Söndag 2004-10-03/ 18.32 IRAK - DYSTERKVISTARNAS PARADIS. De som anser att läget i Irak är katastofalt har en sak gemensam, deras perspektiv är extremt närsynt; man ser bilder där en bil exploderat och dödat unga män som köat för att ta värvning i den nya irakiska poliskåren. Fasansfullt? Självklart. Men enskildheter, som för västerländska förhållanden är grymma, säger inte mycket om utvecklingen i stort.
Min respekt för Thomas Friedman har skjunkit efter hans återkommit som kolumnist i dag i New York Times. Under rubriken
Irak: politik eller strategi? förutspår han undergången och gör tarvliga liknelser. Som när han jämför sig själv som proffstyckare utan varje ansvar, med presidentens. Eftersom han själv är så storsint och lägger politiska hänsyn åt sidan, borde Bush och Kerry också göra det. Hur ska politiker kunna bortse från politiska aspekter?
Mindre känslosam och skarpare i sin negativa syn på Irak är Zev Chafets i New York Daily News-kolumnen
Bush har fel. Han menar att demokrati aldrig kommer att fungera i arabvärlden med sina medeltida och primitiva kulturer. Man borde nöja sig med att skapa regimer som inte stödjer terrorism. Dyster realism? Kanske.
Betydligt intressantare är de som ser händelserna i ett större och historiskt sammanhang. Som Jack Kelly i Pittsburgh Post-Gazette:
Terroristerna är desperata. Kelly menar att om någon historisk parallell ska dras så är det inte med Vietnam, utan med Guadalcanal. Denna lilla ö ockuperades av Japan under andra världskriget och kostade USA mycket blod att erövra, men när så skett förbyttes Japan's segertåg mot ständiga reträtter som slutade i totalt nederlag. När medierna talar om att våldet blir värre i Irak, är det, skriver Kelly, för den observante iaktagaren mer ett tecken på desperation än framgång för terroristerna. De är på väg att förlora. Deras sista strid är här.
En annan optimistisk iakttagare som talat med soldater i frontlinjen både i Afghanistan och i Irak är Oliver North som under rubriken
Dysterhetens leverantörer skriver i Washington Times. Han får hela tiden frågan från soldaterna varför medierapporterna är så felaktiga och varför alla goda nyheter utelämnas.
Självklart finns problem på dessa fronter. Men jag är övertygad om att vi i väst, både i USA och Europa, blir hjärntvättade av medier som är programmerade att meddela negativa nyheter. Till hälften ligger det i oavsiktlig systemlogik: fokus på konkreta och dåliga nyheter, typ brinnande bilar, medan större, strategiska och positiva skeenden är svåra att skildra. Till hälften beror det på att journalister inte vill balansera dåliga nyheter. Man har en egen politisk agenda. Här bör nog mainstreammedierna se upp. Om det visar sig att de förmedlat falska rapporter, medan internet varit mer sanningsenlig, varför ska då människor i framtiden betala licensavgifter eller prenumerationer för undermålig journalistik?
Idag bortser den muslimska världen från dessa regler baserad på religiös tradition, för att istället anlägga politiska överväganden för att godkänna eller avvisa halshuggningar, skriver Taheri.
När jag förut lovordat arabisk media och religiösa ledare som tagit avstånd från skolmassakern i Beslan, Ryssland
(se blogg 9 sept), trodde jag det skedde av omsorg om barnen. Men Taheri väcker mig från den villfarelsen. Fördömandet av massakern är politisk: Ryssland har försvarat arabiska intressen i Mellanöstern och därför var dödandet av ryska barn fel, men inte dödandet av barn i sig. Samma sak med de franska journalisterna som är kidnappade. De bör friges istället för att halshuggas, meddelar exempelvis Yasser Arafat, inte därför att halshuggningar är fel, utan därför att Frankrike har är en vän till arabvärlden.
Såväl den franska regeringen som muslimska grupper i Frankrike och Storbritannien spelar med i detta grovt cyniska spel. Man vädjar för kidnappade, inte för att upprätthålla deras människovärde, utan därför att Frankrike och brittiska folket står på arabvärldens sida mot USA.
Det är lätt att se vartåt världen går om den tuffa linjen mot terrorism som USA hittills haft inte upprätthålls. Med kidnappningar, terror, skolmassakrer och halshuggningar kan muslimska fundamentalister bringa väst på knä. Mänskliga rättigheter ersätts av politisk utpressning och vidrig byteshandel med människor.
Att denna säkerhetspolitiska doktrin är författad av intellektuella professorer i sociologi, statsvetenskap och juridik, snarare än militära experter, framgår mycket tydligt. Man kan följa författarnas logik och deras resonemang är skarpsinniga. De har ett tydligt budskap och man förstå vad de är ute efter. Men! Om det inte var på allvar, skulle man kunna gapflabba åt den otroliga naivitet som dokumentet förmedlar.
Man hävdar att den integration av olika samhällen som sker genom ömsesidigt beroende inom EU också ska användas i externa relationer, vilka några stycken tidigare har handlat om Tjetjenien, Palestina och Irak. Vilken ömsesidig integration skulle EU kunna ha tänkt sig med Saddam Hussein? Låtit honom demonstrera för EU hur man gasar ihjäl minoriteter?
Rapporten har rätt när man kritiserar folkrättens oförmåga att komma åt personer som begår brott i staters namn och därför vill av statschefer utkräva individuellt ansvar för brott. Men när man sedan omedelbart inkluderar terrorister och ser också dem som vanliga kriminella, begår man ett otroligt misstag. Statschefer är inga självmordsbombare (vilket ju Saddam Hussein är exempel på). Terrorister som medvetet tar livet av sig, kan inte - av naturliga skäl - straffas i efterhand. De måste stoppas innan de begår sina handlingar.
Men det är som om de 13 rapportförfattarna ännu inte förstått vad som hände 11 september 2001. Man talar om vilka villkor som måste uppfyllas för att EU ska gripa in: ett annalkande folkmord förtjänar nästan alltid (nearly always) att prioriteras. Nästan! Inte ens vid folkmord anser alltså EU's expertgrupp att det är självklart att EU ska agera. Tröskeln blir ännu högre för ingrepp i syfte att förhindra terrordåd.
Varför? Ja, här ska rapporten ha ett erkännande för att man är ärlig: Europeiska unionens kapacitet för operativa insatser är begränsade, liksom den politiska viljan att genomföra dem.
För att lindra samvetet bygger man därför en teori om att ingripanden från väst kan öka rekryteringen till terrororganisationer och sprida organiserad brottslighet. Gång på gång hävdar man att ingripanden som inte har stöd hos lokalbefolkningen ytterligare kan underblåsa konflikter. Detta som underförstådd kritik mot USA, som aldrig nämns vid namn. Däremot görs Israel till avskräckande exempel: Man har visserligen lyckats minska antalet självmordsbombare, men "detta har inte lett till någon lösning av konflikten". Vad menar man med detta? Gör Israel fel när man skyddar sina medborgare? Vad är viktigare än att förhindra att bussresenärer och kafébesökare sprängs i luften?
Ett annat samvetslindrande förslag är att EU ska skapa en säkerhetspolitisk insatsstyrka på 15.000 pers, varav minst en tredjedel ska vara civil, alltså övervakare av mänskliga rättigheter, administratörer mm. Vad dessa horder av socialsekreterare ska kunna göra för nytta i skarpa lägen är obegripligt.
Jag slutas aldrig förvånas över intellektuella som trots sin analytiska förmåga, sin forskning och sina kunskaper, aldrig lyckas prioritera mellan värderingar i livsavgörande lägen. Visst är fredsprocesser och samtal viktiga, men att låta bli att omedelbart och kraftfullt gripa in för att rädda liv, därför att det försvårar kommande överläggningar vid fredskonferenser är en vansinnig syn på verkligheten.
Varje gång en sådan doktrin tillämpats har det slutat i historiskt grymma blodbad. Senaste exemplet är Chamberlains fredsavtal i München 1938. EU och dess intellektuella har absolut ingenting lärt av historien.
Rapportförfattare är: professorn i fredsforskning Ulrich Albrecht, professorn i internationell rätt Christine Chinkin, konfliktforskaren vid SIPRI Renata Dwan, sociologiprofessorn Anthony Giddens, professorn i internationella relationer Nicole Gnesotto, professorn i statsvetenskap Mary Kaldor, ordföranden i kvinnonätverket inom Open Society Institut Sonja Licht, professorn i sociala studier Jan Pronk, professorn i organisationsteori Geneviève Schméder, Världsbankens vice ordförande Kemal Deris, ambassadör Pavel Seifter, förre försvarsministern Narcis Serra och KFOR-kommendör Klaus Reinhardt.
Söndag 2004-10-03/ 10.37 STÅENDE ANTIIRAK-PROPAGANDA. I veckans
Godmorgon världen i P1 dröjde det till andra timmen innan det obligatoriska anti-Irakrepotaget dök upp. För femtielfte gången rapporterar man: allt blir värre! Den som analyserar P1's inslag över tid kommer att finna dem fullständigt osammanhängande och omöjligen kan vara korrekta. Den som dessutom jämför det som händer nu i Irak med vad som hände under Saddam kan aldrig någonsin komma till slutsatsen som P1 förmedlar, att det var bättre förr.
Söndag 2004-10-03/ 9.31 HYCKLERI OM DÖDEN I IRAK. I
veckan gjorde P1-morgon stort nummer av västmediernas bristande intresset för irakiska liv och i dag skriver Bitte Hammargren i Svenska Dagbladet (ej online) om att västerländska offer i Irak uppmärksammas, medan de civila irakierna dör i anonymitet.
