Söndag 2007-07-15 / 19.23länk OBAMA ATTACKERAR CLINTON. Kampen om vem som ska bli demokratiska partiets presidentkandidat hårdnar. Hillary Clinton har nu med sig Bill på sina valturné och han säger att de gamla tider var bra, syftande på hans tid i Vita huset.
Det har fått Barack Obama att gå till angrepp. Först kallar han Clintons ståndpunkter om Irakkriget för "snurriga" (Obama Says Clinton War Plan 'Convoluted'). Sedan har han gjort anspelningar på att USA redan haft familjerna Clinton och Bush i Vita huset sedan 1981 och att det är "dags att vända blad".
Enligt journalisterna och valstrategerna i TV-programmet Meet the Press vill Obama få kampen att handla om ett val mellan förnyelse och det gamla vanliga. Där han står för förnyelse och Clinton för etablissemanget. Om han kan övervinna sin egen största nackdel, den bristfälliga erfarenheten, kan han ta hem segern, menade man i
programmet. Själv tror jag inte spelet är över för den mer traditionelle partipolitikern John Edwards.
Söndag 2007-07-15 / 19.03länk S VANN MEDIESTRIDEN I ALMEDALEN. Trots ett platt tal av nye partiledaren Mona Sahlin fick socialdemokratin betydligt mer press än andra partier under Almedalsveckan. Det visar
sammanräkning av medieföretaget Agent25. Så här ser antalet omnämnanden ut per parti under veckan:
SSU fick 76 omnämnande vilket är fler än alla de borgerliga ungdomsförbunden tillsammans.
Det är när man kommer till enskilda politiker som vänsterdominansen inte är lika stor. Miljöministern satte genom ett engagerat tal agendan för veckan och den mäktige finansministern gjorde också ett starkt framträdande, samtidigt som vi inte är lika vana att se honom i strålkastarljuset på detta sätt.
Sahlin, vars bleka tal inte uppfyllde någons förväntningar, blev ändå klar trea.
445 Andreas Carlgren
366 Anders Borg
297 Mona Sahlin
175 Göran Hägglund
156 Peter Eriksson
155 Fredrik Reinfeldt
104 Lars Leijonborg
98 Lars Ohly
81 Maud Olofsson
63 Nyamko Sabuni
Det här visar att om de borgerliga ska ha en chans mot socialdemokratin måste de vara på topp i prestation och timing, medan socialdemokraterna bara behöver ställa in skorna för att vara garanterad toppbevaknking i medierna.
Söndag 2007-07-15 / 10.40länk ALLIANSENS FRÅNVARO I ALMEDALEN. I Svenska Dagbladetsammanfattar PJ Anders Linder väl
de borgerliga partiernas strategiska hållning till sin Allians för Sverige:
Fyra borgerliga partisekreterare står på rad och säger i bästa samförstånd att det är klokt och riktigt av Alliansen att avstå från gemensamma insatser under Almedalsveckan. Den enda gång man uppträder tillsammans får man förklara varför det inte är angeläget att uppträda tillsammans.
Vad är egentligen "Alliansen"? Organisatoriskt, politiskt, valstrategiskt? Det är något jag kommer att ta upp i Frihetsjournalen nr 2 (som når prenumeranterna 1 augusti).
De högsta brittiska befälhavarna har utfärdat en tydlig varning till premiärministern om att de militära insatserna i Afghanistan står inför ett katastrofalt misslyckande, en utveckling som kan leda till ....
att regeringen i Afghanistan under ledning av Hamid Karzai kollapsar, vilket också skulle kunna leda till att en islamistisk regering tar makten i grannlandet Pakistan.
Kritiken kan sammanfattas ungefär som i fallet Rwanda: världssamfundet tar inte uppdraget på allvar. Det råder splittrad ledning över insatserna och inget riktigt engagemang på hemmaplan i de länder som medverkar.
Tacka antikrigsvänstern för det. Varje gång en seriös diskussion startar om hur man ska rädda demokratierna i Irak och Afghanistan dyker tokvänstern upp och skriker att alla trupper ska dras ur dessa länder. Och de får dominera debatten eftersom hela medievänstern sluter upp bakom antikrigsvänstern. Därmed kan ingen vettig debatt föras.
Resultatet kan bli talibanregimer i Afghanistan, i Irak, i Pakistan - och Pakistan har kärnvapen, som därmed kan ställas i al-Qaidas tjänst.
Om västvärlden inte snart tar sig samman och inser vilka de verkliga fienderna är, kommer framtiden inte att bli vacker.
Han visar hur vår lagstiftning om exempelvis hatbrott inte handlar om vad som händer, utan om vilken grupp den tillhör som säger något eller blir tillsagd något.
Att frånvaron av fläskfria korvar blir en islamofobisk kränkning är en logisk följd av Brås definition av hatbrott, nämligen att "gärningspersonen [i varje situation] tillhör en definierad majoritetsgrupp och offret en definierad minoritetsgrupp". Den praktiska innebörden är att svenskarna i bostadsområdet skulle ha tagit hänsyn till den muslimska familjen vid korvköpet, den bar ju som minoritet upplevda rättigheter utan krav på ömsesidiga skyldigheter till hänsynstaganden.
Av samma skäl begick [den muslimske] mannen i t-banan inget hatbrott, oavsett vilka tillmälen han än kan ha öst över mig och min hund. Det hade han däremot gjort om jag varit jude eller homosexuell, då hade han som icke-jude eller icke-homo bokförts som majoritet i relation till sitt offer.
Men om jag varit muslim hade ingen brytt sig, minoriteter antas varken begå hatbrott inbördes eller hata och förakta svenskar. Minoriteters våld mot svennar är därför ett vanligt brott, utan hat och utan etniska eller kulturella övertoner.
Det här visar hur vi svenskar bedöms som skurkar i vårt eget land av våra egna politiska makthavare. Vi är lägre stående varelser som bara kan vara kriminella, men aldrig kan utsättas för kriminella handlingar av personer som inför ordningsmakten kan visa sin minoritetstillhörighet.
Är det märkligt att människor som blir rättslösa på detta sätt drar sig till partier utanför riksdagen? Nej, inte ett dugg.
För mig är det självklart att likhet inför lagen ska gälla. Begår en person, hur mycket minoritetstillhörigheter han/hon än kan uppvisa, ett brott ska det bedömas exakt på samma sätt som om en person tillhörande majoritetsbefolkningen gjort detsamma. Och tvärt om. Det är individer som begår handlingar och inför lagen ska individer behandlas lika. Allt annat är - just det, diskriminering och rasism. Det politiska etablissemanget måste vakna och rätta till de här vansinniga konsekvenserna av politisk korrekthet. Innan det är försent.
