Sommarblogg i urval:
Demokratiskt konvent på räls

26-29 juli 2004 höll USA's demokratiska parti konvent för att nominera sin presidentkandidat - John Kerry - och genom tal och program lägga fast partiets politik inför höstens val. Konventet bevakades intesivt i denna blogg.


Lördag 2004-07-31 / 19.32
DÄRFÖR KOMMER KERRY ATT FÖRLORA. Med reservation för att något överraskande händer (en rätt betydande reservation i nuvarande världsläge…) så kan man förutspå att John Kerry förlorar presidentvalet.

1) Demokratiska partiet kan inte dölja sitt hat och att valkampanjen i grunden handlar om hämnd. Det mobiliserar kärnväljarna, vilket är mycket viktigt - men det mobiliseras också republikanska kärnväljare till motoffensiv. Och viktigast: hat stöter bort de oberoende väljarna, vilket hatkampanjen mot Bill Clinton 1996 tydligt visade.

2) Att utmana en sittande president är särskilt svårt. Bara två kandidater i modern tid har lyckats: Reagan och Clinton. Båda drev hoppfulla kampanjer. Hämndbehoven kommer att trasa sönder Kerrys möjligheter att genomföra en ljust, positivt och framtidsoptimistisk kampanj.

3) Kerry verkar sakna en djup personlig övertygelse, vilket kommer att märkas - särskilt mot George W Bush som demonstrerat mycket starka övertygelser. Kerrys tal visar att han vill vara alla till lags. Skickliga politiker klarar av att locka väljare utanför traditionella grupper. Men i stället för att formulera en politik som täcker in det andra partiets ståndpunkter och blir till en logisk helhet, hoppar Kerry från åsikt till åsikt på ett sätt som ger ett motsägelsefullt intryck och skapar förvirring i kampanjorganisationen.

4) Kerry saknar ett av de allra viktigaste argumenten för att byta president - att framstå som folkets företrädare som kräver uppfriskande förnyelse och utmanar politikereliten i Washington. Outsiderperspektivet använde Bush framgångsrikt mot vicepresidenten Al Gore i förra valet. Men Kerry har som senator tillhört Washingtoneliten i 20 år och kan inte använda det. Många menar att det är därför guvernörer så ofta blir presidenter, medan senatorer ytterst sällan lyckas.

5) Genom att försöka göra stark säkerhetspolitik till sin fråga vill Kerry eliminera Bush största tillgång. John F Kennedy attackerade Richard Nixon från höger 1960 om Kuba och lyckades därmed skapa trovärdighet i nya väljargrupper. Men till skillnad från 1960, då Kennedy inte hade några pro-kubanska stämningar att ta hänsyn till, måste Kerry balansera mycket starka antikrigsstämningar. Och sina egna ställningstaganden som spretar åt många olika håll. Därför vågar Kerry inte formulera en stark Irakpolitik (se förra kommentaren), och därmed kommer han inte att lyckas framstå som en tuff demokrat i Kennedys efterföljd. I stället får Bush briljera på hemmaplan - om inte Irak exploderar i blodbad.

6) Kerry kommer från delstaten Massachusetts som genom sin europeiska högskatteprofil har dåligt rykte i övriga USA, vilket i sig är en nackdel som Kerry måste övervinna. Det är ingen slump att demokraterna bara lyckats få sydstatspolitiker valda sedan 1964: Johnson, Carter och Clinton. Bara dom har med trovärdighet kunnat balansera partiets starka vänsterfalang med sin egen mer moderata framtoning. Kerry är tvärtom känd som en av de mest vänsterinriktade senatorerna.

7) Att, som Kerry, gå till val på skattehöjningar, om än enbart för höginkomsttagare, är ingen valvinnande strategi i USA.

8) Clinton profilerade sig som en ”ny demokrat” som reformerade välfärdspolitiken och bekämpade brottsligheten. Därmed kunde antalet brott och antalet amerikaner med socialbidragsberoende minska kraftigt. Kerry sa i sitt konventtal att han inte ska sänka några bidrag. Därmed profilerar han sig som traditionell vänster och icke-förnyare.

9) John Kerry är snuskigt rik. Uppvuxen på de finaste skolorna, inte bara på USA's mest exklusiva, utan också på Frankrikes. Det var ingen nackdel för Bush, som tillhör samma ekonomiska skikt, men för en demokrat som säger sig företräda de fattiga kan trovärdigheten lätt ifrågasättas. (Vilket redan sker av exempelvis partikollegan och senatorn Zell Miller: ”Vad vet han om depression?”)

