Dick Erixon


Dick Erixon:
Kommentarer 13 - 19 sept 2004

Söndag 2004-09-19/ 20.58
KERRY-KAMPANJEN (IV). Newsweek skriver i nästa veckas nummer om hur John Kerry är på väg att överge den optimistiska tonen för att istället gå till våldsam attack på Bush genom att hävda att Irakkriget är förlorat, ett totalt fiasko, en katastrof. Kerry sägs vara ursinnig över att Bush lyckas framställa sig som stark ledare i kriget mot terrorismen och i Irak.

Problemet men en sådan strategi är väl att ingen presidentutmanare vunnit mot sittande president genom att bara skrika, slå och sparka. Såväl Ronald Reagan 1980 som Bill Clinton 1992 hade positiva budskap och framställde sig som handlingskraftiga alternativ. Om Kerry utmålar Amerikas framtid som nattsvart kan Bush slå tillbaka och säga att Kerry är en defaitist - en mentalitet som amerikaner avskyr.


Söndag 2004-09-19/ 20.32
KERRY-KAMPANJEN (III). Förre senatorn
Bob Kerrey vill att partikamraten Kerry ska slå in på en protektionistisk linje för att rädda de lågavlönades jobb i USA. Nästan 25 procent av alla kläder som säljs i USA kommer från Kina. Andelen hade varit högre om inte importen begränsats av statliga kvoter. Och beslutet om kvoterna går ut nästa år. Hittills har Kerry motsatt sig krav på en mer protektionistisk policy, men han borde tänka om för de lågavlönades skull, menar Kerrey.

Också detta förslag tyder på desperation i demokratiska partiet. Man vill tillgripa vilken billig populism som helst för att vinna.


Söndag 2004-09-19/ 19.59
KERRY-KAMPANJEN (II). ”Välj ett budskap, vilket som helst” [Pick a message, any message], det är
Leon Panetta's råd till John Kerry i New York Times. Det låter inte så lite desperat, eller hur? Panatta var stabschef i Vita huset under Bill Clinton. Innebörden är att Kerry måste börja våga ta risker, något han alltid har undvikit. Kerry måste också lämna fokuseringen på Vietnam och hur förspelet till Irakkriget gick till. Kerry kan inte enbart kritisera Bush, han måste stå för någonting själv, skriver Panetta.

Om någon känner behov av att säga något så självklart bara 43 dagar innan valdagen, då är man illa ute.


Söndag 2004-09-19/ 19.30
KERRY-KAMPANJEN (I). Paniken börjar sprida sig omkring demokraternas presidentkandidat John Kerry. Boston Globe menar i dag att Kerry inte får ut sitt politiska budskap eftersom
interna strider mellan olika kampanjchefer är i full gång. I vintras räddades John Kerry's kampanj genom att den gamle Ted Kennedy skickade sina toppmedarbetare för att få ordning på budskapet i kampen mot Howard Dean. Nu, när Kerry hamnat efter i opinionen har han kallat in förre presidenten Bill Clintons toppmedarbetare. Dessa båda falanger bekämpar nu varandra om kontrollen över presidentkandidaten, vart han ska resa, vad han ska säga och var man ska satsa pengar på reklam. Kampanjmedarbetarnas narcissism gör att Kerrys kampanj är rena dårhuset, skriver Boston Globe.

Någon klok iakttagare har sagt att om en kandidat inte ens kan hålla ordning på sina egna kampanjmedarbetare, hur ska han då kunna leda landet?


Söndag 2004-09-19/ 18.40
LYSANDE PUBLIC SERVICE. Dagens upplaga av radiosatiren i P1 Godmorgon världen var helt underbar. Går att lyssna på via
nätet (timme 2, 13 min in i bandet). Några replikskiften:

”Marita Ulvskog”: Va'för gör han film egentligen, den där Moodysson, va?
”Ingmar Bergman”: Va fan, jag kan väl lika gärna säga som det är efter alla år. Jo, Marita, du förstår, man gör film för alla brudar. Dom dras till svåra regissörer som flugor till liggsår…
”Marita Ulvskog”: Då tycker jag han Moodysson borde göra film om det istället. Och inte misstänkliggöra porren… på ett ganska tråkigt sätt. Usch.

”Lars Ramqvist” om Jan Guillou: Inte undra på att han är snuskigt rik, den knubbige gamle kommunisten.

”Maud Olofsson”: Det är lika dyrt att avveckla försvaret som att behålla det.


Söndag 2004-09-19/ 9.10
VARFÖR BORGERLIG REGERING? Ska nu iväg och hålla pass på maktseminarium med de fyra borgerliga studentförbunden. Här finns mina anteckningar på temat
Därför behövs en borgerlig regering.


Söndag 2004-09-19/ 9.10
UTRIKESPOLITIK A LA PJ O'ROURKE. På sitt typiska vis skriver PJ O'Rourke i Daily Telegraph om
Varför amerikaner avskyr utrikespolitik. Sista meningen lyder:
Oberoende av hur fruktansvärda terroristattacker är, utförs de av förlorare. Vinnare behöver inte kapa flygplan. Vinnare har ett flygvapen.