Söndag 2007-07-15 / 9.35länk GIULIANI ÅTER I TVÅSIFFRIG LEDNING. Under försommaren tappade New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani lite av sin ledning bland de republikanska presidentkandidaterna, framför allt därför att förre senatorn Fred Thompson dök upp som trolig presidentkandidat. Men sedan vänstern börjat attackera Giuliani - i ett korkat försök att apa efter Swift boat-kampanjen mot John Kerry i förra presidentvalet - har Giuliani åter ökat sin popularitet och leder nu i flera opinionsmätningar med tvåsiffriga tal:
American Research Group visar
13 procentenheters ledning: Giuliani får 30 procent medan närmste medtävlaren Thompson får 17 procent bland republikanska väljare.
USA TODAY/Gallup visar 10 procentenheters ledning: Giuliani 30, Thompson 20.
CNN/Opinion Research Co visar
10 procentenheters ledning: Giuliani 31, Thompson 21.
FOX News/Opinion Dynamics Poll anger
12 procentenheters ledning: Giuliani 29, John McCain 17.
Fox har också frågat väljarna om de har förtroende för eller inte förtroende för följande personer. Svaren här är nettot, alltså andelen som har förtroende minus andelen som inte har förtroende. Mest slående är skillnaden mellan Rudy Giuliani, just nu mest trolige republikanske presidentkandidaten, och Hillary Clinton, just nu mest trolige demokratiske presidentkandidaten.
John Edwards +17%
Barack Obama +16%
Rudy Giuliani +14%
Fred Thompson +14%
John McCain +14%
Al Gore +6%
Hillary Clinton -1%
Mitt Romney -1%
Michael Bloomberg -1%
Ralph Nader -12%
George W. Bush -22%
Paris Hilton -66%
Det är alltså fler som har negativ uppfattning om Hillary Clinton än som har positiv uppfattning om henne.
Lördag 2007-07-14 / 13.05länk FOLKPARTIET HAR RÄTT, DN FEL. Dagens Nyheter sågar i dagens
ledare folkpartiets integrationsprogram jäms med fotknölarna. Man talar om "märkliga formuleringar", "perspektivet blir olustigt" och att partiet "irrar bort sig" och "går vilse".
Men är påhoppen verkligen befogade? Smålandsposten skriver i en bättre balanserad
ledare:
Folkpartiets kritik mot den socialdemokratiska integrationspolitiken och introduktionen av nyanlända flyktingar i kommunerna är befogad. Dessutom innehåller idéskriften en rad sunda förslag på hur kommunerna ska klara av introduktionen av flyktingar. I stora drag handlar de om att göra introduktionen mer jobblik genom att de som deltar i introduktionen ska göra det på heltid, utan sommarlov och ges löneliknande ersättning istället för socialbidrag. Därmed ska ersättningen heller inte minskas för att man extraknäcker på kvällar och helger, eftersom sådana initiativ bör uppmuntras.
Få skulle nog ifrågasätta sysselsättningens och försörjningsmöjlighetens betydelse för integrationen. Därför finns det egentligen inget kontroversiellt i folkpartiets förslag.
Ändå framstår de som kontroversiella, vilket sannolikt inte är en slump. Genom att betona den stenhårda linjen tycks de mellan raderna tala om att det krävs hårda nypor och att det får vara slutdaltat. I stället för att framhålla det humana i att låta människor få möjlighet att komma in i samhället och leva på lön istället för socialbidrag.
Smålandsposten är därmed inte säker på i vilka vatten fp fiskar. Men för mig är det uppenbart att folkpartiet vill behålla kontrollen över integrationsfrågorna, och därför har stigit ner från politikernas piedestaler och låtit raka rör ersätta högtravande svammel.
Språkbruk är ett av politikens viktigaste verktyg. Folkpartiet använder det för att nå folklig uppslutning kring rimliga sakförslag. Alternativen är det socialdemokratiska välmenande bidragsberoendet som gör att allt fler väljare söker sig till sverigedemokraterna.
I en demokrati är det folket som anger takten, något medieeliterna har väldigt svårt att ta till sig. Den under många år förda integrationspolitikens totala misslyckande har skapat ett klimat där allt fler anser sig ha "fått nog". För demokratiskt förankrade politiker handlar det då om att vinna denna opinon för en rimligare sakpolitik. Att vägra lyssna på svenska folket och sätta näsan i vädret skulle bara betyda att driva opinionen till allt mer extrema ståndpunkter. Det är vad DN:s alternativ innebär.
Lördag 2007-07-14 / 12.25länk "VUXNA MÄNNISKOR SKA INTE HA VECKOPENG". Statsrådet Nyamko Sabuni (fp) inleder sitt Almedalstal ideologiskt och visar tydligt skillnaden mellan socialdemokratins människosyn och den borgerliga, genom att citera Pär Nuder som om sitt dåvarande uppdrag som finansministern sagt: "det är som att köra Ferrari med hela svenska folket i baksätet".
Men svenska folket vill inte sitta i baksätet, människor vill inte leva på bidrag, vuxna människor ska inte ha veckopeng. Människor ska jobba och styra sina egna liv.
Sabuni är allvarlig och håller ett traditionellt politikertal. För sin ideologiska inledning och för att hon talar om lösningar för framtiden får hon en trea i betyg (på en femgradig skala).
Lördag 2007-07-14 / 10.25länk SVENSKA MEDIER TIGER OM KONGRESSENS IMPOPULARITET. Ännu en opinionsmätning i USA visar att den vänsterdominerade kongressen är betydligt mindre populär än president Bush. Ändå tiger svenska medier om detta.
Men tack vare bloggar som denna, kan svenskar gå runt vänstercensuren i mediebranschen. Så här rapporterar nyhetsbyrån Associated press om sin senaste mätning,
Public gives Congress low marks:
I allmänhetens ögon gör kongressen ett sämre jobb än presidenten. Den allmänna opinionens förtroende för lagstiftarna har fallit till 24 procent, enligt AP-Ipsos' senaste opinionsmätning ...
Andelen som anser att presidenten gör ett bra jobb är i stort oförändrat på 33 procent.
Det är skamligt att svenska medierna fortsätter att vilseleda sin publik och vägrar förmedla nyheten att vänsterkongressen är mindre populär än presidenten.
Lördag 2007-07-14 / 10.25länk FORTFARANDE ÖPPET I TURKISKA VALET. Nästa söndag är det val i Turkiet. De sekulära krafterna rider på vågen sedan de stora demonstrationerna under försommaren som drog miljondeltagande. Men också de regerande islamisterna har sporrats av att möta motstånd, och regeringspartiet AKP har förmodligen den bästa organisationen.