10) Vietnamtjänstgöringen hade varit ett triumfkort som vägt upp det negativa - om Kerry ställt upp mot Bush i förra valet. Nu känner väljarna till Bush karaktär och mentala styrka. Kerrys erfarenheter kan lyfta honom upp till samma trovärdighetsnivå som Bush, men ger inte argument för att byta president av CV-skäl.


Lördag 2004-07-31 / 18.07
KERRY - SUCCÉ OCH KATASTROF. De djupare reflektionerna på John Kerrys tal vid konventet i veckan visar hur diametralt olika man uppfattar hans budskap - bland demokraternas vänner. Antikrigsvänstern, i Europa bäst företrädd av tidningen Guardian, menar att Kerry använder hatet mot Bush på ett smart sätt:
var inte arg, utan ge igen! Tidningens reporter var först orolig när de grova personliga attackerna mot presidenten uteblev.
De kan inte mena allvar. Inga direkta attacker mot Irakinvasionen som delegaterna så kraftfullt motsätter sig? Tror inte partiet på någonting längre? Svaret kom efterhand som veckan gick. Demokratiska partiet tror på hämnd, men att det ska ske med kyla och enligt instinkten som säger: var inte arg - ge igen. För det här är ett argt parti.
Guardian menar att demokraterna genom Kerry inte längre är rädda för att diskutera säkerhetspolitiken utan att framstå som mesiga. Kerry har gått på offensiven och satt Irak i valets centrum. På detta sätt ska han inte bara uppfylla sina kärnväljares förväntningar, utan också locka de osäkra mittenväljarna som avgör valet.

Men problemet är trovärdigheten. Guardian glömmer att det är mycket svårt att plötsligt byta fot och framstå som en tuff ledare när man, som Kerry, i 20 år haft många olika ståndpunkter i senaten. I artikeln Allting till alla i dagens New York Times visar David Brooks, som står demokraterna närmare än republikanerna, med förödande träffsäkerhet hur tom och innehållslös John Kerrys kampanj blir när han ska vara alla till lags samtidigt.
Och jag vågade börja drömma. Kanske är det demokratiska partiet på väg att återskapa den starka säkerhetspolitiska trovärdighet man hade under Truman och Kennedy. Kanske denna uppvisning i McCainiansk muskulösa moderation inte bara är en maskerad utan på riktigt.

Jag skulle inte gått tillbaka och läst talet. Jag skulle aldrig under fredagens dagsljus analyserat de ord som Kerry levererat så kraftfullt kvällen innan.

Vilken osammanhängande katastrof. När du verkligen läser och söker innehåll finner du att talet undflyr varje tuff fråga och kommer ut på båda sidor av varje större angelägenhet. Irakfrågan behandlas skamligt undvikande … Varje gång en gest ges i riktning mot större försvarsinsatser finns signaler i motsatt riktning om reducering av våra åtaganden och hemtagande av våra trupper …

Så nu är jag desillusionerad. Det demokratiska partiet genomgår ännu ingen genuin pånyttfödelse i modererande riktning.
Dessa båda artiklar visar att presidentkandidaten John Kerry bygger upp en kampanj med inre motstridigheter. När det bli uppenbart för väljarna kommer luften att gå ur hans kampanj.


Fredag 2004-07-30 / 16.23
TIDNINGSKRÖNIKA. Nu strömmar kloka och läsvärda analyser och recensioner om John Kerrys tal ut på nätet. Här ett urval.

Satte en flagga på Bush's hemmaplan skriver Ronald Brownstein i Los Angeles Times
Framför allt verkade konventet och Kerrys tal designat för att övertyga amerikaner om att de med trygghet kan ta steget att ersätta överbefälhavaren mitt under ett krig … Ändå lämnade talet öppningar som republikanerna kan exploatera under kommande veckor. Talet erbjöd inga nya detaljer om Kerrys plan för att stabilisera Irak. Inte heller framgick om Kerry tycker kriget var ett misstag.
Debra Saunders menar i San Francisco Cronicle att De skulle valt Dean:
Senatorerna Kerry och Edwards hade inte behövt rösta för resolutionen som auktoriserade Irakkriget. Men de gjorde det. Nu säger de sig vara lurade - vilket indikerar att de nu anser att Amerika inte skulle gått i krig. Varför ska amerikaner lyssna på dom nu?

Demokraterna hade inte behövt nominera kandidater som stödde kriget, men de demokratiska sympatisörerna valde av någon anledning att göra det. Enligt opinionsmätningar är tre fjärdedelar av de demokratiska väljarna emot kriget. 86 procent av konventets delegater är emot kriget. Ändå: 100 procent av de demokratiska kandidaterna i presidentvalet [Kerry och Edwards] röstade med den republikanske presidenten Bush om Irak.

