Näringslivet accepterar att spela på motståndarens planhalva, i stället för att erbjuda hård opposition och radikala alternativ... Verkliga förändringar blir bara möjliga när man vidgar ramarna för det politiskt möjliga. Det kräver konfrontation och offensiv idédebatt.Men i stället lägger sig Svenskt Näringsliv platt och låter sig bli slagen av regeringen. Efter massor med tillväxtsamtal meddelar Göran Persson att skatterna på arbete ska höjas med 10 procentenheter och näringsminister Pagrotsky säger att Sverige har avreglerat tillräckligt nu. Om socialdemokraterna vill, skulle de kunna plocka fram löntagarfonderna igen. Och Svenskt Näringsliv skull genast säga Javisst, men hur?
Regeringens förtroende (källa: skop) | |||
Månad |
Mkt/ganska
BRA |
Mkt/ganska
DÅLIGT |
Balans
|
MARS 2004 | 41 | 35 | +6 |
FEBR 2004 | 51 | 25 | +26 |
JAN 2004 | 47 | 28 | +19 |
AUG 2003 | 45 | 31 | +14 |
MARS 2003 | 52 | 24 | +28 |
Cirka 1200 intervjuer. Fråga: Gör regeringen ett mycket/ganska bra arbete eller ett mycket/ganska dåligt arbete. I förtroendebalansen visas överskott med rött och underkott i blått. |
Condelssa Rice looked like a trained monkey on a chainDetta om amerikanske presidentens säkerhetsrådgivare. Vänstern blir allt mer rödbrun.
(Condoleezza Rice ser ut som en tränad apa i koppel)
1) I valrörelsen 2002 lovade Stockholms ledande socialdemokrat, Annika Billström, mycket, mycket tydligt att inte införa biltullar (miljöavgifter, trängselskatter). Detta löfte till väljarna bidrog till att de vann valet.Därmed har man gått hela varvet runt. Först drar man väljarna vid nästan för att vinna val, sedan drar man stödpartierna vid näsan för att få komma till maktens taburetter. Nu inför valet 2006 rustar man för att igen dra väljarna vid näsan genom att åter lova att inte införa biltullar. Vinner man valet ...
2) Det tog inte många dagar efter valsegern innan socialdemokraterna lovade mp och v att biltullar skall införas. Detta löfte till stödpartierna bidrog till att socialdemokraterna kunde ta makten i regering och stadshus.
3) Nu driver socialdemkratin förhandlingarna om biltullar i sank så att de inte kan införas, genom att ställa märkliga krav. Förklaringen är förmodligen en insikt om att man kan förlora nästa val om biltullar införs.
Ann Louise Bardach: Slog det dig som intressant att Castro vid ett tillfälle i scenen med fångarna, vände sig till försvarsadvokaterna, som råkade vara närvarande under inspelningen, och sa 'Jag uppmanar er att göra ert bästa för att sänka straffen'?Hur moraliskt fördärvad är Oliver Stone? Han skrattar åt det politiska förtrycket, åt Gulag.
Oliver Stone: Jag älskar den scenen. Jag tyckte den var underbar. De gubbarna bara dök upp.
ALB: Är det ett element av skenrättegång här?
OS: Yeah. Jag tyckte det var roligt, jag - åklagaren och Fidel förmanade dem att arbeta hårt. Det är ett inslag av paternalism. Jag menar 'pappa vet bäst' till skillnad från totalitarism. Det är paternalism, det är det jag menar. Det är en latinsk grej.
Om vänstern tidigare var mer eller mindre marxistiskt inspirerad, är den i dag allt mer påverkad av en liberal rättighetsfilosofi. Där tidigare en socio-ekonomisk och maktpolitisk omvandling av samhället stod i fokus, är det i dag … rättigheter [och] jämställdhet som utgör den idelogiska retorikens kärna… De etablerade vänsterpartierna har med stor framgång ersatt socialismen med feminism, multikulturalism och ekologism.Susanna Popova ger nu ut boken Elitfeministerna som visar att feministdebatten har gått snett och beskriver den klyfta som uppstått mellan den feministiska eliten och allmänheten.
[Regeringen talade] om att skydda de nya EU-medborgarna mot oseriösa arbetsgivare. Men det visade sig att de ville inte ha regeringens beskydd... inte heller argumentet om svartarbete höll ... om man vill minska svartarbetet, varför krånglar man då till det för dem som vill jobba vitt? Nej. Regeringens svepskäl har inte tålt granskningen. Och nu talar man till sist klarspråk. Det handlar om att skydda den svenska arbetsmarknaden mot konkurrens utifrån. Om att värna fackets makt att styra och ställa över stora som små företagare. Om att förhindra öppenhet och konkurrens.Mitt i prick!
...inför svåra tolkningsproblem. Kan angrepp som inte bara syftar till att förhindra pågående folkmord, utan till och med till att byta politisk ledning motiveras? Vilket ansvar bär en regim för terrorgrupper aktiva i landet? Och, vilket är kriteriet som säger när det är rätt att ingripa och när det är rätt att avstå? Centerpartiet vill utveckla folkrätten så att den kan vara till skydd för människors rättigheter, inte främst diktatorers.Om världen funderat igenom dessa frågor tidigare hade kanske uppslutningen bakom USA:s befrielse av Irak varit större. Maud Olofsson ställer helt rätt frågor.
Statsministern har ont i höften och vill helst lösa alla välfärdens problem med rejält smyghöjda skatter. Vi som tror att människor måste arbeta, förkovra sig, anstränga sig och våga släppa loss för att samhället alls ska fungera, har en annan modell.Man tar upp utbildning och grundforskning och avslutar:
Samhällsnyttan kommer senare och är en bieffekt av tusentals förverkligade livsdrömmar. Det är riktig tillväxt. När människor växer brukar ekonomin också göra det.Här har det borgerliga regeringsalternativet sin plattform. Och parollen en ny hjärnålder är inte alls dum. När socialdemokratin sitter fast i det förflutna, har borgarna all chans att ta hand om framtiden. Vill de? Kan de? Vågar de?
Den muslimska fundamentalismen har i stor utsträckning brutit fram som en reaktion mot det kristna västerlandets expansion och maktutövning.När det gäller kvinnor som utsatts för våldtäkt läggs skulden självklart på förövaren, men när terrordåd begås då är det offrens fel. Stig Ramel svamlar om att kampen mot terror skadar demokratin, men i själva verket är det hans skuldbeläggande som utgör det största hotet mot demokratin. Och Ramel för i sin artikel inte fram en enda positiv tanke hur terrorismen ska bekämpas, bara skuld, skuld och skuld. Hur ska den betalas? Vill Ramel göra Bin Laden till näste ordförande i EU-kommissionen?
put this S.O.B. up against a wall ... and pull the triggerNär ett parti vars ledare kan bli USA:s nästa president uttalar sig så kan man undra hur stabilt det demokratiska statsskicket är.
(tryck upp svinet mot en vägg och pressa avtryckaren)
Rasmussen 9-11/4............Bush 46% - Kerry 44%.
Newsweek 8-9/4................Bush 42% - Kerry 46%.
CNN/Gallup 5-8/4..............Bush 48% - Kerry 45%.
Fox/Op Dym 6-7/4.............Bush 43% - Kerry 42%.
- Ett tillbakadragande av utländsk trupp från Irak i nuläget, före överlämnandet av makt, allmänna val och återskapad stabilitet skulle endast leda till kaos och fullskaligt inbördeskrig i Irak.Är det detta som är Dagens Nyheters önskedröm? Eller är det att Saddam kommer tillbaka till makten och startar tortyrkamrarna och massmorden igen? Dagens Nyheters utrikesrapportering är en skam för svensk press.
Invandringspolitiken har havererat. Förvärvsfrekvensen är bara 59 procent och då blir naturligtvis invandringen mer en börda än tillgång för den svenska ekonomin.Och förklaringen:
Ingångslönerna har pressats upp och det har lett till en kraftig rationalisering på arbetsmarknaden så att kraven på dem som anställts har höjts. Det har gjort det svårt för nyanlända att komma i arbete.Just det. Rakare uttryckt: kollektivavtalen med sina höga lägstalöner stoppar invandrare från att komma i arbete. Kollektivavtal är den mest rasistiska institution vi har i detta land. Om detta elände, denna s k arbetsrätt, kastades ut tillsammans med de ideologiska skygglapparna, skulle arbetslösheten gå ner och den ekonomiska tillväxten öka.
Nu i veckan håller socialdemokraterna tillväxtkongress. Men även för den mycket uppmärksamme är det svårt att hitta spår av tillväxtambitioner i budgeten.Kommer att tänka på George Orwell:s 1984. Ni vet: Okunnighet är styrka, frihet är slaveri. Socialdemokraterna lägger nu till: tillväxt är skattehöjningar.
Din syn på nationalvänstern samt terrorismen delar jag i stort sett. När det gäller det sistnämnda ämnet har de flesta inom vänstern en farlig inställning - men intressanta undantag finns. Jag ville med detta mail tipsa dig om en intressant blog. Den marxistiske teoretikern Norman Geras har en blog där bland annat terroristbekämpning försvaras från ett vänsterperspektiv.Det är mycket glädjande om terrorbekämpning inte blir en höger-vänsterstrid, det skulle stärka demokratin. Och Normblog är intressant, exempelvis när han citerar Andrew Anthony om multikulti:
Guardians ledare hävdade 1 april uppfattningen att den stolta, expansiva religionen islam är under attack. På 70-talet ansåg sig vissa arga vita vara under attack och gick med i National Front. De var korrekt identifierade som fascister och en policy om noll-tolerans infördes av vänstern, utan hänsyn till den alienerande effekt det hade på dem. Man var rädd att om de inte hindrades från att skapa en plattform skulle rasistiskt våld öka och därmed stödet för dem.Ja, så sant! I Sverige är det bara DN-debatt som vågat ta upp diskussion om de hatpredikningar som sker i Sverige. Det är dags att se islam-fascismen för vad den är: fascistisk.
Ändå finns det stor osäkerhet om hur man ska handskas med islam-fascistiska grupper. Rädslan nu är att om de förnekas en platform kommer rasistiska spänningar att öka och därmed stödet för dem... Men ingen, muslim eller icke-muslim, ska behöva tveka om att kalla dem reaktionära extremister bara för att de inte är vita.