Därför har läget i opinionen inte förädrats. AKP ser ut att förlora sin stora majoritet i parlamentet, även om de förmodligen får fler röster än i förra valet. Det beror på att flera sekulära partier ser ut att klara 10-procentsspärren och därmed deltar i mandatfördelningen. Det mest troliga scenariot är fortfarande att AKP kan bilda enpartiregering, men en försvagad sådan.
Lördag 2007-07-14 / 10.25länk STRANDSATTA PALESTINIER STÖDS BARA AV ISRAEL. Västerländska mainstreammedier visar en total oförmåga att kritiskt granska palestinska frågan objektivt. Därför vägrar man att rapportera en humanitär kris där bara Israel visar god vilja. Commentary Magazine skriver,
The Palestinians, Alone:
Omkring 6.000 palestiner har blivit strandsatta under en månad på den egyptiska sidan av gränsen till Gaza eftersom tullstationen Rafah är stängd. Terminalen stängdes då den europeiska personalen som sedan två år sköter gränsövergången lämnat sina poster sedan Hamas tog kontrollen i Gaza i mitten av juni. Åtminstone 20 av de palestinska resenärerna har dött av sjukdom medan man väntat på den egyptiska sidan. De flesta av dem klagar på att Egypten inte gjort något för att underlätta deras lidande. Försök från Israel att finna en humanitär lösning har misslyckats sedan både Fatah och Hamas har avvisat den. Israel föreslog att palestinierna skulle resa från Egypten till Gaza via Israel.
Palestinska makthavare ser hellre sina lansmän dö i Sinaiöknen än tillåta Israel att hjälpa dem hem. Vem är grym och vem visar medmänsklighet?
UPPDATERING: TT-SVD LJUGER i sitt telegram nu på morgonen om gränsposteringen. Det är inte Israel, utan palestinierna som officiellt har kontroll över tullstationen Rafah på gränsen mellan Gaza och Egypten, men enligt en internationell överenskommelse sköts posteringen av EU. Sedan Hamas tog kontroll i Gaza har Hamas vägrat låta européerna sköta stationen. Därmed har Hamas brutit mot ingånget avtal och stationen är stängd. Se mer
Hamas rejects EU control of Rafah Crossing.
Fredag 2007-07-13 / 15.15länk SATIR: ANGELA MERKEL MED TOPPMÖTESKLUBBAN I HAND. Vissa teckningar gör sig bäst utan kommentar. En sådan är
Bertrams i holländska tidningen Het Parool.
Fredag 2007-07-13 / 15.05länk SATIR: MINNS NI KYOTO? Tecknaren
Chuck Asay uppmärksammar något nyhetsmedierna talar tyst om. USA lyckas mycket bättre än Europa med att få bukt med koldioxidutsläppen.
DÅ, år 2000 lät det så här från Europa:
- Amerikaner är så bakåtsträvande... Bush är en idiot!
- De tror att ny teknik är bättre än politiska regleringar! SENARE:
- Okej, vi har gjort stora uppoffringar, vilket är resultatet?
- Utsläppen har ökat med 5 procent...
- Och amerikanerna?
- Med 1,7 procent...
- Amerikanerna kanske inte så dumma ändå.
De senaste siffrorna är ännu mer talande än de Asay använder i teckningen: under 2006 minskade USA CO2-utsläppen med 1,3 procent medan Europa fortsatte att öka sina utsläpp med 1-1,5 procent. Vilket är bäst för miljön: att ösa ur sig vackert snack om miljö och Kyoto-avtal, eller att handla?
Eller som tankemedjan NCPA uttrycker det:
Europe Lectures On Emissions, While U.S. Acts, alltså: Europa snackar (om Kyoto), medan USA når resultat.
Frågan har dykt upp i sommar efter att fackförbundet Sif gjort en enkätundersökning som blir ställföreträdande snyftare åt ännu ett särintresse. Det är så synd som svenska studerande. De får bara 7 364 kr varje månad plus bostadsbidrag. Och gratis universitetsstudier. Snyft, snyft.
Åh, vad synd det är som studenterna!
I andra länder utgår inga bidrag och terminsavgifterna för universitetsstudier handlar om 10-tusentals kronor.
Men svenska studenter har det såååå jobbigt när de lever på sina bidrag och studera gratis, att Sif kommit fram till att många funderar på att sluta.
Det här fallet visar hur bortskämda, hur bortklemade och hur giriga människor blir i socialistiska system.
Och värre är att socialismen innebär att ingen sätter värde på studierna. Man respekterar inte kunskap. Man ser inte förkovran som den stora chansen till framgång i livet. Man gnäller över att man inte får mer i bidrag.
Så här bryter man ner ett samhälle. Gör den uppväxande generationen till prinsessor på ärten. Till odugliga, lata och slöa mähän som bara visar otacksamhet för alla de gåvor de får.
Nä, det är dags att göra som Tony Blair i Storbritannien: höja terminsavgifterna för universitetsstudier. Studerande måste vakna och inse hur mycket studierna är värda. Annars är det ju ändå ingen mening med att de går där och drar benen efter sig.
Fredag 2007-07-13 / 10.15länk PRESIDENTKANDIDAT: MICHAEL MOORE ORSAK TILL HÖGA VÅRDKOSTNADER. När Arkansas förre guvernör
Mike Huckabee, nu republikansk presidentkandidat, fick frågan om han sett Moores film "Sicko" svarar han nej, och
tillägger:
Ärligt talat, Micheal Moore är ett exempel på varför sjukvårdskostnaderna är så höga i vårt land. Han är en av orsakerna till det dyra systemet ...
Jag vet hur mycket högre vårdkostnaderna blir när jag inte tog min hälsa på allvar, jämfört med när jag nu tar ansvar för min egen hälsa, inte bara i termer av läkar- och medicinkostnader utan också i sjukdomar, illamående, kroniska besvär.
Mike Huckabee vet vad han talar om. Han gick ner 50 kg när han fick diabetes - och fullföljde tre marathonlopp.
Torsdag 2007-07-12 / 19.31länk "MIRAKELKURERNA MÅSTE STANNA I FANTASIN". Finansminister Anders Borg (m) håller mer en föreläsning än tal i Almedalen ikväll. Inga angrepp på motståndare. Enbart den egna politiken. Han återkommer till grundbultarna i alliansens ekonomiska politik: utanförskapet måste minska, Sverige måste klara globala konkurrensen och staten måste spara i ladorna inför sämre tider. Företagarna måste bli samhällets hjältar. Borg varnade för mirakelkurer och jämförde med banting. För att gå ner i vikt gäller det att äta mindre och röra sig mer. Ändå är tidningar fyllda med mirakelkurer. Det finns inte heller i ekonomin några genvägar. Det gäller att arbeta mer och konkurrera.
