- Vart tog tillväxtsamtalen vägen? Alla skattesänkningar som diskuterats där har mötts med argumentet att de inte går att finansiera. Då känns det konstigt att det kommer en vårbudget med finansiering till arbetsmarknadspolitiska åtgärder i miljardklassen.Svenskt Näringsliv, som satsat så mycket prestige och energi på att tala tillväxt med regeringen, står nu med lång näsa. Eftersom man lät sig utnyttjas av Persson, som i fotoblixtarna fick glänsa med att tala om tillväxt, så har regeringen kunnat uppnå sitt mål: att enbart tala om tillväxt, så att det låter bra. Sedan kan man fullständigt strunta i ämnet när budgeten läggs. Man har ju nått målet - samtalat om tillväxt. Mer än munväder har aldrig någonsin varit aktuellt. Vem är korkad nog att tro något annat?
Det är dags att släppa loss entreprenörerna i vården, utan att tumma på principen om allas lika rätt till vård. Då kan vården lyfta. Den nuvarande planekonomiska modellen är dömd att haverera.Hear, Hear!
1. SAP saknar svar på värdekrisenHär konkretiseras det många känner: socialdemokratin har ingenting mer än de borgerliga att komma med. SAP är ett tomt skal som hålls samman av maktbegär. Det finns alla möjligheter att slå hål på detta skal så att det rasar samman. Verktyget heter: på djupa, genomtänkta och välformulerade värderingar bygga en ljus framtidsbild för Sverige. Att förena individualismen, friheten och globaliseringen med gamla svenska traditioner om gemenskap och rättvisa. Det handlar om att sätta samman en ny kombination av gamla värderingar. Det klarar inte socialdemokratin. Kan någon annan?
Det problem som måste övervinnas är att välfärdspolitiken är så fast ingjuten i nationella ramar som en socialdemokratisk historisk erövring att slå vakt om. Rädslan bland Västeuropas socialdemokrater är påtaglig, för att denna erövring skall tunnas ut i en europeisk politik.
Bo Stråth, prof samtidshistoria, Florens
2. En förlorad symbolvärld
Erik Karlsson [arbetargrabb som blev riksbankschef] var en sann representant för svenskt folkrörelseetos: ideellt patos förenat med skötsamhet, återhållsamhet och arbetsamhet. [Men] rörelsen förlorade sitt idealistiska arv och blev instrumentellt nyttoinriktad; dess människobild förändrades och krympte ... medborgarskapet reducerades till karriärväg, och innebar inte längre en andlig identitetssträvan.
Alf W Johansson, professor i historia
3. Slagord i ideologiskt tomrum
Jag läser det socialdemokratiska rådslagsmaterialet, men orden viker undan, fäster inte. Alla värdeorden är med - frihet, rättvisa, solidaritet - men de saknar inbördes sammanhang. Och de är inte förankrade i en genomarbetad filosofi eller samhällsteori. Därför besvarar de inte heller avgörande frågor om fattigdomens orsaker, varför klass- och inkomstklyftorna växer...
Olle Sahlström, LO-ombudsman och författare
Institut |
Borgerliga alternativet
|
Regerings-
blocket |
Diff
|
Ruab 23-31/3 |
40,5 (-3,4) | 53,8 (-0,6) | +13,3 |
Temo 26/2-24/3 |
45,7 (+0,2) | 52,9 (+-0) | +7,2 |
Skop 16/2-12/3 |
45,8 (+0,2) | 51,1 (-0,5) | +5,3 |
Sifo 1-11/3 |
44,0 (-1,6) | 53,3 (+1,2) | +9,3 |
Datum anger när intervjuer skett. Inom parenteser anges förändring från förra mätningen från samma institut. I diff-spalten anges regeringens övertag i rött och övertag för de borgerliga i blått. |
I socialdemokratins Sverige är det viktigare att bekämpa rikedom än att bekämpa fattigdom.
