Söndag 2007-11-18 / 22.24länk INVANDRARE LEVER UTANFÖR SVENSK LAG. Dokumentärfilmaren Evin Rubar visade ikväll sitt reportage om invandrareleverna i Hermodsdalsskolan, Malmö, som orsakade sådant stök att skolan riskerade att stängas för gott. Hon pekar på att dessa elever får så mycket stryk hemma att de inte är mottagliga för tillrättavisningar i skolan, där lärarna inte får slå eleverna.
Rubar visar att det svenska samhället inte vågar ingripa mot invandrarfamiljer som använder barnaga, något som är förbjudet enligt svensk lag. Istället för att angripa detta problem, talar utbildningsminister Jan Björklund och andra om hårdare tag mot eleverna.
Jag tycker Rubar lyfter fram ett viktigt problem: svensk "integrationspolitik" går ut på att invandrare inte ska behöva följa svenska regler, utan att kulturerna de kommer ifrån är lika rätt som den svenska. Därför upprätthålls inte svenska lagar i Sverige. Myndigheterna blundar, tittar bort eller ser mellan fingrarna när det handlar om personer med invandrarbakgrund. De kan själva avgöra vilka svenska lagar de anser sig behöva följa.
SVT:s Dokument inifrån: hårdare tag i skolan. (Däremot har Rubar fel om att disciplin i skolan inte behövs. Den krävs även när man stoppat föräldrarnas barnmisshandel.)
Expressen lyfter ett annat exempel på samma sorts "integrationspolitik" som betyder att svenska normer inte gäller i Sverige:
Homosexuella muslimer tvingas gifta sig. Unga ur invandrarfamiljer, födda i Sverige, omfattas inte av svensk lag, utan av regler från föräldrarnas hemländer. Svenska myndigheter tillämpar alltså olika lagar beroende på härkomst. Det är rättsvidrigt.
Återigen ser vi konsekvensen av flummig "integration", där vi borde tala om assimilering som det klara och tydliga målet. Sverige kommer aldrig att tillämpa sharialagar. Därför är det hög tid att tala om för dem som kommer till Sverige att här gäller svenska regler. Och se till att myndigheterna efterlever rättsstatens grundfundament: likhet inför lagen.
Söndag 2007-11-18 / 19.24länk VEM VILL VA HILLARYs VICE NÄR BILL ÄR MED? Världens älsta samhällsprogram,
Meet the Press, fyller 60 år. Och skälet till att det överlevt är att man håller en hög klass. Tim Russert är en unikt skicklig programledare som inte överglänser sina gäster, utan med vänlig röst ställer de tuffaste frågorna.
I dagens program var det dock en expertpanel och inga politiker närvarande. Den roligaste kommentaren var när någon påpekade att Hillary Clinton kan få svårt att utse sin vicepresidentkandidat. Folk talar ju om att få två presidenter för en, eftersom Bill Clinton i så fall skulle flytta tillbaka till Vita huset. Andra fyllde i: hon kan få svårt att utse utrikesminister också. Inga respekterade personer vill bli överkörda av en expresident i sitt dagliga arbete.
- Blir hon nominerad måste hon tala om exakt vilken roll Bill kommer att få, tillade en annan.
Ja, maktstrukturen kring presidenten är redan fullsmockad med aktörer i en evig maktkamp om presidentens öra - kongressen, vicepresidenten, UD, pentagon och andra departement.
Söndag 2007-11-18 / 19.24länk VEM REPRESENTERAR FÖRNYELSE I WASHINGTON? I Meet the Press menade man också att det viktigaste temat i presidentvalet kommer - som så ofta förut - att vara vilken kandidat som mest trovärdigt står för förnyelse i Washington. Och förnyelseagenten ska balanseras mot erfarenhet, karaktär och tyngd nog att vara Amerikas ledare.
Demokraterna har här att välja mellan erfarenhet, i form av Hillary Clinton, eller förnyelse, genom Barack Obama. Mitt svar när det gäller republikanerna är Rudy Giuliani, både när det gäller förnyelse och erfarenhet.
Söndag 2007-11-18 / 14.48länk BRA ATT DJURARTER DÖR UT - ANNARS HADE MÄNNISKAN INTE FUNNITS. FN:s klimatpanel varnar för att djurarter kan komma att dö ut även vid en modest temperaturstegring,
rapporteradNew York Times.
Men också det har ju hänt förut, precis som snabba klimatförändringar. Djurarter har alltid dött ut, och nya kommit till. Det är så att säga naturligt. Och det är ju faktiskt så att dinosauriernas utdöende banade vägen för människan.
Det jag retar mig på är denna undergångshysteri. Vi måste sätta förändringar i sitt historiska sammanhang. Och jag tror faktiskt att människan är bättre på att hantera klimatförändringar än Tyrannosaurus Rex.
Söndag 2007-11-18 / 14.48länk ALLT SMUTSIGARE VALKAMP MELLAN CLINTON OCH OBAMA. Medarbetare till presidentkandidaten Hillary Clinton säger att de har skandalinformation om partikamraten Barack Obama, men vill inte tala om vad, rapporterar Bob Novack i
Hillary vs. Obama. Och Obama går genast till motangrepp: "försök inte smutskasta mig", rapporterar Politico i
Obama: Don't 'swift boat' me.
Demokratiska partiet tänker tydligen börja dyngspridningen internt, redan innan man vet vem man ska möte på republikanska sidan.
Söndag 2007-11-18 / 14.08länk MUGABE SYMBOLEN FÖR ALLT SOM ÄR FEL MED AFRIKA. En läsare undrar varför jag reagerar så starkt på just Robert Mugabe. Och svaret är väl att han symboliserar varför allt går fel i Afrika: Utöver att vara en "ordinär" diktator som genom skräckvälde förtrycker medborgarna och hindrar varje värdigt liv i frihet, så är Mugabe en kommunistisk despot som drivit ett relativt välmående afrikanskt land till total misär och svält.
Mugabe visar också varför större delen av alla de hundratals miljarder som Sverige kastat bort i afrikanskt "bistånd" under 40 år varit mer till skada än till nytta. Istället för att komma folket till del har de svenska skattepengarna givit ny kraft och styrka åt korrupta regeringar. Biståndet har alltså bidragit till rakt motsatt utveckling än den avsedda. Biståndet, oftast från socialistiska regeringar i väst, är en viktig förklaring till varför Afrika är fattigt och styrs av despoter.
Mugabe är också ett bevis på socialdemokratins totala naivitet i internationell politik. Han var ju länge en av socialdemokratins bästa vänner.
Mugabe är alltså symbolen för det mesta som gått fel. Om Fredrik Reinfelt ger Mugabe legitimitet genom att möta honom, blir Reinfeldt en del av västvärldens svek mot Afrika. Västvärlden borde aldrig stöttat korrupta regimer i Afrika. Man borde ställt krav på demokrati och mänskliga rättigheter, och villkorat biståndet till utbildning och uppbyggnad av rättstater.
Om Reinfeldt möter Mugabe, ställer sig Reinfeldt bakom allt som är så fruktansvärt tragiskt med västvärldens naivitet och ren dumhet i relationen med Afrika.
Istället för att legitimera Mugabe, borde EU vända blad. Man borde omedelbart stoppa allt biståndsflum i Afrika - vars syfte mer har med egen självbelåtenhet att göra än ärlig vilja att hjälpa afrikaner. Bara katastrofhjälp och det ovan nämnda villkorade biståndet borde komma ifråga. Och därutöver, naturligtvis, slopade tullar på Afrikansk export till Europa.
