Dick Erixon

Dick Erixon:
Kommentarer 15 - 21 mars 2004

Söndag 2004-03-21 / 12.48 (uppdaterad)
FOLKPARTIET OM ÖVERGÅNGSREGLER. Socialdemokraterna och folkpartiet har snurrat till en redan komplicerad fråga så att det är nästan omöjligt att begripa vad de vill. Här ett försök att reda ut begreppen.
Folkpartiet säger nej till regeringens förslag om övergångsregler för nya EU-medborgare, enligt eget pressmeddelande.

Lars Leijonborg menar att det han och majoriteten i folkpartiets riksdagsgrupp förespråkar - att EU:s regelverk om rörlighet för arbetskraft utformas så att fri rörlighet endast råder om arbetstagaren kan försörja sig själv och eventuella medföljande familjemedlemmar - ska gälla alla EU-medborgare, såväl polacker som fransmän, om de kommer till Sverige.

Folkpartiet vill också att kommunerna stimuleras att för utbetalning av försörjningsstöd alltid kräva någon form av motprestation när det gäller friska vuxna människor, till exempel arbete eller jobbsökaraktiviteter. Också detta gäller alla, inklusive etniska svenskar.

Folkpartiet vill att regeringen verkar för att EU:s regelverk angående föräldrapenning, barnbidrag, studiebidrag och bostadsbidrag ändras så att de normalt endast ska utbetalas till familjer med barn i Sverige eftersom systemen är skapade för att underlätta barnfamiljers ekonomiska situation givet det svenska skattetrycket och det svenska kostnadsläget.
Okej. De här fp-förslagen är, teoretiskt sett, inte så dåliga som det har framställts - av folkpartister. Partiet tar avstånd från den framväxande nationalvänster som vill hyperreglera arbetsmarknaden och låta LO och Byggnadsarbetareförbundet agera brunskjortor som jagar utlänningar på arbetsplatser för att kunna sparka ut dom. Ett motiv för folkpartiet att säger nej till regeringen är att den håller öppet för att släppa in AMS och LO i prövningen av om nya EU-medborgare ska vara välkomna.

Men... Vad folkpartiet däremot förespråkar är inskränkt rörlighet inom Europa. Det går inte tolka folkpartiet på annat sätt än att en annan "dörrvakt" (typ Migrationsverk) ska pröva om du som vill flytta över landgränserna, uppfyller reglerna, det vill säga KAN försörja dig i framtiden i det nya landet. Du som medborgare skall alltså ställa dig i kö för att av någon statlig byråkrat utvärderas, granskas och godkännas för att kunna flytta! Snacka om Sovjetassociationer.

Hur det här sovjetliknande godkännandet för rörelser över gränsen ska gå till måste folkpartiet förklara, eftersom sådant "godkännande" blir onödigt om folkpartiets övriga förslag införs. Med förändrade bidragssystem så att de inte kan missbrukas (varken av medborgare eller nykomlingar) behövs ingen gränskontroll, ingen EU-medborgare kan då snylta på andra.

Problemet är att de ändringar folkpartiet föreslår i bidragssystemen ingalunda är marginella. De kräver fundamental förändring av grundfilosofin i hela socialtjänstlagen. Jag är för en sådan förändring, men att kasta in den som ett bihang i denna fråga är inte lite fräckt. Socialtjänstlagen säger att kommunerna har ett absolut försörjningsansvar för alla individer som befinner sig inom kommunens gränser. Att ställa några som helst krav på dessa individer är extremt svårt med den socialistiska grundfilosofi som gäller i lagen.

Samma sak med EU-reglerna om barnbidrag mm. De är extremt svåra att förändra eftersom såväl svenska som europeiska myndigheter slår vakt om reglerverk som inte ställer några krav - de bygger helt enkelt inte på meritokratisk filosofi, tvärtom anses det stötande att individer ska arbeta för att omfattas av skyddet.

