Dick Erixon

Dick Erixon:
Kommentarer 26 april - 2 maj 2004

Söndag 2004-05-02 / 13.17
PALESTINIER SKÖT GRAVID kvinna och hennes fyra döttrar i Gaza i dag. Naturligtvis kommer massmedier inte att uppröras över dådet på samma sätt som man upprörs när israeler skjuter terroristledare. I vår sjuka västvärld är massmördare så mycket mer skyddsvärda än gravida kvinnor och barn som aldrig gjort något ont.


Söndag 2004-05-02 / 13.17
ATT SVÄLTA ÄR BÄTTRE? I ett typiskt antiglobalistiskt reportage i Kaliber, radioprogrammet för (jo, de säger så:) ”undersökande journalistik”, väller de moraliska predikningarna fram om hur kenyaner utnyttjas av blomsternäringen. En rad frågor ställs, men inte den här: vad skulle de anställda leva av om svenska blomsterhandlare slutade importera blommor från Kenya?

Det är sorgerligt att Sveriges radio inte kan ta upp kenyanernas verkliga behov: avskaffade tullar och slopat jordbruksstöd inom EU! Då skulle Kenyas ekonomi expandera, villkoren förbättras och lönerna höjas. Faktum är att EU, just när det gäller blommor, har lägre importtullar än på andra jordbruksprodukter. Det är därför Kenya satsat på export av blommor. Om Sveriges radio får som man vill, att handeln med blommor bojkottas, kommer ännu fler i Afrika att svälta. Är det priset för att några svenska journalister i sin förljugna och okunniga låtsasvärld vill se sig som godhetens apostlar på jorden?


Söndag 2004-05-02 / 10.45
FALSKA TORTYRFOTON!? I krig är sanningen det första offret, brukar det heta. Och krigsmotståndarna försöker på alla sätt undergräva befrielse av Irak. Därför är det i högsta grad ett psykologiskt krig om folkopinionen, där foton på britter och amerikaner som ”torterar” fångar blir rena atombomber.

Nu, efter det att all världens medier visat upp fotografier som ger sken av att fångar misshandlas,
ifrågasätts deras äkthet. I Sky News menar experter att de vapen och klädesplagg som syns på bilderna inte används i Irak.

Journalistkåren hade i detta fall inte tillstymmelse till ambition att verifiera och kontrollera uppgifterna.


Söndag 2004-05-02 / 9.45
DAGHEMSTERROR. Det är en tragedi att ordningsmakten inte kan hålla styr på 14-15 åringar som tillåts
vandalisera Stockholm år efter år. Längs Karlavägen drog ett par hundra ungdomar fram, hoppade på bilar, krossade skyltfönster, sparkade sönder allt som var i deras väg.

Om polisen inte kan sätta stopp för finniga småglin som i god tid annonserar sina upplopp, hur ska vi kunna tro att de kan skydda allmänheten överhuvudtaget?

I bakgrunden finns naturligtvis vänstermediernas attityd att alltid visa bilder på poliser i arbete och framställa det som att polisen misshandlar småbarn. Och polisen vet att politiker går i mediernas ledband. Polisen har ingen uppbackning från ”högre ort” när det gäller att ta i med hårdhandskarna. Det är ingen slump att upploppen sker på 1 maj.


Lördag 2004-05-01 / 13.52
BLI LYSSNADE PÅ. I sitt förstamajtal i Göteborg, sänt i SVT24, gjorde Göran Persson socialdemokratins historia inte bara till Sveriges utan till alla anständiga krafter i världen - socialdemokratin är en utlöpare av amerikanska och franska frihetsrevolutionerna och knyter an till Martin Luther Kings och Nelson Mandelas visioner.

Värderingarna handlade förut om fred, arbete och bröd, i dag handlar det om internationellt samarbete, arbete och offentlig sektor, sa Persson, som försvarade de höga skatterna och fördelningspolitiken. Grundvärderingen är att ”alla ska bli lyssnade på”, sa han. Men ingen gång berörde han individens frihet, ja, frihet nämndes över huvud taget inte.