Men Sverige behöver inget systemskifte. Vi måste konsekvent tillämpa de goda systemen: arbetslinjen och full sysselsättning ska stå i centrum. God välfärd för alla i form av skola, sjukvård och omsorg är rätt. Omfördelning behövs. Samtidigt är företagarna en viktig del av den svenska modellen. Ett blomstrande näringsliv med entreprenörer är viktiga. Det är så den gamla, goda svenska modellen såg ut. Den ska vi återupprätta, säger Borg.
Arbetslinjen är också grunden för att bygga ett samhälle som håller ihop. Borg vill inte se ökade klyftor, utan anser det väsentligt att alla får möjligheter i frihet att utvecklas. Då fungerar samhället bäst. Det visar historien och det gäller för framtiden.
Borgs avsnitt om miljön genomsyras av optimism, vilket känns väldigt ovanligt. Han tar utmaningarna om klimatförändringar på allvar, men menar att vi kan skapa lösningar genom ny teknik och att mycket redan hänt, eftersom vi har en öppen marknadsekonomi.
Jag gillar det här. Borg har inget manus utan talar direkt till publiken och han står vid sidan om talarbordet. Det blir ett resonerande föredrag, med en starkt optimistisk grundton. Möjligen talar han lite för fort. Men han får en klar fyra i betyg (på en femgradig skala).
Torsdag 2007-07-12 / 16.31länk DEN INTELLEKTUELLE GORDON BROWN. Tänk vad liten världen är. För drygt tio år sedan var jag å Timbros vägnar på en konferens i Genève som ordnades av den då framväxande kommunitära rörelsen. När jag kom tillbaka talade jag lyriskt om föredragshållaren
Jonathan Sacks. Jag minns att jag jämförde honom med Martin Luther King, både för hans otroliga talekonst och för den klarsyn i moraliska frågor han hade.
Detta minne dyker upp när jag läser det brittiska månadsmagasinet Prospect som i julinumret porträtterar den nye premiärministern Gordon Brown,
An intellectual in power. Brown slukar böcker och istället för att fråga gäster hur läget är, brukar han fråga dem vilken bok de läster just nu...
Men Brown är ingen traditionell intellektuell, han ser snarare ner på dem som endast ägnar sig åt teori. Själv menar han att den stora uppgiften är att omsätta tänkandet i handling. Men inför större utspel och politiska beslut brukar han bjuda in akademiker för diskussion. Och när han höll ett tal om brittiska folksjälen för ett tag sedan citerade han
George Orwell, Montesquieu, Edmund Burke, Adam Smith, Benjamin Disraeli, Roger Scruton, Melanie Phillips, Jonathan Sacks och ett tiotal andra aktuella och historiska tänkare.
Den här listan med namn stämmer ju oroväckande väl överens med personer som citerats i den här bloggen... Melanie Phillips till exempel (som Sveriges Radio i sin totala dumhet igår stämplade som "rasist" bara därför att hon kompromisslöst står upp för västerländska värderingar). Och denne Jonathan Sacks. Som artikeln dessutom beskriver som en av Gordon Browns förtrogna:
"De står varandra nära. Brown är inte ateistisk humanist, han är religiös på ett sorts judiskt vis, där gemenskapen är det viktiga och religionen ett sorts moraliskt ramverk."
Sacks är nämligen chefrabbi i Storbrittannien. Och det jag minns av hans föredrag var att han menade att vi i det moderna samhället håller på att förlora vår identitet, inte bara kopplat till vår egen kultur utan också till oss själva som varelser. Han poängterade att en moralisk person är en som minns vad han/hon gjort tidigare i sitt liv och tar ansvar för sin person och vad man kommer att göra lägre fram i livet. Man är medveten om och hedrar sina tidigare löften och avser att i framtiden hålla de löften han/hon ger idag.
Kort sagt, ska vi människor kunna känna trygghet och tillfredsställelse kan vi inte bara leva i nuet - i realtid. Vi formar vår personlighet över tid, under hela vår levnad, och det fina med kråksången är att denna moraliska personlighet är något vi har makt över. Till skillnad från utseende, karriär, rikedom, bestämmer vi vårt öde när det gäller att forma denna moraliska personlighet. Det är bara våra egna beslut som räknas. För oss själva.
Om vi har denna känsla för vår innersta identitet kan rätt mycket gå åt helvete, men vi kan ändå känna ett inre lugn. För vi vet hur vi själva har hanterat svårigheterna.
Det här budskapet gick rakt in i mitt hjärta, för det är så jag tolkar livet. Sacks förmedlade i ett modernt språk Aristoteles budskap. Det var en härlig stund. Och med sådana rådgivare kanske Gordon Brown klarar sig bra som premiärminister...
Torsdag 2007-07-12 / 8.44länk UTVIDGA STRAFFSKALAN TILL 40 ÅRS FÄNGELSE. Straffen för mord är snart lägre än en p-bot i Sverige. Domstolarna urholkar straffskalorna. Utvecklingen har pågått under många år. Men ingenting händer. I dagens ledare skriver Svenska Dagbladet,
Trasig moralkompass i nya straffskalan:
”Vid grova brott och återfall ska straffen i större utsträckning ligga i den övre delen (av straffskalan)”, skrev Alliansen i sitt valmanifest. I samband med regeringsförklaringen menade också justitieminister Beatrice Ask att domstolarna allt för ofta dömer ut straff i den lägre änden, och att spannet mellan det hårdaste tidsbestämda straffet och livstid är för stort. Ask har tillsatt en utredning.
I väntan på att den ska ge resultat skulle det kännas bra med en reaktion.
En reaktion?! Justitieministern borde tydligt och klart slå fast att straffskalan är åt helvete. Problemet är mycket enkelt för riksdagsmajoriteten att lösa. Det är bara att i lagstiftningen höja minimistraffen i påföljderna för våldsbrott. Det kan riksdagen göra med ett klubbslag.
Då kan man också ta bort den larviga och helt innehållslösa påföljden "livstid". Det undergräver tilltron till rättsstaten att politiker och jurister talar om "livstid" och menar på sin höjd 14 år. För vem är det en livstid?! Istället borde straffskalans maxpåföljd höjas till 40 års fänelse för grova våldsbrott.
Vi har sett hur de misslyckade självmordsbombarna i London i veckan just fått 40 års fängelse för sitt försök att spränga trafikanter i luften 21 juli 2005, två veckor efter det att 52 människor och 4 attentatsmän dött i tunnelbana och på buss.
40 år är rimligt för vissa mördare. Då är de, även om de får rabatt på strafftiden, så gamla när de kommer ut att de har svårt att ställa till mer elände för andra.