Det är utmärkt om folkpartiet nu ändrar sig, från halvsocialistiskt snömos till att ställa krav och skapa rättvisa system som gynnar dem som arbetar hårt. Det är en ofrånkomlig nödvändighet för att EU:s frihet och rörlighet ska kunna bli verklighet. Men det är dömt att misslyckas om en så fundamental ideologisk omsvängning sker i ett redan hafsigt och tilltrasslat ärende om EU-utvidgning i Öst.

Folkpartiet försöker helt enkelt köra socialdemokratins 90-talstaktik: vi "måste" ändra pga EU. Den gubben går inte längre.

Vore det inte läge för de fyra borgerliga partierna - som kanske, kanske, kanske tänker göra anspråk på regeringsmakten 2006 - att sätta sig ner och reda ut begreppen?


Söndag 2004-03-21 / 12.48
SKA ISRAEL UTPLÅNAS? Jan Guillou har en enkel lösning på terrorismen:
Om USA och Europa tvingade Israel att upphöra med ockupationen och bereda vägen för ett självständigt Palestina. Så enkelt skulle "kriget mot terrorismen" kunna vinnas.
Visst. Problemet är bara att fundamentalisterna ingalunda definierar "Palestina" med Gaza och Västbanken. "Palestina" för dom är hela det territorium som utgör staten Israel. I klartext säger Guillou att de som hämningslöst mördar restauranggäster och pendeltågsresenärer ska belönas och som tack ska Israel upphöra att existera.

Och när de muslimska fundamentalisterna fått "Palestina" kommer de att ställa samma krav om Andalusien i Spanien. Den spanska "ockupationen" av det en gång muslimska Andalusien var ju ett skäl för Madridbomberna. Vill Guillou skänka Andalusien till terroristerna också?


Söndag 2004-03-21 / 9.53
SVERIGE - LAGLÖST LAND. Den som begår och döms för kallblodigt mord i Sverige går fri - efter tre dagar på psyket. "Rättsstaten" är ett skämt. Och de politiskt ansvariga lever bland de rosa molnen, långt från verkligheten. När får Sverige ett parti som tar vanligt folks säkerhet på allvar?


Lördag 2004-03-20 / 14.24
'PRESSKLUBBEN' FÅR GOD TV-KRITIK i SVD idag. Lena Andersson
skriver om SVT24-programmet:
Pressklubben förtjänar ett bättre öde ...trots [tekniska brister] är de reflekterande samtal som där förs värda att lyssna på [och borde] ges mer resurser och finnas i ordinarie kvällssändningar.
Självklart har hon rätt - inte bara därför att jag medverkat. Svensk TV:s ledande kanaler blundar för den här programidén där deltagarna har tydlig ideologisk värdegrund till höger och vänster, utan att för den skull vara företrädare för något parti eller rörelse (som exempelvis CNN:s Crossfire).

I Sverige får normalt bara två typer komma till tals: 1) de som anses vara strikt objektiva "experter" och 2) företrädare för partier, myndigheter och organisationer som bara rabblar sina inövade floskler. Det är trist att SVT och TV4 inte följer med den internationella utvecklingen och åtminstone i något samhällsprogram byter ut de stela representanterna till förmån för dem som vågar ha personliga åsikter och tar ut svängarna mer fritt och reflekterande utifrån tydligt konsumentdeklarerade åsiktsriktningar (så som Pressklubben). Då skulle samhällsdebatten bli bredare och mer spännande - också i Sverige.


Lördag 2004-03-20 / 11.35
TILLÄGNAD DEMONSTRANTERNA. Bästa replik på kraven om "USA ut ur Irak" leveraras, utan tvekan, av Cox & Forkum i denna satirteckning:


Under tiden i ytterligare en massgrav... "Så var är massförstörelsevapnen?"

Allen Forkum skriver vanligen dialogen i teckningarna, medan John Cox illustrerar. De har rätt nyligen gett sig in på politisk satir, och med vilken ironisk slagkraft! Läs mer i den här intervjun med dem båda.


Lördag 2004-03-20 / 9.54
KOSOVO-INVASIONEN MISSLYCKAD? Upplopp, mordbränder och människor flyr för sina liv. Nej, det är inte Irak månaderna efter kriget, utan Kosovo - fem år efter invasionen!