Alltså: överheten ska ”lyssna” på folket, innan man bestämmer hur det ska vara. Överheten vet bäst. Känns knappast som något som ligger i tiden.


Lördag 2004-05-01 / 8.15
EUROPA FÖRENAS. Det är en stor dag i dag. Så stor att man måste gå några steg tillbaka och försöka ta in alltihop. Med detta jättekliv österut förskjuts balansen i hela EU, mittpunkten flyttas från Frankrike i sydväst till Tyskland - och Sverige hamnar mer centralt. Öst-västligt ligger vi nästan i mitten. Östersjön är ett innanhav.

Så länge dessa tidigare kommuniststater fortfarande lider av fattigdom och ekonomisk efterblivenhet spelar det inte så stor roll. Men deras tillväxt kan bli motorn i hela Europas utveckling. De kan ge den trötta kontinenten lite ny energi. Och deras nya, friska och liberala ekonomiska system kan smitta av sig. Det kan gå upp för det socialistiska västeuropa att avreglering och låga skatter kan vara bästa vägen till ökat välstånd.

Europeiska unionen håller på att dö sotdöden genom all byråkrati och rädslan för förändring. De nya länderna kan ändra klimatet.

Skål för Polen, Baltikum och de andra! Skål för ett vitalare Europa!


Lördag 2004-05-01 / 8.15
FÅR MAN LYFTA EN MULLAH? En
storm har brutit ut i Norge efter det att den kvinlige komikern Shabana Rehman, under en debatt i Oslo, fick upp den omstridde mullah Krekar på scen. Hon tog bakifrån tag i hans midja och lyfte honom. Stå-upp-komikern Rehman, med palestinska rötter, konstaterade sedan:
Om en kvinna kan lyfta en mullah kan han omöjligen vara fundamentalist.
Mullan blev naturligtivis rasande och krävde att alla fotografier som tagits lämnades in till honom. Alla medier, som alltid i västvärlden numera, lyder och bukar för de totalitäras önskemål och lämnade ifrån sig sina negativ, utom TV2. Om mullah Krekar stämmer TV2 är ännu oklart.


Lördag 2004-05-01 / 8.15
DEN SOM HANDLAR BEGÅR MISSTAG. I Tyskland är anti-amerikansimen större än i Sverige. Även konservativa gillar att snacka skit om USA. Men det finns avvikande röster. Förlagschefen Mathias Döpfner
skriver i Die Welt att ”Bara när två faktorer samspelar kan de självutnämnda heliga krigarna försvagas: Tufft motstånd utifrån, från västerländska demokratier samt en klar distansering från de moderata i den muslimska världen, särskilt bland präster. George Bush insåg det från början och gjorde det mycket klart genom att besöka moskéer: Terroristerna kan bara stoppas tillsammans med Islam.”

Om kritiken mot USA svarar Döpfner ”Den som handlar, begår misstag”. För att sedan fråga:
Vem är det som skyddar oss? Vem försvarar oss [mot terrorismen]?
Och tyskarna vet ju bättre än något annat folk vad som händer när man är passiv och låter bli att handla. Man vet vad passiviteten på 1930-talet ledde till...


Torsdag 2004-04-29 / 00.02
DANMARK SKROTAR LANDSTINGEN. Den borgerliga regeringen i Danmark visar
handlingskraft:
- Det är den mest omfattande förnyelsen av det danska välfärdssystemet på årtionden, sade statsminister Anders Fogh Rasmussen (venstre).
Tänk att få höra de orden i Sverige. Är det bara en dröm?