Torsdag 2007-07-12 / 8.24länk SJUKVÅRDEN HAR MYCKET ATT LÄRA AV FLYGET. Jag vet inte om jag har en morbid sida, men jag gillar att se TV-kanalerna Discovery och History när de sänder "Haverikommissionen" om flygolyckor. Det är rikitiga detektivhistorier där man går till botten med varför en olycka eller ett tillbud hände och hur det hände.
Och i alla lägen är det fakta som står i centrum. De gånger det handlar om pilotmisstag konstateras de på samma sätt som när det är sprickor i fogar, felkonstruerade reglage, maskiners funktionssätt vid oförutsedda händelseförlopp eller felaktiga rutiner vid underhåll. De olika ländernas haverikommissioner, som amerikanska National Transportation Safety Board,
är alltid ute efter en sak: att med bevis och vetenskaplig exakthet klargöra händelseförloppet i detalj. Detta så att flygindustrin - tillverkarna och flygbolagen - omedelbart ser till att detta händelsförlopp aldrig mer kan inträffa.
Så arbetar proffs. Så ska en profession fungera.
Men så är det inte inom svensk sjukvård.
När missöden inträffar i sjukvården är det svenska systemet inriktat på att straffa och pricka personal. Inte sprida kunskap om hur man undviker liknande framtida misstag.
Här måste sjukvården ändra angreppsätt och ta efter flyget. Om det handlar dagens ledare i Göteborgs-Posten:
Hellre säkerhet än syndabock.
Bättre att uppdaga bristerna än att finna syndabockar, resoneras det. När alla avvikelser rapporteras minimeras risken att en annan pilot gör samma misstag som kollegan.
Exemplen talar sitt tydliga språk. Så länge som den som anmäler ett misstag tror att det kommer leda till en bestraffning förblir mekanismerna bakom tillbuden dunkelt belysta. Om målet är att öka patientsäkerheten bör avvikelserapportering frikopplas från disciplinpåföljder. I stället bör misstagen sammanställas och analyseras av Socialstyrelsen för att sedermera skickas tillbaka till sjukvården.
I takt med att det står klart att antalet missöden inom den medicinska vården är mycket högt, med många dödsfall som resultat, är det viktigt att socialministern är drivande i att förändra systemet mot vetenskapligt erfarenhetssökande snarare än disciplinfokusering. Det skulle rädda många liv och höja den medicinska säkerheten.
Onsdag 2007-07-11 / 19.58länk MÅNGA ANMÄLDA BROTT ÄR FALSKA. I SVT:s rapport säger Leif GW Persson det jag länge saknat i den offentliga debatten: mellan fem och tio procent av polisanmälda brott är påhittade. Av ekonomiska skäl, av psykologiska skäl, av hämndbegär.
Därför är det fel när medier oftast går på anmälda brott när man behandlar kriminalitet. Medierna utgår från att varje anmälan är sann. Så är det inte. Och straffen för att ljuga inför rättsväsendet, som osann partsutsaga och falsk tillvitelse, är löjligt låga. Dessutom använder sig sällan åklagare av möjligheten att bestraffa dem som lämnat falsklarm.
De senast uppmärksammade fallen - de av allt att döma påhittade anklagelserna om gruppvåldtäkt och misshandel av vittne - kanske får rättsväsendet och medierna att ändra attityd. Att hitta på brott är att grovt missbruk av rättsstaten.
Onsdag 2007-07-11 / 19.38länk "PLANETER SOM SNURRAR RUNT I RYMDEN". Miljöpartiets Peter Eriksson spekulerar i sitt Almedalstal som just nu direktsänds i SVT24 om det finns liv ute i rymden på de planeter som "snurrar runt" där ute. Det får mig osökt att tänka på partier med "snurrig" politik.
Men på en punkt håller jag med Eriksson: regeringen gör fel när man höjer arbetsgivaravgiften för många småföretag (borttagandet av 5-procentig reduktion).
Till skillnad från Mona Sahlin visar Peter Eriksson att han verkligen tror på det han säger. Därför får han en tvåa i betyg (på en femgradig skala).
Onsdag 2007-07-11 / 19.14länk JOHN MCCAIN PÅ VÄG UR KAMPEN OM VITA HUSET. Den republikanske senatorn John McCain har under de senaste 10 åren varit en av Amerikas mest populära politiker. Han var nära att vinna republikanska nomineringen till presidentkandidat år 2000 mot George W Bush och har hela tiden haft en hög profil. McCain var en av arkitekterna bakom en uppgörelse i senaten som gjorde det möjligt för presidenten att nominera två konservativa domare till Högsta domstolen, en bedrift inte ens Ronald Reagan lyckades med.
Inför valet 2008 hade McCain tänkt casha in på sin popularitet och bli den självklare arvtagaren till Bush inom partiet. Men alla hans planer har kraschat. Hans kampanjkassa är tom. Opinionsmätningarna ger honom bara en fjärdeplats bland republikanska kandidater. Därför har han nu sparkat hela sin kampanjstab, även personer som jobbat med honom i årtionden.
Nu undrar många om han ska ge upp. National Review skriver att hans kampanj aldrig lämnat stationen,
Sinking Senator och Salon menar att hans kampanj spårat ur,
John McCain goes off the rails.
Förklaringen är att han inte bara intagit kontroversiella ståndpunkter om Irak (mer trupper dit) och immigrationslagen (ja till arbetstillstånd för illegala invandrare). Han har dessutom formulerat sig klumpigt och retat upp republikanska väljare. Giuliani ligger inte så långt ifrån honom, men har tagit sats i mer aktuella perspektiv som väljarbasen är med på.
Man kan aldrig räkna ut McCain - han har legat risigt till förr, lindrigt talat (han torterades i Hanoi, Vietnam under fem års fångenskap). Men det är svårt att se hur han skulle agera för att komma igen.
Onsdag 2007-07-11 / 18.54länk TALMAN NANCY PELOSI MER ILLA UTE ÄN BUSH. Inte nog med att kongressen, som styrs av demokratiska partiet har klart lägre popularitet än president Bush - nu utmanas talmannen Nancy Pelosi i hennes egen valkrets i San Francisco av ingen mindre än antikrigsaktivisten
Cindy Sheehan. AP rapporterar i
Sheehan Launches Pelosi Challenge:
Cindy Sheehan, själv från Kalifornien, meddelar nu officiellt att hon avser att ställa upp som oberoende kandidat mot Pelosi 2008 om Pelosi inte inleder riksrättsprocess senast 23 juli, dagen då hon förväntas till Washington.
De båda kvinnorna har tidigare kramat om varandra i kampen mot president Bush. Sheehan blev världsberömd när hon tältade utanför presidentens range i Texas.
Nu tänker Sheehan få Pelosi utsparkad på gatan. Om Pelosi inte inleder riksrättsprocess mot presidenten.