(Den här
teckningen syftar på ANC-presidenten Thabo Mbekis fjäskande för Mugabe, men passar minst lika bra in på EU:s regeringschefer)
Söndag 2007-11-18 / 10.12länk OM REINFELDT KRAMAR MUGABE ÄR MITT FÖRTROENDE FÖR HONOM BORTA. EU:s ihärdiga försvar av diktatorn Robert Mugabe tas upp i Helsingborgs Dagblads ledare
Barrosos balansgång:
Vad unionen tycker om [Robert Mugabes] styre skall framgå genom att frågan om mänskliga rättigheter tas upp på mötet, menar Barroso.
Som om Mugabes möjlighet att frottera sig med EU-ledarna inte skulle bidra till att ge honom legitimitet.
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har klargjort att han uteblir i protest om Mugabe kommer. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) borde göra detsamma – två uteblivna ledare ger starkare signal än en – men han har tyvärr förklarat att han har för avsikt att delta.
Jag var fly förbannad i gårdagens bloggkommentar om Barrosos försvar av förtryck, svält och människoförakt i Zimbabwe. Den ilskan har inte lagt sig. Det handlar om helt grundläggande principer: människans värde! Om Fredrik Reinfeldt tummar på dessa genom att träffa Mugabe på EU-toppmöte, då har han förlorat all trovärdighet i mina ögon. Hur ska han kunna tala om demokrati och frihet om han kramar om en så svinaktig diktator som Mugabe?
I vår globala tid har utrikespolitik inrikespolitiska implikationer. Jag kan inte stödja en regering som kramar diktatorer. Någonstans måste man dra gränsen. Och här drar jag min.
Söndag 2007-11-18 / 9.11länk ENTREPRENÖRSKAP I UTRIKESPOLITIKEN. Niklas Ekdal har i Dagens Nyheter försiktigt, försiktigt förflyttat sig bort från den reflexmässiga antiamerikanismen. I dagens kolumn
Orsak och vapenverkan får konspirationsteoretikerna äntligen rak och välförtjänt kritik:
Konspirationsteoretikerna skyller allt på USA ... [Men] USA är inte i Asien för vare sig Israels, oljans eller terrorismens skull, än mindre för att sprida anarki. USA är där för att ett antal länder har drabbats av nervösa sammanbrott ... Den starkaste blir världspolis, vare sig han vill eller inte.
Förhållandet mellan USA och Israel är allt annat än okomplicerat. Det oljerika USA är långt mindre beroende av Arabiens svarta guld än exempelvis Tyskland och Japan. Terrorismen i Mellanöstern hade ända till helt nyligen ytterst lite med USA att göra.
Och jag har aldrig fått svar på frågan varför USA skulle stödja Israel om USA var ute efter olja. Det vore ju det dummaste man kunde göra, med tanke på att det är Israels dödsfiender som sitter på oljan.
Så visst är det ett framsteg att åtminstone ledarsidan i DN (stundtals) vänder sig emot de konspirationsteorier som tidningen sprider på nyhetsplats och framför allt på kultursidorna.
Men när Ekdal skriver om neokonservatismen är han fortfarande motstridig:
Det tragiska med neokonservatismen var att den hade rätt till hälften, vilket visade sig lika meningsfullt som att kunna ett halvt telefonnummer.
Felet var att stödja Saddam Hussein på 1980-talet, som man stött så många andra despoter i stabilitetens namn, inte att utmana honom 20 år senare. Men den plötsliga omsorgen om frihet efter 11 september skulle ha omsatts i tålmodigt demokratiarbete, inte i folkrättsbrott, missiler och tortyr.
Det var sannerligen inte neokonservativativt tänkande bakom stödet till Saddam Hussein. Ekdal missar det alla andra missar: man kan inte skuldbelägga den NYA strategi som tillämpats under Bush, med den realpolitiska strategi som gällde tidigare. Det som Ekdal beskriver som "virrig" amerikansk utrikespolitik är ju en medveten övergång från en strategi, den realpolitiska, till en annan, den idealistiska neokonservativa. (Med Ekdals logik skulle man kunna beskriva Sveriges arbetsmarknadspolitik som "virrig" eftersom den nya Alliansregeringen lagt om kursen från den gamla socialdemokratiska bidragspolitiken till jobbpolitik.)
Liknelsen med halvt telefonnummer låter kul, men avslöjar en oroande antientreprenöriell mentalitet. Tänk om man i internationell politik bara handlade när man visste exakt hur utfallet skulle bli! Då skulle alla sitta handlingsförlamade - som Europa gör. För i internationell politik vet man aldrig hur utfallet blir i förväg. Det handlar om att pröva sig fram - Trial And Error - utifrån en stark värdekompass om frihet och demokrati. Ingenting är enkelt, men så länge man verkar för dessa värderingar är handling bättre än passivitet. Att vara rädd att handla därför att man inte är garanterad succé, ger sämsta tänkbara utfall.
Skälet till att USA inte kunnat uppnå mer, till exempel demokratiserat Egypten, beror ju på att Europa, tillsammans med Ryssland och Kina, häftigt motarbetat USA:s idealistiska politik och därmed försvagat den. Hade Europa hjälpt till att demokratisera Irak efter Saddams fall, hade utvecklingen i Irak förmodligen snabbare givit önskat utfall.
Sedan är det talande att Ekdal inte nämner Iran bland världens värsta säkerhetsproblem. Svenska medier blundar för Iran på samma sätt som man blundade för Tyskland under 1930-talet.
Och jag vill påminna om den läsanvisning man bör ha när man läser artiklar om internationell politik: vilka alternativa strategier föreslår artikelförfattaren? Vad vill Niklas Ekdal? Han har inga lösningar, bara kritik mot dem som handlar. Är DET rätt strategi?
En sådan mycket angelägen reform vore att förbättra garantipensionen. När lönerna ökar stiger även pensionerna. Och för de kommande åren är prognoserna mycket goda. Men det finns en grupp pensionärer, de så kallade fattigpensionärerna, som trots ett långt livs hårt arbete inte har samlat på sig särskilt många pensionspoäng.
Ofta är det kvinnor som tagit hand om sina familjer på traditionellt vis. Nu är de pensionärer, kanske änkor, och tvingas leva på 85 839 kronor om året ...
Det är rätt med en pensionsreform riktad till de sämst ställda pensionärerna. Detta eftersom staten har ansvar för en lägstapension - med lika belopp till alla. En sådn inriktning på grundtrygghetsprincipen innebär att staten inte gör skillnad på medborgare och medborgare. Därmed bör den standardskyddande och inkomstrelaterade pensionen skötas utanför staten, och vara var och ens eget ansvar.
Det är ingen brist på fantasi, men man måste vara synnerligen korkad om man tar handlingen i filmen på allvar. Och IPCC har faktiskt vissa trovärdighetsproblem gemensamt med filmen.
Mest intressant är hur man flera gången pekar på att vår planet tidigare har drabbats av snabba klimatomsvängningar. Ändå tas det för givet att det i vår tid med nödvändighet måsta vara människans aktivitet som är orsaken. Men om klimatförändringarna som sker nu har inträffat förut, för tiotusentals år sedan, var kommer då människan in i bilden? Det finns ingen som helst logik i snacket och i domedagsprofetiorna de genererar.
De som hävdar att klimatförändringarna nu plötsligt är människans verk, vad var då orsaken till samma sorts händelseutveckling tidigare under jordklotets långa historia?
Klimatet har skiftat dramatiskt långt innan människans civilisation började. Varför skulle dessa i bokstavlig mening naturliga skiftningar ha upphört bara därför att människan tillkommit? Och varför skulle ett slut på mänsklig aktivitet och civilisation i vår tid stoppa ytterligare förändringar i klimatet?
Innan någon förklarar tidigare dramatiska skiftningar, som varit betydligt större och snabbare än de förändringar som nu diskuteras av FN:s politiskt korrekta paneler, kan jag inte ta domedagspladdret på allvar.
Och om det redan är försent, som Aftonbladet skriver i
FN:s nya klimatrapport: Det kan vara försent, vad är då vitsen med att plåga oss?!! Då kan vi väl lika gärna ha kul innan undergången kommer, istället för att klä oss i säck och aska, till ingen nytta!!
Självklart ska hushållning med naturresurser eftersträvas. Effektivistering är välståndets motor. Att återanvända material och minska energiåtgång är naturliga ekonomiska drivkrafter. Varför de måste spetsas med undergångscenarier har jag svårt att förstå.
En som har lite mer realistiska perspektiv är danske forskaren
Björn Lomborg som i Dagens Nyheter visar hur man enkelt kan motverka västhuseffekten:
Kyl ner städerna.
"... våra program ska inte bara erbjuda sakliga rapporter kliniskt rena från värderingar", påpekar SR:s Helena Olsson i en kommentar till DN angående att Björn Elmbrant tvingats sluta som frilans på Studio Ett när han nu börjat arbeta som ledarskribent på Dagens Arena.
Att Elmbrants P1-bidrag knappast har utgjorts av rapporter som är kliniskt rena från värderingar är väl dagens understatement ...
Det nära samarbetet mellan Arena och Sveriges Radio är också något som Elmbrant själv berör [när] han försöker tona ner den politiska prägeln på sitt arbete: "Men Arenagruppen ... driver mer systemkritiska frågor kring miljön och vilken typ av kapitalism vi vill ha i samhället. Det är samma frågor som jag alltid behandlat i mina radiokrönikor".
Visst är de lustiga på vänsterkanten - deras värderingar är inte värderingar utan Normen för opartiskhet. Däremot är alla andras synpunkter smutsigt ideologiska.
Men Elbrant ger ju förklaringen till varför SVT och SR har sådan slagsida åt vänster: så som han tänker, tänker ledningarna och medarbetarna i dessa bolag. Därför är det opartiskt att förmedla vänstervärderingar, men partiskt att förmedla marknadsliberala och borgerliga värderingar.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso försvarar i en Eko-intervju beslutet att bjuda in Zimbabwes diktator Robert Mugabe till ett möte mellan ledarna för Afrika och EU.
Baraosso hävdar att andra afrikanska ledare kommer att utebli om inte Mugabe får delta. Vilket trams! De vet att europeiska politiker är de fegaste människor som historien skådat. Det räcker med att säga BU! så skiter de inte bara på sig, de ber om ursäkt för sin existens.
Det är ett tomt hot från de afrikanska ledarna. De vill inte ta på sig skulden för att Mugabe lämnas utanför, de vill att Europa ska stå på sig så att de kan säga att de var tvungna att lämna Mugabe utanför. Det är min tolkning (och hur som helst ska inte européer ge Mugabe någon närvarorätt).
Men istället kommer nu EU-etablissemanget att stärka Robert Mugabe och alla de antidemokratiska krafter som finns i Afrika.
Europa visar sin totala avsaknad av respekt för mänskliga rättigheter genom att bjuda in Mugabe. Jag skäms över att vara europé. Europa har inga ledare, bara moraliskt ynkliga kräk i kostym.
Lördag 2007-11-17 / 11.26länk KOMMUNAL SKATTEUTJÄMNING ÄR GRUNDLAGSBROTT. Borås Tidning skriver med anledning av att en studie visar att detaljregleringen av kommunernas verksamhet ökat sedan Alliansregeringen tillträdde,
Klåfingriga ministrar:
Regeringen borde göra mer för att leva upp till sitt vallöfte och ge kommunerna bättre möjligheter att hantera tilldelade medel. Samtidigt är det kommunala självstyret mycket komplicerat från både ekonomisk och demokratisk synpunkt. Totalt kommunalt självstyre utan utjämningssystem eller öronmärkta pengar kan leda till oerhörda skillnader i kommunernas service. Det är därför nödvändigt med ett utjämningssystem.
Jag håller med om första meningen, men definitivt inte om den andra. Kommunala skatteutjämningen förstör kommunernas möjlighet att fatta egna beslut om prioriteringar och verksamhet. Uppemot 80 procent av kommunernas ekonomi är låsta av statliga påbud.
Och detta är ett grundlagsbrott. Enligt regeringsformens första kapitel (§7) äger kommunerna rätt att "taga ut skatt för skötseln av sina uppgifter". Skatteutjämningssystemet innebär att riksdagen snor en stor del av dessa skatter och delar ut dem till andra kommuner.
Kommunalskatten används alltså inte "för skötseln av sina uppgifter", utan för någon annans.
Om det behövs omfördelning mellan kommuner är det någonting som får skötas via statsbudgeten. Det är orimligt att staten stoppar sina händer i kommunernas fickor.
Där tar han upp tre märkliga fenomen i europadebatten:
Ingen ledande politiker i Europa säger att målet för EU är att bli en Europeisk superstat. Detta är märkligt, för det är en respektabel ståndpunkt.
Trots alla detaljer i reformfördraget (numera kallat Lissabonfördraget) finns inte ett ord i konstitutionen som förhindrar EU att börja beskatta medborgarna. Det är märklig.
Det talas mycket om vad Turkiet måste göra för att bli medlem av EU, men inte om vilket slags EU Turkiet kan komma att bli medlem i. Det är märkligt. EU fungerar här enligt slogan "Rätt eller fel, det är mitt land", alltså vad EU än gör är det alltid rätt.
Det för in Westholm på en analys som varnar för att Europa håller på att ikläda sig inskränkta nationalistiska kläder:
Om du är en "god europé" kan du föreslå vilka lösningar som helst som a) betyder mer politik och b) mer av politik centraliserad till Bryssel. En "god europé" vill se en Europeisk stat och därigenom skapa ett europeiskt samhälle. En "god europé" vill se harmonisering, alltså regleringar i medlemsstaternas skattepolitik, men vill inte ha några konstitutionella begränsningar i EU:s egen makt att beskatta ...
En "god europé" intar nationalistens attityd, inte patriotens. En patriot kan förespråka mer handel, kultur och traditioner från sin del av världen - men inte som ett resultat av politiska maktmetoder utan som spontan utveckling, alltså genom frivilliga aktiviteter i företag och civilsamhälle.
Ingen seriös person i USA säger att det vore "anti-amerikanskt" att vilja åstadkomma färre regleringar från Washington och minskade federala utgifter. I Europa anses samma attityd vara "anti-europeiskt". Detta är ett tecken på att mytologi är en viktig del i det så kallade europeiska projektet.
Mitt i prick! Det är detta som gör att vi som förespråkar handel och en federal konstitution för Europa betraktas som EU-motståndare av folkpartister, moderater och socialdemokrater som alla istället intar en inskränkt nationalistisk och statscentrerad syn på EU.
Jag menar att det är dom som vill skapa allt starkare politisk tvångsmakt i Bryssel som är Europatankens värsta fiender. De begår ett gruvligt misstag i att centralisera politisk makt, utan några som helst spärrar. Denna utveckling kommer att leda till EU:s sammanbrott.
Fredag 2007-11-16 / 16.55länk SATIR: MONA OCH FREDRIK I FÖLJA JOHN. Nya moderaterna har tagit över socialdemokraternas arbetslinje, och den senaste veckan har Mona Sahlin försökt ta över borgerlig skolpolitik.
En av de alltför få svenska satirtecknarna,
Tecknar-Olle skildrar det så här:
Fredag 2007-11-16 / 16.55länk SATIR: BILL SAMLAR PENGAR TILL HILLARY. I Sverige har de flesta glömt Bill Clintons affär med Monica Lewinsky i Ovala rummet, men det har inte amerikanerna.