Torsdag 2004-04-29 / 00.02
SIFFRORNA SVENSKA MEDIER KOMMER ATT TYSTA NER? Ytterligare en
opinionsundersökning av CNN/Gallup i Irak, med 3.444 intervjuade, visar att irakierna ger kriget sitt stöd. Förra undersökningen censurerades effektivt i svenska medier.
61 procent anser att störtandet av Saddam Hussein gjorde det värt att uthärda kriget och efterspelet. 51 procent anser att de själva och deras familjer har det bättre nu än före kriget, medan 25 procent anser att de fått det sämre. 53 procent skulle känna sig mer osäkra om den USA-ledda koalitionen lämnade Irak omedelbart, medan 28 procent sa att de skulle känna sig mer säkra.
Varför är det så svårt för Sverige och Europa att lyssna på irakierna? Räknas inte deras röst när Iraks framtid avgörs?


Onsdag 2004-04-28 / 21.28
TRE JA-LINJER, TRE NEJ-LINJER? Annika Billström, ni vet hon som ger glasklara vallöften och sedan gör precis tvärtom, har nu lanserat en ny form av folkomröstning. När Stockholm ska rösta om biltullar vill hon ha sex linjer! Tre ja och tre för nej. Jo, det är sant, i alla fall
enligt TT. Varje parti ska ha egen linje.

Billström måste vara inflyttad från Grönköping.


Onsdag 2004-04-28 / 21.28
EKOT BOTTENLÖST OBALANSERAT. I en ”kommentar” till riksdagens beslut om övergångsregler
lyfter SR's ekoredaktion fram ”borgerlig splittring”. Är det några som varit splittrade i denna fråga är det ju regeringsblocket! Den som talar om borgerlig splittring har ett extremt partilojalt perspektiv, som om man jobbade på socialdemokraternas presscenter. Och det är väl det ekot är, en förlängd presstjänst för regeringspartiet.


Onsdag 2004-04-28 / 16.23
BENGTSSON HANN FÖRE PERSSON TILL BUSH. Nyss hälsade Timbrochefen Mattias Bengtsson på George W Bush i
Vita huset. Presidenten noterade att han snart skulle träffa en annan svensk...

Bengtsson var där med andra liberala tankesmedjor från Europa som framförde vikten av att USA värnar frihandeln så att världens växande välstånd kan fortsätta, och inte faller för populistisk protektionism (som demokraternas John Kerry).


Onsdag 2004-04-28 / 16.08
RIKSDAGENS VOTERING HAR UTFALLIT SÅ att: i första voteringen vann m över fp, i andra voteringen vann c/kd/v/mp över m (103-50), i huvudvoteringen vann c/kd/v/mp över regeringen (182-137), fyra avstod.

Alltså: det blir inga övergångsregler för de nya EU-medborgarna! Regeringen Persson har förlorat en viktig votering. Förr i tiden hade regeringen övervägt att avgå...

Det måste tilläggas att Erik Fichtelius skötte kommentatorsrollen i SVT24:s direktsändning från riksdagen på ett uselt sätt, som om han aldrig varit i TV förr. Han gick in och babblade just när talmannen redovisar resultatet av första voteringen. Mer amatörmässig än så är svårt att vara!


Onsdag 2004-04-28 / 13.16
VI LEVER MED KONKURRENS redan i dag, vi lever i en global värld, sa Maud Olofsson som siste talare i riksdagsdebatten. Hon tog kraftigt avstånd från övergångsreglerna och sa att socialdemokraterna först spred rädsla om bidragsmissbruk och nu försöker ge sken av att vilja ”stötta och hjälpa” arbetare från öst. De har inte bett om stöd! De vill arbeta, sa hon.


Onsdag 2004-04-28 / 12.21
NY VÄG: NATIONALVÄNSTER. Mauricio Rojas gjorde i sitt anförande i riksdagsdebatten om övergångsregler en analys av varför socialdemokratin slår in på en hård linje mot omvärlden: genom främlingsfientlighet avser man att samla folket till försvar för den nationella gemenskapen. I Danmark krävdes dansk folkeparti, i Sverige gör socialdemokratin och LO jobbet, summerade han.