Lördag 2004-09-18/ 14.05
I OPPOSITION MOT SIG SJÄLVA. Ska de borgerliga vinna måste de
avslöja taktiken som socialdemokraterna ohämmat kunnat använda i årtionden: att framställa sig som kamplysten rörelse i upprörd opposition mot makten - samtidigt som man sitter vid makten. Ett typiskt exempel ges i dag i SVD-Brännpunkt av socialdemokratiska riksdagsgruppens ledare Britt Bohlin:
Socialdemokraternas viktigaste uppgift de kommande åren blir att arbeta för ökad rättvisa och för fler människor i arbete. Vi ska vara de starkaste kritikerna av brister och missförhållanden.
Att en företrädare för ett parti som oavbrutet innehaft regeringsmakten sedan 1994 kan skriva så här utan att bli utskrattad och hånad, är häpnadsväckande.
Leijonborg [och de borgerliga] skulle begå tjänstefel om [man] gav en mer positiv och nyanserad bild av Sverige.
Detta angreppssätt är dessutom en tydlig signal till de borgerliga om att deras budskap måste framföras på ett sätt som ger framtidshopp, istället för bara negativa invändningar mot regeringen.


Lördag 2004-09-18/ 13.43
NU HÄNGER DET PÅ CENTERPARTIET. När nye partisekreteraren Marita Ulvskog (s)
intervjuas i Svenska Dagbladet är hon snabb att framhålla vikten av blocköverskridande överenskommelser:
Hon hoppas att det ska gå att enas med de borgerliga om en försvarsuppgörelse. Det är framför allt centerpartiet hon öppet flirtar med.
- Jag har många centerpartister som jag känner en väldig närhet till och som jag har samarbetat med. Jag hoppas att det ska komma till ett läge där vi kan fortsätta med det.
Centerpartiet kan rädda socialdemokraterna och deras roll som vågmästare i svensk politik, den roll som givit dem så enormt stark maktposition, trots att de bara har stöd av 35-40 procent av väljarna. Socialdemokratin vill till inget pris i världen tvingas bilda block med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Därför är det helt centralt att centerpartiet inte gör upp med socialdemokraterna om försvaret. En sådan uppgörelse skulle på en gång punktera trovärdigheten i det borgerliga alternativet och stärka socialdemokraternas.

Moderaterna ger nu upp en hjärtefråga, slopandet av värnskatten, för att istället sätta låginkomsttagarnas skattesänkningar i centrum. Det stärker det borgerliga alternativet. Men centerpartiets ställningstagande i försvarsfrågan är viktigare.


Lördag 2004-09-18/ 10.17
DAGENS MEJL kom tidigt idag. Om CBS-publiceringen av förfalskade anklagelser mot president Bush:
Vill bara försäkra dig om att du uppmärksammar dagens rapportering i Washington Post och New York Times, där det slås fast att:

A) Den misstänkte förfalskaren Bill Burkett varit i kontakt med förre senatorn Max Cleland (som just nu kampanjar för Kerry) via telefon. Burkett informerade Cleland att han var i besittning av ”information” som kunde skada Bush.

B) Cleland sa åt Burkett att kontakta Kerrykampanjen.

I love the smell of Watergate in the (lördags)morning... ;)
Visst är det helt fantastiskt underbart att vi i Sverige kan läsa dessa tidningar före prenumeranterna vaknar på andra sidan Atlanten? I Washington DC är klockan just nu 04.17...


Lördag 2004-09-18/ 9.17
CELSIUS 41.11. I nästa vecka har en ny dokumentärfilm premiär.
Celsius 41.11 kommer att avslöja sanningen bakom Michael Moore's lögner i Fahrenheit 9/11. Vad titeln står för? Svaret på frågan: vid vilken temperatur börjar hjärnan att dö?


Lördag 2004-09-18/ 9.17
BUSH BEHÅLLER LEDNINGEN. Amerikanska presidentvalet avgörs i delstaterna. I de jämna delstaterna har Bush stärkt sin ställning, som framgår av den uppdaterade
presidentvalstabellen.

Också de nationella mätningarna visar ett övertag för Bush:
USA Today 13-15 sept ..... Bush 55% (+3) mot Kerry 42% (-3)
CBS 12-16 sept ................ Bush 52% (+1) mot Kerry 41% (-1)


Lördag 2004-09-18/ 9.17
ALLTMER BISARR RAPPORTERING. Det anrika TV-bolaget CBS vägrar erkänna att dokumenten om president Bush och hans vägran att lyda order är falska. CBS fortsätter att göra bort sig - rejält. Man skrattar åt programledaren Dan Rather som häromkvällen intervjuade den döde överstelöjtnantens sekreterare. Den 86-åriga damen sa rakt ut att de dokument CBS visat är falska. Men, och här är förklaringen till varför hon var med, hon tillade att budskapet i de falska dokumenten var riktigt. Bush fick förmåner och han vägrade lyda order.

Vänta lite nu, säger kommentatorerna. I dokumenten framgår att ordervägran handlar om att inte ha utfört en hälsokontroll vid ett visst datum, som inte stämmer med militära rutiner (att hälsokontroll ska göras senast på födelsedagen). Skulle en sekreterare 30 år efteråt komma ihåg ändrade datum för en hälsokontroll för en av många officerare? Eftersom hon inte var med i beslutsfattandet så är det hörsägen, utan bevisvärde.

Om hela anklagelsen
säger William Bucklay: so what? Vad har anklagelsen med någonting av intresse idag att göra? Ingenting.

CBS visar hur mainstream media inte får bete sig om man vill behålla det övertag över opinionsbildningen man har kvar.