Jerry Holbert spelar på det nu när fru Hillary ställer upp i presidentvalet.
Intressant är att se hur Giuliani och Huckabee gör gemensam sak i att attackera Romney som fortfarande leder mätningarna i Iowa. Om Huckabee vinner i Iowa är det en seger för Giuliani och förlust för Romney. Detta eftersom Giuliani inte satsat på att vinna i de inledande små delataterna, medan Romney satsat stora pengar på att bli en vinnande kandidat genom att just vinna i Iowa.
Det här är kampanjstrategi och politiskt rackarspel på hög nivå.
Fredag 2007-11-16 / 13.35länk RON PAUL - FÄNGELSE FÖR DE SOM HAR FEL ÅSIKT.
Jag har inte bevakat republikanske presidentkandidaten och kongressmannen Ron Paul från Texas därför att jag inte delar hans isolationistiska utrikespolitik. Och därför att han inte har en chans att bli nominerad.
Men det finns också anledning att kritisera honom för att inte stå för frihetliga värderingar, så som Mona Charen gör i
Memo to Ron Paul Supporters. Hon visar att Ron Paul i uttalande tycker att Dick Cheneys förre stabschef Scooter Libby ska sitta i fängelse därför att han har en annan åsikt om Irakkriget än Ron Paul. Det låter mer som sovjetkommunism än liberala frihetsideal i mina öron.
Fredag 2007-11-16 / 12.35länk ALLA SÖKER NU STARKARE ALLIANS MED BUSH OCH USA. Från New York skriver DN:s ledarskribent Per Ahlin det man kan förvänta sig av en svensk som umgås med vänsterintellektuella på östkusten, men aldrig rör sig utanför etablissemangen. De intar ett extremt snedvridet perspektiv på Amerika.
Amerikansk passivitet är således det pris som omvärlden riskerar att tvingas betala för Bushadministrationens alla utrikespolitiska missgrepp.
Det är en variant på de amerikanska etablissemangens visa om att USA blivit isolerat under Bush. Budskapet är detsamma: Bush har förstört relationerna mellan USA och dess vänner.
Vilket struntprat.
Jag undrar om Per Ahlin noterade att Frankrikes president Nicolas Sarkozy var i Washington förra veckan och höll ett bejublat tal där han gjorde något så ofranskt som att medge att USA är det främsta landet på jorden. Frankrike vill ha så nära band till USA som möjligt.
Denna vecka är Tysklands förbundskansler Angela Merkel på ännu ett besök i Vita huset. Om än mer lågmäld än Sarkozy, visar hon att USA är Tysklands viktigaste allierade.
Och i en intervju i Sky News noterade Storbritanniens premiärminister Gordon Brown att en stor förändring håller på att ske: nämligen att "Frankrike och Tyskland och Europeiska unionen alla flyttar sig allt närmare USA."
Det är som den framstående kolumnisten i Washington Post, Charles Krauthammer, skriver viss med ironi idag,
Alliances In Ruins?
Att allt fler länder i världen nu söker goda relationer med USA har inte att göra med hur bra eller dåligt eliterna i olika länder råkar tycka om den nuvarande presidenten i Vita huset, utan: "styrkan i internationella allianser är i huvudsak beroende av hur maktbalansen ser ut i världen". Han summerar på det där underbara Krauthammerska viset: "Det handlar inte om att gilla eller ogilla, det handlar om att behöva eller inte behöva stöd - och stormaktens förmåga att leverera."
Därför:
De framväxande yttre hoten som våra allierade nu upplever, har fått dem att koncentrera sig på deras behov av goda amerikanska förbindelser.
Vår värld är ingen vacker lekplats. Den är fylld med diktaturer och fundamentalister som vill krossa friheten i väst, som de upplever - med rätta! - vara sin värsta fiende. Ska demokrati och frihet inte rullas tillbaka, som i mitten av förra århundradet, krävs det att vi håller samman. Det börjar Europas ledare att förstå.
Men ingenting av detta har svenska medier, typ Per Ahlin i Dagens Nyheter, upptäckt.
Fredag 2007-11-16 / 9.58länk ÄNNU EN HÅRD MATCH FÖR CLINTON I DEBATT. Av de kommentarer jag läst var nattens debatt i CNN mellan de demokratiska presidentkandidaterna i USA, ännu en mycket tuff omgång för Hillary Clinton. "Jag är kandidaten att slå", sa hon rakt ut som kommentar på varför så många av de andra angriper henne.
Bloggpionjären
Andrew Sullivan skriver:
Jag är ju inte demokrat och jag älskade att se hur de slet Clinton i bitar. Det är nu rätt tydligt att Obama och Clinton avskyr varandra. När jag hör folk tala om en Clinton-Obama valsedel, vill jag veta vad de röker och få tag på det.
I den viktiga delstaten Iowa är det jämt mellan Clinton, Obama och John Edwards. Om hon blir nedmalen i debatterna kan någon av de andra kliva fram. Då har demokratiska partiet själva sänkt Hillary...
Fredag 2007-11-16 / 9.40länk EN MAN ÄR DET KLART VANLIGASTE MISSHANDELSOFFRET. Jag tycker det är oschysst att bara tala om kvinnor som misshandlas. Självklart är misshandel förkastligt - vem den slagne än är. Det är allvarligt när
18.000 misshandelsbrott anmäls med kvinnor som offer, vilket var fallet under förra året. Det tas upp i flera tidningar,
Storsatsar mot kvinnovåld.
Men det är lika allvarligt att
50.000 misshandelsbrott anmäls med män som offer. BRÅ skriver att det under 2006 amäldes 77.000 fall av misshandelsbrott. Barn är offer i 11 procent av fallen, cirka 9.000.
Att bli slagen är kränkande för vilket kön man än tillhör. Det strider mot min människosyn att göra skillnad på de drabbade efter deras kön. Det är inte kön som drabbas kollektivt. Det är en individ.
Fredag 2007-11-16 / 9.15länk POSTEN SKA INTE AGERA SMAKDOMARE. Det är förvånande att postens ovilja att dela ut en tidining därför att den innehåller en teckning som posten ogillar, inte skapat mer debatt. Nerikes Allehanda skriver dock i dagens ledare,
Posten ska inte agera politisk smakdomare:
Posten är inte vilket företag som helst. De har ansvaret för det som kallas samhällsomfattande posttjänst, vilket betyder att de ska dela ut brev och paket i hela landet. Det är ett samhällsuppdrag, som finns definierat i Postlagen. Posten kan alltså inte vägra att dela ut ett brev från en avsändare de anser olämplig. Bara domstol har befogenheten att olagligförklara tryckt material. Den ordningen ska vi inte ändra på.
Det här politiska censuragerandet är förkastligt när det tillämpas i våra grundläggande infrastrukturer. Politiska motsättningar ska i en demokrati avgöras i val och debatter, inte genom sabotage.
Torsdag 2007-11-15 / 16.50länk LEIF LUNDBLAD - RIKTIG ENTREPRENÖR. På lunchen idag lyssnade jag till Leif Lundblad som började göra affärer i unga år på 50-talet genom att skruva ihop TV-apparater av delar han köpt från USA. Han var som 17-åring anställd i tre månader i en radioaffär, men fick inte göra som han ville, så därefter har han varit egen företagare.
Han blev bl a grundare till Inter Innovation, styrelseordförande BANQIT AB, grundare/VD LLD Nybohov Invest AB. Han har donerat en professur i entreprenörskap och småföretagande till Stockholms universitet och skapat stiftelsen
ESBRI (Institutet för Entreprenörskaps- och småföretagsforskning).
När Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör vid millennieskiftet lät medlemsföretagen rösta fram 1900-talets entreprenörer kom Lundblad tvåa efter Ingvar Kamprad, bland nu levande entreprenörer.