I dag, på ettårsdagen för Irakkrigets start, kommer det att demonstreras mot "kriget". Varför demonstrerar man inte mot kriget i forna Jugoslavien? Där anföll Nato också utan FN-sanktion. Anfallskriget ledde också till att en brutal regim störtades. Varför inte kalla den invationen för "ett fruktansvärt misstag"? Inte kan väl våld för att rädda människors liv och frihet vara legitimt i Europa, men illegitimt i övriga världen?


Lördag 2004-03-20 / 9.21
INGEN BRA VECKA FÖR KERRY. Inte nog med att hans policy gentemot Europa ser ut att falla samman (se nedan), hans egna ord används nu emot honom i Bush-kampanjen:
Jag röstade faktiskt för de 87 miljarderna, innan jag röstade emot dom.
Så svarar Kerry på kritiken att han först röstade för Irakkriget och sedan röstade mot att finansiera trupperna och återuppbyggnaden. Riktigt kul bortförklaring, men knappast statsmannamässig.


Lördag 2004-03-20 / 8.44
SPOTTAR KERRY I ANSIKTET. Många har hävdat att bara Geogre W Bush får lämna Vita huset för John Kerry så kan relationerna mellan Europa och USA återskapas. Men den spanske socialistledaren och tillträdande premiärministern Zapatero har redan spottat John Kerry i ansiktet. Kerry uppmanade Spanien i onsdags att vänta med att dra tillbaka sina 1.300 man från Irak, dels tills man utvärderat det nya läget efter Madridbomberna, dels för att inte så uppenbart ge efter för terrorismen. En ganska klok synpunkt, kan man tycka.

Men Zapatero har hånfullt svarat "Kanske John Kerry inte vet om det - men jag ska gärna förklara för honom - mitt löfte om att dra tillbaka trupperna gavs före den tragiska och dramatiska terroristattacken."

I USA visar den här hållningen att John Kerry på inget sätt skulle få lättare att tala med Europa än vad Bush har. Snacket om gemensamma tag verkar långt borta, oavsett vem som regerar i Vita huset. Det kommer att göra Kerrys presidentkampanj betydligt svagare.

Politik är paradoxernas värld. Kanske blir det socialister och pacifister i Europa som ger Bush valsegern i höst…


Fredag 2004-03-19 / 15.31
NYA FÖRETAG! Ledaren
Industrislakten måste stoppas i Aftonbladet anser att det är djupt oroad att jobb i "industriell kärnverksamhet" rationaliseras och flyttar utomlands:
Den kortsiktiga kapitalismen är trolös och flyktig. Kvar blir människorna. Ord som socialt ansvar och industriell kompetens väger då lätt.
Men det här är inte "kortsiktig" kapitalism, det är den kreativa förstörelse som Joseph Schumpeter beskrivit som den nödvändiga processen för att hela tiden trimma och vidareutveckla produktionen. Det är denna process som gjort oss i västvärlden rika. Ekonomin måste hela tiden utvecklas.

Problemet är inte att gamla företag försvinner. Problemet är att nya företag inte tillåts växa fram i Sverige, eller övriga Europa för den delen. "Det sociala ansvaret" som läggs på företag innebär att de inte får livsluft att utvecklas och växa. Därför blir vi alla bara fattigare. Är det så svårt att förstå?


Torsdag 2004-03-18 / 19.42
TERRORISTERNA ÄR SJÄLVSÄKRA efter segern i Spanien. Enligt Reuters
meddelar grupperingar inom al-Qaida att man nu ska avstå från att bomba Spainen, så länge de lyder. Andra länder uppmanas följa Spaniens exempel och bryta med USA - annars står de på tur. När detta togs upp i SVT24-programmet Pressklubben sa jag att utvecklingen är skrämmande. Terroristerna kommer självklart inte att nöja sig med att diktera Europas Irak-politik. Snart kommer de att ställa ultimatum till Frankrike att upphäva lagen som förbjuder slöjor i skolorna. "Lyd - annars bombar vi" är ett mantra som de här grupperna kommer att upprepa gång på gång.

Europa har att välja mellan att bli terroristernas lydiga tjänare, eller förena sig med USA i kampen mot terroristerna.