Vilket förbannat hyckleri! Var fanns SVD, P1 och andra medier när Saddam Hussein torterade och avrättade och etniskt rensade hundratusentals, kanske miljontals, irakier!? Va! Då var irakiernas lidande fullständigt ointressant. Nu när Irak befriats från massmord, då plötsligt blir de betydligt färre döda något alldeles otroligt upprörande. Förklaringen: döda irakier är bara värda uppmärksamhet om USA kan skuldbeläggas.
De som räknat på döden i Irak kommer fram till att Saddam mellan 1991 och 2003 dödade minst 105 människor per dag, medan antalet döda sedan Irakkriget började i april 2003 har är omkring 28 människor per dag. Det är naturligtvis fasansfullt. Men ändå talande: under ett krig som befriat ett land från en tyrann har betydligt färre människor dött än under freden.
1. Iain Wright (Labour) 12.752 röster (-9.754)
2. Jody Dunn (Lib Dem) 10.719 röster (+5.002)
3. Stephen Allison (UKIP) 3.193 röster (---)
4. Jeremy Middleton (Cons) 3.044 röster (-4.891)
EU-motståndarna i UK Independence Party vann i valet till Europaparlamentet i juni en brakseger och tog 12 mandat (Sverige har ju 19 totalt). Nu ställde man upp i ett inrikesval och slog konservativa Tory.
Det har fått den ledande talesmannen för UKIP, den förre programledaren och numera EU-parlamentarikern Robert Kilroy-Silk, att på partikonferens i helgen deklarera att det konservativa partiet är döende och att
UKIP skall ta deras plats i brittisk politik. Folk har fått nog av de gamla partierna, sa han. Tidigare konservativa ministrar kan komma att kandidera för UKIP. Och i Sky News intervjuades ingen mindre än Dick Morris, den gamle Clinton-rådgivaren, som är på plats och tycker det är kul att ge sina synpunkter till ett nytt parti.
I Sverige kan junilistan lockas till något liknande, men här är det socialdemokraterna som är mest sårbara och splittrade i Europapolitiken.
Som ordförande ... ser jag nu efterfrågan minska från landstingen. Hur skulle vi i styrelsen kunna klara framtiden om vi inte fick söka efter nya kunder på alla tänkbara marknader; utlandet, försäkringsbolagen, försäkringskassorna och privatbetalande?
Nej, reumatikersjukhuset får naturligtvis lägga ner om regeringens dogmatiskta socialism ska råda. För socialister är ingen vård bättre än privat vård. När ska svenska folket fatta?!
Skolans regler kan kanske ses som ett tecken på att 68-flummet äntligen är på reträtt på ett djupare plan. Ansvarslösheten, nonchalansen, bortskämdheten är på väg ut. Individuell frihet är inte att göra som man vill när man vill, utan att ta ansvar för sina handlingar. Livet ger ingen rättighet till dekadens och slöseri med andras pengar. Livet ger frihet att ta vara på sitt eget liv och göra något med det. Respekt förtjänas, förmåner är belöningar för hårt och målmedvetet arbete. Ingenting i livet är gratis.
För att få tonåringar att förstå det, kan klädregler ses som ett effektivt pedagogiskt instrument.
Den som vill förkovra sig i en skola som tar kunskap på allvar har skyldighet att visa respekt och tacksamhet för att man får den möjligheten - utan att betala terminsavgifter. Det gör man bland annat genom att inte klä sig utstuderat provokativt i syfte att väcka uppmärksamhet för annat än bildning och kunskapstörst. Allt som tar uppmärksamhet från skolans syfte ska naturligtvis lämnas utanför. Hur självklart som helst. De som inte gillar det bör vara fria att stanna utanför.
Bland annat
National Review och
Bob Novak i CNN tar upp frågan vad detta betyder. Vad menar Kerry? Ska FN godkänna ett förebyggande anfall? Det hänger inte ihop. Många är frustrerade över att George W Bush inte utnyttjade ett självmål som detta, men skvallret säger att Bush hade fått rådet att inte gå för hårt åt Kerry med tanke på kvinnliga väljare som ogillar hårda angrepp. Den strategin kommer nog att ändras till nästa veckas debatt dem emellan...
Vem gjorde bäst ifrån sig? ...... Bush 37% .....Kerry 53%
Vem var mest trovärdig? ......... Bush 50% .....Kerry 45%
Vem var mest tilltalande? ........ Bush 48% .....Kerry 41%
Vem var tuff nog för jobbet?..... Bush 54% .....Kerry 37%
Viktigaste beskedet från Gallup är att en debatt gör ingen sommar, eh ingen valseger. Många av oss som gillar samhällsdebatt har nog en stark tendens att överdriva betydelsen av enskilda händelser. Det är nog det väljarna säger till oss genom Gallup.
Debatten var saklig.
Kandidaterna diskuterade sina olika ståndpunkter.
De tog inga billiga poänger på varandra.
