som verkar i den gamla världen att göra skäl för lönen. Det är ett renhållningarbete som journalister bör välkomna.
Wolodarski ser därmed, liksom PJ Anders Linder, nyttan med att fler röster får göra sig hörda. Andra mainstremmedier är inte alls lika välvilligt inställda till bloggarna. TV-stationen CBS, som av bloggar avslöjats för falska nyheter, är kritisk och ifrågasätter bloggarna, som här av en CBS-chef i
Blogs: New Medium, Old Politics. Han vill se bloggarna reglerade och kontrollerade eftersom de spelade en avgörande roll i det senaste valet i USA och som maktfaktor borde kontrolleras på samma sätt som medieföretagen.
Medieforskaren Bruce Bartlett tror i
The blogger take on the issues att vi bara sett början på bloggarnas evolution av metoderna att i samhället sprida information och analyser.
Torsdag 2004-12-23 / 14.31 LUGNT är det på nyhetsfronten idag. Expressen vill ha en
ny lag som reglerar hur kandidater till ordförande i SSU får agera. Är inte det liiiite löjligt? SSU-ordförande är inget offentligt uppdrag, det är ett föreningsuppdrag i civilsamhället. Om skattebetalarnas bidrag används till annat än avsett: stäm för bedrägeri. Och ge rätt sak rätt namn.
En annan svamlig
artikel bidrar Sydsvenskan med idag, där det talas om samarbete över den förkättrande blockgränsen. Tydligen finns folkpartister som fortfarande inte fattat att 'över blockgränsen' enbart har EN betydelse: evig makt åt socialdemokratin. Tänk om man var lika mån om demokratin, som man är om socialdemokratin.
Om jag måste hålla med någon denna dagen före, så är det Henrik Berggren i
DN som skriver: De svenska medborgarna bör få en möjlighet att ta ställning till EU:s grundlagsförslag. Han vill inte ha folkomröstning, men att frågan får avgöras efter riksdagsvalet 2006. Alltid något.
Nej, oj, får man va så snäll?
Onsdag 2004-12-22 / 16.16 EUROPÉER EMIGRERAR FRÅN EUROPA? Är det en föraning om vad som kommer att ske? Daily Telegraphrapporterar att holländarna har börjat lämna sitt land.
Jurister, revisorer, dataspecialister, sjuksköterskor och affärsmän ställer sig i kö för visa till den engelskspråkiga världen, och söker sig till Australien, Nya Zeeland och Kanada som ordnade samhällen där människor har utrymme att andas...
Förfrågningar om visa har exploderat efter mordet på Theo van Gogh, en holländsk regissör och skarp kritiker av muslimsk kvinnosyn.
Onsdag 2004-12-22 / 16.16 ÄR VÄST SPLITTRAT? När Francis Fukuyama
recenserar Timothy Gardon Ash senaste bok
America, Europe, and the Surprising Future of the West, står analysen om hur djupa åsiktsskillnaderna är mellan USA och Europa i centrum. Ash vill tona ner skillnaderna och pekar på att såväl Europa som USA är splittrade internt. Pro-Atlantiska européer och demokrater i USA står inte så långt från varandra. Fukuyama menar att det är deras motsatser som styr: republikanerna i USA och en amerikafientlig gaullism i Europa. I vilket fall handlar det inte om George W Bush som person, avslutar Fukuyama.
Medan alla kristna symboler bannlyses, har alla andra religioner full rätt att hävda total respekt för sina traditioner. Situationen är absurd. Om sikher, muslimer, buddister m fl har rätt att slå vakt om sina traditioner, varför har inte kristna det?
Tack och lov har vi inte haft mycket av den debatten i Sverige - än. Här får man fortfarande sätta upp julgran på torgen utan kontrovers. Är det måhända därför att vi totalt bortser från bakgrunden? Julen är för svenskar enbart en kommersiell högtid, där religionen sedan länge städats bort...
Etablissemangen ser alla dessa händelser som bakslag för fred. I själva verket är det precis tvärtom. Det försiktigt hopfulla läge som råder har vi att tacka en serie olyckliga omständigheter - och en president som bortser från andras visdom, avslutar Brooks.
Tisdag 2004-12-21 / 17.16 PUTIN ÄNDRAR SIG OM JUSTJENKO. Glädjande
nyhet från Rysslands president på besök i Tyskland. Vi har samarbetat med honom tidigare och det har inte fungerat dåligt, sa Putin som inte ser några problem om oppositionens Viktor Justjenko vinner det nya valet på söndag.
Nye jämställdhetsministern Från hingst till stoiker.
Orback eller mediefeministerna? Häst eller kolera.