Rojas menar alltså att socialdemokratin är på väg att göra en historisk kursändring. Han förutspår att Byggnads i sommar kommer att lyfta fram enstaka fall som skrämmande bevis på att socialdemokratin hade rätt om de övergångsregler man inte fick införa.
Nationalvänstern tar form.


Onsdag 2004-04-28 / 11.25
FÄKTNING MED SKUGGOR. Med stort lugn och självklarhet beskrev Birgitta Carlsson (c) den aktuella situationen och tog upp de relevanta skälen till varför övergångsregler föreslås: fackföreningarnas rädsla för konkurrens.
Partitalesmän
Betyg
Kommentar
Per Westerberg (m) ♣♣♣ Engagerad, hårda svingar
Bo Könberg (fp) ♣♣ Pladdrig och okoncentrerad
Sven Brus (kd) ♣♣ Pliktskyldigt deklarerande
Ulla Hoffmann (v) ♣♣ Trista plattityder
Birgitta Carlsson (c) ♣♣♣♣ Fokuserad, övertygat lugn
Mona Jönsson (mp) Obegriplig innantilläsning
Tomas Eneroth (s) ♣♣♣ Välformulerad med kontroll
Barbro Holmberg (s) ♣♣ Osäker trots välskrivet tal


Två andra höjde sig också över mängden: Per Westerberg (m) var engagerad och tydlig, men något snårig.

Tomas Eneroth (s) är en bra talare som vet vad han talar om. Men väl taktisk för min smak, och med de så vanliga och tarvliga sosseutfallen mot motståndarna. Fattar de inte vilket arrogant intryck det ger? Eneroth tappar förtroendet han byggt upp under sitt tal när dessa floskler faller ut.

Dessutom funderar jag på vad Eneroth menade med att nita moderaterna genom att säga att ”de som lyssnar på debatten ska veta” att moderaterna ”hela tiden varit emot övergångsregler”. Till vem kan detta budskap ha varit riktad, annat än främlingsfientliga opinioner?

Och det är nog så att det i grunden är om denna opinion som diskussionen egentligen handlar. Därför blir hela riksdagsdebatten en fäktning med skuggor.


Åtta riksdagsreferat från pågående debatt om övergångsregler:

Onsdag 2004-04-28 / 11.22
”PROBLEMET ÄR SKILLNADERNA” - Kom hit och arbetar och vi ska se till att ni inte utnyttjas, sa migrationsminister Barbro Holmberg (s) i riksdagsdebatten. ”Bra arbetsvillkor och en anständig lön - det är vad regeringens förslag handlar om. Problemet är skillnaderna mellan länderna. Om man inte inser skillnaderna [i levnadsstandard], då blundar man för verkligheten.”


Onsdag 2004-04-28 / 10.35
”AVTALSENLIG LÖN”. - Fantastiskt att EU utvidgas till 25 länder, inledde Tomas Eneroth (s) sitt anförande i riksdagsdebatten som nu pågår. ”Utvidgningen måste ske i ordnade former. Alla inför övergångsregler som successivt kan avvecklas. Vi vill kunna kontrollera integreringen så att inte ordning och reda på arbetsmarknaden upphör. Ni som är emot övergångsregler: Varför är ni så angelägna om att inte ställa krav på avtalsenlig lön?”


Onsdag 2004-04-28 / 10.25
”NY MYNDIGHET” - I Spanien minskade utflyttningen när landet blev EU-medlem, sa Mona Jönsson (mp). ”Det finns enligt EU-kommissionen inga skäl att tro att utflyttningen i de nya EU-länderna skulle bli stor. Arbetslösheten är hög i Sverige och social dumping får inte ske. Ny myndighet mot diskriminering behövs.”