Torsdag 2004-03-18 / 14.29
VÅR TIDS PROFITÖRER är inte kapitalister, utan de så kallat idéburna organisationerna som först talar om ett angeläget ämne, för att sedan lägga fram groteska krav på pengar från staten. Kvinnoförbunden är senaste exemplet:
Riksdagspartiernas kvinnoförbund går samman och kräver i ett gemensamt brev till finansminister Bosse Ringholm tio gånger så högt statsbidrag till landets kvinnoorganisationer i regeringens kommande vårbudget.
Snacka om att trivialisera människors situation.


Torsdag 2004-03-18 / 12.18
FACKKLUBB 459. Såg igår kväll dokumentären Fackklubb 459 på biografen Zita för att kunna recensera i smedjan.com idag. Jag trodde det skulle vara en vanlig vänsterpropagandistisk skildring där arbetarrörelsen hyllas som mänsklighetens hjältar och änglar medan kapitalister utmålas som skurkar och banditer. Men riktigt så var det inte.

Det som sitter kvar i huvudet är den mänskliga värme som den lokala fackklubben genererade - i strid med alla makthavare, såväl det egna fackförbundets ledning och socialdemokratin, som företagsledningen. Den här "lilla gemenskapen" känns på en gång fullständigt passé i vår tid och samtidigt något som kanske ändå borde vara eftersträvansvärt.

I takt med att vi blir allt friare från traditioner och kan välja vår egen livsstil blir det samtidigt viktigt att hitta sätt för oss medborgare att mötas i frivilliga gemenskaper för att effektivare lösa vardagens nödvändigheter. Jag tror avsaknaden av dessa möjligheter skapar ett stort tomrum. Men frågan är hur de kan skapas - för i fackklubben ligger ingen framtid.


Torsdag 2004-03-18 / 9.37
TESTA DINA VÄRDERINGAR. I denna världens minsta politiska enkät kan du lite halvt på skämt, halvt på allvar, testa var du befinner dig i det politiska landskapet.


Torsdag 2004-03-18 / 7.43
EFTER TERRORDÅDEN I EUROPA. Ger europeiska politiker efter för terroristerna? Hur skiljer sig de olika ländernas strategier åt? Det tar Pressklubben upp i SVT24 ikväll. Jag medverkar.


Torsdag 2004-03-18 / 7.43
VART GÅR RYSSLAND? Det har varit rätt tyst om Ryssland trots deras presidentval i söndags då Vladimir Putin vann stort. En som verkligen kan Ryssland är 80-årige Alexander Yakovlev som var arkitekten bakom Gorbatjovs Perestroika. Han intervjuas i The Chronicle om stämningarna i dagens Ryssland.

Yakovlev är fullt upptagen med att få Stalins personliga arkiv publicerat i bokform - "innan det är för sent", det vill säga innan det blir förbjudet. Dessa handlingar hjälper till att förstå varför kommunistsystemet, etablerat av Lenin, oundvikligen institutionaliserade skräck som det styrande elementet i det ryska folkets medvetande. Denna rädsla styr fortfarande Ryssland, möjligen den yngsta generationen undantagen.

Yakovlev ser hur Putin återupprättar prestige och ställning för säkerhetstjänsten och hur avlyssning åter är mycket utbredd. "Det är helt enkelt en vana", förklarar Yakovlev. "De vill veta allt, men de vet inte varför." Avlyssningen fungerar som en varning. För vad? "Ingen vet."

Kampen i dagens Ryssland handlar inte om hur ekonomin ska komma på fötter. Det är inte så svårt. Kampen handlar om vem som kontrollerar ekonomin. Den omfattande korruptionen är inte, säger Yakovlev med emfas, en attack mot regeringen eller ett tecken på svaghet. Tvärtom har regeringen uppmuntrat korruption för att undergräva rättsstaten, som är största hotet mot den politiska makten. De penningstinna baronerna fälls nu för den korruption som regeringen inspirerat - ett gammalt stalinistiskt knep.