Amerika är mitt i ett krig och talarna på konventet har inte på allvar kunnat ta upp kriget på ett ärligt vis. Många kan inte säga vad de verkligen tycker. De måste låtsas att de håller med om en politik de avskyr.

Det visade sig nu att Howard Dean inte bara skulle varit en företrädare som de kunnat tro på, utan också en kandidat med ett budskap som de uppenbart tror på.

Under torsdagskvällen visades en man upp som har en beundransvärd personlig historia och goda meriter, men det kan inte ändra mentaliteten hos dem som inte håller med honom. Om demokraterna vill ha en antikrigskandidat, skulle de valt en sådan.
Det är på något sätt talande när en av de största Bush-hatarna, Paul Krugman i New York Times, väljer att inte alls skriva om Kerrys tal utan i stället kalla TV-nyheterna för Trivialiteternas triumf
Någonstans på vägen har TV slutat rapportera om kandidaternas politik och i stället fokuserat på triviala ting som påstås avslöja deras personligheter.
Under rubriken Stressat tal, missad möjlighet skriver Thomas Oliphant i Boston Globe:
Inför ett demokratiskt konvent då kandidaten ska bevisa sin hållning i två allvarliga frågor - utdragna militära strider i Irak och en bräcklig ekonomi - fördunklade Kerry sin presentation i en störtskur av mångordiga formuleringar som var svåra att följa och som stressades fram av tidsbrist.
Lawrence Kaplan skriver i New Republic under rubriken Apokalyptisk Kerry:
Kerrys tal handlade om att tejpa över [och dölja]. Uppgiften försatte kandidaten i den märkliga positionen att kamouflera sina egna pessimistiska erfarenheter från Vietnam och i en mycket annorlunda och positiv ton hävda att Vietnam, i likhet med andra världskriget, visade en generations styrka mitt i ett misslyckat, men nobelt äventyr.
Demokraterna slår tillbaka om värderingar skriver EJ Dionne Jr i Washington Post:
Demokraterna har på detta konvent börjat bekämpa en tre årtionden lång attack från republikanerna om sociala frågor, värderingar och patriotism. Sedan sent 1960-tal har republikanerna karaktäriserat demokrater som vänsterradikaler långt utanför mittfåran… Bill Clinton hade vissa framgångar i att bekämpa dessa anklagelser, i huvudsak genom att säga att demokrater delar samma värderingar som republikaner. Men på detta konvent har demokraterna - inklusive, intressant nog, Clinton själv - kastat den defensiva hållningen och gått på offensiven.

Därför träder ett nytt huvudtema fram för höstens valrörelse: republikanerna är partiet som splittrar nationen och som bara kan vinna genom att sätta en grupp amerikaner emot en annan.
Under rubriken Välja en image skriver Thomas Sowell i Townhall:
Hur dessa talare och delegater uppträdde under 1960-talet säger mer än deras uppdaterade image, en image som nu visar upp symboler och retorik om patriotism och religion som många av dessa vänsteraktivister skulle fnysa åt, om det inte vore valår. I politiken väger fakta inte alls lika tungt som retorik. Och vid detta konvent har fakta systematiskt dolts bakom retorik.

Den ändlösa paraden av berättelser om personliga livsöden på konventet är ytterligare en vilseledande manöver som för bort intresset från partiets politiska agerande och är därmed en förolämpning mot väljarnas intelligens.

Fredag 2004-07-30 / 12.58
SÅRBARASTE LÖFTET. Många presidentkandidater har fallit på enskilda fraser i sina stora tal. Ta Bush den äldre och löftet: ”läs mina läppar - inga höjda skatter”. Det kostade honom återval till en andra mandatperiod. Bloggaren Mickey Kaus är, föga förvånande, någorlunda
positiv till Kerrys tal. Men lyfter fram den fras som kan komma att jaga Kerry:
Jag kommer inte att skära i bidragen.
(I will not cut benefits.)

Fredag 2004-07-30 / 12.58
FILMEN SOM INTE SKULLE VISAS. Som försvar för att han filmade sig själv i Vietnam har John Kerry sagt att han inte har någon ”avsikt” att utnyttja filmen i politiska kampanjer. Men i natt visades dessa bilder i en video för konventet som en intruduktion till hans tal. Åter visas hur John Kerry ständigt
byter ståndpunkt.