Onsdag 2004-04-28 / 10.15
”BEKLÄMMANDE”. - Den populistiska och osakliga debatten har skapat oro bland medborgarna, sa Birgitta Carlsson (c). ”Göran Persson och LO har skapat misstro. Ledande politiker öppnar dörren för en främlingsrädsla vi inte hade. Arbetslöshets- och sjukförsäkringarna kräver kvalificering, att man arbetat och betalt skatt. De kan inte missbrukas just av nya europamedborgare. Varför ska vi tvinga människor att arbeta svart och illegalt i vårt land? Social turism är nonsens. Fackföreningar är rädda för konkurrens. Man skrämmer med gästarbetare. Socialdemokraterna säljer ut visionen om ett öppet och fritt Europa.”


Onsdag 2004-04-28 / 9.54
”STÄRK ARBETSRÄTTEN”. - Regeringen vill, sa Ulla Hoffmann (v) i riksdagsdebatten, skydda arbetsmarknaden från risken för lönedumpning. Det låter ju bra, fortsatte hon, men detta ska gälla alla, inte bara östeuropéer. Det är bråttom att regeringen kommer tillbaka med förslag som förstärker arbetsrätten och fackföreningarnas möjligheter att kontrollera företagen.


Onsdag 2004-04-28 / 9.44
”FOKUS PÅ SVÅRIGHETER”. - De tio länder som 1 maj välkomnas till europagemenskapen har en fasansfull historia, sa Sven Brus (kd) just i riksdagen. ”Efter årtionden av isolering och utanförskap öppnas dörrarna. Var finns det politiska ledarskapet som ser framåt och bildar opinion? Talet om social turism är utan relevans. Sverige ska inte införa övergångsregler.”


Onsdag 2004-04-28 / 9.34
”GÅR ALLDELES, ALLDELES FÖR LÅNGT”. - Vi vill ha fri rörlighet, sa Bo Könberg (fp) just i riksdagsdebatten. ”Regeln om att man ska försörja sig själv måste hävdas. Och i dagsläget kan den bara införas med hjälp av en övergångsregel. Regeringens förslag, som kallas LO-paketet, går alldeles för långt och försvårar för småföretagare. F-skattesedel ska bli mycket krångligare att få. Den glädjande händelse som utvidgningen är tas som intäkt för att införa krångel och inskränkningar.”


Onsdag 2004-04-28 / 9.24
”SKAMMENS POLITIK”. - Ökade krav på kontroll av anställningsbevis och särskilda kontroller av småföretag är skammens politik, sa Per Westerberg (m) som förste talare i riksdagsdebatten om övergångsregler för nya EU-nationer som nu pågår och sänds direkt i SVT24. ”Vi säger ja till arbetskraftsinvandring med krav på egen försörjning, nej till överutnyttjande av bidragssystemen, oavsett nationalitet”, sa en ovanligt engagerad Per Westerberg.


Onsdag 2004-04-28 / 8.59
SOPMONOPOL!? Ett bisarrt inslag i gårdagkvällens Uppdrag Granskning har fastnat i huvudet: Leif Birgne måste betala 1200 kr om året för en
soptunna han inte har. På alla vis har han försökt bli av med kommunens sophämtningsavgift, inklusive att köra tillbaka tunnan som kommunen slängt ut på tomten, men inget har lyckats. Nu kräver kommunen att han i detalj ska redovisa var han gör av förbrukade tandborstar, kläder, diskborstar mm. Och kommunen tar 750 kr i timmen för att handlägga ansökan om dispens från att ha soptunna.

Jag trodde sånt här tillhörde en förgången auktoritär tid. Att kommuner på landsbygden idag agerar på det här sättet är fullständigt häpnadsväckande. Och Birgne tvingas betala sopavgift. Ingen utväg tycks finnas.

Var är de borgerliga partierna? Ska de någonsin vinna folkets förtroende måste de visa att de står på småfolkets sida mot den socialistiska överheten. Varför tar de inte tag i det här? Är det en alltför smutsig uppgift att rota i enskilda människors sopproblem?