Onsdag 2004-03-17 / 9.06
FOLKPARTIET HALVSOCIALISTERNA. Efter mycken vånda har folkpartiet beslutat
stödja övergångsregler för de nya EU-medborgarna. Det är synd. Dels innebär det en jätteseger för s-regeringen. Men framför allt ställer ett borgerligt parti upp på ännu mer av socialistiska ingrepp i arbetsmarknaden. Signalen är tydlig: det finns ingen frihetlig ryggrad i det borgerliga alternativet.

Om övergångsregler behövs, vilket inte är helt uteslutet med tanke på de lättmanipulerade bidragssystem vi har idag, ska de naturligtivs vara inriktade på att stoppa utnyttjande av dessa bidragssystem, inte hindra människor från att komma till Sverige och jobba. Det är så Tony Blair gör i Storbritannien: man hindrar inte östeuropéer att jobba, men de får inte bidrag. Varför kan inte folkpartiet åtminstone vara lika liberala som det brittiska arbetarepartiet?


Onsdag 2004-03-17 / 8.35
LIVSFARLIGT SJÄLVFÖRAKT. Den misslyckade generaldirektören för Posten, Ulf Dahlsten (s),
tror sig i SVD-Brännpunkt nu veta hur världen kan räddas. Hotet kommer inte från terroristerna. Nej. USA bär skulden. Han skriver att "våld föder våld".

Det här är inget annat än livsfarligt förakt för våra demokratier. Att ge offren skulden. Och låta våldsverkarna slippa undan. Det är samma självförakt som demokratierna ägnade sig åt på 1930-talet när man förhandlade med Hitler, när man sa att "våld föder våld" och därför utan att lyfta ett finger lät honom ta Rhenlandet, Österrike och Tjeckoslovakien. Det var resonemang om att "våld föder våld" som gjorde att Tyskland trodde att de kunde ta Polen utan att starta världskrig.

Ulf Dahlsten säger till terroristerna: "Kom och döda oss, vi tänker inte göra motstånd". Om denna defaitism, uppgivenhet, tar ett nytt grepp om Europa är vi riktigt illa ute.


Onsdag 2004-03-17 / 00.40
IRAKIERNA TROR PÅ FRAMTIDEN. I medierna får vi en dyster bild av vad som händer i Irak, men irakierna själva ser det inte så. TV-bolaget BBC, som var starka krigsmotståndare förra året, har genomfört en opinionsundersökning i Irak: 56 procent svarar att det är bättre nu än före kriget, knappt 20 procent anser att det blivit sämre. Bara 15 procent vill att de utländska trupperna ska lämna Irak omedelbart. En något annan bild än den medierna brukar ge...


Tisdag 2004-03-16 / 22.30
NÅGRA PRESSRÖSTER från den internationella arenan ger lite perspektiv på hur Spanien och Europa hanterar terrorismen.