Det är något demokraterna inte vågar göra, eftersom de är svagare än presidenten. Dessutom skulle en sådan attack stärka hans ställning, eftersom de flesta skulle inse att demokraterna missbrukar sin makt för att komma åt presidenten.
Onsdag 2007-07-11 / 9.52länk BRITTISKA TORY HAR HITTAT HEM.
Konservativa partiet i Storbritannien har varit ur slag, i stort sett sedan man sparkade Margaret Thatcher 1990. Det har varit Tony Blair som förvaltat hennes revolutionerande förändringar av det brittiska samhället som förvandlat landet från ett av Västeuropas fattigaste på 1970-talet till ett av de rikaste, med högsta tillväxten och största dynamiken. Tory har under tiden surat, gnällt, haft hårda inre strider och valt partiledare som inte hållit måttet.
Senaste partiledarbytet gav David Cameron, som flyttat partiet till mitten. En bild av honom cyklande med cykelhjälm har satt partiets profil: mer av flummigt miljöparti och mindre av konservativa profilfrågor. Thatcher själv har inte varit imponerad. Hon bjöd inte ens in Cameron till sin födelsedagsfest i höstas.
Men nu kanske partiet börjat hitta hem.
Igår publicerade partiets socialkommitté sin 671-sidiga rapport
Breakthrough Britain som konstaterar att en stor del av kriminaliteten och våldet i samhället beror på trasiga familjer. Därför vill man göra en storsatsning på familjepolitiken:
Skatter och förmåner måste förändras för att stärka familjerna och lindra det "sociala sammanbrottet" som kostar 1 500 miljarder kronor (£102bn) om året.
Jag tycker detta är ett riktigt angreppssätt. Sociala problem är alltid svåra att härleda till en orsak, men ingen faktor är så genomgående som att trasiga familjer ökar ungdomars benägenhet att hamna i kriminalitet, droger och social nedförsbacke.
I Sverige försöker alla politiska partier dölja detta faktum. Man talar - som Mona Sahlin i Almedalen - hellre om att ungdomar saknar fritidslokal. Men social destruktivitet har mycket djupare rötter än så. Det är en fråga om barn och ungdomar känner sig älskade och att föräldrar och andra närstående bryr sig och ställer krav. Belöningar och bestraffningar. Närvaro. Det som bara ett fungerande familjeliv kan ge.
I den konservativa rapporten finns inslag jag inte gillar. Om unga får en bättre start genom starkare moralisk uppfostran, behöver man inte höja åldersgränser för spel etc, etc, så som det konservativa partiet föreslår. Människor som är trygga och förankrade kan spela, dricka och röka i en omfattning som ger njutning utan att vara destruktiv.
Fokus måste alltså vara att ge den uppväxande generationen trygga familjemiljöer. I det har konservativa partiet helt rätt.
Onsdag 2007-07-11 / 9.12länk HD: NARKOTIKABROTT DÖMS HÅRDARE, MORD LINDRIGARE. Johan Ingerö tar upp en viktig diskussion i
Aktivistiska domare. Han kan konstatera att Högsta domstolen börjat tillämpa nya straffskalor där mördare döms till allt kortare fängelsestraff, medan narkotikabrott döms allt hårdare.
Resultatet är absurt: Att stampa ihjäl ett treårigt barn ger tre (3) års fängelse. Att smuggla in hasch ger nio (9) års fängelse. Ingerö skriver:
Skälet är att domstolarna på eget bevåg - såvitt jag vet har inte riksdagen föranstaltat om någon ändring i påföljderna - börjat utdöma lindrigare påföljder till även mycket grova mördare.
... men även den skäggigaste och mest 68-doftande kriminolog måste väl rimligen inse att denna utveckling blir ännu mer barock med tanke på att den pågår parallellt med en generell skärpning av straffen för narkotikabrott.
Ingerö menar att vi alltså i Sverige också har aktivistiska domare som tolkar lagen enligt egna måttstockar, som skiljer sig från politikernas. Jag delar Ingerös slutsats, att det inte är en önskvärd väg att bakbinda domare, men att det inte ser ut att finnas några alternativ. Mördare måste få de strängaste straffen. Allt annat strider mot medborgarnas moraluppfattning.
Vi behöver en diskussion om kriminalpolitiken, som uppenbarligen har spårat ur. Denna gång inte på grund av politikerna, utan på grund av de domare som socialdemoratiska regeringar utsett. De följer inte straffskalorna och den logik som ligger i dem.
Fredrik Reinfeldt påpekade detta när han var juridisk talesman för moderaterna. Nu bör han ta upp temat som statsminister. Det finns ingenting som urholkar svenska folkets tilltro till samhället så mycket som när staten låter grova våldsbrottslingar slippa undan.
Tisdag 2007-07-10 / 19.36länk "BERÄTTELSER OM ORO OCH TÅRAR". Socialminister Göran Hägglund (kd) håller ett allvarligt Almedalstal som domineras av psykvården. Han pekar på att psykiatrin inte bara kan diskuteras när ett vansinnesdåd har begåtts. Han ger en fyllig och mänsklig beskrivning av de vardagliga psykiska problemen, isoleringen, ätstörningarna.
Ändå hemfaller han inte åt det vanliga svaret: pengar! Han säger att "vi får se upp så att vi inte häller friska pengar på illa fungerande system", och att det handlar mer om organisation än resurser. Också på denna punkt ger han konkreta exempel på briser och möjligheter. Det mest kontroversiella är att socialministern menar att vi måste överväga att göra det enklare att tvångsvårda, "eftersom alternativet är sju resor värre". Han medger att det är svåra överväganden, men att vi måste ta diskussionen, "för patienternas skull, för omgivningens skull, för de anhörigas skull".
Det är ambitiösa budskap i julikvällens sol på Gotland. Men jag gillar politiker som tar verkligheten på allvar.
Men Hägglund har inte långt till skämten. Han inledde talet med att hänvisa till brandskattningen av Visby 1361. Lika illa har inte fastighetsskatten varit - men nästan. Nu kunde kristdemokraternas ledare konstatera att förslaget om avskaffad fastighetsskatt (som alliansen blev överens om just under Almedalsveckan förra året) nu genomförs. Och att det löftet kan ha avgjort valet. "I den bedömningen lutar jag mig mot en känd konsult", sa Hägglund.
Underbart. Han syftar naturligtvis på JKL-konsulten Göran Persson, som efter valet i höstas sa att socialdemokratin förlorade pga fastighetsskatten...
Men jag saknade en lite mer offensiv del i Hägglunds framträdande i Almedalen. Därför får han en stark 3:a i betyg (på en femgradig skala).