Tisdag 2004-04-27 / 18.04
SPÄNNING I RIKSDAGEN! Utgången av morgondagens omröstning om övergångsregler är fortfarande oklar. För första gången på årtionden är en viktig sakfråga inte avgjord flera månader innan den hamnar hos riksdagen.

Det är rena julafton för oss som vill ha en levande riksdag istället för en sovjetinspirerad Duma där ledamöterna applåderar regeringens varje förslag, hela vägen till arvodesutkvitteringen.

Eftersom fyra förslag står mot varandra måste riksdagen rösta fram motförslag till regeringens i slutvoteringen.
Kontrapropositionsvotering innebär (till slut) att de två förslag som haft minst stöd i utskottet ställs mot varandra och den som vinner ”går vidare till nästa omgång”:

Första omgången: moderaterna - folkpartiet. Utfallet blir 55-48 (om alla andra partiers ledamöter lägger ner sin röst, som brukligt är).

Andra omgången: c/kd/v/mp - moderaterna. Utfallet blir 102-55 (om fp röstar på fyrpartiförslaget: 150-55, om fp däremot röstar med m, vinner m-förslaget med 103-102. Under förutsättning att s-ledamöterna avstår som brukligt är.)

Slutvotering: regeringen - c/kd/v/mp. Utfallet blir 144-102, men här avgör fp och m genom att rösta med fyrpartiförslaget: 205-144. Då blir det inga övergångsregler.

Men socialdemokraterna kan kasta in sina röster för att avgöra vilket motförslag som ska ställas mot regeringen i slutvoteringen. Om sossarna röster på folkpartiets förslag i båda omgångarna blir det motförslag i slutomgången. Då lägger förmodligen motståndarna mot övergångsregler ner sina röster och då vinner regeringen.

Om socialdemokraterna inte deltar i första omgången ställs moderaternas förslag mot fyrpartiförslaget i andra omgången, där sossarna kan hoppa in och rösta fram moderatförslaget till slutvotering. Då vinner förmodligen också regeringen.

Bilden kompliceras av att enskilda ledamöter väljer sin egen strategi. Både vänsterpartister och moderater har sagt att de tänker rösta med regeringen.

På den gamla tiden, när makten låg i riksdagen, hände det ofta att starka riksdagsmän i detta osäkra läge i utskottet sydde ihop helt nya lösningar som vann kollegornas gillande. Men i dag är det helt otänkbart eftersom initiativkraft inte ingår i riksdagsuppdraget - man ska lyda partipiskan om man vill fortsätta lyfta sina arvoden & ersättningar under de halvt arbetsfria riksdagsåren.


Tisdag 2004-04-27 / 16.39
GALENPANNORNA FÅR MOTHUGG. I går skrevs här att ingen orkar bemöta Joachim Vogel och anhang, men i dag publiceras härligt, förnuftigt mothugg i flera medier. Galenpannorna dominerar inte helt.
Per T Ohlsson i Sydsvenskan: Den etablerade genetiken ... dömdes [i Sovjet] ut som ”borgerlig pseudovetenskap” medan [Stalin-gunstlingen] Lysenko's stolligheter upphöjdes till ”progressiva sanningar”. Något liknande kan inte inträffa i ett öppet, demokratiskt samhälle med fria, vetenskapliga institutioner. Men det hindrar inte somliga från att försöka dölja ideologiproduktion bakom en glimrande vetenskapsfernissa. Tyvärr blir det allt vanligare i Sverige. Ett par artiklar på DN Debatt bär syn för sägen.

DN-ledaren Socialdemokratins konsulter: Den som tar fram ett index över hur socialdemokratiskt ett land är kommer att finna Sverige i topp. Det är detta som ett antal akademiker gjort och på DN Debatt kallat för välfärdsforskning…Det Vogel, Theorell och de andra sysslar med är inte forskning utan frivillig konsultverksamhet åt det maktbärande partiet.
Tisdag 2004-04-27 / 8.15
MEST KÄNDE SVENSK? En svensk blir allt mer känd runt om i världen: Johan Norberg. Hans bok
Till världskapitalismens försvar har översatts till ett dussin språk och blivit en storsäljare på engelska. I en ledare ser Washington Post honom som en orsak till den internationella anti-globaliseringsrörelsens fall:
Förra året ledde en ung parisare, Sebine Herold, protester mot den franska protestkulturen och en långhårig svensk anarkist, Johan Norberg, skrev en bästsäljare till kapitalismens försvar. Sedan dess har det varit lockande att deklarera fallet för anti-globaliseringsrörelsen.
Det vore ju intressant om Sverige kan bli känt för annat än socialistiska experiment.


Tisdag 2004-04-27 / 8.15
KOSOVOSTYRKAN MÅSTE STANNA. Svenskt försvar är lika hopplöst förstört av politisk klåfingrighet som sjukvården. Men det finns undantag. Svenska insatser i Bosnien och nu i Kosovo har fått mycket högt betyg av såväl civilbefolkningen som militära samarbetspartner i Nato. Det här fredsarbetet ger ovärderlig erfarenhet för en militärmakt som inte varit i krig på 200 år. Samtidigt gör man stor nytta. Därför är det fel att dra ner styrkan.
- Jag är mycket oroad över att den svenska regeringen tänker ta hem soldater. Jag tror helt enkelt inte att några andra kan ersätta dem. Svenskarna har varit mycket professionella och de har dessutom haft goda kontakter med lokalbefolkningen, säjer Oliver Ivanovic.
Självklart har han
rätt. Regeringen måste tänka om.


Måndag 2004-04-26 / 19.15
SÄGER VAD HAN MENAR, GÖR DET HAN SÄGER. Vänstern i USA och hela Europas etablissemang i politik och media är chockade över de senaste opinionsmätningarna. Efter alla Bush's problem i Irak och utskottsförhör var man säker på att John Kerry skulle ta stor ledning i presidentkampanjen. I stället blev det tvärtom!

I sin senaste krönika
Folk har ögon ger Peggy Noonan en tänkvärd analys om ledarskap, som också svenska politiker borde ta till sig:
Väljarna ser att George W Bush menar allvar. De är inte säkra på att han har rätt, men de förstår hur han tänker.
Det här kanske låter enkelt, ja, trivialt, men det säger oerhört mycket om ledarskap. När väljarna förstår, då har politikern inte bara nått fram med en slogan eller nåt valfläsk, han/hon har förmedlat vem man är och hur man resonerar. Det är grunden för respekt och förtroende.
Om Bill Clinton invaderat Irak utan att finna massförstörelsevapen hade väljarna kastat ut honom. Ingen trodde på vad Clinton sa och väljarna hade inte accepterat hans förklaringar eftersom man utgick från att det mesta han gjorde skedde av egoistiska eller cyniska skäl. Bush har inte det problemet. Bush trodde på det han gjorde när han gick in i Irak. Och väljarna tror honom när han säger det. Det betyder inte att väljarna ger honom öppet mandat att göra vad han vill. Det betyder att de hellre friar än fäller honom.
Å andra sidan har John Kerry inte lyckats särskilt väl med att presentera sig:
Hittills ser han inte ut som en möjlig president. Han verkar något ombytlig och kall, mer som en byråkrat än en ledare. Kerry verkar inte förstå att terrorismen är en strid på liv och död.
Noonan sammanfattar: Amerikanerna ogillar Bush's fiender mer än de ogillar Bush. Kan demokraterna vinna om de fortsätter att bara hamra på Bush? Nej.


Måndag 2004-04-26 / 19.15 (uppdaterad)
VARFÖR INGEN KRITIK? I ett mail får jag följande fråga om Joachim Vogel som lagt beslag på DN-debatt två dagar i rad:
Vidare förstår jag inte varför ingen går emot Vogels DN-artiklar än mer? DN kritiserade själva på ledarsidan denne Vogel för några veckor sedan och krävde avbön från SCB. Nu hörs ingenting. Och SvD publicerar artikel om Vogel utan att kritisera. Var är den kvalificerade kritiken?
Svaret är: Ingen orkar. Tyvärr är det ett trist faktum i demokratier - det är de mest envisa som vinner, inte de kloka. (En länk gavs dock i går, se lysande sågning. Och här bemöts dagens artikel).