Just nu håller han på att sälja in bankomatsystem som kopplas till insättningsmaskin så att butiksägare kan ladda in dagskassan, medan kunderna i andra ändan hämta ut sina pengar (alltså utan att sedlarna först transporterats därifrån och tillbaka med värdetransport). För att åstadkomma detta har han varit tvungen att uppvakta alla EU:s riksbankschefer och få lagar ändrade. Det har varit förbjudet att ladda bankomater med pengar som inte gått via banker.
Det är alltid fascinerande att lyssna till sådana handlingsinriktade personer, som lärt sig lika mycket på sina misslyckanden som av sina succéer. Han berättade att han igår träffade näringsminiser Maud Olofsson, och tyckte hon kändes som en riktig entreprenör. Hans budskap till henne var den lärdom han själv gjort: småföretagare måste snabbt kunna exportera sin verksamhet! Sverige är en allt för liten hemmamarknad. Innovationerna måste snabbt ut i världen så att de kan växa, annars dör de.
Torsdag 2007-11-15 / 16.30länk TIDNINGSANKA?Aftonbladet har uppenbarligen överdrivit händelserna kring hotet mot Filippa Reinfeldt. Mannen i fråga uttryckt vilja att mörda, men han är inte gripen utan omhändertagen för psykvård, rapporterar Svenska Dagbladet i
Ingen är gripen:
Åklagare Thomas Lindstrand uppger att mannen blev omhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) efter att ha sagt till sin läkare att han ville döda någon.
Citypolisen har sedan transporterat mannen till Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Huddinge för vård, säger han.
I och för sig vet vi ju inte vad som hänt om psykvården agerat som tidigare, dvs avvisat personer som exempelvis Mijailovic. När han sökte upp psykakuten för att han mådde dåligt togs det inte på allvar. När han nekats vård mördade han utrikesminister Anna Lindh.
Torsdag 2007-11-15 / 9.15länk HAYEK-ESSÄ PRISAS I GÖTEBORG. Den av tidningen Captus och Timbro anordnade essätävlingen är avgjord. På Kungsportsavenyn 3 delas ikväll priset om 10.000 kr ut till Patrik Lindqvist,
för bidraget: Ett försvar av den privata sfären.
Motiveringen lyder:
Patrik Lindqvist väver samman FA Hayeks kritik av den konstruktivistiska rationalismen med Quines koherentistism och Berlins diskussion kring frihetsbegreppet. Och landar i ett försvar för hävdvunnen kunskap och en privat sfär.
Tycker tävlingen är ett härligt inititativ. Mer sånt!
Torsdag 2007-11-15 / 9.00länk FILIPPA REINFELDT RÄDDAD AV RÄTTSSTATEN. Äntligen börjar psyket och rättstaten fungera när det gäller dårar som är ute efter att mörda politiker. En man som planerat att mörda statsministerns fru har nu gripits.
Det var läkarna på S:t Görans sjukhus, där mannen tvångsvårdades, som ansåg att hans mordplaner var så allvarliga att man bröt patientsekretessen och larmade polis.
När tog psyket och polisen senast några varningstecken på allvar? Jag hoppas detta är ett trendbrott och att man från myndighetshåll aldrig mer säger som säpo gjorde efter Anna Lindh mördades: "det fanns ju ingen hotbild". Sådan naivitet dödar.
Torsdag 2007-11-15 / 8.50länk POLISEN BÖR UTREDA MINDERÅRIGAS BROTT. De som är under 15 år vet att de kan begå vilka brott som helst, för det enda "straff" de får är ett samtal med en socialtant. Därför måste polis och åklagare utreda brott begångna av minderåriga. Det menar justitieministern och får stöd av
Rickard Zamani, projektledare inom KRIS, Kriminellas revansch i samhället. Intervjun med honom i SVT är sevärd:
"Bättre om polisen ingriper tidigt"
Han konstaterar att han själv kanske inte hamnat i fängelse om rättsstaten ingripit tidigare i hans kriminella bana som började i 12-årsåldern. Men först när han var 17 började brotten få konsekvenser, och då var det redan försent.
För att fånga upp ungdomar på glid måste reaktionerna och konsekvenserna komma snabbt. Därför håller fd kriminella med regeringen.
Det gör jag också. Det finns ingenting som är så pedagogiskt effektivt som omedelbara påföljder på felaktigt beteende. Det flum som präglar kriminalpolitiken är till störst skada för de unga som är på glid. Snällismen är det största sveket. Snabba och direkta konsekvenser är däremot det verkligt humana och effektiva för att stoppa fallet ner i kriminalitet.
Torsdag 2007-11-15 / 8.50länk UPPSTICKAREN HUCKABEE KAN VINNA IOWA. Det som gör amerikanska presidentval så spännande är att ingenting är givet i förväg. Allt kan hända. Och det är på väg att hända! Den föga kände guvernören från Arkansas,
Mike Huckabee, var för bara några veckor sedan dömd att få någon enstaka procent av republikanska väljarnas röster i Iowa. Men nu börjar man tala om honom som vinnare i Iowa.
Newsweek frågar Could Huckabee Actually Win Iowa?
Det som gör honom populär är att han har en enastående förmåga att fånga folks intresse när han står på scenen. Han är lågmäld, rolig, smart och har de konservativa värderingar som ifrågasätts hos andra kandidater. Som jag skrev häromdagen tror jag inte han kan ta hem nomineringen, men om han vinner i Iowa så är det till Rudy Giulianis fördel eftersom Huckabee då sänker Giulianis huvudmotståndare Mitt Romney. Huckabee skulle däremot kunna bli den vicepresidentkandidat från södern som Giuliani behöver.
Onsdag 2007-11-14 / 20.24länk BUGGNING, MEN OCKSÅ ÖKAD MAKTDELNING. I dag röstade riksdagen igenom buggningslagen, som varit vilande sedan i mars 2006 då en minoritet (c, kd, v, mp) - tack vare grundlagens minoritetsskydd - kunde tvinga fram bordläggning. Och det nya förslaget har förstärkt rättighetsskyddet, vilket jag diskuterar i Medborgarrättsrörelsens blogg,
Buggning, men också ökad maktdelning:
På detta sätt stärks medborgarnas rätt på två sätt: 1) statsmakten förses med kontrollerande motvikter i känsligt arbete som buggning, samtidigt som 2) detta arbete kan utföras för att stävja grov brottslighet och andra hot mot allmänheten vilka också innebär allvarliga integritetskränkningar.
Genom integritetsskyddsnämnden kontrollerar en del av statsmakten vad en annan del av statsmakten - polisen - sysslar med. Denna maktdelning har haft svårt att få genomslag i svensk rätt, men dagens beslut bör bara vara ett första steg mot mer maktdelning och därmed minskad risk för maktmissbruk.
Världen är inte rättvis. Det är bedrövligt, men vi köper inte de sanningar som andra prackar på oss. Vi tror inte att vänsterns lösningar fungerar, våra gör det.
Vi tänker inte sluta kämpa för en solidarisk välfärd, en välfärd där staten faktiskt inte kan fixa allt, en del solidaritet måste vi visa själva. Varför ska till exempel staten ge mer bidrag till en direktör som är sjuk än en förkyld sjuksköterska, eller för den delen en sjuksköterska som jobbar? Det är vänsterns solidaritet. Vi tror på ett grundtrygghetssystem där alla får lika mycket ersättning om de inte kan gå till jobbet, oavsett tidigare lön.
Så ska det låta!
De borgerliga måste spela på sin egen ideologiska planhalva. Hittills har vänsterns rättvisa fått stå mot borgerlig orättvisa. Genom att göra en borgerlig tolkning av rättvisa kan man ta upp kampen mot vänsterns, och vinna.