Socialdemokraterna håller sig med ett jämlikhetsideal som över tiden utvecklats till ett likhetsideal. Alla människor ska vara lika. Och när den bångstyriga verkligheten dementerar detta vill de genom politiska beslut korrigera människorna. Så att de passar in i mallen ... De säger: Gå in i den förbestämda mallen annars blir du utan det stöd som ges till dem som gör som partiet vill. Det här duger inte.
Vår familjepolitik är heller ingen försåtlig kvinnofälla. Den ger valfrihet [och] innehåller ett kommunalt vårdnadsbidrag för de som inte väljer den kommunala omsorgen ... Familjerna är olika, barnen är olika, föräldrarna är olika. Just därför ska det familjepolitiska stödet utformas så att det är flexibelt.
Vi utmanar det parti som blivit ett med statsapparaten ... Vi utmanar det som bromsar och hindrar. Vi vill skapa ett Sverige där människorna tillåts växa och tar ansvar ... Vi vill skapa ett Sverige där ingen hålls tillbaka, och ingen lämnas efter.
Mördarna tog inte fel i sitt val av mål: dagens Madrid representerar precis motsatsen till den radikala antihumanism som präglar den efterblivna, exkluderande stamtänkande fundamentalismen, religiös eller politisk, som hatar mångfald och tolerans och, över allt annat, frihet. Detta är det första Europeiska slaget i ett blodigt krig som började med förstörelsen av World Trade Center i New York, och vars våldsvåg förmodligen kommer att skölja fram i blod och skräck en god bit in i detta århundrade.
Det är ett krig på liv och död, naturligtvis, och med tanke på utvecklingen av teknologi för massförstörelse och den fanatiska självmordsiver som inspirerar den internationella terrorismen, är det förmodligen en prövning som blir svårare än vad fascismen och kommunismen var för den liberala kulturen.
[Europas utvecklingen har] gett upphov till vad som skulle kunna kallas skuldnarcissism: att känna sig skyldig, mer eller mindre reservera skulden för sig själv, och samtidigt känna sig moraliskt överlägsen för att man erkänner skulden. Ju mer vi gisslar oss, desto mer upphöjda är vi.En narcissistisk person anser sig vara för mer än andra, bättre än alla andra. Extremt själcentrerad. Journalisten Nathan Shachar kompletterar bilden och lägger till diagnosen den alltid rådande och lika sjuka relativismen:
En av relativismens myter ... är att terrorismen skulle vara rotad i misär och att den således har sociala orsaker. Denna dumhet är ett specialfall av en ännu större dumhet, också den ett arv från marxismen: att ideologi och politik över huvud taget är rotade i sociala och ytterst sett ekonomiska förhållanden... Hur många känner större harm över att USA filmat den fångne Saddam än över Saddams folkmord? ... Det är denna pågående relativistiska deformation av oss som är terroristernas största resurs.Ja, det förklarar den skadeglädje exempelvis Dagens Nyheter känner över att amerikaner skändats i Falluja. Per Jönssons analys dryper av amerikahat och gottar sig åt vissa irakiers motvilja mot att Irak har befriats från en blodig diktator. Västvärlden är skyldig till irakiernas situation och ska straffas - inte diktatorn och hans anhang. DN har inga problem att sprida terroristernas budskap och skuldbelägga västvärlden. Någonting är väldigt, väldigt fel i sinnet hos dem som agerar så här.
...de nya EU-medborgarna kan söka arbete här upp till tre månader och ska då leva på egna medel. De kommer in i det svenska socialförsäkringssystemet först sedan de har funnit ett faktiskt och verkligt arbete, något som vi har betydande frihet att själva definiera.Bernitz frågar sig vad som ligger bakom kraven på övergångsregler, om det inte är för att hindra bidragsfusk:
Kan det helt enkelt vara så att regeringens handlande styrs av krafter som vill hindra att det kommer in ny arbetskraft?Så är det. LO ligger på för att bygga murar och hindra konkurrens. Därför är det bra att det i riksdagen ser ut som om alla partier står emot Persson och avvisar regeringens övergångsregler. De syftar till att strypa arbetsmarknaden, vilket är fel, och gör ingen nytta för att hindra bidragsmissbruk, det många felaktigt tror.