Tisdag 2007-07-10 / 17.01länk ANTIKRIGSHJÄLTE VARNAR VÄNSTERN FÖR VALFÖRLUST. Under Vietnamerans dagar utgick medierna (lika vänster då som nu) från att en antikrigskandidat för demokratiska partiet med självklarhet skulle vinna presidentvalet i USA 1972. Men antikrigskandidaten Geroge McGovern gjorde brakförlust mot Richard Nixon. Och McGovern varnar för att samma sak kan hända 2008, rapporterar Politico i
McGovern not sure anti-war Dem can win:
Bland de som oroar sig för att läxan från 1972 fortfarande gäller för demokraterna 2008 är ingen mindre än - George McGovern. Han är nu 84 år och lika mycket emot Irakkriget nu som han var mot Vietnamkriget då - och han följer valrörelsen noga.
"Jag är inte säker på att en demokratisk antikrigskandidat kan vinna", säger McGovern i en intervju. "Vi har inte bevisat att det går än."
"Vissa påpekar att Vietnamkriget var oerhört impopulärt", säger han, "men när jag kom ut för ett omedelbart tillbakadragande hjälpte det mig vinna nomineringen i partiet men inte Vita huset. Och det kan fortfarande vara så."
Valexperter påpekar i artikeln att amerikaner fortfarande vill välja en president som står upp för Amerika. Tack och lov för det! Tänk om européer kunde vara lika smarta och välja politiker som står upp för Europa och våra värderingar!
Tisdag 2007-07-10 / 10.40länk IRAN BYGGER TUNNLAR FÖR KÄRNVAPENFÖRVARING. Landet med presidenten som i tal efter tal hotar med att utplåna andra länder, bygger tunnlar i berg i närheten av anläggningar som anrikar uran till mycket högre koncentration än vad som behövs för fredlig kärnkraftsproduktion. Washington Post rapporterar,
Tunneling Near Iranian Nuclear Site Stirs Worry:
Byggarbetet har väckt oro hos International Atomic Energy Agency, IAEA, som ska övervaka Irans nukleära program. I fredags medgav en taleskvinna för IAEA att man tagit upp ämnet i ett möte med iranska företrädare. "Vi har varit i kontakt med iranska myndigheter om detta, och vi har fått förklaringar", sa Melissa Fleming. Hon avböjde dock att utveckla svaret.
Iranska företrädare ställer inte upp på intervju.
IAEA kommer att ta upp ämnet vid besök i Teheran senare denna vecka.
"Tunnelkomplexet ser helt klart ut att vara kopplat till [anrikningsanläggningen] Natanz, säger David Albright, tidigare vapeninspektör hos FN och ordförande för Institute for Science and International Security, en tankesmedja i Washington som försett Washington Post med fotografier. "Vi tror att det förmodligen är lager för nukleärt material."
Yossi Kuperwasser, tidigare chef inom Israels militära underrättelseverksamhet, förutspår att sanktionerna mot Iran för att stoppa deras nukleära program kommer att misslyckas. Till Jerusalem Post sa han på måndagen att tiden för att utföra ett effektiv militärt angrepp mot Irans nukleära anläggningar rinner ut.
Enligt Kuperwasser, som gick i pension förra året, är Iran "mycket nära" den punkt då man teknologiskt når genombrott för att kunna anrika uran i en industriell skala.
Jag undrar om inte världen om ett antal år kommer att fråga varför ingenting gjordes medan tid fanns, ungefär på samma sätt som vi idag undrar varför ingenting gjordes när Tyskland byggde upp sin krigsmaskin på 1930-talet. Vi stoppade inte eländet när kostnaderna hade varit små. Därför blev briset 50 miljoner döda i andra världskriget. Nu tittar vi på när Iran skaffar sig kärnvapenteknologi. Bara för att undra, när de väl använt dem - för att göra exakt det man redan sagt är deras mål: att utplåna andra stater - varför vi inte ingrep tidigare...
Människan har mycket svårt att lära av historien. Därför begår man samma gigantiska misstag, om och om igen. Trots att man står och säger "det får aldrig hända igen", är det exakt vad som händer.
Vad Sahlin är ute efter är givet; den politiska identiteten ska knytas till socialdemokratin i den ålder då hänget på jeansen definierar personligheten. Ungdomspanelen är tänkt att bli den ambrosia som ska ge henne evig ungdom, eller åtminstone få henne att framstå som ett attraktivt val i den yngre väljarkåren. Om man nu inte ser igenom charaden. För vad är det egentligen hon ska lyssna in? Att ungdomar tycker det är viktigt att ha ett jobb, en bostad, en utbildning?
Ja, själv är jag allergisk mot målgruppsstyrd politik. Det blir så tillrättalagt, så sliskigt inställsamt. Politik ska övertyga med värderingar, med verklighetsanalys och med engagemang. Inte med billiga pr-trick. Är det detta socialdemokratin tror sig vinna nästa val på, sitter nog regeringen relativt säkert.
Tisdag 2007-07-10 / 9.11länk NEW YORK TIMES FÖREDRAR FOLKMORD I IRAK. I sin ledare beskrev vänstertidningen hur man vill se ett amerikanskt tillbakadragande från Irak,
The Road Home. Man konstaterar:
Irak, och regionen, kan bli ännu blodigare och ännu mer kaotiskt efter att amerikanerna lämnat. Det kan bli hämdaktioner mot dem som samarbetat med de amerikanska trupperna, ytterligare etnisk rensning, även folkmord. Potentiellt förödande flyktingströmmar kan drabba Jordanien och Syrien. Iran och Turkiet kan lockas att ta för sig.
Ja, detta är ett högst troligt scenario om koalitionsstyrkorna drar sig ur. Men New York Times tycker ändå att tillbakadragande ska ske. Men som Jules Crittenden, kolumnist i Boston Herald, konstaterar i
Genocide Preferred: Tidningens strategi är förvirrad. Varför vill man, till skillnad från Vietnam, stationera amerikanska soldater i regionen? Tidningen talar om fortsatt amerikansk närvaro i Kuwait i söder och i kurdiska områden i norr.
Dessutom bygger tidningens tillbakadragande på att Iran ska hjälpa till. Vilka tecken finns på att Iran skulle hjälpa ett Amerika som springer iväg med svansen mellan benen?! Ett tillbakadragande skulle ju stärka Iran, men framför allt terroristerna. De skulle kunna hävda att de vunnit först över Sovjetunionen i Afghanistan och sedan över Amerika i Irak. En talibanregim i Irak skulle snabbt kunna finansiera allehanda terrorceller och utrusta dem med sofistikerade vapen så att man kan börja kriga på riktigt i Europa. Madrid- och Londonbomberna skulle kunna bli vardag i alla europeiska städer, inklusive Stockholm, Göteborg och Malmö.