Fredag 2004-09-17/ 17.48
SOCIALDEMOKRATERNA DEL AV BLOCK. Det vi sett denna vecka är historiskt i svenskt samhällsliv. Försvarspolitiken har varit den sista spillran av en psykologisk bild av socialdemokratin som en stark samlande kraft som i varje val ställs mot en splittrad borgerlighet. När socialdemokratin inte längre får stöd av något borgerligt parti i försvarfrågan blir det plötsligt tydligt att socialdemokraterna inte kan regera ensamma. Socialdemokraterna är inte ett politiskt block i sig själva längre. De ingår som en del i ett vänsterblock tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Dessa båda småpartier kan nu, när de borgerliga samlat sig på sitt håll, ställa krav på att utforma utrikes- och säkerhetspolitiken. De kan också ställa krav på statsrådstaburetter. Och viktigare: det kommer för svenska folket i nästa val bli tydligt att man inte har ett tryggt socialdemokratiskt alternativ att välja, utan ett vänsterblock med gröna och kommunister. Som står mot ett samkört borgerligt alternativ. Det är, faktiskt, ett helt annat val för väljarna än tidigare (se mer från tidigare idag).
Bild:
Kalle Strokirk.


Fredag 2004-09-17/ 16.07
VÄNSTERN FÖRLORAR TÅLAMODET MED KERRY. I takt med att president Bush stärker sin ställning i viktiga delstater, som
Pennsylvania (där Gore vann år 2000), har de hetsiga antikrigsdemonstranterna börjat tappa tålamodet med John Kerry. I Newsday kräver Boston-professorn Howard Zinn att Kerry blir en riktig antikrigskandidat. Kerry måste sluta att hävda att han försvarade USA när han krigade i Vietnam. ”Det är ingen ärlig ståndpunkt. Om den var sann skulle han inte vänt sig mot kriget när han kom hem därifrån.”

Zinn menar att Kerry måste göra som han gjorde på 70-talet, rikta hård kritik mot kriget och lova att dra tillbaka trupperna från Irak. Till dom som skulle säga att vi flyr i panik kan Kerry säga att vi gjorde det i Vietnam - och att det var rätt att göra det, skriver Zinn.

Republikanerna skulle jubla om Kerry intog en sådan defensiv och pacifistisk hållning. Bush skulle vinna en jordskredsseger. Artikel visar hur splittrat motståndet mot president Bush är. Man är bara överens om en sak: att vara emot Bush.


Fredag 2004-09-17/ 12.29
BORGERLIGA ALTERNATIVETS GENOMBROTT. Att de borgerliga genom samlad försvarspolitik nu sätter socialdemokraterna under en press de sällan varit utsatta för, framgår av Göran Johanssons
uttalande i Göteborgs-Posten. Johansson är inte bara partiets starke man i landets näst största stad, han ingår också i verkställande utskottet. När en så tung politiker går till storms mot försvarsministern, kastar partilojaliteten och vädjar till de borgerliga, då har något anmärkningsvärt hänt i svensk politik.

Även om de lokalpatriotiska aspekterna är den utlösande faktorn - nedläggningshot mot Amf 4 i Göteborg - så är ju försvarsbantningen ett resultat av det växande inflytandende som miljöpartiet och vänsterpartiet har på regeringens politik.

Hittills har socialdemokraterna kunnat presentera sig själva som trovärdigt regeringsalternativ, eftersom de borgerliga varit splittrade. Inte så längre. Mp och v är nu bärade delar av vänsterblocket och regeringsmakten. För många gråsossar kommer valrörelsen 2006 att bli svår, då kommunister kommer att företräda det som förut var deras rent socialdemokratiska regeringsalternativ. Vänsteralternativet kommer att blir mer extremt. Socialdemokrater i mitten kan finna det borgerliga alternativet mer lockande.


Fredag 2004-09-17/ 9.01
REGERINGEN I KNIPA. Igår kväll gjorde regeringen helt om och beslutade att
skjuta upp försvarspropositionen i syfte att förhandla med de borgerliga. Det var länge sedan Göran Persson visade vilja att lyssna på dom. Det är ett klart bevis på hur svag regeringen är och vilken styrka det ligger i att de borgerliga nu, äntligen, börjar bli ett trovärdigt regeringsalternativ.

Försvars- och säkerhetspolitiken har varit fundamentet för socialdemokratin som statsbärande parti. Genom uppgörelser med centerpartiet har man i årtionden lyckats söndra de borgerliga, som ju inte är ett fullödigt regeringsalternativ om man inte är överens om hur landet ska försvaras. Dessutom har socialdemokratin kunnat hålla miljöpartiet utanför regeringen och sluppit den internationella pinsamhet det skulle vara för regeringen att driva försvars- och säkerhetspolitik tillsammans med kommunister.

Nu är regeringen skakad. Maktbalansen är på väg att tippa. Om de borgerliga håller sams, måste man förhandla med miljöpartiet, vars krav om ministerposter i regeringen stärks om samarbetet sker över hela linjen. Kommunistsamarbetet blir också uppenbart för omvärlden. Det är lätt att förstå Göran Greiders vurmande för endräkt med de borgerliga i just denna fråga.

Det här är ett viktigt steg i ökad trovärdighet för det borgerliga alternativet. Nu handlar det om realpolitik, inte bara utspel i medierna. Nu börjar regeringsalternativen kunna mäta sig med varandra. Kanske kan svensk politik bli spännande framöver...