Ministerkarriär Orback travade rakt in i regeringen.
Hört i äldrevården i Maria-Gamla stan De behandlar oss som djur.
Hö hö hö
Vad är det för likhet mellan nordkoreaner, Jens Orbacks mormors systers livskamrat och frihetsfrontare? De lever alla på gräs.
Jämställdhetsminister Vilket hästjobb
Måndag 2004-12-20 / 17.40 FÖRBJUDA FRISKOLOR? Göran Persson säger sig vara beredd att göra
friskolorna till valfråga. Socialdemokratin är på väg att bli ett kraftigt reaktionärt parti - ett parti som går mot tiden. Socialdemokraterna drömmer sig tillbaka till 1970-talet då regleringarna och de offentliga monopolen hade sina glansdagar.
Valrörelsen 2006 blir förmodligen inte en strid mellan förnyelse och status quo, utan mellan försvar av de stackars liberaliseringar som genomförts och en våldsam kampanj för stenhårt statsmonopol inom välfärdssektorn. En seger för socialdemokratin 2006 kommer att innebära att Sverige flyttas 30 år tillbaka i tiden.
Nationalvänstern är här.
Åter har en stor mängd naiva borgerliga opinonsbildare fått på tafsen: under 10 år har det hetat att friskolorna är en frihetsreform socialdemokraterna aldrig tänker röra. Kommer man att vakna efter dagens snyting? Tro det den som vill.
Vilken är innebörden av moderaternas ändrade profil?
Jo, att partiet i första hand försvarar verksamheten, den ska utföras, garanteras. I andra hand kommer skattesänkningar, förnyelse och effektivitet. Förut var det tvärtom: skattesänkningar skulle genomföras även om servicen blev sämre.
Den nya strategin är riktig - om man har tillräcklig kraft att först genomföra effektiviseringar och sedan ser till att vinsten går till skattesänkningar. Så fungerar ju näringslivet: när produktionen (påjagad av konkurrens) effektiviseras kan kundpriserna sänkas. När välfärdstjänsterna utförs smartare, kan servicenivån höjas samtidigt som skatterna sänks.
Politiken lever dock efter en egen dynamik. Under mina 20 år som politiskt aktiv har jag mött tusentals politiker, inte minst i de borgerliga partierna, som vill spendera alla resurser man har - och mer därtill. Sällan, ytterst sällan, har intresse funnits för att betala tillbaka skattemedel till medborgarna.
De flesta, säkert 90 procent, av landets kommunpolitiker har ingen annan syn på sitt politikeruppdrag än att det ska handla om att spendera. Deras hjärnor är låsta vid ekvationen: politik = spendera.
Att lägga till fem miljarder till kommunsektorn kan ses som en bekräftelse på att moderaternas ledning böjer sig för kommunpolitikernas världsbild: deras behov av att få vara jultomte - varje dag.
För att kunna bryta mot denna dynamik, måste de borgerliga partierna lära sina företrädare i verksamheterna att
deras roll handlar om att effektivisera och åstadkomma mer, med mindre resurser. Det är en gigantisk uppgift. Men den är möjlig eftersom det handlar om fundamental omskolning av de egna partiföreträdarnas bild av sin egen roll i det offentliga. En sådan omskolning kan inte stoppas av socialdemokratin, det hänger på den egna viljan...
Jag tror alltså moderatledningen har rätt, men tvivlar på att man orkar eliminera det största hindret för att uppnå en trovärdig politik: egna partiföreträdare som reflexmässigt tänker och praktiserar planekonomi och socialism i sina kommuner.
Måndag 2004-12-20 / 14.17 LJUS BILD FRÅN ÖSTRA UKRAINA. Anders Åslund
skriver i Weekly Standard om Ukraina. Och till skillnad från de flesta har han rest till Donetsk och träffat industrimagnaterna i östra delarna av landet, där stödet för ett auktoritärt status quo framstått som störst. Men så är det inte, menar Åslund. Han tecknar en ljus bild där även östra delen inser betydelsen av att närma sig Europa.
Den nya europeiska civilisation som är på väg att skapas kan kallas en dhimmitude-civilisation. Termen dhimmitude kommer från det arabiska ordet dhimmi, som avser underkastade, icke-muslimska individer eller folk som accepterar kontroll och förnedrande underkastelse inför en växande islamistisk makt i syfte att undvika förslavning eller död.
Man skulle vilja skratta åt det. Men vi har hört det förr. Hur Europa ska läggas för någons fötter. En galning skrev om det i Mein Kampf. Få tog det på allvar. Har vi lärt oss att ta utmaningar mot grundläggande värderingar på större allvar? Knappast.