- Alla önskar att de amerikanska trupperna kunde lämna landet, även amerikanerna själva, men detta initiativ skulle skapa en katastrof om den genomfördes före det att Irak kan ansvara för sin egen säkerhet, säger parlamentarikern
Amira al-Baldawi, som tillhör premiärminister al-Malakis regerande shiitiska koalitionsregering. Hon framför därmed samma budskap som utrikesminister Hoshyar Zebari, som varnade amerikanska politiker om att deras krav på tidtabell för tillbakadragande av de 155.000 soldaterna kan leda till kollaps av den Irakiska staten och ännu värre blodbad.
Nu har vänstern i USA talat om att de hellre ser folkmord i Irak, än truppernas närvaro där. Nu vill jag höra vänsterns och de svenska mainstreammediernas ståndpunkt. Gör de samma val? Hellre folkmord än amerikansk närvaro i Irak?
För det är mellan dessa alternativ man måste välja: svika ett land med demokratiskt vald regering eller stödja demorkatiutvecklingen trots att det kostar på.
Måndag 2007-07-09 / 19.50länk "NI KANKSE TYCKER JAG ÄR GNÄLLIG". Efter de unga tjejerna kommer en kille upp som också får rabbla upp en massa problem. Och han frågar "ni kanske tycker jag är en gnällig ungdom" - Ja!
Och han valde därmed också ett träffande ord för Mona Sahlin när hon sedan åter tar hand om scenen.
Hon gör många personpåhopp, eller rättare sagt, ger slängar med nedvärderande personliga omdömen. Skillanden är stor mot Andreas Carlgren som igår riktade uppmaningar i sakfrågor till oppositionen.
Sådant är underhållande för de närmast sörjande inom socialdemokratin, men jag är rätt övertygad om att en stor del av väljarkåren är hjärtligt trött på dessa politikernas personliga slängar.
Det här är ett av de sämsta tal jag hört. Rörigt, spretigt, osammanhängande, tjatigt, visionslöst, defensivt och stelt. Hon får en svag etta i betyg (på en femgradig skala).
Måndag 2007-07-09 / 19.33länk "DET ÄR JAG SOM ÄR MONA". Så inleder socialdemokratiske oppositionsledaren Mona Sahlin sitt Almedalstal ikväll. Sedan blir hon nostalgisk: hon minns Olof Palme och hans uttryck "Politik är att vilja". Politik är att bekämpa orättvisor och diskriminering, tillägger hon och säger sig vara emot ökade klyftor.
Alltså: inledningen har hög floskelfaktor.
Sedan förnyar hon sitt budskap. Till kravet om rättvisa lägger hon orden: "Rätt och plikt". Arbete är en rätt, men det måste också vara en plikt att göra det man kan. Men hon utvecklar inte denna nya moraliska dimension, utan går till angrepp på regeringen för att försämra a-kassan.
Hon lovar att ta upp "ungdomsfrågorna" de kommande tre åren. "Politiken måste utjämna chanser." Exempelvis i bostadspolitiken. Regeringen gillrar en fälla genom att kräva att ungdomar ska flytta för att få jobb, men var ska de bo? Hyresrätten måste bli kvar. "Bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara."
Sahlin lovar också ett ungdomshus i varje kommun. Hon talar om fritid så som vi talade om den på 1980-talets början, då Alva Myrdals planekonomiska och centralistiska funktionalism fortfarande formade det offentliga tänkandet. Politiker ska ordna föreningslivet åt unga. Jag kommer att tänka på Lorry-sketchen "Men vi har ju ingen lokal!" Det är alltså staten som ska ordna hobbyverksamheten, inte unga själva, inte föreningslivet, utan staten. Det här känns väldigt gammalt.
Sedan släpar Sahlin upp två unga tjejer som innantill får läsa texter fyllda med ungdomssnack som "generellt hög utbildningsnivå" och "tack vare högkonjunkturen".
I det senaste numret av Kupé intervjuas socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Kupé undrar vilka politiska frågor hon tycker är viktigast och hon svarar följande
1. Likställ äktenskapen helt oavsett kön
2. Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheterna
3. Massiv utbyggnad av vindkraften
Viktiga frågor alla tre, men ska de ligga i topp? Var finns problemen i skolan, framtidens jobb och de växande klassklyftorna i Sverige?
Sahlins lista låter snarare som något vänstern och miljöpartiet hade kunnat komma överens om.
Ska Sahlin i sitt första större tal som partiledare ikväll stå fast vid denna inriktning, eller ska hon lyfta fram andra frågor?
Måndag 2007-07-09 / 9.20länk VILKEN JOBBPOLITIK FÖR ALLIANSEN? Det är nyttigt att läsa debattartiklar av regeringspartiernas riksdagsledamöter, då de förklarar politiken för sina väljare på hemmaplan. Där framgår hur man tänker och hur man vill presentera sin egen politik. Skåne-riksdagsmannen Lars-Ivar Ericson (c) skriver således i KristianstadsbladetAlliansregeringen minskar utanförskapet:
Vi har främst under våren och försommaren sett hur arbetslösheten har minskat. Företag vågar nyanställa och den totala arbetslösheten samt utanförskapet minskar kraftigt. Nystartsjobben har medför att personer som en längre tid stått utanför arbetsmarkanden har fått en chans att komma tillbaka i arbetslivet och uppleva sig behövda på en arbetsplats samt återigen fått uppleva gemenskapen med arbetskamrater ...
De reformer som regeringen åstadkommit – jobbavdraget, slopandet av förmögenhetsskatten, skattelättnader på hushållsnära tjänster, nystartsjobben, instegsjobben, sänkta socialavgifter för unga och äldre – gör att fler människor kommer i arbete och detta är viktigt för att vi skall kunna bevara välfärden i vårt land.
Det som slår mig av den här presentationen är att den är rätt lik debattartiklar från socialdemokratiska riksdagsledamöter tidigare somrar: det är politiken som ska lösa problemen. Ändra regler hit, ändra bidrag dit. Det finns ingen djupare analys. Så som exempelvis framförs i Upsala Nya Tidning i samma ämne,
Tystnaden hjälper inte:
När nu Sven-Otto Littorin karaktäriserar arbetsrätten som ett "politiskt fantomproblem" är det ett hån mot såväl de företagare som länge angett arbetsrätten som ett viktigt skäl till att de tvekar att anställa som de människor som trots den goda konjunkturen har svårt att ta sig över arbetsmarknadens trösklar.
Den här kritiken är mer förankrad i grundläggande strukturbrister. Trots högkonjunktur och nya politiskt klåfingriga regelsystem händer inte det som borde hända: kraftigt minskat utanförskap. För att åstadkomma det, och för att garantera att utanförskapet minskar även när konjunkturen vänder, måste regeringen ta striden om arbetsrätten. Här finns de verkliga utestängningsmekanismerna.