Måndag 2004-04-26 / 9.52
ÖVERGÅNGSREGLER. Karusellen fortsätter. Statsministern tycks vilja säga: övergångsregler som övergångsregler. Alltså att fp och m borde kunna rösta med s lika gärna, om deras förslag faller i riksdagen på onsdag. Men det är enorm skillnad på dessa förslag. Socialdemokratin och LO vill upphäva näringsfriheten och försvåra för utländska småföretagare. De andra riktar in sig på bidragsmissbruk. Och de fyra partier som säger nej till övergångsregler vill att det ska va som det är.

Persson la i helgen ut en dimridå genom att anklaga fp och m för att bryta mot praxis, om de röstar emot s' övergångsregler i slutvotering. Eftersom han först anklagat andra, kan han sedan beordra sitt eget parti att manipulera på riktigt. S kommer förmodligen att lägga sig i voteringarna om vilket förslag som blir motförslag till regeringens. Då kan fp's förslag hamna i slutvotering och då kommer regeringen att segra eftersom de som är emot övergångsregler lägger ner sina röster.

Sossarna segrar och Sverige blir mindre fritt. Alltså ungefär som det brukar bli.


Måndag 2004-04-26 / 8.45
NYA SNYFTREPORTAGE om palestinierna väller in över svenska medier. Bilden blir helt obegriplig och israelerna framstår som djävulens hantlangare, eftersom medierna vägrar ge hela sanningen. Vilken är den? Victor David Hanson ger
kärnfull sammanfattning:
Palestinierna kommer att få sin de facto stat, men en som kan bli helt avstängd från israelisk handel och service. Detta är uppenbart en skrämmande tanke: palestinska män kan inte längre spränga judar i luften på måndag, söka vård hos dem på tisdag, ta emot israelisk lönecheck på onsdag, demonstrera framför CNN's kameror om orättvisor på torsdag och sedan delta i timslånga konspirationsmöten på caféer på fredag. Var vaksam, ni får vad ni bombar för.
Sista meningen blir rättvis bara på engelska: Beware of getting what you bomb for. Israelerna har rätt att försvara sig mot massmord.


Måndag 2004-04-26 / 8.16
FLIPP, FLOPP. Demokraternas presidentkandidat John Kerry är i nya problem. Han blir alltmer känd för att ständigt ändra ståndpunkt. Förra veckan, under en miljöaktivitet, sa han att han inte ägde en stadsjeep. När media undersökte och fann en hos Kerry sa han att ”den är inte min, den är familjens”. Men nu har han råkat i värre knipa.

Vad gjorde han med sina medaljer? Som en protest kastade vietnamveteraner i april 1971 sina medaljer över staketet in mot Vita huset. Nu framkommer att Kerry givit inte mindre än fem olika svar:

- Jag "gav tillbaka" [kastade] flera medaljer. ABC News, 1971.
- De medaljer jag kastade tillhörde en annan soldat. Boston Globe, 1984.
- Jag kastade banden, inte själva medaljerna. Boston Globe 1988.
- Jag hann inte hem för att hämta medaljerna. Boston Globe 1996.
- Jag kastade banden och två andra soldaters medaljer. Kerrys websida 2004.

Om han kastade medaljerna, varför står han inte för det? Jag har aldrig fattat varför politiker tror att de har något att vinna på att dölja vad de gjort. Varför inte stå för det och förklara hur man tänkte? Och varför finns så många personer i politiken som har det här behovet av att ”frissera” verkligheten - och i så löjliga sammanhang? Vem minns inte Mona Sahlin och hennes lögn om köp av Toblerone?