Gud, vad tråkigt det blev.
Tråååååååkigt.
Många menar att ... eftersom John Kerry stannade i ringen med presidenten i 90 minuter utan att bli nockad, vann han...
Det viktiga med nattens debatt var graden av tråkighet. Den skadar Kerry. Långtråkighet kommer inte att förändra dynamiken i valrörelsen till Kerrys fördel...
Eftersom tråkigheten inte flyttar folk tjänar presidenten på den, menar Podhoretz. En vass analys, som jag först inte höll med om. Men när man funderat på den en stund blir den starkare: om båda kandidater är lika tråkiga, varför välja en ny tråkmåns? Det ligger ett tyngre ansvar på utmanaren att entusiasmera och värva över väljare. Om båda är tråkiga kan osäkra väljare låta bli att rösta, just de väljare Kerry behöver för att vinna.
Denna analys står i direkt kontrast till Morris analys i förra kommentaren. Morris utgår från förväntningarna och att Bush uppfattas som tråkigare än Kerry, medan Podhoretz ser dem som lika tråkiga. Och att vara tråkigare än Kerry är väl egentligen inte möjligt...
Kerry har intagit så märkliga och uppenbart felaktiga positioner att Bush inte borde kunna annat än framstå som nattens vinnare.
Men Bush verkade oengagerad, distraherad och, bitvis, till och med uttråkad. Hans framträdande påminde mig om stilen - eller brist därpå - han visade före primärvalen i förra valet.
Han måste inse att han är i sitt livs strid och plocka fram passion, diciplin, fokus och engagemang till nästa debatt, annars kommer han att förlora.
Sista meningen är central. Det finns de politiker som tycker att motståndarens uppträdande är så bottenlöst dåligt att man inte ens behöver tala om att motståndaren har fel. Men det går inte. Även kokade åsikter måste bemötas med passion i valrörelser.
För Margot Wallströms del blev den fruktade "grillningen" i konstitutionsutskottet ganska beskedlig, och samstämmiga kommentarer efteråt gav henne väl godkänt.
Ja, ungefär som man ger väl godkänt till en 7-årig flicka efter första dagen i skolan.
Var är allvaret? Jag har följt några utfrågningar, som sänts direkt i SVT24, och alla handlar om triviala frågor på marginalen. Fördomarna om EU som en union för avpolleterade politruker på kafferep har inte direkt minskat.
Det blir tydligt att här finns ingen makt, inget ansvar, inget driv i de stora internationella frågorna. Kontrasten till presidentvalsdebatten på andra sidan Atlanten är monumental.
Sverige och USA är såtillvida varandras motsatser. I Sverige är dörrarna öppna för invandrare och flyktingar när det gäller sjukvård, att ta körkort och gå i skola. Däremot är vår arbetsmarknad en av världens mest rasistiska, restauranger nobbar etiopier och hyresvärdar aktar sig för araber. Offentliga sektorn öppen. Samhället stängt.
I USA är istället det offentliga samhället stängt för landets elva miljoner illegala invandrare. Visserligen kan barnen gå i skolan och sjukvården är garanterad för alla, men precis som de mexikaner som drog sig för att synas bakom min rygg när kameran rullade, aktar sig illegala invandrare för varje kontakt med den offentliga sektorn. Däremot står resten av samhället vidöppet, arbetsmarknaden frågar efter dem, de är en levande och viktig faktor i den amerikanska ekonomins tillväxt. De är välkomna att bo och äta.
Vi kan inte leva upp till våra västerländska ideal om allas lika rätt om vi inte återgår till meritokrati och låter var och en vara ansvarig för sitt liv. Alla offentliga system som ger vissa medborgare förmåner (i form av regleringar, typ LAS, eller bidrag) leder till djupa orättvisor och utestängning av stora grupper. Bidrags- och regleringssystem bygger murar.
Tidigare i bloggen:
8 jan: Hellre ett illegalt liv i ett samhälle där jag kan tjäna mina egna pengar än att bli omhändertagen och omyndigförklarad av socialistiska byråkrater som vill att jag ska dra benen efter mig i en förläggning och lära mig bli socialbidragstagare, och
8 feb: Varför vill inte svenskarna ställa krav?
Fredag 2004-10-01/ 8.12 FÖRVÄNTNINGARNAS NYCKFULLHET. Nattens
debatt mellan Bush och Kerry innehöll inga överraskningar, inga meningsutbyten som kan bli historiska. Ändå: just eftersom debatten var så jämn anser många att det blev fördel Kerry.
Bloggen Daily Kos listar en rad recensioner från bloggvärlden. Mest talande omdömen tycker jag dessa är:
Min magkänsla säger mig att Kerry vann eftersom han, ärligt talat, skrämde mig mindre än jag förväntat mig att han skulle göra.
Medan vi hoppades att Bush lätt skulle besegra Kerry ikväll och avgöra valet, kan vi konstatera att det inte blev så.