I USA går 64 procent av all konsumtion, exkl fritid, till välfärd. | I Sverige går bara 36 procent av all konsumtion, exkl fritid, till välfärd. |
Man kan därför hävda att den konsumtion som sker i USA av dessa tjänster [sjukvård, barn- och äldreomsorg, utbildning] ger ett sannare uttryck för efterfrågan än den till nästan helt och hållet politikerstyrda konsumtionen i de europeiska välfärdsstaterna...Cirkeln för USA är större eftersom de har betydligt högre BNP och levnadsnivå än Sverige. Ändå lägger de, som sagt, dubbelt så mycket på välfärd. Skälet är att medborgarna där får behålla sin lön och när lönerna stiger blir de mjuka frågorna, välfärd och trygghet allt viktigare. Man kan inte lägga hur mycket som helst på mat, kläder och bostad. Människor som bestämmer över sin egen plånbok satsar, frivilligt, på välfärd.
I USA väger välfärdstjänster t o m tyngre i den totala konsumtionen än i Sverige. Det framgår av tabell 4.3, där hälso- och sjukvård, utbildning och övriga offentliga tjänster tillsammans svarar för 64 procent av all konsumtion exklusive fritid samt av tabell 1.1 som visar 36 procent offentliga tjänster av den totala konsumtionen i Sverige. På de inkomstnivåer som man har i USA och som ligger en bra bit över inkomsten per capita i Sverige efterfrågas således mer av det som i Sverige produceras i den offentliga sektorn.
Det är inte alla som vet, men under fem månader 1995 hade vi ingen förmögenhetsskatt.
Sakens kärna är att islam ofta uppför sig aggressivt mot sin omvärld. I mina ögon var 11 september 2001 en logisk konsekvens av en religion vars mest väsentliga skrifter uttrycker förakt för humanistiska principer om tolerans och hänsyn.När någon invänder att detta inte kan gälla alla världens 1,3 miljarder muslimer svarar Warraq att det naturligtvis finns många goda muslimer som aldrig skulle drömma om att göra sina medmänniskor illa. Men det beror på, säger han, att de förmodligen aldrig har läst Koranen, därför att de inte kan arabiska.
Koranen, profetens profetior och de auktoritära teologiska tolkningarna av de heliga skrifterna är uppfordringar till att sprida Allahs ord med händerna röda av blod. Svärdet, inte ordet, skall lyfta 'den sanna läran' och uppfylla dess världsmission.
Det är fel att göra skillnad på fundamentalismen och islam. Fundamentalisterna utgår från de religiösa dogmerna. De representerar sin religion på det mest uppriktiga sätt, de är islams sanningsserum.
Det finns en anledning till att vi inte skapar nya jobb tillräckligt fort, men att säga den högt är impopulärt och så politiskt förgiftande, att inga ledare - inklusive de få som faktiskt förstår - verkar våga ta risken. Så här lyder den: vi skapar inte jobb fort nog därför att vi hindrar och blockerar människorna som skapar nytt och förvandlat dem från de hjältar de är till skurkar… Detta är kärnan i problemet - nej, det är problemet - och till dess vi har fixat det kommer inte nya jobb att skapas tillräckligt fort. Och: ja, så enkelt är det.Precis! Och problemet är sju resor värre i Sverige än i USA (men så är vi också sju resor fattigare än USA idag).
Länsstyrelsen har efter prövning funnit att Ni uppfyller kraven på gott anseende och ekonomiska resurser enligt yrkestrafiklagen.Gott anseende! Va? Det är numera något som den enväldiga statsmakten prövar och beslutar - åtminstone när det gäller småföretagare. Skulle vilja se vilka TCO-ombudsmän som skulle le om de utsattes för samma förtryckande och förnedrande "prövningar" av deras "anseende" av staten. Om dessa ombudsmäns bidrag till bruttonationalprodukten analyseras skulle samtliga bli underkända eftersom de inte bidrar till, utan tvärtom saboterar Sveriges utveckling och står i vägen för att göra landet rikt igen.