Torsdag 2004-09-16/ 22.46
FLER SKÄMT AV JAY LENO. Presidentvalet skildras med rå humor i
Tonight Show:
Guvernör Schwarzenegger har stiftat en ny lag: det är nu olagligt i Kalifornien att ha sex med ett lik. Där rök Tipper Gore’s helg. [Al Gore's fru]

Tänk er Bush and Kerry i Las Vegas, samtidigt. Tänk er Bush and Kerry vid Black-Jack bordet. En kan inte bestämma sig om han vill ha ett kort till eller inte, den andre kan inte räkna till 21.

Jösses, det är inget annat än katastrofer på nyheterna - orkanen Frances, orkanen Ivan och Kerry-kampanjen.

Hörde ni detta? 60 Minutes har en ny policy. Från och med nu ska de ägna åtminstone 60 minuter åt att verifiera sina inslag.

Torsdag 2004-09-16/ 20.04
BUSH-DOKTRINEN FÅR VÄNSTERSTÖD. Det är en myt att bara neokonservativa står bakom Bush-doktrinen om att sprida frihet och demokrati i världen och störta diktaturer som hotar västvärlden,
skriver Max Boot i Los Angeles Times. Först och främst bör man minnas att redan den demokratiske presidenten Woodrow Wilson en sådan policy som grund för att leda USA in i första världskriget.

Dessutom går tre författare till en kommande bok, The Democracy Advantage, i samma riktning. De tre är Joseph Siegle, humanitär hjälparbetare, Michael Weinstein, tidigare ledarskribent i New York Times och Morton Halperin, tidigare Clinton-medarbetare som nu arbetar för George Soros' Open Society Institute. Knappast höger, alltså.

De punkterar myten om att demokrati bara fungerar i rika länder. Däremot ger demokrati möjlighet till utveckling. Fria samhällen har högre tillväxt. Och demokratier är mindre benägna att starta beväpnade konflikter. Man citerar också Nobelpristagaren Amartya Sen: ”ingen demokrati med fri press har någonsin upplevt svältkatastrofer.”

En annan tidigare Clinton-medarbetare, Prinston-professorn Alan Krueger står bakom en studie som avvisar den konventionella visdomen om att terrorism beror på fattigdom och brist på utbildning. Det stämmer inte med fakta. Exempelvis är palestinska självmordsbombare rikare och bättre utbildade än genomsnittet. Efter omfattande genomgång av tillgänglig forskning drar man i studien slutsatsen att ”sambandet mellan fattidgom, utbildning och terrorism är, om någon, indirekt, komplicerad och svag.”

Länder som tenderar att ha fler terrorister avviker konstant i bara en variabel: graden av politisk frihet. Länder med stor frihet hade mindre sannolikhet för att föda internationella terrorister. Fattigdom och analfabetism gav inget samband till antalet terrorister. Tänk på ett land som Saudiarabien: det är rikt, men har få politiska friheter. Kanske är det ingen slump att så många av attentatsmännen 11 september - och bin Ladin själv - kommer därifrån.

Ja, när ska vänstern lära sig att stöd till diktaturer, eller motstånd mot att avlägsna dem, är en för friheten och säkerheten vansinnig hållning?


Torsdag 2004-09-16/ 18.20
P1 OCH SVD VILSELEDER GROVT OM IRAK. Tidigare i veckan (se blogg
15 sept) gav flera medier stor spridning åt en irakier som återvänt till Sverige och som påstod att ”det är fler som flyr landet nu än under Saddam Husseins tid”. Varför gavs detta påstående stort utrymme? Förklaringen är enkel: journalisterna är emot Irakkriget och vill till varje pris kritisera USA. Varför göra faktakontroll på ett budskap man gillar i en het politisk fråga?

Det hade varit hur enkelt som helst för dessa redaktioner att kontrollera. Här kommer de fakta som landets ledande nyhetsredaktioner ”inte orkar” uppsöka (tack till Erik som på några minuter fann länkarna):
Migrationsverkets officiella statistik om asylsökande från Irak:
2004 jan-aug: 102/månad (819 personer)
2003 maj-dec: 153/månad (1.229 personer)

Asylsökande före Irakkriget:
2003 jan-april: 367/månad (1.471 personer)
2002: 454/månad (5.446 personer)
Men irakierna kanske flyr till andra länder? FN har också statistik (har ni hört något så märkligt, redaktionerna på P1 Morgon och SVD!):
UNHCR om asylsökande från Irak till 30 industrialiserade länder:
2004: 1.228 personer (kvartal 1)
2003: 24.789 personer (varav 11.135 under kv 1)
2002: 51.516 personer
2001: 50.663 personer
2000: 47.184 personer

Torsdag 2004-09-16/ 17.54
ALTERNATIV TILL BUSH-DOKTRINEN SAKNAS. När det gäller Sudan och folkmordet i Darfur agerar USA's utrikesminister Colin Powell exakt så som demokraternas presidentkandidat John Kerry och Irakkrigsmotståndarna i Europa vill att internationell politik ska bedrivas: USA har gått till FN, fått dem att granska situationen, tagit initiativ till resolution, arbetat för internationellt konsensus och hoppas på att handling ska följa. Och vad är resultatet? Mort Kondracke
skriver:
Världssamfundets misslyckande att stoppa slakten illustrerar den fundamentala svagheten i Kerry's hela ansats i utrikespolitiken.
Och denna svaghet delar Kerry med Europa och andra Irakkrigsmotståndare. Sudan visar vart deras politiska alternativ leder: mördarband får döda, våldta och förslava helt fritt, till och med i FN's flyktingläger.