I New York Times skriver Edward Luttwak under rubriken
Terror belönas i Spanien:
Det måste sägas: De spanska väljarna har låtit en litet band terrorister avgöra utgången av deras nationella val. Det här är inte det sätt på vilket demokratier ska reagera när de blir attackerade av fanatiker… Även de som anser att Irakkriget är ett strategiskt misstag - och jag är en av dem - kan inte ta Zapatero:anska européer på allvar när de verkar bekräfta den värsta karikatyren av "gamla Européers" fega dekadens… Paradoxalt nog kan Zapatero enbart återupprätta den spanska demokratins anseende genom att gå emot det populistiska mandatet han fick och annonsera att det blir inget tillbakadragande från Irak.
Också i New York Times skriver David Brooks, under rubriken al-Qaidas önskelista:
Al-Qaida har nu förmått en nation att överge det irakiska folket… Kanske al-Qaida kan värva nya rekryter som resultat av denna triumf. Men även om de lyckas förstöra Afghanistan och Irak kommer de inte att nöja sig med det. Retirerande länder som Spanien kommer inte att gå säkra. För al-Qaidas mission handlar inte om ett eller annat land. Det är existentiellt. "Ni älskar livet och vi älskar döden", som terrorister säger på ett videoband funnet i Madrid.
Ingen har mer erfarenhet av bombdåd bland sina civila än Jerusalem Post:
Nu kan en del spanjorer förväntas anklaga sig själva för att de utsatts för terrordåd. Om Spanien inte hjälpt till att befria Irak, kommer de att säga, hade man inte blivit attackerade. Vi kan med förtroende säga att Spanien blev attackerat, inte för något man gjort eller inte gjort, utan för vad man är, nämligen ett land som omfattas av och erbjuder alla de friheter som muslimska fundamentalister avskyr.
Mark Steyn skriver i Daily Telegraph under rubriken Spanien vanhedrar sina döda:
"När människor ser en stark häst och en svag häst gillar de naturligtvis den starka hästen." Så sa Bin Laden i sitt senaste videoband för 2,5 år sedan. Men även han är nog förvånad att se hur det spanska folket, i valet mellan en stark och svag häst, väljer att göra sitt nationella val till en övning i mass-eftergift… Det finns starka och svaga hästar, men just nu ser väst-Europa mest ut som en död häst.
Christopher Hitchens driver med spanjorernas och EU:s vilja att gå terroristerna till mötes i Slate:
Helt klart har [Turkiets premiärminister Erdogan] bett om problem och inte förstått al-Qaidas villkor för att få leva ett lugnt liv [eftersom han besökte de synagogor som bombades i Istanbul]… Om brittiska, italienska och polska trupper snabbt lämnar irakierna åt sitt öde, kanske de kan hoppas att slippa undan en hård dom från de heliga krigarna… Övriga Natoländer som tar gemensamt ansvar för Afghanistan borde tänka om. Så länge de stannar där är de mottagliga för den heliga vreden från muslimska krigare… Franska skolor måste tänka om när det gäller slöjor, icke-könssegregerade simhallar och lekplatser. Tror de att de kan lura Guds vilja? Bomber blir priset för olydnad.
Washington Post sammanfattar:
Det hastiga beslutet [att dra tillbaka trupper från Irak] av Zapatero, Spaniens blivande premiärminister, kommer troligen att övertyga extremisterna om att deras försök att ändra Spaniens politik med massmord har lyckats på ett briljant sätt.

Tisdag 2004-03-16 / 10.30
EUROPA GÖR BORT SIG i omvärldens ögon, genom att visa stor feghet i mötet med terrorismen. Inte minst Romano Prodis ord har fått även europavänner att börja tänka om. Ansedda Washington Post signalerar att unilateralism kan bli USA:s enda alternativ. Europa är inte att lita på:
Faran är att Europas reaktion på ett krig som nu nått deras mark kommer att bli reträtt och eftergifter snarare än fast beslutsamhet. "Det står klart att bruket av våld inte är svaret för att lösa konflikten med terrorister", sa EU-kommissionens ordförande Romano Prodi igår. Om sådana uppfattningar blir bestående, kommer USA:s näste president - oavsett om det är Bush eller Kerry - kanske inte ha något alternativ till unilateralism.

Tisdag 2004-03-16 / 9.35
FEGHET OCH STYRKA I LEDARKOMMENTARERNA. På landets ledarsidor i dag finns allt från fegt och hållningslöst svammel om terrorismen till starka moraliska ställningstaganden för kamp mot terrorismen.

DN tillhör den första gruppen. Ledaren Rädslan urholkar själen ojar sig över terrorismens irrationalitet och delar ut skuld till alla - utom terroristerna:
I stället för att ses som ett gemensamt problem har bekämpandet av terrorismen underordnats olika lokala dagordningar. Största ansvaret faller på Bushregeringen… Men Europa är inte oskyldigt. De snabba svängningarna runt spanska valet visar på en missriktad strävan att stiga ur skottlinjen.
Svenska Dagbladet behandlar under rubriken "Stå upp mot terrorn" (ej online) EU-kommissionens svekfulla utfall som fått stor uppmärksamhet i USA som exempel på Europas feghet och oförmåga:
Efter torsdagens terrorattentat i Spanien krävs nu mer än någonsin att de goda krafterna i Europa står upp mot det onda och inte sviktar i kampen mot diktatur och terror. .. djupt olycklig [är] Romano Prodis försök att knipa billiga inrikespolitiska poäng genom att utmåla Irakkriget som förklaring till dåden i Madrid. Därigenom säger Prodi även att terror är ett vapen inför vilket demokratierna tvingas på knä.
Göteborgs-Posten pekar med smärtsam tydlighet på hur svagt Europa är:
Att dra tillbaka trupper skulle betraktas som en seger för terrorismen… Medlemsstaterna drar åt olika håll av olika skäl. Det visade EU:s handfallenhet inför kriget och massmorden inpå knutarna, i det forna Jugoslavien. Det framgick också av hur de olika länderna ställde sig till kriget i Irak. Motsättningarna i Spanien är en ytterligare illustration till vilka spänningar de säkerhetspolitiska frågorna skapar redan på nationell nivå… Därför kommer den gemensamma säkerhetspolitiken att förbli svag.
Bäst är Sydsvenskan:
Ett trupptillbakadragande kommer oundvikligen att tolkas som en kapitulation inför terrorismen. Eftergivenhet är inget alternativ. Det minskar inte risken för nya attentat. Tvärtom, faran är överhängande att det bara sporrar och motiverar hatets och dödens hantlangare till nya massmord.

Storbritanniens utrikesminister Jack Straw påminde igår om att världen plågades av terror långt före kriget i Irak, men att "det finns en del människor som har övertalat sig själva att attackerna den 11 september 2001 inträffade efter Irakinvasionen 2003".

Även länder som motsatte sig den USA-ledda interventionen har drabbats, t ex Turkiet.


Måndag 2004-03-15 / 23.08
STATSMINISTERNS YRANDE OM TERRORISM. Har någonsin en svensk statsminister uttryckt sig så förvirrat och obegripligt i ett viktigt internationellt skeende som Göran Persson idag? När rapport frågar honom om det inte är att vika sig för terroristerna när Spanien nu beslutat kalla hem sina soldater från Irak, svarar han:
Nä, jag skulle snarare uppfatta det precis tvärtom ... det vill säga, om dom nu skulle byta politik som vunnit valet på grund av detta terrordåd då skulle ju dom faktiskt säga att här så faller vi undan.
Vad säger han? Vad menar han? Ja, det är i alla fall Sveriges linje i en av vår tids viktigaste frågor - terrorismen. al-Qaida ryser säkert av rädsla för Perssons beslutsamhet, strategiska skarpsyn och handlingskraft! (Citatet är en exakt och noggrann återgivning av
intervjun i senaste kortsändning av rapport.)


Måndag 2004-03-15 / 14.24
ISLAMISTISK IMPERIALISM. Vem står på tur efter Madrid? Enligt
Debka.com började al-Qaida i december 2002, alltså före USA gick in i Irak, utfärda ett flertal fatwas om hur man ska bomba Europa till underkastelse. Det är alltså fullt möjligt att Spanien attackerades, inte därför att Aznar stödde USA, utan därför att Spanien har ett delvis muslimskt förflutet. Men först på listan stod inte Spanien:
1. Turkiet var först. Islamistiska fundamentalister såg sig nödgade att återupprätta storheten och hedern för det Ottomanska rikets huvudstad, Istanbul, som blev nedtrampad av kristna soldater 1917, under första världskriget.
2. I Spanien är det muslimska målet att återta det förlorade kungariket i Andalusien.
3. Näst på listan står Italien. Fundamentalisterna ser Rom som de "otrognas" huvudstad eftersom Vatikanen finns här.
4. Wien kommer därefter. Det var här de muslimska arméerna besegrades 1683 och därmed misslyckades att ockupera hjärtat av Europa.
För oss i väst framstår den här formen av historisk hämnd som vansinne. Men det är just den här formen av "visioner" som ger näring åt de islamistiska terrornätverken och deras sponsorer i Arabvärlden.

Man har bombat Istanbul och Madrid. Nu ska vi, enligt den demoraliserade politiska klassen i Europa och Sverige, bara låta dessa visioner fortsätta att förverkligas - utan motstånd, för annars kan ju terroristerna bli ännu argare.