Eftersom John Kerry ändrat åsikt så många gånger under senaste året förväntade sig många att han skulle tveka och vela också i debatten. När Kerry överträffade dessa mycket låga förväntningar, medan Bush inte uppfyllde de höga förväntningar som fanns på honom, var det Kerry som fick ut mest av debatten.
Politiska kommentatorer säger att president Bush borde vinna om han inte avviker från sitt budskap. Men Kerry kan vinna om han skaffar sig ett.
De säger att den här debatten redan hjälper ekonomin. Och faktiskt, miljoner människor köper storbilds-TV så att de kan se Kerrys hela huvud.
Först tar han Botox. Nu har han skaffat sig stark solbränna. Kerry måste vara förvirrad. Miss Amerika-tävlingen var förra veckan. Det här är presidentdebatten.
Bush-kampanjen har sagt att värnplikt inte planeras. Men eftersom en president aldrig bör säga aldrig, kan ryktesspridningen utnyttja detta: Se! Han tog inte kategoriskt avstånd - alltså: värnplikt är på gång. Politik kommer i Michael Moores anda att alltmer upptas av lögner och felaktiga rykten. Hur ska en demokrati, som bygger på tillit och förtroende, hantera det? Tack och lov för internet och bloggarna i USA, som hittills lagt upp en framgångsrik gräsrotsattack för att avslöja de som manipulerar och vilseleder. De har blivit främsta linjen i att avslöja felakligheter och hur de sprids.
Torsdag 2004-09-30/ 8.11 MOTSTÅNDSMÄN OCH TERRORISTER. I sin
kolumn i SVD gör Cordelia Edvardson stor sak av att göra skillnad på de palestinier som skjuter med gamla gevär mot israeliska pansarvagnar och dem som går in på café eller diskotek och spränger sig i luften. Jaha. Problemet är ju att det inte i förväg går att skilja dem åt. Israel måste ju skydda civilbefolkningen mot terroristerna. Stängslet gör det. Att vissa palestinier inte är terrorister utan motståndsmän har ingen betydelse, så länge motståndsmännen inte stoppar terroristerna. Det är inget som helst knepigt med det.
Och Tony Blankley har inget hoppfullt budskap till Kerry. I kolumnen
Miami melodrama skriver han att debatterna tenderar att befästa valrörelsens trender - inte förändra dem.
Dick Morris menar i kolumnen
Kerrys dilemma
att denne "har att attackera kriget med efterklokhet samtidigt som han måste göra klart vad han skulle göra annorlunda jämfört med det Bush redan gör. Är det en nästan omöjlig uppgift? Ja."
John McIntyre menar i kommentaren
Vad kan Kerry göra? att han borde använda den taktik som Tom Cruise använder i filmen A Few Good Men, det vill säga försöka få president Bush att tappa humöret. Enda sättet Kerry kan vinna debatten är att få presidenten att förlora den.
Onsdag 2004-09-29/ 13.25 JAG ÄR UTE FÖR ATT DÖDA,
säger förre centerledaren Olof Johansson till Aftonbladet efter anklagelser om att han - 1974 - varit på en fest där prostituerade varit med. Den här historien, där de flesta av landets ledande politiker på den tiden anklagades, blev en stor grej 1978. Några bevis för att i stort sett alla svenska riksdagsmän gick hos "bordellmamman" har aldrig framförts. Att denna skröna kan väcka sådana känslor idag är rätt otroligt. Men det säger en del om Olof Johanssons temperament och var och en kan räkna ut hur stämningarna blev i partiet med honom som ledare...
Daily Telegraph skriver i ledaren
Bländande tal döljer idéernas död
att ingen annan hade kunnat få en Labourkongress att applådera fraser som: "möjligheternas samhälle, i motsats till den gamla välfärdsstaten". Ledaren frågar, var det ett bländande tal? "Ja. Men var det statsmannakonst? Det var, helt klart, ett tal till nationen inte bara till partiet. Blair gjorde inte om [finansminister] Browns misstag" att bara tala om arbetarfamiljer. Man konstaterar: "Blair sitter åter säkert i sadeln".
Independent citerar i artikeln
Anklaga mig (…till en del) krigsmotståndare som menar att premiärministern mött folk halvvägs, men när förklaringarna bakom kriget har visat sig felaktiga, har han svårt att övertyga folk om att det han gjort varit rätt.
Vänstertidningen Guardian som kraftigt motsatt sig Irakkriget skriver i ledaren
I stället för stridigheter att Tony Blair mötte kongressen med en uppseendeväckande annorlunda röst igår. Även om den som noga läser talet finner att han inte givit upp sina ställningsstaganden i sak, så var han nu lågmäld, resonerande och inställd på dialog. Den mästrande tonen var borta och ersatt av ödmjukhet. Han var varm och lugn istället för konfrontatorisk. Det blev en "väl mottagen milstolpe i hans sårbara rehabilitering hos sina kritiker".
I samma tidning skriver kolumnisten Johathan Freedland om
smärtsam ödmjukhet. Nyckeln var tonen, inte orden. Freedland tycker den inrikespolitiska delen, som dominerade, var tråkig och menar att det var avsiktligt. Blair vill visa att han har massor med idéer för en tredje - och för Labour - historisk valseger i rad. Partikonferensen omfamnade varmt, om än inte extatiskt, en ledare som många förväntat sig vara slut eller i djup förtroendekris.
Tidningen Mirror konstaterar i artikeln
Blair's tio i topp att premiärministern tog ordet valfrihet i sin mun (till skillnad från finansminister Brown) och sa: Valfrihet är inte ett Tory-ord. Valfrihet bara för de rika - det är Tory-orden ... Britter behöver ingen styrande klass idag. Beslutsfattarna är människorna. Tidningen tar också upp de passager där Blair blir mer personlig och talar om ledarskap och att han förändrats som ledare.
Ja, min bild av Tony Blair som vår tids störste europeiske statsman har förstärkts. Än en gång har han rest sig och tagit kommandot i ett parti som är motsträvigt och föga nyfiket på framtiden. Blair är optimistisk och tydlig i sina värderingar. Hans engagemang och överlevnadsinstinkt är häpnadsväckande och tillsammans med ett gott omdöme är han svårslagen.
Tisdag 2004-09-28/ 23.11 GLÄDJEBESKED: JIHAD EN FÖRLORAD SAK. Washington Post
skriver att grymma bilder på halshuggningar och självmordsbombare i Irak kan förleda en att tro att islamisternas heliga krigare är vinnare. Men snarare än att framgångsrikt fört jihad (heligt krig) mot väst har Usama bin Ladin's anhängare skapat kaos, förstörelse och intern kris i det muslimska huset. Det hävdar Gilles Kepel i boken The War for Muslim Minds. Den islamska världen utsätts för splittrande krafter som hotar att fragmentisera, lösa upp och förgöra den.
Kepel menar att kampen mot islamistisk terrorism varken är den framgång som president Bush målar upp eller den katastrof som John Kerry vill få det till. I stället är det en ouppklarad och långvarig strid inom Islam, snarare än en kamp mot USA och väst.
Och i den interna striden har terroristernas strategi varit att genom halshuggningar och grymheter försöka ena de muslimska folken så att fundamentalisterna kan komma till makten. Denna strategi har misslyckats. Snarare än att föra radikala islamister till makten har de heliga krigarna ökat motsättningarna. Deras handlingar har dödat fler muslimer än icke-troende. Fundamentalisterna förlorar mark. Allt fler muslimer tar avstånd från dem, menar Gilles Kepel.
Hans beskrivning liknar den som kännetecknade Bader-Meinhof och andra kommunistiska terrorgrupper i väst: de trodde att de med våld skulle få massorna att ansluta sig till deras revolution. Reaktionen blev den motsatta i Europa. Kepel säger att muslimer nu reagerar på samma sätt. Jag hoppas verkligen Kepel, som är en framstående fransk arab, har rätt. Om fundamentalisterna tappar sitt folkliga stöd, kommer de att bli allt lättare att eliminera.
Tisdag 2004-09-28/ 21.05 HAMMARE OCH SKÄRA. Att vänsterpartiet hade kontakter med öst visst jag, men inte att de var så nära, ja, så intima, som
Uppdrag granskning visar. Att Lars Werner och andra ansöker om semesterresor och ber om sprit av DDR är otroligt. Att delegation från Sovjetunionen på partiets kongress inte bara applåderas utan aktivt griper in för att forma politiska ställningstaganden i Sverige ger mig rysningar. Värst är ändå de devota hyllningar som framgår av reserapporter som svenska kommunister skriver från Nordkorea, Rumänien och andra diktaturer som systematiskt mördar och svälter ihjäl sin egen befolkning. När det ges beröm åt det nordkoreanska folket för att de kan gå i takt med militärisk precision borde kanske ungkommunisterna ta sig en funderare: vad är egentligen skillnaden med fascister?
Det är nog tid för ungdomar som bär T-shirts med CCCP eller hammare och skära på bröstet att tänka om. De kan i så fall lika gärna använda hakors.
I både Tyskland och Frankrike har fackförbunden gått med på att öka arbetstiden utan lönehöjningar, eftersom man förstått att verksamheterna annars flyttar utomlands. Men svenska fack tror att Sverige fortfarande är ett rikt land.
Den här SAS-konflikten visar att Sverige saknar verklighetsinsikt. Det kan gå riktigt illa. Och sluta i ett synnerligen smärtsamt uppvaknande.
Tisdag 2004-09-28/ 19.01 SANNINGEN ÄR TUFF. I en ovanlig artikel i Rocky Mountain News menar Paul Campos att både Bush och Kerry
snackar skit när man, som Bush, ger en ljus bild av kriget, eller som Kerry, ger sken av att man kan dra sig ur utan blodspillan. Båda kommer att fatta beslut som kommer att kosta människors liv. De borde svara rakt på den iskalla frågan: är du villig att offra många amerikanska soldaters och irakiska civilas liv för att få slut på motståndet i Irak? Och om inte, är du beredd att tillåta att kaos och blodbad sprider sig i Mellanöstern?
Campos belyser hur grymt krig är. Och hur grym världen blir om västvärlden inte griper in och bekrigar motståndarna till ett demokratiskt Irak. Det finns inga enkla val. Artikeln är en nyttig påminnelse i en global samhällsdebatt där alla försöker ge sken av att det finns enkla lösningar...
Tisdag 2004-09-28/ 19.01 ATT ÖNSKA HELVETET. I den talande kolumnen
Flirting with Disaster i Slate tränger författaren Christopher Hitchens in i den intellektuella vänsterns allt tydligare önskan om att det ska gå åt helvete i Afghanistan och Irak eller i ekonomin. Och ingen kan dessa kretsar bättre än Hitchens som själv tillhör dem. Man önskar sig ett helvete därför att inget annat, så här 34 dagar före valdagen, ser ut att kunna ge John Kerry presidentposten.
Hitchens har särskilt retat upp sig på att Teresa Heinz Kerry offentligt talar om att Usama bin Ladin ska dyka upp nästa månad för att säkra Bush' seger. Det är allvarligt att hon inte har någon i sin närhet som kan säga Var inte så jävla dum!, menar Hitchens och tillägger att denna paranoia och önskan om att en katastrof ska inträffa inte är till Kerry-kampanjens fördel.
Ja, det vi ser är hur Michael Moore's Bush-hat har trängt ut förnuftet inom det demokratiska partiet. Folk kommer knappast att rösta på någon de uppfattar är paranoid.
Tisdag 2004-09-28/ 8.49 VÄNSTERNS BAND TILL SOVJET OCH DDR
bröts inte förrän regimerna föll efter folklig revolution. Vänsterpartiet försöker hävda att deras band till mördar- och förtryckarregimerna i öst upphörde tidigt. På deras hemsida sägs att ”de sista resterna av den gamla Sovjetlojala hållningen försvann 1977, när en grupp lämnade vpk och bildade apk”. Men så är inte fallet. Det framkommer i kvällens program av Uppdrag granskning i SVT.
Det är rätt allvarligt för vårt lands internationella anseende. Sverige har en regering som är beroende av och intimt samarbetar med dessa kommunister. Efter nästa val kan tidigare öststatslojala kommunister sitta i Sveriges regering. Det måste för alla andra länder, och inte minst det gamla östblockets befriade länder, som Polen, Tjeckien, Ungern m fl, te sig synnerligen märkligt.
Som tur är har väljarna chansen att rösta bort deras inflytande 2006. Vi får hoppas att Sverige går i samma riktning som övriga världen på den punkten.
Framför allt skulle jag vilja tacka alla som tittar in på sidan! Och för alla uppmuntrande - och kritiska - mejl. Det har varit ett oerhört stimulerande år med bloggandet.
Jag saknade möjligheten att som ledarskribent i Finanstidningen kunna ge snabba och korta kommentarer till händelseutvecklingen. Så jag bestämde mig för att testa möjligheten att blogga, ett internetfenomen som i USA under vintern 2002/2003 visat sig ha ett betydande inflytande på politik och opinionsbildning,
manifesterad i avgången av senatens majoritetsledare Trent Lott. Varför inte testa om blogg kan fungera också i Sverige?
Ärligt talat trodde jag inte att min uthållighet skulle vara särskilt stor. Men eftersom jag av olika anledningar ändå följer med vad som händer, visade det sig att bloggen inte krävde så mycket merarbete. Och den snabbt ökande besökstrafiken har både sporrat och uppmuntrat mig att köra på. Nu i september kommer över 20.000 unika besök att ha gjorts i bloggen, i januari var de under 3.000.
Tanken var att kommentera svensk politik, men eftersom så lite händer i Sverige och de traditionella mediernas utrikesrapportering är dramatiskt mycket sämre än den inrikespolitiska journalistiken, har mer fokus än planerat hamnat på internationell politik.
Hur ser framtiden ut? Ja, säg det. Så länge besökstrafiken ökar med mellan 10 och 30 procent per månad skulle jag ju vilja fortsätta, men det hänger också på vilka uppdrag jag har i min firma. När bloggen kan åka snålskjuts på andra uppdrag fungerar det, för något arvode för själva bloggandet har jag inte. Om denna samordningsvinst inte blir möjlig, då kan bloggen komma att läggas ner. Den som lever får se :)
Det framgår tydligt i Aftonbladet där
ledaren konstaterar att När Lena Häll Eriksson tillsattes som [kriminalvårdens] chef var en av hennes uppgifter att prioritera rehabiliteringen.
