Annandag jul 2004 svepte en kraftig flodvåg in över sydostasiens kuster efter en jordbävning ute till havs. Totalt dödades över 230.000 människor. I Thailand drabbades svenska turister. Nära 550 av dem dödades, många barn.
Man kan fråga sig på vilken nivå svenska statens katastrofhjälp ska befinna sig på. Om man åker till andra sidan jorden, kan man inte begära samma stöd som om man varit på hemmaplan. Men diskussionen har efteråt kommit att koncentrera sig på vad regeringen visste och gjorde det första dygnet.
Skälet till denna fokusering är att krisberedskapen i regeringskansliet Rosenbad visat sig mycket dålig och att ledande tjänstemän i utvärderingen framfört uppgifter som starkt har ifrågasatts. Det gäller särskilt statsministerns närmaste man, statssekreteraren i statsrådsberedningen Lars Danielsson.
Om detta handlar Lars Danielsson-härvan
1 DECEMBER 2005: KATASTROFKOMMISSIONENS SLUTRAPPORT
Inför Katastrofkommissionen gav Lars Danielsson intrycket att han arbetade intensivt från tidig morgon.
Han slog på tv:n och läste sin e-post. I ett mejl 06.28 från försvarsdepartementet kom "mycket sparsam" information om tsunamin, enligt Lars Danielsson.
Sedan talade Lars Danielsson omkring kl 07.45 med statsminister Göran Persson om tsunamin. Persson bedömde då att det var "en naturkatastrof som berörde fattiga människor" och därmed en biståndsfråga för UD. Därefter cyklade Danielsson till jobbet i Rosenbad och följde mediernas rapportering under dagen.
Danielsson talade mycket i telefon och var i kontakt med UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlberg tre gånger "under hela dagen". Dahlberg rapporterade att UD "jobbar för fullt" och att "läget var under kontroll".
Danielsson hävdar att han cirka 11.00 ringde försvarsdepartementets statssekreterare Jonas Hjelm.
Under eftermiddagen hade Danielsson nya kontakter med UD som "bedömde att trycket var hårt" men att "man kunde klara situationen". Danielsson säger till Dahlberg "att han skulle larma om UD inte kunde hantera situationen, och denne var införstådd med detta".
Denna utsaga leder till flera frågor:
- Det är inte styrkt att Danielsson läst försvarets mejl 06.28, loggar är enl förvaltningskontoret raderade (uppgifterna finns möjligen på de databand som hittats i låst källarskåp)
- Göran Persson kan inte minnas om Danielsson ringde 07.45 på grund av katastrofen
- Det är inte styrkt att Danielsson begav sig till Rosenbad, inpasseringslistor saknar hans namn
- Det är inte styrkt att Danielsson startade dator eller ringde från Rosenbad, loggarna raderade
(uppgifterna finns möjligen på de databand som hittats i låst källarskåp)
- Hans Dahlberg säger sig inte ha talat någon gång med Danielsson under annandagen, vilket styrks av UDs telefonloggar
- Ingen som var i tjänst på UD uppger att de talat med Danielsson under annandagen
- Vakthavande på UD bedömde läget som "kaotiskt", vilket strider mot det Danielsson säger sig fått höra
- Samtal med Hjelm styrkt, men Hjelm menar att det var han, inte Danielsson som tog kontakt
- Inte heller inpassering i Rosenbad efter lunch är styrkt för Danielsson
9 FEBRUARI 2006: KU-FÖRHÖR
Konstitutionsutskottet håller förhör med Lars Danielsson. Tre oklarheter stod i centrum:
1. Om Danielsson läst försvarets mejl kl 06.28 om att 20.000 svenskar fanns i katastrofområdet, hur kunde då statsministern efter deras telefonsamtal ca 07.45 "leva i tron att det var en naturkatastrof som inte berörde svenskar?"
2. Kabinettssekreterare Dahlberg sa att han inte talat med Danielsson en enda gång under dagen, och Danielsson minns nu inte vem han talat med på UD. Talade Danielsson med UD?
3. Var Danielsson alls på jobbet annandagen?
29 AUGUSTI 2006: JUSTITIEOMBUDSMANNENS UTREDNING
JO slår fast att Lars Danielssons förklaringar kring telefonsamtalen "inte är övertygande". JO kritiserar främst Lars Danielssons "ovilja eller oförmåga" att klarlägga vad som egentligen hänt inför katastrofkommissionen som utredde tsunamin. Danielssons bristande noggrannhet och vägran att trots fyra påstötningar inte svara kommissionen har "försvårat" dess arbete.
6 OKTOBER 2006: AVSLÖJANDE OM ATT DATA RADERATS I FÖRTID
SvD avslöjade att raderingen av viktigt källmaterial var en extraordinär åtgärd som ägde rum kort efter att det stod klart att Lars Danielsson och Hans Dahlgren hade olika uppfattningar om telefontrafiken annandagen 2004. Gallringen skedde i mitten på juli 2005, alltså efter bara sex månader vilket är ett klart avsteg från den praxis och de rutiner som gällt i regeringskansliet sedan många år. Dataloggar har tidigare sparats i ett år.
Först bestämde rättschefen på statsrådsberedningen att lagringstiden för loggfilerna skulle halveras från ett år till sex månader, 180 dagar. Därefter framförde säkerhetschef ordern till IT-avdelningen att aktivt radera alla loggar äldre än sex månader. Att gallringen skedde i juli - medan katastrofkommissionen väntade på besked - hade inget samband säger rättschefen. Statsminister Göran Persson sade senare till SvD att han inte ville "rota i telefonlistor".
Direkt efter sommarens raderingar återgick man till rutinen att lagra loggarna i ett år.
23 OKTOBER 2006: AVSLÖJANDE AV DATABAND I KÄLLARSKÅP
SvD kunde meddela att mörkläggningen av statsminister Göran Perssons regeringskansli misslyckats. Vissa av de loggfiler som rättschefen och säkerhetschefen givit order om att radera, fanns i ett låst skåp i statsrådsberedningens källare. Därmed hade katastrofkommissionen fått oriktiga besked när det hävdats att loggarna från tsunamidagen var borta för alltid.
En tidigare förvaltningschef hade tagit initiativ till att säkra informationen så att den inte förstördes. Banden hade tagits ur sin normala hantering av it-avdelningen och lagts i det låsta skåpet i källaren. Detta kände andra chefer inte till. Därför raderades inte dessa band.
Fyndet granskas av den tidigare katastrofkommissionens ordförande, hovrättspresident Johan Hirschfeldt. Säkerhetspolisen utreder hur banden har hanterats.
30 JANUARI 2007: BEGÄRAN OM ÅTERUPPTAGET KOMMISSIONSARBETE
Sedan hovrättspresident Hirschfeldt gått igenom banden föreslår han statsministern att katastrofkommissionens arbete ska återupptas. Nya uppgifter som förändrar kommissionens slutsatser har framkommit.
31 JANUARI 2007: PARTILEDARÖVERLÄGGNINGAR
Enligt tidigare överenskommelse kallar statsministern till partiöverläggningar med oppositionen för att avgöra om kommissionen ska återinsättas för att bearbeta sina tidigare slutsatser.
källa
|