Fredag 2004-07-30 / 12.24
OSAMMANHÄNGANDE är ordet för dagen. Nick Gillespie
skriver i Reason om ett annat av nattens tal på demokratiska konventet:
Sedan höll [Clintons utrikesminister] Madeleine Albright ett generellt osammanhängande tal som samtidigt lovade att John och John aldrig kommer att föra USA i krig, men när de gör det skall de verkligen 'kick as'. Och förresten, Madame, exakt varför skulle USA agera i Balkan, men inte i Irak?
Detta är en lysande summering av demokraterna och John Kerrys politik. De både äter kakan och vill ha den kvar. De har hela tiden två motstridiga uppfattningar samtidigt. Så kan man inte vinna val. Den här dubbelheten kommer skoningslöst att avslöjas under valrörelsen.


Fredag 2004-07-30 / 10.57
KERRYTAL I BLOGGVÄRLDEN. Bloggarna har börjat analysera Kerrys tal. Tycker Charles Mitchell
träffar rätt:
Nyckelordet tycks vara optimism och slogan är 'Amerika kan bättre'. Det framstår för mig som en fejkad Reaganism... De talar om hur fantastiskt Amerika är i en mening, men i de följande fem talar de om hur fruktansvärt allt är. Om allt är så dåligt, vad finns där att älska?
Dick Morris skriver nu på morgonen i nättidningen Frontpage:
Och sa han inte till de 140.000 män och kvinnor som strider i Irak att de är där på grund av ett misstag? Genom att ihärdigt anse att vi är i Irak eftersom vi 'vill vara där' snarare än att vi 'måste vara där' säger han till dem att de riskerar livet för ett äventyr som inte är nödvändigt. Fakta säger oss att vi inte blivit attackerade på hemmaplan eftersom terroristerna är på flykt från grottorna i Afghanistan och från byggnad till byggnad i Irak - jagade av våra hjältemodiga unga män och kvinnor.
Jonah Goldberg skriver om Kerrys tal:
Det lät som det var skrivet av en kommitté. Men det är en lustig ironi att Kerry är en kommitté i sig själv. Talet reflekterade talarens brinnande önskan att få vara allt till lags på en gång och säga något 'smart' om allting ... Värst av allt för Kerry: han kan inte skämta. Humor är kanske det viktigaste psykologiska verktyget för politiker, särskilt för dem som har så dålig förmåga att kommunicera andra känslor. Skämt etablerar en känsla mellan talaren och publiken: 'jag ser världen på samma sätt som du'.

Fredag 2004-07-30 / 9.57
MEDIEVÄNSTERN HYLLAR KERRY - LIKSOM LEIJONBORG. Medierna lyfter John Kerrys tal till skyarna i sina
kommentarer:
- Det här är det bästa tal jag någonsin hört av John Kerry, säger CBS-kommentatorn Bob Schieffer.

- Det bästa tal jag någonsin sett John Kerry leverera på länge, säger ABC's politiska redaktör Mark Halperin.

- Mycket starkt anförande. Fantastisk stämning. Lite överraskande att han betonade säkerhetsfrågorna så mycket. Ikväll är jag mer optimistiskt än förut. Jag tror han har en viss chans att vinna över Bush, säger Lars Leijonborg på telefon till Aftonbladet.
Det kanske ska påpekas att delegaterna på konventet inte är särskilt representativa för det amerikanska folket... Och just att detta tal uppfattas som Kerrys bästa, visar att han inte har särskilt mycket att komma med. Det här duger inte mot Bush.


Fredag 2004-07-30 / 6.41
KERRY KAN FÖRLORA - STORT. Alla säger att det kommer att bli oerhört jämt i hösten presidentval. Jag börjar tro att det inte behöver bli så. Om amerikanerna verkligen tror på John Kerry och hans budskap i
nattens tal, om att det behövs ett nytt ledarskap för Amerika, då kan han vinna stort.
Jag kommer att vara en överbefälhavare som inte lurar oss i krig ... Tänk om vi hade ett ledarskap som är lika bra som den amerikanska drömmen, så att trångsynthet och hat aldrig mer stjäl hoppet om en bättre framtid från någon amerikan.
Men kommer Amerika att köper Kerrys retorik? Det är mycket som står på spel och valrörelsen kommer att ställa två mycket olika alternativ emot varandra. Inte bara i politiska sakfrågor, utan om livshållning och moralisk styrka. Hur vill amerikanska folket att landet ska agera på hot? Här tror inte jag att Amerika är delat utefter partigränserna. Här finns en gemensam amerikansk själ.