Det är klart att politiker betraktar väljarna som idioter. Folk röstade ju på dem, eller hur?
Onsdag 2007-11-14 / 17.00länk SE GIULIANIS FÖRSTA TV-REKLAM. De andra presidentkandidaterna i USA har redan spenderat många miljoner på TV-reklam och tidningsannonser. Rudy Giuliani har hittills inte gjort några. Men imorgon börjar den här TV-reklamen sändas i New Hampshire. Rubriken och temat är: Prövad (Tested) och syftar på att han sänkt skatter, minskat brottslighet och skapat framtidshopp som borgmästare i en av landets största ekonomier.
Lite smörig i min smak, men sånt brukar gå hem i staterna...
Onsdag 2007-11-14 / 12.18länk PODDRADIO: SOCIALLIBERALISMEN AVSLÖJAD. Frihetsjournalens poddradio gästas i dagens program av kolumnisten MATTIAS SVENSSON som formulerat en brutal och knivskarp kritk av socialliberalismen.
Jag tycker vårt samtal visar hur viktig idédebatten är, särskilt då de borgerliga partierna sitter i regeringsställning. Den som är pragmatisk i sitt dagliga politiska värv, får inte tappa de grundläggande ideologiska värderingarna.
Mattias Svensson och jag diskuterar om den borgerliga pragmatismen är ideologi, eller - som jag har velat tro - att pragmatismen är en praktisk anpassning till vad som är möjligt att genomföra, och därför inte behöver betyda att ideologin om individens frihet är död inom Alliansen.
Onsdag 2007-11-13 / 9.30länk ETT SVENSKT FBI OFRÅNKOMLIGT. Kriminella har skjutit sönder halva landets helikopterstyrka för polisen. Göteborg har blivit en laglös stad. Göteborgs-Postenskriver:
Skottlossning i Brunnsbo, misstänkt bomb under en bil i Frölunda, beskjutna helikoptrar [och sönderskjuten polisstation i Partille är] kulmen på en lång tids upptrappning av gängrelaterat våld i Göteborg.
Och polisen står mest och ser på medan gängen tar över. De organiserade kriminella är mer engagerade, handlingskraftiga och idérika än de lokala polismyndigheterna. Ta bara de sönderskjutna helikoptrarna: det brukar inte stå tre helikoptrar på Säve. Två var tillfälligt där för utbildning. Alltså: de kriminella spanar på polisen (inte bara det omvända) och följer varje steg de tar. När chansen att ställa polisen på marken dök upp, tog man den. Det är en ren krigshandling.
Polisen måste anpassas till det hårdare klimat som råder. Därför har folkpartiet rätt när man föreslår ett svenskt FBI.
Onsdag 2007-11-13 / 9.10länk REINFELDT HAR RÄTT I ATT BROMSA STORREGIONER. Statsminister Fredrik Reinfeldt stoppar planerna på nya storregioner före valet 2010. Det är utmärkt. Politikerklassen sucktar efter fler uppdrag och högre arvoden. Men vill svenska folket se ytterligare en nivå politiker?
Den frågan ställer sig också statsministern. Han är inte nödvändigtvis motståndare till regioner, men de ska växa fram underifrån.
Han gjorde i TV-intervju igår också klart att den nivå som beslutar om kostnader inte kan begära att en annan nivå finansierar. Därmed intar Reinfeldt ett sunt federalistiskt perspektiv. Han vill inte se regionpolitiker planera stora investeringar som man sedan kräver att staten ska bekosta. Jag utgår från att Reinfeldt också anser motsatsen vara ett otyg i svensk konstitution - att riksdagen kan stifta lagar som innebär stora kostnader för kommunerna.
Ska närdemokrati fungera måste kommunerna vara autonoma att fatta beslut om hur deras intäkter ska användas. Samma sak om kommunerna vill delegera beslut till en region. Den viljan måste komma underifrån, inte uppifrån!
Besvikelsen bland politiker ute i landet är stort, rapporterar Svenska Daglbadet i
Planer på fler storregioner får nej från statsministern och Dagens Nyheter i
Storregioner ska prövas i val. Men det är bedrövligt att c, fp och kd inte respekterar att regioner måste, om de ska ha någon mening, växa fram underifrån och utifrån lokala förhållanden runt om i landet.
Onsdag 2007-11-13 / 8.56länk BURMA FORTSÄTTER FÄNGSLA MUNKAR. En av de ledande buddhistiska munkarna bakom höstens demonstrationer för frihet och demokrati i Burma har gripits, rapporterar Dagens Nyheter i
Känd munk gripen i Burma.
Vad gör FN? Ingenting. Man står på den burmesiska regimens sida och ser "oroligheterna" som Burmas interna angelägenheter. Folkrätten ger diktaturen rätt och munkarna fel.
Världssamfundet är riggat för diktatur, inte för demokrati. När ska vi se till att ändra på det?
Onsdag 2007-11-13 / 8.45länk IOWA SKAKAR OM PRESIDENTKANDIDATERNA. Landsbygdsdelstaten Iowa är först ut i de amerikanska primärvalen, då respektive parti ska utse sin presidentkandidat. En ny mätning från
CBS visar att det är jämt mellan kandidaterna på båda sidor. Inom demokraterna leder Hillary Clinton med bara 2 procentenheter över John Edwards. Hon får stöd av 25 procent, Edwards 23 och Barack Obama 22 procent av demokratiska väljare i Iowa.
På republikanska sidan tappar Mitt Romney den klara ledning han haft i delstaten och får stöd av 27 procent av republikanska väljare. Mike Huckabee är den verklige uppstickaren som får 21 procent. Rudy Giuliani, som inte kampanjar i delstaten, får 15 procent.
Om Huckabee vinner förändras dynamiken inom republikanerna, kanske mest till Giulianis fördel. För om Huckabee vinner Iowa och Romney andra mindre delstater, finns ingen klar ledare när primärvalet drar till de stora delstaterna där Giuliani hoppas att vinna.
Nu säger de initierade att opinionsmätningar i Iowa är extra osäkra. Man genomför inga traditionella val, utan har stormöten i församlingarna och där diskuterar kandidaterna. Därför ändrar sig folk i högre grad i Iowa under valdagen. Dessutom innebär stormöten att valdeltagandet blir lägre. Opinionsinstituten har svårt att finna de som verkligen kommer att delta i primärvalet.
Tisdag 2007-11-12 / 22.30länk VALRESULTAT I DANMARK: BLÅ SEGER. Läget just nu, enligt
Danmarks Radio, när 88 procent av rösterna räknats: liberala venstre blir för tredje valet i rad Danmarks största parti och Anders Fogh Rasmussen kan fortsätta leda tvåpartiregeringen med konservative. Socialdemokraterne gör ett nytt historiskt dåligt val och når bara drygt 25 procent.
Venstre ..................... 26,3 -2,7%, 47 -5 mandat
Konservative .............. 10,4 +0,1%, 18 +-0 mandat
Dansk folkeparti ........... 13,8 +0,6%, 24 +-0 mandat
Ny Alliance ................... 2,8 +2,8%, 5 +5 mandat
Socialdemokratiet .......... 25,5 -0,3%, 45 -2 mandat
Socialistisk folkeparti ...... 13,0 +7,0%, 23 +12 mandat
Radikale venstre .............. 5,1 -4,1%, 9 -8 mandat
Enhedslisten .................... 2,1 -1,3%, 4 -2 mandat
Med detta utfall blir mandatfördelningen mellan blocken exakt detsamma som före valet! Fogh kan också regera utan stöd av Ny Alliance. Även utan det partiet får regeringsunderlaget 89 mandat, medan den samlade oppositionen får 86 mandat.
Tisdag 2007-11-12 / 19.04länk REINFELDT FÖR SKATTEBEFRIELSE. SVT rapporterar:
Reinfeldt positiv till höjt fribelopp.
Därmed kan beloppet som privatpersoner får betala till annan person för barnpassning m m, höjas från 999 kr till 10.000 kr utan att bli svarta pengar och skattesmitning.
Se där, en positiv effekt av alla avslöjanden om anlitat svartarbete i politikerkretsar. Det är ju trist att förenklingar ska drivas fram på det här sättet. Men det visar hur samkörda och sossefierade hela politikerklassen är. Skattesänkningar och förenklingar sitter mycket, mycket lååångt inne. Man ser sådana åtgärder som en förlust för staten, som man är betydligt mer lierad med än med medborgarna.
Tisdag 2007-11-12 / 15.24länk FLER SPÅRVAGNAR I STOCKHOLM. Aftonbladet rapporterar:
Spårväg snabbutbyggs. Tvärspårvägen runt Stockholms city förlängs. Nu sträcker den sig runt den södra och östra halvan av stan, men den nordliga kvartscirkeln, till Råsunda, kan stå klar 2011.
– Att tvärbanan som i dag går till Alvik någon gång skulle byggas ut det har hela tiden varit tanken, säger Helena Sundberg, planeringschef på SL.
Just precis. Det här är det politiska projekt där jag varit mest handgripligen inblandad. Jag höll i pennan och skrev det fyrpartiavtal som innebar att bygget alls kom igång. Det var 1989. Socialdemokraterna hade återtagit makten i Stockholms läns landsting, genom att locka med det då helt nya miljöpartiet i sin majoritet.
Min chef, landstingsrådet Knut Nilsson (c), hade sedan några år jobbat hårt för att få med sig moderaterna på att återintroducera spårväg i Stockholms kollektivtrafik. En utredning visade att det mest samhällsekonomiskt lönsamma var att förlägga spårväg utanför stadskärnan, i närförort, där den skulle kunna gå i cirkel runt city, "på tvären" och möta alla pendeltåg och busslinjer som kör likt ekrar in i city från förorterna.
Tvärspårvägen skulle ge stora tidsvinster för kollektivresenärerna som inte längre behövde åka in i gyttret i city, utan byta utanför och snabbare komma fram till sitt mål.
Socialdemokraterna var tvärt emot. Buss tillhör framtiden, sa Bosse Ringholm som blev trafiklandstingsråd 1988. Moderaterna tyckte likadant. Utom deras tongivande trafikpolitiker Stig Dingertz, som var kulturkonservativ och spårvägsentusiast.
Knut Nilsson hade inte fått med sig moderaterna på att föra in budgetmedel för projektering av tvärspårvägen när de borgerliga var i majoritet. Efter valet 1988 var man inte längre det. Knut sonderade då med moderaterna om att försöka göra upp med miljöpartiet om denna investeringspost i landstingsbudgeten, och på det sättet ge socialdemokraterna en rejäl näsbränna. Då nappade moderaterna.
Knut Nilsson och Stig Dingertz träffade miljöpartiets trafiktalesman Åke Askensten i hemlighet. Jag var med och antecknade. Fram växte ett flerårigt avtal som inte bara innehöll projektering utan också byggande av tvärspårvägen. Det var en upplevelse att smyga runt i korridorerna för att få också miljöpartiets namnunderskrifter (det räckte ju inte med Askensten, utan halva gruppen skulle skriva på).
Under landstingets budgetsammanträde slog avtalet ned som en bomb. Miljöpartiet hade gjort upp med borgarna om spårvägsutbyggnad i Stockholm. Bosse Ringholms budget var överkörd.
Spårvägen projekterades och byggdes. Den blev ju en succé och vid invigningen gjorde socialdemokraterna allt för att ta åt sig äran av projektet de röstat emot.
Det är intressant att kunna följa ett projekt, som från början drivs av en ensam men envis politiker men som sedan slår rot och växer. Men det går inte fort. Det är 20 år sedan utredningen om tvärspårvägen var klar, och förkastades.
Tisdag 2007-11-12 / 14.40länk UNG OCH POLITISKT NYFIKEN? SÖK TILL STUREAKADEMIN. Timbro genomför årligen en avancerad utbildning i ideologi som man inte kan få någon annanstans: Stureakademin.
Ansökan för 2008 ska vara inne före 1 december. Du ska vara 20–25 år gammal. Utbildningen sker på kvällar och helger.
Tisdag 2007-11-12 / 14.40länk AVANCERAD GIULIANI-TAKTIK I PRIMÄRVALET. Valet närmar sig snabbt i USA. Det märks av att man nu börjar att räkna på delegater i presidentkandidaternas kampanjstaber. Inom republikanska partiet blir den som vinner 1.230 av 2.458 delegater vid konventet i Minnesota nästa sensommar partiets presidentkandidat.
Med början 3 januari utser Iowa 41 delegater, och därefter följer Wyoming, Michigan och South Carolina i ungefär samma storleksordning. Giuliani satsar inte på dessa första delstater, utan på de stora, med Florida på 114 delegater (29 jan) och på de som kommer 5 februari: Kalifornien med 173 delegater och New York med 101.
Bloggaren Tom Bevan träffade Giulianis kampanjmakare igår och beskriver hur de lagt upp taktiken:
Giuliani's Nomination Strategy. Han räknar med att ha vunnit flest delegater morgonen efter 5 februari, och därefter ro hem spelet. Giuliani tar dock en stor risk genom att låta andra kandidater vinna i de inledande mindre delstaterna. Om någon - som Mitt Romney - framstår som vinnare kan folk i Florida och Kalifornien hoppa på hans tåg.
Men man tar denna kalkylerade risk. Amerikanska valet kan börja!
Tisdag 2007-11-12 / 14.40länk DEMOKRATISKA PARTIET I USA ALLT MER PROTEKTIONISTISKT. I Newsweek beskriver en av USA:s ledande kolumnister George Will om hur frihandelsfientliga stämningar piskats upp i kongressen,
Peru and Other Menaces:
Förra onsdagen, när Dow Jones index föll med 360 punkter, röstade 132 kongressledamöter - 116 av dem demokrater, inkl utskottsordförande och 3 av 4 nykomlingar - för att skydda Amerika från Peru och dess enorma ekonomiska makt. (Landets BNP är mindre än Connecticuts.)
Även om de misslyckades och representanthuset antog handelsavtalet med Peru, visar motståndet att demokraterna drabbats av en långvarig och växande sjuka ... För första gången sedan 1920-talet, som följdes av det dystra 1930-talet, är ett av partierna protektionister.
Svenska medier blundar för att demokratiska partiets hållning i handelsfrågor är ett klart hot mot svensk ekonomi på sikt.
Tisdag 2007-11-12 / 8.15länk DOMSTOLARNA TAR INTE MEDBORGARNA PÅ ALLVAR. På DN-Debatt har Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer vid Centrum för rättvisa ett viktigt budskap:
Regeringsrätten kränker enskilda i vartannat mål. Under årtionden har medborgarnas rätt försvagats, och det demonstreras tydligt i hur nonschalant och likgiltigt domstolarna förhåller sig till människor som söker få rätt i domstol. Väntan på att få sin sak prövad tar evigheter:
I flera uppmärksammade fall på senare år har till exempel småföretagare gått i konkurs i väntan på beslut från rättsvårdande instanser, trots att de till slut har fått rätt i sak.
Europadomstolen har reagerat skarpt. Av de 39 fall, i vilka Sverige har fällts av Europadomstolen genom åren, handlar en fjärdedel om kränkning av rätten till rättegång inom skälig tid. Europadomstolen har gått så långt att den talat om de långa väntetiderna som ett allvarligt hot mot själva rättsstaten ...
Mot den här bakgrunden överlämnar Centrum för rättvisa i dag för tre personers räkning skadeståndskrav på upp till 100 000 kronor vardera till svenska staten. Dessa personer har fått vänta mellan två och tre år på besked om Regeringsrätten tänker ta upp deras fall till prövning.
Ja, alla som inte får sina mål prövade i tid, borde stämma staten och kräva skadestånd. Staten är till för medborgarna i en demokrati - inte tvärtom. Det är dags att staten och dess myndigheter att sluta agera förmyndare för att istället göra sitt jobb - tjäna medborgarna.
Tisdag 2007-11-12 / 8.15länk SVERIGE STÖDER ISLAMISTISKA TERRORISTER MOT FN. Sverige verkar ha blivit en fristad för islamistiska terrororganisationer, med utrikesdepartementets välsignelse. Per Gudmundson avslöjar i Svenska Dagbladet att ledande företrädare för Islamiska Domstolarna i Somalia inbjudits till Stockholm,
Vad gör UD i detta olämpliga sällskap?
När Islamiska Domstolarnas förbund kontrollerade landet utdelades spöstraff för att man spelade musik. Visning av Bollywoodfilmer förbjöds. Offentliga avrättningar infördes. Dessutom fungerade Somalia som frihamn för al Qaida. Den 27–28 november kommer några av Domstolarnas främsta företrädare till Stockholm, nu som ledare för en oppositionsgrupp som manar till väpnad kamp mot den av FN erkända interimsregeringen, mot Etiopiens armé och mot Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor. Utrikesdepartementet välsignar evenemanget med närvaro på tjänstemannanivå.
Och UD kan inte hävda att dessa terrorister är här för att inleda "dialog". Man tar direkt avstånd mot dialog med den FN-erkända regeringen. Tvärtom hävdar man att det är en religiös plikt att göra "motstånd", och man värdesätter de "heroiska krigare" som står för "motståndet".
Vad i hela fridens namn håller UD på med!?!
Man ger inte bara mördare och terrorister deras legitimitet, Sverige tar också ställning mot FN i den här konflikten. Ett FN Sveige annars brukar tillbedja likt en Gud.
Att Sveriges officiella syn på världen är naiv kan inte förvåna någon, men det här är ju spritt språngande galet. UD agerar som om man vore ett dårhus.
Var är utrikesminister Bildt? Är han i någon världsdel långt borta utan kontakt med hemmaplan? Och statsrådet Gunilla Carlsson? Har hon så fullt upp med att betala Hamas elräkningar att hon inte ser vad som händer?
Eller är detta också ett inslag i Nya Moderaterna? Krama terrorister och stödja deras blodiga kamp mot internationellt erkända regeringar?
Tisdag 2007-11-12 / 7.54länk PALESTINIER DÖDAR PALESTINIER. Blodet flyter i Gaza. Men det är terrororganisationen Hamas som dödar obeväpnade palestinier. En demonstration till minne av Arafat i Gaza innebar att Hamas kände sig utmanat, eftersom demonstranterna var Fatah-anhängare. AFP rapporterar:
Hamas kills seven at huge Arafat rally in Gaza.
Var är palestinarörelserna nu? Varför protesterar de inte när Hamas dödar? Och hur kan någon kunna förhandla fred med palestinier som är fullt upptagna med att skjuta ihjäl varandra?
Konflikten handlar inte om Israel, utan om hur oregeliga, nyckfulla och oansvariga palestinska företrädare är.
Måndag 2007-11-12 / 18.04länk FRANSK STORSTREJK TESTAR SARKOZY. Hittills har Nicolas Sarkozy haft en lång smekmånad som ny energisk fransk president. I morgon börjar allvaret. Då drar de strejkbenägna fackföreningarna igång en rad strejker - mot allt. Brittiska tidningen Independent rapporterar i
Sarkozy agenda for change threatened by strike chaos:
Frankrike står inför åtta dagar av socialt tumult som startar i morgon med strejker bland järnvägs- och tunnelbaneanställda, studenter, lärare, elverksarbetare, statliga tjänstemän, kulturarbetare och även bland anställda inom ordningsmakten. Protesterna - särskilt tillsvidarestrejken bland järnvägsanställda - kommer att utgöra den största utmaningen hittills mot president Sarkozys förnyelseagenda.
Även om konflikterna omfattar en mängd frågor från pensioner och universitetsreformer till löner, blir de tillsammans ett samlat försök av det stela Gamla Frankrikes konservativa vänster att bekämpa Sarkozys stegvisa försök att skapa ett energiskt Nytt Frankrike, så som han lovade under sin valkampanj i våras.
Ja, med pensionsålder på 50 år för järnvägens statsanställda blir det svårt att göra Frankrike konkurrenskraftigt. Frågan är om Sarkozy ska lyckas skaka av Frankrike den förstelnade nostalgin som bromsar landets utveckling på samma sätt som Margaret Thatcher lyckades väcka Storbritannien. Den brittiska konservatismen har på ett utmärkt sätt anpassat sig till tidens krav. Det borde inte vara svårare för Frankrike, som ju låtsas att man är revolutionernas vagga...
Man kan säga att en demokratis ”kvalitet” visas av det sätt, på vilket den skyddar sina minoriteter. Den minsta minoriteten är den enskilde medborgaren. Dagens grundlag tillåter ”majoritetens diktatur”. Det anstår inte en god demokrati. Låt oss nu höja den svenska demokratins kvalitet genom att aktivt bevaka medborgarintressena i öppen och livlig debatt.
Ett första krav bör vara inrättandet av en författningsdomstol, som gör precisa tolkningar av grundlagens mening och innehåll oberoende av tillfälliga politiska vindar. En sådan finns i flertalet demokratiska länder. Sverige bör inte vara sämre.
Vi som tror på den enskilde individens förmåga, som anser att det är människorna som driver samhället framåt, måste höja tonen i grundlagsdebatten inför grundlagsutredningens slutrapport som kommer nästa år. Det är grundlagen som är den yttersta garanten för friheten. Den behöver stärkas.
Samtidigt är oppositionen oense om hur skolan ska se ut. Det blev särskilt tydligt i vänsterpartiledaren Lars Ohlys debattartikel i DN i lördags ... Ohly belyser ett viktigt problem inom oppositionen. Hans parti motsätter sig betyg i grundskolan, och påpekar att efter ett eventuellt maktskifte bestämmer inte socialdemokraterna ensamma om skolpolitiken, då de sannolikt inte får egen majoritet.
Med andra ord: Sahlin lyfter fram sprickorna inom vänsteralternativet genom att vända sig till alliansregeringen om skolan. Om Sahlins syfte är att triangulera - dvs ta udden av motståndarens övertag i skolfrågan - så tror jag att hon misslyckas. Även om s skulle göra upp med de borgerliga, innebär inte det att hennes regeringsalternativ gjort sig av med en svaghet, den lever ju vidare eftersom vänsterpartiet ingår i hennes tänkta regeringsunderlag i valrörelsen 2010.
När socialminister Göran Hägglund nyligen presenterade regeringens tandvårdsreform måste det känts bittert för åtminstone en person - Göran Persson. Under alla år som statsminister talade han om behovet av en tandvårdsreform, att tänderna inte fick bli en klassmarkör. Men den samma infördes aldrig ...
Samtidigt påpekar tidningen problemet med högkostnadsskydd och andra politiska ingrepp:
Hägglund vill på goda grunder inte införa någon prisreglering, samtidigt som statliga subventioner kan pressa priserna uppåt. Lösningen skall vara ett referenssystem, vars faktiska styrka det återstår att mäta.
Bäst vore om konkurrensen och teknikutvecklingen fick pressa ner priserna, så som de gjort på så många andra områden. Då kunde tandvården slippa sin politiska tandställning...