Detta är det verkliga alternativet till Bush-doktrinen. Om det nu kan kallas ett alternativ i internationell politik...


Torsdag 2004-09-16/ 11.12
UNGA IRANIER OM USA OCH MOORE. Nyhetsbyrån
AFP har talat med iranier som sett Fahrenheit 9/11. En ung man förstår, även om han säger det halvt på skämt:
- Det är verkligen ett underbart land där någon som Moore kan anklaga presidenten och komma undan med det - och tjäna så mycket pengar!
Ja, hade Moore varit bosatt i de länder han hyllar och gjort filmer om regimerna där, hade han avrättats.


Torsdag 2004-09-16/ 9.01
CBS-KÄLLAN FUNNEN? De dokument som faxats till CBS med anklagelser om att president Bush vägrade lyda order 1972 har Washington Post spårat till en faxmaskin hos
kopieringsbyrån Kinko's i Abilene, Texas. Det är tre mil från Bill Burkett's hem. Burkett hade kontorstjänst i Nationalgardet och har sedan pensionen på 90-talet legat i bråk om sina pensionsförmåner. Han har gjort flera intervjuer med olika anklagelser mot Nationalgardet. Han har också själv talat om sina nervösa sammanbrott och depressioner.

Snyggt jobbat, CBS och 60 minutes. Så tillförlitliga källor används av medier för att komma åt en president. Eftersom bloggare började granska dokumenten, tvingades också andra medier göra det. Öppenhet och yttrandefrihet är en underbar sak.


Torsdag 2004-09-16/ 8.34
FLUMMIGA MYNDIGHETER UNDERBLÅSER RASISM. 14-åringen som mördades i Sollentuna i lördags hade kunnat vara i livet om åklagare och socialtjänst gjort sitt jobb. Den misstänkte mördaren greps i våras för knivbrott, men
ärendet blev liggande. Denne 16-åring fick lära sig hur slapp och likgiltig svensk rättsskipning är. Brott medför inga straff. Inte ens förhör. Vuxenvärlden rycker på axlarna.

Lika illa är den flummideologi som härjar inom socialtjänst och andra kommunala förvaltningar. I måndags publicerade Stockholm City en intervju med enhetschefen på fritidsförvaltningen i Sollentuna. Trots att det, iallafall preliminärt, var en person ur ett invandrargäng som mördade, lägger han skulden någon annanstans. Eller hur ska man tolka det här:
- Jag tror inte att de som klär sig så [som den dödade 14-åringen] riktigt fattar vad det skickar ut för signaler. När man tar tag i de ungdomarna och snackar med dem brukar de fatta och för en tid sedan lyckades vi faktiskt få en grupp som klädde sig i bomberjackor och kängor att sluta upp med det ...

- Jag är tyvärr inte förvånad [över mordet]. Samtidigt som fritidsledarna försöker få ungdomar med rasistiska attityder att ändra uppfattning, är det också viktigt att nå ut till bråkiga invandrarungdomar, säger Christian Sundberg.
Är betoningen inte märklig här? Varför nämner fritidsledaren ”bråkiga invandrarungdomar” bara i förbifarten? Lägger han inte ansvaret och skulden för mordet på den mördade 14-åringen? Ger klädsel motiv att döda?

När myndighetspersoner snackar om rasism och lägger skulden på alla andra än dem med invandrarbakgrund, innebär det att våldsbenägna personer med sådan bakgrund går fria från ansvar. Den mentaliteten är livsfarlig. Den gör mig fly förbannad. Oavsett vilken bakgrund man har, är man ansvarig för sina egna handlingar. Att dalta med bråkiga invandrargäng leder definitivt åt fel håll - och underblåser de farliga stämningar man säger sig motarbeta.




Onsdag 2004-09-15/ 18.50
ORDNINGSVAKTERNA ANFALLER. Marie Söderqvist
skriver bra krönikor i Expressen och i dag blir det både dråpligt och allvarligt. Har ordningsvakter rätt att på gator och torg kasta sig över vem som helst som man förmodar vara påverkad och sätta handbojor?


Onsdag 2004-09-15/ 15.08
SVERIGES VIKTIGASTE VAL sker i november, hävdar jag i
temaartikel om amerikanska presidentvalet i nytt nummer av Svensk Linje, som utges av Fria moderata studentförbundet.


Onsdag 2004-09-15/ 10.36
DAGENS MAIL. Med anledning av förra kommentaren kom följande förslag till medierna: ”Varför inte fråga en kurd hur denne upplever situationen i Irak idag?” (Folkgruppen som Saddam utsatte för bl a gasattacker)


Onsdag 2004-09-15/ 10.05
EN OGRUNDAD RÖST OM IRAK. Såväl P1 som Svenska Dagbladet ger enormt utrymme åt
en enda privatpersons åsikt om händelseutvecklingen i Irak sedan han kommit tillbaka. Han säger att alla som har ”en möjlighet att lämna Irak gör det, det är fler som flyr landet nu än under Saddam Husseins tid”. Vilka är beläggen för det? Inga. Och vad har denne privatperson för motiv? I chock efter attentat? Misslyckade affärer i Irak?

Det är sämsta sortens journalistik när okontrollerade uppgifter från ”mannen på gatan” upphöjs till dagens sanning. Skulle P1 och SVD som fakta om Sveriges utveckling återge privata tankar från en slumpvis utvald förbipasserande på Kungsgatan? Knappast. Men svensk Irakrapportering ligger på den nivån. Helt sanslöst. Men det finns många postitiva nyheter från Irak, även om de aldrig rapporteras i vårt land.