Och om man tror på reträtt kommer Kerry att vinna överväldigande. Om man tror på fight kommer Bush att vinna stort. Och Amerika brukar inte, likt Europa, välja reträtt och underkastelse...

Jag börjar tro att det kan bli en brakseger för George W Bush i november.

Så här reagerade den framstående bloggaren Andrew Sullivan som lyssnade på Kerrys tal från arenan där det hölls:
Det mest uppenbara att säga om Kerrys tal är att det var alldeles för långt. Vi får hoppas att det var ett medvetet val, och inte en olyckshändelse. Men han kanske inte förmådde redigera det, eller så kunde rådgivarna inte bestämma vems retorik som var bäst, eller så hade ingen givits rätten att rensa ut den tredjedel som borde tagits bort så att resten av budskapet fick tid att andas och publiken tid att reagera. Men det var kanske ändå, på sätt och vis, till Kerrys fördel. När han tvingades rusa genom talet försvann delvis den tråkigt mästrande ton som brukar vara hans stil. Men det var ett B-framträdande, dock inte lika katastrofalt som Al Gore inför förra valet.

En del av talet var så pompöst och självförhärligande att jag nästan skrattade. Kan du tänka dig att han sa det här:

- Nu är jag inte den som drar slutsatser av slumpen, men gissa i vilken del av sjukhuset BB låg? Jag hittar inte på det här. Jag är född i the West Wing!
John Kerry duger inte som USA's president i den tuffa och svåra tid världen befinner sig i. Det kommer amerikanska folket att upptäcka.


Torsdag 2004-07-29 / 18.06
ABSOLUT FÖRÖDANDE VIDEO OM KERRY. Republikanerna har i en 10 minuter lång video klippt ihop uttalanden från olika TV-intervjuer med John Kerry om Irak - och det blir helt förödande för Kerrys trovärdighet. Ingen kan påstå att den här videon är någonting annat än fakta. Enbart journalisters frågor och Kerrys egna svar. Och han byter ståndpunkt, gång på gång, gång på gång. Om John Kerry inte överträffar alla förväntningar i sitt stora tal i natt, är han kokt. Kolla vidoen själv:
Extreme Makeover: Kerry Iraq Video


Torsdag 2004-07-29 / 8.12
FRÅN PACIFIST TILL KRIGSHÖK. Demokraternas kandidat till vice president, John Edwards, gjorde en av historiens största kursändringar i sitt
tal på konventet i natt. Demokraterna har i mer än ett år vältrat sig i anti-krigsretorik. Nu, plötsligt, låter Edwards som stark krigsförespråkare, ja, han återanvänder till och med fraser av president Bush. Avsikten är naturligtvis att värva de osäkra väljarna som inte gillar anti-krigsflummeriet. Men det här är nog lite för genomskinligt, lite för uppenbar valretorik.
Vi kommer att leda en stark allians. Vi kommer att stärka hemlandets säkerhet, skydda våra gränser, våra kemiska industrier och stödja våra brandmän, vår polis, våra militärer… Vi kommer alltid att använda vår militära styrka för att skydda det amerikanska folket. Och vi, John och jag, kommer att ha ett klart och omisskänneligt budskap till al-Qaida och andra terrorister: Ni kan inte fly. Ni kan inte gömma er. Vi kommer att förgöra er.

Med en ny president som stärker och leder våra allianser kan vi få NATO att hjälpa till med att skapa säkerhet i Irak. Vi kan försäkra att Iraks grannar, som Syrien och Iran, inte står i vägen för ett demokratiskt Irak. Vi kan stimulera Iraks ekonomi genom att få andra länder att efterskänka deras skulder och delta i återuppbyggnaden. Vi kan göra detta för det irakiska folket. Vi kan göra det för våra egna soldater. Och vi kommer att få det gjort på rätt sätt. En ny president kommer att få världen på vår sida, och med det ett stabilt Irak, en reell chans till frihet och fred i Mellanöstern, inklusive ett säkert och skyddat Israel.
Jag hade önskat att Edwards och demokraterna menade detta. Men det gör de inte - om inte allihopa på en gång ändrade ståndpunkt i natt. Dessutom är det bondfångeri att hävda att en ny amerikansk president skulle kunna få EU att ändra sin antikrigshållning.


Onsdag 2004-07-28 / 20.47
VARFÖR ÅKTE KERRY TILL VIETNAM? John Kerry har byggt sin kampanj på en plattform framför alla andra: medaljbelönad militärtjänstgöring i Vietnam. Om en månad släpps boken
Unfit for Command : Swift Boat Veterans Speak Out Against John Kerry (Ung: Olämplig att leda : patrullbåtsveteraner talar ut om John Kerry). I den berättar soldater som tjänstgjorde med John Kerry att han bar med sig en 8 mm kamera för att filma sig själv.
Kerry återbesökte platser där strider ägt rum för att rekonstruera scener där han framställdes som en hjälte och fånga det på film ... Han filmade även påhittade intervjuer med sig själv där han berättade om sina insatser. Ett skämt cirkulerade bland soldaterna om att Kerry snabbt lämnade Vietnam, inte pga att han blivit sårad i strid och fått tre Purple Hearts, utan därför att han hade tillräckligt med film om sig själv att ta med hem för en planerad politisk karriär.
Detta har läckt ut i samband med att Steven Spielbergs medarbetare James Moll fått timtal med film att klippa ihop till introduktionsfilmen om John Kerry som ska visas för demokraternas konvent torsdag natt, innan Kerry håller sitt stora tal. Om det är sant visar det en föga smickrande bild av John Kerry.

Valkampanjen i USA drar nu igång på allvar...


Onsdag 2004-07-28 / 8.51
GLÖD OCH VILJA, INTE HAT. Senatskandidaten Barack Obama höll konventets
nyckeltal i natt och är den klart bäste hittills. Som Andrew Sullivan skriver, Amerika törstar efter en svart ledare som först och främst är en amerikansk ledare; en ledare som kan nå ut till båda sidor av kulturkriget. Obama tog upp flera konservativa kärnfrågor: om individuell självständighet, om hårt arbete, om invandrarnas drömmar. Vilken republikan skulle inte kunna säga följande:
Detta år, i detta val, måste vi bekräfta våra värderingar och vårt ansvar i en hård verklighet och leva upp till dem, leva upp till våra förfäders arv och till möjligheterna för framtidens generationer.
Obama sa också: ”Låt mig vara fullständigt klar. Vi har verkliga fiender i världen. Dessa fiender måste mötas. De måste jagas - och de måste besegras. John Kerry vet det.”

Det är helt andra bullar än vad de före detta presidenterna talade om igår. Hos Obama finns lite glöd, lite vilja att stå upp för västvärldens värderingar och inte omedelbart lägga sig i stupstocken och bli halshuggen av al-Qaida.


Onsdag 2004-07-28 / 0.31
JU MER KERRY EXPONERAS DESTO SÄMRE STÖD. Har Kerry tappat momentum? Opinionsundersökning i Washington Post
visar (jmf med 20 juni):

Bush ..... 49 procent (+4)
Kerry ..... 48 procent (-5)


Tisdag 2004-07-27 / 17.46
MARK STEYN HÖJER HUMÖRET. Med sin slagfärdighet kan Mark Steyn höja stämningen i de dystraste stunder. Så ock idag. Hans krönika i brittiska Daily Telegraph,
Kerry kan inte jaga hjort eller stoppa terrorismen, är både humoristisk och insiktsfull.
Kerry var i Wisconsin häromdagen och ville framstå som en vanlig kille när han fick frågan vad han tyckte om jakt och vad han helst jagade. 'Jag säger hjort', svarade senatorn. 'Jag går ut med mitt pålitliga hagelbössa, kryper runt på magen … Det är jakt, det.'

Munterheten blev stor. Ingen hade hört talas om någon som jagar hjort genom att krypa runt på magen. Det gäller ju att smälta in i skogen med god sikt… Förmodligen är det hans märkliga Vietnamnostalgi som spelar honom ett spratt… Om du blir skjuten i tårna denna höst så vet du vem du ska stämma.

Åla sig fram på magen är ett värdelöst sätt att jaga hjort, men har visat sig vara ett smart sätt att driva presidentkampanj på. I flera månader har George W Bush stått i skottlinjen. Under tiden har John Kerry krupit runt i undervegetationen, sluppit undan granskning och sakta avancerat utom synhåll.

Men nu kommer han inte undan längre. Denna vecka måste John Kerry stå upp och visa sig. Att döma av det faktum att många demokratiska höjdare håller sig borta från konventet och inte vill visa sig tillsammans med Kerry, är de inte säkra på att Amerika kommer att gilla vad de får se.

Tisdag 2004-07-27 / 17.14
RÖSTER OM KONVENTET. Jag är inte ensam om att se dystert på det demokratiska partiets konvent. Jonah Goldberg skriver i USA Today under rubriken
Demokratisk enighet i Bush-hat: ”Det har lovats att det här ska bli den mest disciplinerade konventet någonsin … inte därför att de är eniga i sak eller att de älskar John Kerry. Alla håller varandra i händerna och sjunger kumbya av en anledning: de hatar George W Bush.”

Tod Lindberg skriver i Washington Times under rubriken Vänsterns återkomst att den ilskna vänstern, som i flera decennier varit ute ur bilden, osynlig och marginaliserad, har kommit tillbaka: ”Och vad förde dem tillbaka? Kalla krigets slut och demokratins frammarsch i världen gör att konsekvenserna av vänsterideologin inte är lika synliga… Även Bill Clinton hade något med vänsterns nedgång att göra. Han kampanjade som mittenpolitiker … och så länge han valdes kunde vänstern inte förneka att Amerika åtminstone var ett demokratiskt land… Men med Bush har man börjat skandera att landet är anti-demokratiskt.”

Kevin Ferris tolkar vad slagordet ”Ett Amerika” egentligen betyder: Ett Amerika - för demokrater. Yttrandefrihet gäller bara för dem som har ”rätt” åsikter - dvs vänsteråsikter. Alla andra kan stämplas ut och tystas som osolidariska och rasistiska.


Tisdag 2004-07-27 / 13.16
TAR I FÖR MYCKET? (se förra kommentaren) Visst kan man, som jag blir påmind om, hävda att vissa republikaner drev hatkampanj mot Bill Clinton och att demokraterna bara ger igen. Man kan också, som i denna intressanta artikel om
fenomenet partier i Washington Post, hänvisa till att hat mellan partier inte är något nytt utan startade väldigt tidigt i världens första demokrati. Så tidigt att förste presidenten George Washington såg sig tvungen att ställa upp en andra period för att inte den unga republiken skulle splittras.

Men det som är speciellt nu, år 2004, är att den västerländska demokratin ställs inför sin största utmaning sedan andra världskriget. Globaliseringen har fört upp närmast medeltida livsåskådningar på världsscenen och de använder verktyg som den moderniserade världen är sårbar för - terror.

Den islamistiska fundamentalismen hade inte haft några framgångar för bara 20 år sedan. Då fanns inte den informationsteknologi som nu sprider nyheter och propaganda över jorden i realtid. De extrema muslimerna hade för 20 år sedan ingen grogrund för att se livsstilen i väst som ett hot, eftersom väst fanns så långt borta. Extremisterna hade för 20 år sedan inte kunnat manipulera de fria medierna i väst på det sätt man nu kan genom halshuggningar och självmordsbomber.

Vägen till makten är för islamistisk fundamentalism densamma som för kommunismen och nazismen: att demonstrera rå styrka och tvinga alla andra ned på knä. De kommer inte att ske med pansarvagnar. Men de avser att i ett långt utdraget utnötningskrig bryta ner västerlandets vilja att försvara friheten och mångfalden.

Och de har haft betydande framgångar sedan 11 september 2001. Efter det spanska valet skrev militärhistorikern Victor Davis Hanson våra fiender känner oss alltför väl i National Review. Han menar att erfarenheterna av 1900-talet borde ha lärt de liberala demokratierna att undfallenhet mot totalitära aktörer får katastrofala konsekvenser. De totalitära lärornas företrädare visar ingen tacksamhet för demokratiernas tillmötesgående, utan tvärtom stärks deras förakt för demokratiernas svaghet.
I Mellanöstern har [fundamentalisterna] sett hur vi [i Väst] varken kunnat eller velat använda vår styrka för att genomföra våra ideal eftersom vi saknat den intellektuella övertygelsen att argumentera för vår civilisation… Arabvärlden har aldrig respekterat eller skrämts av ett demokratiskt USA eftersom de rätteligen uppfattat att USA gärna talar i principiella termer men sällan är villiga att offra tid, blod och resurser för att backa upp retoriken i konkret handling.
Hanson pekar på att vänsterns jakt på ny identitet i marknadsekonomins tidevarv också spelar en central roll.
Om Marx försvunnit bort från de ekonomiska studierna har hans ande återväckts i västvärldens intelligentsia i nobla täckmantlarna av poststrukturalism, multikulturalism och alla andra dogmer vars fundamentala lärosatser är att den vite kapitalistiske mannen systematiskt har förtryckt kvinnor, minoriteter och tredje världen … Sovjetunionens fall förstärkte dessa trender och befriade dem från ansvaret att erbjuda konkreta alternativ till dagens västliga värderingar [kapitalism, demokrati, individuell frihet], samtidigt som de kunde vara obekymrat kritiska, sarkastiska och cyniska till allt västligt. Som när en demonstrant nyligen proklamerade ”Jag älskar Irak, bomba Texas”.
Och ingen förstår västvärldens kulturella tvehågsenhet bättre än terroristerna, skriver Hanson.
Våra fiender har förstått att kampen är förlorad på slagfältet, men att de ännu kan vinna genom retorik och handlingar som syftar till att ändra mentaliteten och undergräva viljan hos rika, slöa och kompromissvilliga västerlänningar… I stället för utmana militärt är deras operativa strategi att ena stunden provocera, hota och döda, andra stunden gråta och ge efter - nyckeln är att se kampen som ett utdraget utnötningskrig snarare än en snabb tävling om segern.
Kan demokratierna i västvärlden vinna en långt utdragen, lågintensiv men blodig och ständigt pågående kamp med terroristerna? Hanson svarar:
Väst kan besegra sina fiender på slagfältet, men ett smutsigt utnötningskrig kan bara vinnas om väst har ledare som kan motivera folket till uppoffring, står ut med att bli förlöjligade och överlever tillfälliga bakslag i det korta perspektivet så att de kan nå långsiktig säkerhet och stabilitet
Om demokraterna och John Kerry vinner i november är det en signal om att västvärlden inte orkar med ett mentalt utnötningskrig, utan är villigt att kapitulera.


Tisdag 2004-07-27 / 10.02
MÅR ILLA. Jag har haft svårt att skriva om demokratiska konventet, trots att jag under morgonen följt tre tal av två presidenter och en vice. Skälet är att jag mår illa. Om demokraterna vinner det amerikanska valet i höst innebär det att den västerländska civilisationen står försvarslös inför den tredje totalitära vågen som är på frammarsch efter kommunism och nazism - islamistisk fundamentalism. När kommunism och nazism härjade som värst fanns alltid USA som den sista, starka utposten för friheten och mångfalden. Om demokraterna vinner blir USA lika fegt och undflyende som det Europa som lät sig härjas av såväl kommunism som nazism.

Demokraterna fattar lika lite som Europa, vilka utmaningar vi står inför. Michael Moore och vänstern är de nya totalitära krafternas förtrupper. De bryter ner respekten för sanning, för ansvar och för individens frihet. De kommer att ersätta dialog och samtal med hat och förtryck av oliktänkande. När vänstern regerar tolkas demokrati som majoritetens rätt till oinskränkt makt. Minoriteten ska hålla käften.

Det finns ingen ideologi som vill mer väl än socialism/kommunism. Och i godhetens namn har man rätt att göra det som krävs för att nå det goda samhället. Det är det goda målet som gör totalitarismen möjlig. Den blir ett alibi för att spärra in oliktänkande.

I min
bloggkommentar om boken In Denail framgår varför vänstern alltid hamnar i förtryck och ofrihet.

Förut har vänstern bara härjat i Europa. Nu kan de segra i USA. Och därmed bryta ner motståndskraften när den behövs i försvaret mot den tredje totalitära vågen.

Om demokraterna vinner i USA, undfallenheten styr i Europa och medierna medverkar i terroristernas psykologiska krigföring mot västerländska värderingar, ja då kan fundamentalisterna lyckas med det varken Stalin eller Hitler gjorde: knäcka västerlandets civilisation också i USA.

Det hat som driver det demokratiska partiet är djupt oroande. Det är inte så här västerländska demokratier ska fungera. Det är stämningar som påminner om och alltid hört hemma i totalitära rörelser.


Tisdag 2004-07-27 / 7.43
HAT OCH TILLBAKABLICKANDE. Första dagen på det demokratiska konventet erbjöd ingenting av framåtblickande, utan enbart kritik av sittande president. Deltagarna jublade så fort Al Gore, Jimmy Carter och Hillary Clinton riktade sig mot motståndarna, medan beskrivningarna av vad det egna partiet ska åstadkomma om de vinner var ytterst vaga och engagerade föga.

Bill Clinton
hyllades för sin tid i Vita huset. Konventet längtade tillbaka till 90-talet. Republikanerna vill koncentrera makten hos de rika, sa Bill Clinton. ”De vill ha ett splittrat Amerika - vi vill det inte.” Åter en negation för att beskriva det egna partiet. ”Bush utnyttjade enigheten efter 11 september för att flytta landet åt höger och lämnade våra allierande i världen.”

Howard Deans och Ted Kennedys aggressiva personliga påhopp var borta. Attackerna skedde i stället med leende på läpparna. Men första kvällen gav inga besked för den vetgirige väljaren om vad demokraterna vill - annat än ta makten.

- - - - - - - - - -

Om opinionen inför presidentvalet i delstater där det väger jämt:
kolla här.