Lena Mellin tillägger i sin
analys att Häll Eriksson, utbildad till kulturgeograf och tidigare verksam som bland annat socialchef kanske inte är rätt person om säkerhet står i centrum.
Med denna socialdemokratiska kriminalvårdsideologi är rymningar en naturlig konsekvens. Ja, de är ju närmast ett bevis på att ideologin har lyckats: de stackars offren till våldsverkare visar att de kan ta egna initiativ. Så bra, så nyttigt, så utvecklande...
Mot denna ideologi borde ett alternativ föras fram, istället för att kräva Bodströms avgång. Säkerheten måste komma först. Och i rehabiliteringsarbetet ska tuffa krav ställas. Permissioner och andra förmåner borde tydligare kopplas till prestationer, inte betraktas som rättigheter. Istället för att odla en självbild som offer borde program inrättas som syftar till att skapa insikt om vad fångarnas handlingar fått för konsekvenser. Först när förståelse för brottens konsekvenser sjunkit in på riktigt, kan kriminella beteenden bearbetas.
Men istället daltas det med fångar som om fängelser vore daghem, vilket innebär att man fortsätter tro att de egna gärningar på nåt sätt är uttryck för tuffhet och styrka. Brotten blir en provokation mot ett slappt samhälle som man föraktar - och manipulerar.
Men
tuffa förhör har utlovats, särskilt mot holländskan Neelie Kroes som ska bli mäktig konkurrenskommissionär. Hon har haft många styrelseuppdrag i stora bolag som McDonald's och Volvo. Det anses kontroversiellt och ett argument mot henne, i alla fall bland socialister.
Barroso försvarar henne och menar att hennes tidigare erfarenheter är ovärderliga i kommissionens arbete. Ja, så är det naturligtvis. Om hon har diskvalificerat sig genom arbete åt företag, har väl fackföreningsfolk, miljöaktivistiska politiker m fl gjort det i samma grad?
Polens ambassadör har förklarat att beslutet är en reaktion på att tyskar (ättlingar till dem som tvingades fly Östpreussen när området blev en del av Polen efter kriget) har planer på att mot Polen starta en internationell juridisk process för att återfå egendomar som tillhörde deras släktingar. Polska parlamentet anser att Tyskland inte på långa vägar har ersatt de skador man åsamkade landet under andra världskriget. Ambassadören har tonat ner betydelsen genom att meddela att polska regeringen anser frågor om ersättningar utagerad.
Ja, preussarna bör nog ligga lågt med sina anspråk mot Polen. Men det är naturligtvis en tragedi att individer på detta sätt får betala för staters oansvariga och grymma beteende. Tyvärr är det ju långtifrån första och senaste gången stater har kränkt individers äganderätt, även om det i detta fall har enorma proportioner.
Måndag 2004-09-27/ 13.03 HAKELIUS I HÖGFORM. I sin kolumn
Satir är nog hopplöst i Aftonbladet i dag tar Johan Hakelius upp svårigheten med satir genom satir. Härligt. Och Hakelius förmåga att ge perspektiv åt samhällets både seriösa och triviala sidor är många klasser högre än TV4's Parlamentet där man förväxlar intelligent satir med
billiga påhopp på människor utan någon som helst poäng, utom att själv verka ball. Varken Lukas Moodysson eller Kay Pollak står särskilt högt hos mig, men att bara kasta skit på dom och låtsas att det är humor, är bara korkat. Det är synd att se hur ett så bra humorprogram sänkts ner i dyngan. Det är slafsigt, larvigt och utan hjärna. Humor kräver mer.
Måndag 2004-09-27/ 9.32 RYSSLAND. I International Herald Tribune
skriver Grigory Yavlinsky, partiledare i Yabloko (det älsta liberala partiet) om hur Ryssland efter 90-talet nu åter går mot maktkoncentration. Allvarligast är likriktningen inom massmedierna. Yavlinsky efterlyser en folklig kamp för yttrandefrihet och dialog.
Samtidigt som läget ser bekymmersamt ut, är det ändå någon hoppfullt i att Yavlinsky satsar på yttrandefriheten. Det kanske är så att Ryssland kräver starka ledare, att maktstrid i parlamentet på vårt västerländska sätt inte fungerar. Men det är helt centralt att yttrandefriheten respekteras, att avvikande åsikter får föras fram, att dialog och debatt inte tystas. Och är det något som inte ens en rysk ledare kan stoppa i vår tid, så är det yttrandefriheten. Internet, satelliter och annan teknik gör det omöjligt att nå kontroll över informationsflödet.
Dessutom har USA och Ryssland en alltmer lika dagordning: terrorismen. Det visar inte minst dessa
citat av president Bush om Ryssland. I denna samverkan mot gemensam fiende kan Ryssland lära mer om att yttrandefrihet inte är ett hot mot regeringen, utan en för samhället god kraft som gör att viktiga frågor kan diskuteras och stämningar inhämtas.