Måndag 2004-03-15 / 13.24
HELLE KLEIN GÅR TERRORISTERNAS ÄRENDEN. När tvåhundra pendeltågsresenärer har dött och tusentals skadats, vad gör då Helle Klein? Jo, hon tycker synd om Guantánamofångarna! Hon ägnar offren för terrorismen betydligt mindre omsorg och engagemang än om de terroristmisstänkta!

Sverige är på väg att förlora motståndsviljan mot terrorismen. Allt fler viker ner sig för våldet.


Måndag 2004-03-15 / 13.15
PRODI VÅR TIDS CHAMBERLAIN. EU-kommissionens inkompetenta ordförande Romano Prodi säger att terroristerna blivit starkare därför att USA m fl bekämpar dem. Prodi kapitulerar inför terroristernas våld. Därmed är han vår tids Chamberlain, den tragiske premiärministern som försökta förhandla med Hitler och sa "Fred i vår tid" strax före andra världskriget brakade lös.

När Spanien nu böjer sig på knä för Usama bin Ladin, kommer våldspiralen att eskalera. Frågan är inte om, utan när och var det är dags för ytterligare ett antal hundra stadsbor i Europa att få sätta livet till.

Det finns bara ett sätt att möta terroristerna: besegra dem. När ska vår tids Churchill träda fram?


Måndag 2004-03-15 / 11.31
TERRORISTERNA KAN VINNA NY SEGER. Om socialistledaren håller sitt vallöfte, det som gav honom ett unikt stöd från terrorister i valkampanjen, om att dra sig ur Irak har al-Qaida vunnit ännu en dundrande seger över demokratin. Några pressklipp:
Socialistledaren Jose Luis Rodriguez Zapatero har lovat att omedelbart dra tillbaka Spaniens 1,300 soldater från Irak och lägga om Spaniens utrikespolitik från USA-stöd till alliansen mellan Frankrike och Tyskland. [Efter segern] säger Zapatero: "högsta prioritet nu är att bekämpa all form av terrorism".

Washington Post

Det är ingen tvekan om [att meddelandet från terroristerna om Madridbomberna] återger tänkandet hos islamister, som hävdar att land som en gång varit del av den muslimska världen för alltid ska lyda under muslimskt styre. I början av 1200-talet var tre fjärdedelar av Spaniens befolkning muslimsk, men när den katolske monarken Ferdinand erövrat landet beordrades muslimerna att ge sig av. Den förnedringen har Arabvärlden aldrig glömt.

Daily Telegraph

Slog terroristerna till därför att Spanien stödjer USA m fl i kriget mot terrorismen? Nej. De mördade 200 därför att de vill förstöra västvärlden. Muslimska fanatiker var i krig med Väst långt före det att 11 september tvingade länder som USA, Storbritannien och Spanien att agera... Du kan inte förhandla med terrorister - det gör dig bara till ett lätt mål.

The Sun

Måndag 2004-03-15 / 9.08
MANIFESTERA MOT TERRORISMEN på Norrmalmstorg i Stockholm kl 12 i dag. Den nya Måndagsrörelsen för Demokrati och Mänskliga Rättigheter i Mellanöstern kommer, enligt pressmeddelande, att hålla tyst minut till minne för den islamistiska terrorns offer på Bali, i Madrid, Washington, New York, Islamabad, New Delhi, Riyadh, Tel Aviv, Jerusalem, Ashdod, Baghdad, och alla de andra platser i världen som har drabbats av denna det 21:a århundradets totalitära rörelse. Ställ upp!


Måndag 2004-03-15 / 8.47
FÅ SVENSKAR TYCKS FATTA betydelsen av gårdagens spanska val. En som gör det är Mats Larsson i Expressen som under rubriken Terrorn blev valets vinnare skriver: "Socialistpartiet vann det spanska valet i går. Men där fanns också en ännu större segrare. al-Qaida och terrorismen."

Mindre klarsynt är professor Inger Enkvist i SVD, som skriver att Terroristerna försöker kapa demokratin. Vaddå "försöker"? De har redan kapat demokratin - de har genom att döda 200 pendeltågsresenärer fått precis som de velat! De har vunnit!


* * * * * * * * * *

Läs tidigare kommentarer: