Dick Erixon

Dick Erixon:
Kommentarer 22 - 28 mars 2004

Söndag 2004-03-28 / 17.40 (uppdaterad)
SEX? FYLL I BLANKETT! Feminismen gör nya framsteg. En Suzanne Wennberg kräver i debattartikel att en man ska bestraffas för att ha kysst och förfört en kvinna till samlag utan minsta tvång eller hot. Om kvinnan inte uttryckligen svarat ja på frågan "Vill du ha sex?" ska ett samlag anses vara våldtäkt.

En fråga bara: vad händer om kvinnan tar initiativet? Begår hon våldtäkt om hon inte begär ett uttryckligt samtycke?

Men räcker verkligen ett muntligt samtycke, oavsett vem som tar initiativet? Det går inte i efterhand att bevisa. Wennberg borde ta steget fullt ut: de som vill ha sex måste fylla i en blankett och båda parter skriva under, innan de genomför samlag.

Frågan är om det räcker. Vart tar blanketten vägen? Den kan ligga i någon byrålåda vind för våg. Wennberg borde kräva att de som vill ha sex med varandra ska skicka den undertecknade blanketten till socialtjänsten. Och borde inte krav gälla om att få en stämplad kopia i retur innan samlaget genomförs? Jag menar, för att vara på den säkra sidan…

Och observera! En blankett måste fyllas i inför varje samlag - annars blir det våldtäkt. Gäller även för sammanboende och gifta.


Söndag 2004-03-28 / 17.40
FÖRNEKELSE OCH FÖRTRÄNGNING. Ett tydligt exempel på hur Sverige förtränger hotet från terrorismen visar Aftonbladet idag. Rubriken lyder Han är USA:s nye ärkefiende. Det handlar om en person som misstänks vara hjärnan bakom bomberna - i Madrid.

Han kan ha sett till att spränga nära 200 EU-medborgare i småbitar. Men Europas fiende? Europa har inga fiender! Det har bara stora, stygga USA.


Söndag 2004-03-28 / 16.29
C-SPAN FYLLER 25 ÅR. I en intressant jubileumsartikel i Wall Street Journal hyllas det amerikanska TV-bolaget C-SPAN som sänder alla viktiga politiska evenemang, presskonferenser och debatter direkt - också på nätet, så att vi i Sverige kan se dem. På hemsidan finns sändningarna dessutom arkiverade, så att vi webkonsumenter i efterhand kan se ett evenemang som fått stor uppmärksamhet. När svenska medier fördomsfullt fnyste åt Arnold Schwarzenegger's guvernörskampanj kunde vi som ville följa den kaliforniska valrörelsen göra det i C-SPAN.

Stationen har 34 miljoner tittare per veckan, var femte amerikan tittar någon gång i veckan. Kanalens framgång beror på att den bara ställer upp en enkel kamera och låter den rulla. Det är som om vi tittare finns i rummet. Inga klipp, inga kommentarer, ingen filtrering av journalister med egen vinklad politisk dagordning. Analysen överlåts till tittarna.

C-SPAN är långt mycket mer public service än vad SVT eller TV4 någonsin varit, ändå finansieras den helt utan skattemedel (typ TV-apparatskatt). Kanalen ingår i kabeltv-nätens basutbud och tittarna betalar därigenom en slant i månaden. Naturligtvis är kanalen resultat av en lysande idé av en entreprenör, Brian Lamb, som 1979 tröttnat på snuttifieringen och tog privat initiativ för att starta och driva kanalen som nu har 280 anställda (ändå är budgeten blygsam i jämförelse med de stora TV-kanalernas omsättning).

SVT24 har börjat efterlikna C-SPAN genom att sända partistämmor, en del seminarium och riksdagsdebatter i direktsändning. Det är bra. I vår tid, där vi medborgare inte behöver få skrivet på näsan vad det är vi hör i politiska sammanhang, är konceptet C-SPAN något som borde få mer utrymme i det som kallas public service.


Lördag 2004-03-27 / 8.49
FINSK PATRIOTISM? JA, TACK! I en klarsynt artikel i Svenska Dagbladet idag behandlar Elise Claeson frågan om en positiv svensk nationell identitet, eller rättare sagt avsaknad av sådan. Hon pekar på Finland, som nyligen höll statsbegravning för general Adolf Ehrnrooth, en av de stora hjältarna från Vinterkriget:
För oss postmoderna svenskar verkar det riktigt mossigt att dyrka en gammal general i dokusåpornas tidevarv. Finland känns otidsenligt och gammalmodigt, trots Nokia och euron. Eller finns det ett samband mellan en otidsenlig patriotism och en modern globalism?
I artikeln
citeras den här sidan:
Om patriotismen respekteras som en känsla hos individen, blir den inte exkluderande och fientlig mot omvärlden, utan tvärtom en faktor som skapar trygghet och gör att vi människor vågar vara öppnare mot världen, som Dick Erixon skriver i sin blog.
Sedan fortsätter Claeson:
Patriotismen fyller ett djupt mänskligt behov… "Connecting people" är Nokias slogan. Ehrnrooth fick en postum slogan av en beundrare: "Combining a nation". Nokia och Ehrnrooth - mobiltelefonen och krigshjälten - det nya och det gamla kan förenas och utvecklas i patriotismen.
Just så är det. Finland har en identitet och är därför trygg i sin relation till Europa och euron. Sverige är osäkert, förvirrat och räddhågat. Varför? Vi vågar inte bejaka vår historia, vågar inte vara stolta över det våra förfäder gjort - lyft ett fattigt och kallt land till välståndets höjder. Medan finnarna hyllar sina hjältar och känner stolthet, gnäller svenskar i en allt mer förlamande identitetskris.


Lördag 2004-03-27 / 8.49
POLITISK KOMPASS I FULL SPINN. Också för Barbro Hedvall i DN snurrar den politiskt korrekta kompassen i så häftig spinn när ordet övergångsregler yppas att hon inte förmår göra en vettig problembeskrivning. Motståndet mot övergångsreglerna skymmer allt annat. Hedvall uttrycker visserligen lite lam kritik mot att miljöpartiet, istället för övergångsregler, vill avskaffa näringsfriheten som infördes i Sverige 1848. Miljöpartiet föreslår, tillsammans med LO, att F-skattsedel ska bli svårare att få och att facket ska styra företagen. Byggnads politiska polis som på arbetsplatser jagar utländska småföretagare har hon inget emot.

Denna nationella socialism, i utbyte mot övergångsregler, kallar Hedvall "spännande avtryck i svensk politik".

Varför faller socialliberaler så lätt för ännu hårdare inskränkningar i arbetsmarknaden? Det är ju det striden i folkpartiet handlar om. När Leijonborg i stället riktar in sig mot bidragsmissbruk blir uppståndelsen i partiet stor. Många har mycket lättare att strypa företagen och arbetsmarknaden. Varför?


Lördag 2004-03-27 / 8.32
EN MILJARD HIT, EN MILJARD DIT. Regeringen har ett märkligt sätt att förhålla sig till aktuella samhällsproblem: man kastar en miljard efter varje problem och hoppas att det ska bli tyst. I Svenska Dagbladet lyder en rubrik idag "Lövdén lovar extramiljard till Stockholm" medan Dagens Nyheter toppar förstasidan med "Psykvården får extramiljard".

Pengar löser alla problem! Vad betyder snårig lagstiftning som hindrar företagande eller urusel organisation inom sjukvården? Gödsla med lite skattepengar så går problemen bort. Vems pengar? Dina och mina.


Fredag 2004-03-26 / 16.59
REGERINGEN SITTER SÄKERT. Dagens
Temo-mätning bekräftar att regeringen har ett fortsatt starkt stöd i opinionen under mars.