Onsdag 2004-09-15/ 9.12
RÄTTVIS KRITIK AV BUSH. Eftersom det finns så många som hatar president Bush har jag undvikit att ta upp kritik mot honom i bloggen - sånt finns det ju så mycket av på annat håll. Men den här korta
länken kan jag inte låta bli. Det är nämligen något så ovanligt som intelligent kritik. Bush-hataren William Saletan citerar två budskap från Bush-kampanjen i Slate:
[Speakerröst i TV-reklam för Bush:] - Vänsterns och John Kerry's plan i Kongressen låter byråkraterna i Washington ta kontrollen; en statlig sjukvårdspolitik; med en prislapp på $1,5 tusen miljarder. En större stat som bestämmer. Inte du. Inte din doktor.

[nyhetsartikel med citat av Bush:] - Det är en intressant idé, men kom ihåg, mitt jobb är att skydda er på bästa sätt jag kan, sa Bush till 500 supportrar vid ett kampanjmöte.
Presidenten tycks inte helt ideologiskt klar med vilket ben han ska stå på. Större stat - eller mindre?


Onsdag 2004-09-15/ 8.42
KAMPEN MELLAN MEDIER OCH BLOGGAR. I USA anser en del, som Andrew Sullivan i New Republic att
kampen mellan stora, prestigefulla mainstream medier och pengalösa bloggar är mer intressant än valkampanjen just nu. Medielanskapet håller på att ändra form och logik. Det har tydliggjorts den senaste veckan då CBS, 60 minutes och programledaren Dan Rather förlorat all trovärdighet efter det att bloggsfären avslöjat hans avslöjande som bluff och förfalskade anklagelser (se också artikel i Weekly Standard och rapportering i ABC News). Sullivan diskuterar bloggarnas komparativa fördel:
Blogging's comparative advantage has nothing to do with the alleged superior skills of bloggers or their higher intelligence, quicker wit, or more fabulous physiques. The blogosphere is a media improvement because the sheer number of blogs, and the speed of response, make errors hard to sustain for very long. The collective mind is also a corrective mind. Transparency is all. And the essence of journalistic trust is not simply the ability to get things right and to present views or ideas or facts clearly and entertainingly. It is also the capacity to admit error, suck it up, and correct what you've gotten wrong.
Det vore kul om också Sverige kunde få ett brett utbud av bloggar som gjorde samma sorts attacker på förslöad, politiserad och slarvig nyhetsrapportering. Tänk om en mängd bloggare analyserade TV4's Kalla fakta, SVT's Uppdrag granskning m fl. Då kanske dessa program tvingades lämna sin tarvliga inriktning på politisk propaganda för att återgå till journalistik där fakta, ur olika perspektiv, redovisades...


Onsdag 2004-09-15/ 0.23
SVENSK MEDIA STARKT ANTI-SEMITISK. Websidan Honest Reporting har publicerat en rapport om
grov anti-semitism i svenska medier och rapporten har fått stor spridning på nätet. Robert Skole frågar sig ”Varför i Sverige? Landet som är känt för Nobelpriset och som hyllar fred och neutralitet?” Han svarar:
1) Som i övriga Europa är det högsta mode i Sverige att inom den politiska vänstern förakta Israel och glorifiera Arafat, Hamas och palestinsk 'frihetskamp', och 2) gamla, malätna kommunister och nyradikal vänster dominerar svensk media och samhällsdebatt i internationella frågor.
Ja, kan någon invända?


Tisdag 2004-09-14/ 17.32
BLOGGAR MER TROVÄRDIGA ÄN MEDIERNA. I USA diskuteras nu, i skuggan av krisen för TV-bolaget CBS och programmet 60 minutes (som lyft fram falska anklagelser mot Bush), om inte bloggarna på nätet på ett sätt har större relativ trovärdighet än mainstreammedier. Bloggen
Instapundit menar att gamla massmedier med hög trovärdighet bygger på auktoritet, en auktoritet som nu undergrävs när bloggar avslöjar att TV's nyheter och tidningars artiklar är felaktiga eller grovt vinklade. Internet har låg trovärdighet, men olika verktyg (framför allt länkarna till olika källor) gör att läsaren själv kan kontrollera bloggarnas analyser. Bloggarna bygger inte på auktoritet, utan på förmåga att lyfta fram argument och bevis som läsaren själv kan bedöma.

Jim Pinkerton skriver i Newsday att det var bloggsfären som avslöjade CBS som bluffmakare. Den här demokratiseringen av nyhetsrummet är en dålig nyhet - för dem som gillar hierarkiskt styrd nyhetsförmedling, menar Pinkerton.

Så långt som man kommit i USA har vi inte kommit i Sverige. Men jag hoppas att fler ska blogga och hårdgranska de etablerade medierna som är en del av samhällseliten mer än granskare av den.


Tisdag 2004-09-14/ 15.56
FRANSKT NEJ TILL EU-KONSTITUTION. En av Frankrikes mest kända politiker, socialisten Laurent Fabius, har nu sagt att han tänker
rösta nej till det nya fördraget. Därmed har han skapat kaos i Frankrike, där borgerlige Chirac och socialistpartiet varit eniga om att stå upp för ett ja. Fabius är en tänkbar presidentkandidat och han anser inte fördraget går tillräckligt långt. Han vill se skatteharmonisering. Det här fördraget verkar alltmer kört.


Tisdag 2004-09-14/ 15.56
BO INGE'S VÄRLD. I kväll kommer jag att inleda talarkväll på temat Bo Inges Värld - om den havererade svenska mediarapporteringen i utrikesfrågor, arrangerat av libertarianska Frihetsfronten i Stockholm. Mer info
här. Välkomna!


Tisdag 2004-09-14/ 9.52
MAIL OM ENMANSVALKRETSAR. Tack för mailen om
Sverigetabellen. De har cirkulerat kring dessa fyra frågor och invändningar:

1) Vilket rösträkningssystem ska användas? Här finns ju olika system. Från den enkla där den kandidat som fått flest väljare är vald, punkt slut. Eller mer komplicerade? Exempelvis där väljarna rangordnar kandidaterna och när väljarens förstahandsvalet faller, går rösten till andrahandskandidaten.
Enklast är bäst: väljaren röstar på EN av kandidaterna i sin valkrets. Den kandidat är vald som fått flest röster. Alla andra metoder är roliga leksaker för statsvetare, men de gynnar bara taktikröstande. Demokrati handlar om förtroende och väljarna bör rakt och klart tala om vem man har störst förtroende för.
2) Socialdemokraterna kommer att vinna. Fp och c-väljare kommer att rösta på sosse om den ende borgerlige kandidaten är moderat.
Sådana väljare finns, naturligtvis. Men varför skulle det inte vara så på andra sidan också? Jag tror det kan bli ännu svårare för sossarna att få alla kommunister och mp-väljare att rösta på s-kandidat. Miljöpartiet kan mycket väl komma att ställa upp en egen kandidat vid sidan om sossen och därmed dra röster som går socialdemokraten förlorad. Och att socialdemokratin skulle låta bli att ställa upp kandidat i vissa valkretsar för att låta mp-kandidat eller v-kandidat ta mandatet strider också mot socialdemokratins mentalitet som statsbärande parti. Och kommer s-väljare i sådana valkretsar att rösta på mp-kandidat eller kommunist? Jag tror statsvetarna har helt fel om att majoritetsval i enmansvalkretsar skulle gynna socialdemokratin.
3) Med majoritetsval hamnar alla kandidater i mitten.
Nej. Titta på Storbritannien. Deras valsystem har gjort att de fått fram den överlägset skickligaste högerpolitikern i Europa i modern tid, Margaret Thatcher (därtill kvinna, så någon könsbarriärer finns inte heller). Sedan har man fått fram den störste vänsterpolitikern i Europa - Tony Blair. Det beror på att regeringsdugligheten hamnar så extremt i centrum, hela vägen från väljarna och upp i partiapparaterna. Varken Thatcher eller Blair hade kommit fram i ett land med proportionella val, eftersom de är kontroversiella i sina egna partier. Men de valdes eftersom partiet internt visste att de hade kraft att vinna val.
4) Valkretsindelningen blir avgörande. Gerrymandering, alltså politiskt motiverade förändringar av valkretsar för att gynna det egna partiet i nästa val, är ett ökänt begrepp i länder med enmansvalkretsar.
Kan undvikas. Problemet i dessa länder är att valkretsindelningen beslutats av politikerna själva. När Sverige inför det kan vallagen ange att domstolsväsendet, exempelvis Kammarrätten, blir ansvarig för att upprätthålla mini- och maxregler för valkretsarna (folk flyttar ju). Om valkretsindelningen blir en förvaltningsfråga undviks detta politiska apspel.
Har du fler funderingar om majoritetsval i enmanvalkretsar tar jag gärna emot dem!


Måndag 2004-09-13/ 22.25
PER BILL VAR INTE BERUSAD. Det är skönt att se att så mycket av det Per Bill sagt nu
bekräftas på flera sätt. Han är en riktigt duglig politiker.


Måndag 2004-09-13/ 20.51
UPPSLUTNING OM FÖREBYGGANDE ANFALL. Ryska federationens ambassadör i USA, Yuri Ushakov,
skriver i Washington Times att hans land nu ansluter sig till USA's strategi om förebyggande anfall mot terroristhot. En nation kan inte sitta still och vänta på att fienden ska slå till på det egna territoriet. Det är tillfredsställande att vår amerikanska partner fullt ut förstår denna hållning, skriver han. Det krävs samstämmiga ansträngningar av den civiliserade världen för att kraftfullt tillbakavisa denna sorts brutalitet [Beslan, 11 september]. Politiska budskap måste nu kompletteras med praktiska steg och genuin internationell samverkan, fortsätter ambassadören.

Europa tycks ha förlorat en allierad i motståndet mot förebyggande insatser.


Måndag 2004-09-13/ 20.51
KRIGSTIDSPRESIDENTER. Statsvetarprofessorn Ross Baker drar några intressanta
paralleller i USA Today mellan George W Bush och Lincoln (inbördeskriget), Wilson (1:a världskriget) och FDR (2:a världskriget). De tre växte till stora presidenter, men de expanderade också statsmakten i andra frågor än militära. Samma sak anklagas Bush för av frihetens förkämpar. Det är som om krig i Amerikansk historia öppnar dörren för större stat. Paradoxalt, med tanke på att svenska staten, utan minsta krig, kunnat lägga under sig dubbelt så stor andel av ekonomin…


Måndag 2004-09-13/ 20.51
ZELL MILLER NÅR KULTSTATUS. Den gamle demokratiske
sydstatssenatorn Zell Miller har, med sitt tal på republikanernas konvent, gjort djupt intryck på Amerika. Universitetstidningen Columbia spectator skriver idag inte om den absolut lysande retoriken och framförandet, utan om innehållet. Också det håller sådan hög klass att det fortfarande, en vecka efteråt, diskuteras. I en mening sammanfattade Miller republikanernas kritik mot Kerry, en kritik demokraterna inte förstår: ”It is not their patriotism, but their judgment, that is so sorely lacking”.

Kan tyckas enkelt, men Kerry tolkar all kritik som kritik om att inte vara patriotisk, något han och demokraterna hela tiden gnäller om i medierna. Men, skriver tidningen, den amerikanska allmänheten ser det inte så. Och därmed framstår John Kerry ungefär som när Richard Nixon sa att ”Jag är ingen skurk”. Detta ständiga förnekande ger allmänheten intryck av att anklagelsen faktiskt är sann.


Måndag 2004-09-13/ 9.18
ENMANSVALKRETSAR - SÅ SKULLE DET BLI. Budgetförhandlingarna i regeringskansliet de senaste veckorna visar att Sverige regeras av miljöpartiet, som 95 procent av svenska folket avvisar. Det är inte demokrati. Det är dags att inse att den strikta proportionalismen inte alls är rättvis, utan i praktiken tippar maktbalansen på ett synnerligen oproportionellt sätt.

För att få starka regeringar och låta folket ge tydliga mandat till de förtroendevalda borde Sverige gå tillbaka till majoritetsval, som vi hade fram till 1909.

Hur 249 valkretsarna kan ta form runt om i hela landet finns nu konkretiserat för första gången i detaljerad
SVERIGETABELL.

Socialdemokraterna skulle permanenta sitt maktinnehav, menar statsvetare om enmansvalkretsar. Jaha. Och vad är det socialdemokratin har i dag, då? Låt oss titta på några av de valkretsar som föreslås i min tabell.

Enmansvalkretsen Falkenberg: i valet 2002 fick de fyra borgerliga tillsammans 11.626 röster och de tre i regeringsblocket 10.777 röster. Här skulle en borgerlig kandidat vinna med 850 röster. Denne kandidat hade förmodligen varit en centerpartist som de borgerliga inför valet enats om, eftersom centern är största borgerliga parti i Falkenberg.

Enmansvalkretsen Möllevången i Malmö: här ingår Rosengård och de borgerliga fick 3.857 röster och regeringsblocket 11.690 röster. Att Rosengård får utse sin egen riksdagsledamot på samma villkor som alla andra, har ett starkare demokratiskt värde än alla integrationsprogram tillsammans.

Enmansvalkretsen Birkastan i Stockholm: de borgerliga fick 11.350 röster och regeringsblocket 6.592. Här hade de borgerliga inför valet förmodligen ställt sig bakom en moderat kandidat i stadsdelen.

Enmansvalkretsen Härlanda i Göteborg: väger något över för regeringsblocket: 7.868 röster mot borgarnas 6.618. Men kommer alla drygt 1.000 miljöpartister att rösta på en socialdemokratisk kandidat som ställs mot en folkpartist? Kommer hårdföra kommunister att alls gå och rösta?

Enmansvalkretsen Kiruna-Gällivare: i valet 2002 ställde Norrbottenspartiet upp. Om vi istället haft enmansvalkretsar hade kanske tre kandidater ställt upp här, en borgerlig, en socialist och Lars Törnman. Socialisten hade fått 15.649 röster, Törnman 5.346 och den borgerlige 3.851 - om man utgår från partilistevalet. Men hade inte Törnman kunnat fått röster från alla håll om valet för väljarna handlat om att utse en av tre personer?

Enmansvalkretsen Öckerö: i Buhusländska skärgården är den minsta valkretsen i min lista med 8.949 röstberättigade. De borgerliga fick i senaste valet 4.589 röster och regeringsblocket 2.814 röster.

Enmansvalkretsen Sollentuna: skulle bli största valkretsen med 41.274 röstberättigade. Skillnaden med Öckerö är stor, ändå får båda var sin riksdagsledamot. Förklaringen är att valkretsarna bör vara naturliga i verklighetens geografi, hellre än representera exakt lika många väljare (snittet är 27.000). De borgerliga fick här 20.226 röster mot 13.757 för regeringsblocket.

Enmansvalkretsen Gotland utom Visby: är förmodligen en ganska representativ valkrets där regeringsblocket 2002 fick 10.414 röster mot 10.281 röster för borgarna. Skillnaden är 133 röster. För att ta mandatet måste de borgerliga vinna över 67 väljare (eller få 133 nya/soffliggare att rösta). Med enmansvalkretsar blir varje röst viktig och därmed kandidaternas lokala profil. Vi skulle få 249 olika valkampanjer, en i varje valkrets. Resultatet? Svensk politik skulle bli så mycket färgstarkare.

Att flytta ut riksdagsvalet så här extremt lokalt, ut i medborgarnas vardag, och där tvinga riksdagskandidaterna att möta väljarna och personligen be om deras förtroende skulle dramatiskt förändra hela spelplanen. Makten skulle flytta från korridormyglet och ”apspelet” i riksdagen till bostadskvarteren där medborgarna finns. Det vore en oerhörd förstärkning av demokratin och kontakten mellan väljare och valda.