Institut
Borgerliga alternativet
Regerings-
blocket
Diff
Temo
26/2-24/3
45,7 (+0,2) 52,9 (+-0) +7,2
Skop
16/2-12/3
45,8 (+0,2) 51,1 (-0,5) +5,3
Sifo
1-11/3
44,0 (-1,6) 53,3 (+1,2) +9,3
Datum anger när intervjuer skett. Inom parenteser anges förändring från förra mätningen från samma institut. I diff-spalten anges regeringens övertag i rött och övertag för de borgerliga i blått.
De borgerliga fortsätter byta väljare med varandra, men tar inga väljare från regeringsblocket. Denna "kannibalism" är meningslös för Sverige som nation. Den förändrar inte maktförhållandena, påverkar inte landets inriktning. De borgerliga måste rikta in sig på att vända de röda siffrorna här i tabellen till att bli blå. Inget annat kan vara det övergripande målet. Bara det ger möjlighet att krossa enpartistaten.


Fredag 2004-03-26 / 12.45
GE PERSSON EN SNYTING. Lena Mellin tar upp den poäng som redovisades här igår morse, att Persson kan åka på stryk i riksdagen om övergångsreglerna. Hon missar dock att redovisa den ideologiska och principiella skillnaden: m/fp riktar in sig på bidragssystemen medan s vill strypa arbetsmarknaden än mer. "Vi tycker inte att Migrationsverket ska bedöma vad som är en rimlig lön", säger Fredrik Reinfeldt till DN. Den 28 april kan Persson förlora. Men innan dess kommer säkert något parti att lägga sig på knä framför honom. Det brukar de ju göra.


Fredag 2004-03-26 / 12.41
TJAT OM DÅLIG GRUNDLAG. Nu görs ett nytt hopplöst försök att föra fram frågan om EU:s grundlag. Det är onödigt av två skäl: innehållet, för att citera ett inkommande mail, "kryllar av paradoxer och mot varandra stående principer". Dessutom kommer minst 5 länder att hålla folkomröstning om grundlagen och att minst ett säger nej är högst troligt. Så även om regeringscheferna kommer överens, är grundlagen långtifrån verklighet. När Persson nu kanske lägger fram förslag om att inskränka unionens grundtanke, den fria rörlighet, är det bara bra.


Fredag 2004-03-26 / 8.58
RIKTIGT STATSMANNASKAP. Tony Blair får svala eller negativa reaktioner i hemlandet efter sitt möte med Libyens Khadaffi. Men genom att ta detta djärva steg framstår Blair som en statsman. När Libyen visat att man inte längre stödjer terrorism hjälper Blair till att föra landet ur kylan. Därmed visar han andra arabländer att de inte är för evigt fördömda, utan att de kan slå in på en annan väg. Blairs gest är enormt viktig och säger mer än alla diplomatiska ord.


Fredag 2004-03-26 / 8.58
MYCKET VÄRRE ÄN BARNARBETE. Hamas skickar nu småpojkar, som knappast förstår vad det är de gör, att agera självmordsbombare. Det är förödande för den palestinska saken. De som mördar sina egna barn kan ingen vettig människa stödja.

Men det finns faktiskt kloka röster bland palestinierna. Sex framträdande representanter uppmanar sitt folk att inte hämnas Yassin, utan att övergå till fredliga protester mot Israel. Det finns ingenting, absolut ingenting, som skulle gynna den palestinska saken så mycket som om terrorn och självmordsbombandet upphörde. Det är det absolut starkaste "vapnet" palestinierna har mot regeringen Sharon. En lång fridfull period skulle ge Sharon möjlighet att dra tillbaka bosättarna och successivt släppa greppet om Västbanken. Ett slut på självmordsbomberna är enda möjligheten att vända utvecklingen. Men lyssnar någon på kloka ord?


Torsdag 2004-03-25 / 13.58
HETSIGT LUNCHMÖTE OM SKATTER. Det osade hett när
Bertil Ohlin-institutet i dag ordnade seminarium på temat: Vart är den borgerliga skattepolitiken på väg?

När Anders Borg, moderaternas chefsekonom, kort presenterat partiets nya analys dömde Peter Wolodarski, ledarskribent i DN, genast ut den som "värsta sortens teknokrati". Om detta tänkande gäller för moderaterna "kan socialdemokraterna lika gärna vinna nästa val", menade Wolodarski.

Intressant är att de båda egentligen ligger varandra nära i sak, men gör helt olika prioriteringar om vad som är viktigt på den politiska arenan. Wolodarski menar att opinionsbildning, eller rent av folkbildning, är viktigast för att få folket att förstå att de resurser som skapas inte är statens utan individernas. Han vill ha fokus på värderingarna. Allt medan Anders Borg anser det viktigaste nu är att presentera sunda och genomtänkta konkreta förslag som kan genomföras efter ett maktskifte. "Jag ber om ursäkt för att jag inte är en PR-konsult", sa Borg och menade att han som ekonom anser att en kommande regering måste ha en solid grund att stå på.

Själv håller jag med båda, och ingen - eftersom de målade upp en motsättning som inte finns. För att vinna val krävs både en genomtänkt strategi för hur den ekonomiska politiken ska föras och en slagkraftig retorik som utmanar socialdemokratins kollektivism. Jag har i flera sammanhang mött den här onödiga motsättningen och vet inte riktigt vad den kommer sig av. Är det så att borgerliga sidan, trots allt, börjar bli otålig och att energi byggs upp för att till slut fälla enpartistaten? Isåfall är det utmärkt.


Torsdag 2004-03-25 / 10.06
MÅNGA AKUTSJUKHUS LÄGGS NER, spår en ny rapport från Landstingsförbundet. Skälet sägs vara att personalen behövs ute i patienternas hem, för att vårda äldre.

På ett sätt kan det låta logiskt. Tekniken har gått framåt och vårdtiderna inom slutenvården kortas. Men den stora frågan är om nuvarande sjukvårdsorganisation, dvs landstingen, klarar av att genomföra en vettig omstrukturering. Tillåt mig tvivla.

Landstingen har varit urusla på att rätt ta tillvara sina resurser. Exempelvis har akutsjukhusens kostnader ökade med 44 procent mellan 1998 och 2002 - samtidigt som läkarnas produktivitet minskat kraftigt genom att de använder en mindre del av sin tid till vård. Landstingens slogan tycks vara:
'allt dyrare, allt sämre'.

En organisation som inte kan använda sina medarbetare på ett klokt sätt, kan aldrig bli effektiv. Och risken för att den fullständigt schabblar bort sig vid en större strukturförändring är uppenbar.

Att lappa och laga i nästan genomruttna organisationer som landstingen, kan knappas vara den bästa lösningen för sjukvården.


Onsdag 2004-03-24 / 23.04
SNART PUNKTERAD KAMPANJ? På sitt
oefterhärmliga sätt talar strategen Dick Morris om varför han tror att Bush kan vinna stort över Kerry i höstens presidentval: Kerrys kampanj kommer att punktera. Den har redan börjat pysa. "Den här demokraten är inte redo att bli president. Ju mer republikanerna pressar honom, desto mer självdestruktiv kommer han att bli. Kerrys rådgivare hoppas att några extra timmars sömn under skidsemester ska ge honom hans politiska omdöme tillbaka, men de bortser från det faktum att han aldrig hade mycket av den varan från början." Elakt som få, men Morris analyser visar sig ofta vara de rätta.


Onsdag 2004-03-24 / 08.36
SPÄNNANDE I RIKSDAGEN. För en gång skull är en viktig fråga inte avgjord i förväg. När det gäller övergångsregler för nya EU-medborgare ser det ut som att det kan bli tre linjer i utskottet: regeringens, fp/m och c/kd/mp/v. Dessutom har folkpartistiska riksdagsledamöter sagt att de kommer agera vildar och rösta mot partilinjen. Det betyder att när riksdagen ska rösta fram motförslag till regeringens, kan m/fp-förslaget förlora. Då kommer ett rent nej till övergångsregler att stå mot regeringens förslag. I det läget säger Lars Leijonborg (till SVD) att fp kommer att rösta nej. Om moderaterna också gör det kommer regeringens förslag att falla.

Göran Persson påminns nu om att han leder en minoritetsregering. Om han inte viker sig och går med på folkpartiets förslag som mer är riktade mot bidragssystemen än mot arbetsmarknaden, får Persson inga övergångsregler alls. Det blir intressant att följa taktikspelet framöver. Riksdagen har väckts ur sin djupa medvetslöshet - i alla fall i en viktig fråga.


Onsdag 2004-03-24 / 00.21
THATCHER TALAR MED TOTALT ENGAGEMANG. Kraften i orden överraskar mig när jag ikväll legat i soffan med lurarna på och lyssnat på Margaret Thatcher i över tre timmar. Jo, det är sant. Hennes bästa tal finns i en box med 3 CD utgiven av Politico's bokhandel.

Jag kunde inte lägga lurarna ifrån mig. Det är en märkvärdig upplevelse att höra henne nu när hon är på väg att bli en historisk ikon för den moderna frihetskampen och den lille medborgarens rätt mot den allt makthungrigare staten. Rösten vibrerar av övertygelse, ja, lidelse. Den finns där hela tiden även om tonläget är olika eftersom klipp från tal är hämtade ur de mest skiftande miljöer, från kyrka till däck på pansarkryssare, från TV-intervjuer i 60-talets början till partikongresser på 2000-talet.

En annan genomgående egenskap är slagfärdigheten. Inte minst i parlamentet, där debattonen är både hätskare och bitskare än TV4:s humorprogram någonsin nått upp till, bemästrar hon angreppen med dräpande spontanitet och kvicktänkt sarkasm som får varje motståndare på fall. Hon sopar golvet med oppositionen.

En tredje överraskning är hur väl hon förmår använda humor i sina tal. Och hon driver lika mycket med sig själv som med sina meningsmotståndare. Inte sällan river hon ner skrattsalvor och jubel i salongen.

Så här minns jag henne inte från tiden då hon var premiärminister 1979-1990. Kan det vara så att vi genom medierna inte fick höra hennes bästa framträdanden, hon var ju höger? Eller är det så att hon framstår som så stor därför att vi inte har några sådana politiker längre? För när man tänker efter, när skrattade man gott åt ett begåvat skämt från en politiker senast.

Thatcher tar helt enkelt ut svängarna på ett sätt som ingen politiker på den internationella arenan vågar göra idag. Det är synd. I dessa oroliga tider behöver vi ledare som är större än oss själva, som drivs av en övertygelse som skapar tillit och trygghet.


Tisdag 2004-03-23 / 16.56
BLODIGA FAKTA. Det är en myt att terroristerna trappar upp våldet när de blivit attackerade. Tvärtom! Det är när de möter minskat motstånd som våldet ökar. Det framgår av artikeln
The Fear Factor i Wall Street Journal.

Under 2003 minskade antalet terrorattacker i Israel till 3.823 från 5.301 året innan. Antalet döda minskade med mer än 50 procent, till 213 från 451 döda året innan. Varför? Jo, under 2003 återupptog Israel jakten på ledarskiktet inom terroristorganisationerna, efter att under 2002 avstått från sådana insatser för att tillmötesgå den internationella opinionen. Resultatet av att avstå från att jaga terroristerna blev mer blodig terrorism än någonsin.

Terroristledarna tillmäter inget värde i andras liv, men i sina egna. Eftersom Israel och USA svarar när de blir attackerade, medan Europa i sin ynkliga feghet ger efter för galningarna, kan vi, med terroristernas vansinniga logik, räkna med att de kommer att satsa hårt på - Europa.

De som säger att "våld föder våld" gör inget annat än skickar inbjudan till al-Qaida m fl om att komma hit och bomba skiten ur oss. Vi i Europa deklarerar ju att vi minsann inte kommer att jaga de skyldiga. Hos oss kan de få döda hur många pendeltågsresenärer de vill, utan att riskera döden själva.

Europa kan komma att få betala dyrt för sin feghet.

Andrew Sullivan frågar i Times om 11 mars (Madridbomberna) blir Europas andra München?, alltså ytterligare en katastrofal eftergift till världens mest onda krafter. Tyvärr ser det inte bättre ut. 1938 kan upprepas. Och vi vet vad som kom åren därefter. Inte var det fred.


Tisdag 2004-03-23 / 14.03
VEM VAR SCHEJK YASSIN? Han anses vara ledaren bakom självmordsterrorn mot Israel. Och hans egna ord är inte direkt inriktade på fred:
Självmordsattacker och jihad stärker den nationella enigheten i våra led. Bevis på det ser vi i det faktum att alla fraktioner utför sådana attacker.

Vi har i det förflutna accepterat vapenvilor i en eller två veckor i syfte att efterfölja de internationella önskemålen på palestinierna, men ett beslut att helt stoppa attackerna kommer att avvisas.

Vår röst är kampen, genom jihad och genom självmord. Seger eller död för vägen till Allah. Palestina från havet [Medelhavet] till floden [Jordanfolden], från Nakoura [i norr] till Rafah [i söder].

Jag hävdar att Irak kan vinna om de utrustar sina civila med bombbälten och förvandlar dem till mänskliga bomber.
Här framgår tydligt att det inte finns något som helst försonande drag i den palestinska terrorn. De kommer aldrig att frivilligt sluta mörda folk. Ska de då slås ut - eller ska omvärlden acceptera att vissa grupper mördar som de vill?


Tisdag 2004-03-23 / 7.20
VADDÅ 'HOTAR' MED KRIG? Vid
varje åtgärd mot terroritsterna så "hotar" de med krig och varje gång åtgärd mot terrorister vidtas så heter det att "våldet trappas upp". Vilket skitsnack. De tar inga som helst hänsyn. Att tro att de skulle stoppa våldsaktionerna om vi slutade jaga dem är bara rena och skära fantasier. Det finns bara ett sätt att minska terrorvåldet: bekämpa terrorismen.

Det är lätt för oss, som inte måste räkna med att bli sprängda till döds varje gång vi går på en buss eller på café, att motsätta oss Israels metoder. Men vad är alternativet när motståndarna vill utplåna det land man lever i?


Måndag 2004-03-22 / 07.34
ALLA ÖGON PÅ GOOGLE. För sex år sedan förvandlade två Stanford-studenter en enkel idé till ett fenomen som förändrat våra liv och omsätter flera miljarder dollar. Konkurrenter söker vägar att utmana dessa de senaste prinsarna av Nätet.

Så inleder Newsweek artikeln
Alla ögon på Google där Sergey Brin, 30, och Larry Page, 31, intervjuas från sitt kontor varifrån sökmotorn Google leds. Med Google kan ju vi web-konsumenter på några sekunder hitta artiklar, dokument och information som det annars skulle kunna ta dagar att hitta - eller lika troligt - aldrig upptäckt att de fanns.


Måndag 2004-03-22 / 00.01
TILLÄGNAD PALESTINAMOBBEN som ikväll försökte stoppa Israelgala i Stockholm.

Klicka här för satirteckning


Måndag 2004-03-22 / 00.01
BUSH TAR TILLBAKA LEDNINGEN. Eftersom svenska medier bara redovisar när president Bush tappar i opinionen, visas här de senaste opinionsmätningarna. Hos flera institut förlorar nu Kerry ledningen över Bush inför presidentvalet.
Newsweek 18-19/3....Bush 45% (+0), Kerry 43% (-5).
CBS 10-14/3..............Bush 46% (+0), Kerry 43% (-4).
IBD/TIPP 8-11/3.......Bush 46% (+2), Kerry 43% (+2).* * * * * * * * * *

Läs tidigare kommentarer: