Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 18 - 24 december 2006

Lördag 2006-12-23 / 11.08 länk
JULSATIR 3. Tecknaren Hans Lindström tolkar här julen i ett ivrigt nyhetsperspektiv, vilket passar utmärkt för denna blogg som inte tänker ta någon längre julledighet.

Varför inte? Skälet är mycket enkelt: jag känner mig inte alls stressad av att "följa med", av att läsa intressanta artiklar som ger mig ännu lite större förståelse, av att fundera och dra slutsatser att lägga ut i bloggen. Det är snarare avkoppling. Nya insikter och perspektiv fyller mig med tillfredsställelse. Jag känner att man lärt sig något mer, man känner sig lite klokare, som att man utvecklats. Och det är ju det livet handlar om.

Så även om jag nu ger mig ut på en rundresa i Västsverige några dagar, så kommer nog ett och annat blogginlägg att laddas upp.

Jag vill passa på att tacka er läsare för att ni tittar förbi och önska er en riktigt God Jul!


Lördag 2006-12-23 / 10.30
länk
RWANDA: FRANKRIKE DELAKTIGT I FOLKMORDET. Medan svenska medier på helsidor (som i SVD) slår upp att amerikanska soldater åtalats för sina övergrepp i Irak, låter samma medier bli att rapportera de övergrepp som franska soldater inte åttalas för. I afrikanska tidningen New Times rapporteras från Kigali, Rwanda: France's Shameless And Spineless Defence
'Varför skulle ett land som Frankrike göra en sådan sak...?' Det var med den retoriska frågan som franska ambassadens talesperson Nathalie Loiseau svarade på anklagelserna om att Frankrike på flera sätt understödde Interahamwe milisen och Rwandas regeringstrupper som utförde folkmordet på tutsierna 1994.
Tidningen rapporterar att Loiseau i intervjun var förolämpande nog att påstå att Frankrike tvärtom försökt dra uppmärksamhet till vad som hände. Nyhetsbyrån AFP rapporterar i French troops abetted killing of Rwandan Tutsis: probe witness, att den Rwandiska kommissionen som utreder folkmordet hört vittnesmål som anklagar franska soldater i Rwanda för att ha lurat tutsier så att de lättare skulle kunna slaktas av hutu-miliserna. Sydafrikanska tidningen Independent rapporterar också om nya våldtäktsanklagelser mot franska soldater, New rape allegations against French troops.

BBC rapporterar att Rwanda, som tillhör den fransktalande delen av Afrika, har ansökt om att gå med i det brittiska samväldet. Detta som ett resultat av Frankrikes agerande i Rwanda 1994, Rwanda seeks to join Commonwealth.

Varför granskar inte svenska medier Frankrikes agerande? Varför låter man franska soldater komma undan? Är det därför att de amerikanska soldater som agerar brottsligt ställs inför rätta, medan de franska slipper åtal?


Lördag 2006-12-23 / 10.15
länk
IRAN UNDERBLÅSER STRIDER OCKSÅ I AFGHANISTAN. Krigskorrespondenten Con Coughlin tar i Daily Telegraph upp en viktig strategisk fråga som fått för lite uppmärksamhet, War on two fronts in Afghanistan:
Nato-planerna har lagts upp utan att ägna någon seriös uppmärksamhet till det andra grannlandet vars gräns sträcker sig hudratals kilometer utmed Afghanistans västra sida, även om Irans instinktiva fientlighet mot närvaro av västerländska trupper så nära sitt eget land knappast är en hemlighet. Detta trots det faktum att iranierna aktivt stöder, utrustar och tränar milisgrupper som skapat så mycket skada i södra Irak.

Men varje gång jag har tagit upp frågan om iransk inblandning i Afghanistan på Natos högkvarter det senaste året har jag mötts med antingen blank blick eller en ivrighet hos högre befälhavare att snabbt byta ämne.
Och sedan en tolk i Nato-högkvarteret i Afghanistan förra veckan blev åtalad för spioneri åt Iran, kan frågan knappast sopas under mattan längre. Iran tänker inte utan motstånd tillåta väst att förvandla en islamistisk diktatur till en demokrati. På samma sätt som man gör allt för att undergräva demokratin i Irak.

Artikelförfattaren har dock fel när han talar om två fronter i Afghanistan, en mot talibanerna som väller in från Paktistan i söder och en utmed Afghanistans västra gräns mot Iran. Det är inget regelrätt krig. Och Afghanistan är i sig bara en bit av det. Irak är en annan. Libanon en tredje, Gaza en fjärde, London och Madrid en femte och sjätte.

Det är heller inget krig mellan väst och talibaner eller mellan USA och irakiska miliser, det är ett krig mellan västvärldens värderingar om alla människors lika värde och en fundamentalistiskt idé i islamistisk skepnad som vill krossa friheten, inte bara i Mellanöstern utan överallt.

Frågan är om vi - i Sverige och Europa - vill försvara friheten där borta, eller om vi väntar till dess striderna kommer till våra gator. Det handlar om ett utnötningskrig. Den med starkast övertygelse kommer att vinna. Och i Iran är man tvärsäker på att väst kommer att ge upp, bara man fortsätter skapa död och elände. Den fråga vi har att ställa oss, är om vi tror på friheten eller om vi vill underkasta oss Ahmadinejads överhöghet.


Fresdag 2006-12-22 / 17.40 länk
JULSATIR 2 Tecknarna Jack Ohman och Scott Willis tolkar julen i vår tid: Flickan till tomten: Seriöst! Har du inte läst dina mejl?


Fresdag 2006-12-22 / 17.40
länk
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i Tonight Show:
  • Det fortsätter gå bra för senator Barack Obama inför presidentvalet. Vet ni vad hans mellannamn är? Hussien. Hussein!! Det kunde vart värre - det kunde varit Kerry.
  • Senator John Kerry ska åka till Irak och träffa trupperna. DET borde ju stärka moralen. Låt oss bara hoppas att han har några nya skämt!
  • Visste ni att George W Bush är förste amerikanske presidenten som tänder en Menorah i Vita huset? Dock - Bill Clinton var förste president att använda stearinljus för att skapa rätt stämning i ovala rummet.
  • Magasinet TIME har utsett alla till 'Årets person'. Och på något sätt kom ändå Al Gore tvåa.

Fresdag 2006-12-22 / 15.30 länk
TYSK ÅNGEST ÖVER NATO OCH AFGHANISTAN. Det är inte bara i Sverige som frågan om Nato behandlas med svåra våndor av politiker och opinionsbildare. Även i Tyskland finns beröringsskräck, även om Nato haft (och fortfarande har) stora truppstyrkor i landet som en följd av kalla kriget mellan öst och väst.

Denna vecka har det blivit inrikespolitisk strid om Tyskland ska sända några spanings- och stridsflygplan, Tornado, till Afghanistan. Men i stället för öppen debatt om vilka värden som står på spel - inte bara i Afghanistan utan i hela världen - har bråket reducerats till, som så ofta i Nato-sammanhang, en procedurfråga: kan Tyskland skicka 6 militärplan inom det mandat som regeringen fått av parlamentet?

Regeringen (med både kristdemokrater och socialdemokrater) anser att flygplanen - om man beslutar sig för att sända dem - ryms inom gällande mandat, eftersom planen och dess medföljande truppstyrka på 250 man från Luftwaffe, kommer att stationeras i norra Afghanistan. Kritikerna i miljöpartiet och de konservativa i bayerska CSU menar att planen kommer att flyga över stridsområden i södra Afghanistan och där peka ut mål för bombplan. Därmed kommer tyska trupper att vara delaktiga i kriget mellan Nato och talibanerna.

Vilket hårklyveri! Varför i herrans namn skickar Tyskland trupp om man till varje pris inte vill att de ska hamna i strid? Om det är huvudmålet ska man naturligtvis ta hem trupperna och säga att Tyskland - än en gång i historien - sviker demokratin och de individuella frihternas värderingar.

Jag kan hålla med kritikerna i det liberala FDP som menar att regeringen öppet borde diskutera engagemanget i Nato inför det tyska folket, och därför begära ett nytt mandat. Till tyska vänstertidskriften Der Spiegel säger parlamentarikern Birgit Homburger (FDP), i Deployment of German Planes to Afghanistan Sharply Criticized, att regeringen är rädd för skapa en kontrovers (fear of stirring controversy) om Nato-engagemanget. Men att i tysthet sända iväg stridsflygplan för att undgå debatt, är ju inte rätt sätt att handlägga frågan, i synnerhet som hela uppdraget syftar till att skapa ett fritt, öppet och demokratiskt Afghaistan.

Regeringen borde ju välkomna en debatt där man får möjlighet att förklara betydelsen av att Tyskland nu deltar i strid på demokratins sida.

Också i Sverige behöver vi mer debatt, även om den socialdemokratiska regeringen tidigare i år faktiskt gick till riksdagen för att få sända fler svensk trupp till Afghanistan, vilket beviljades. Vi bör i vårt land skapa större mental beredskap för att fler svenskar än de två soldater som redan dött i vägbomb, kan komma att få sätta livet till. Afghanistan handlar till syvende og sist inte om hur många soldater som sänds dit, vart i landet de placeras, eller vilka uppgifter de ska utföra. Det handlar om huvuvida Sverige - och Tyskland - är beredda att ta fighten för demokrati och frihet - där borta, eller om vi ska vänta till striden kommer till våra gator.

Se mer i Deutsche Welle, Germany Split Over Plane Deployment to Afghanistan och Minister: Germany Prepared to Send Spy Planes to Afghanistan, samt i Der Spiegel, Berlin Mulls Deploying Spy Jets to Southern Afghanistan.


Fresdag 2006-12-22 / 15.00
länk
CONDOLEEZZA RICE OM PRESIDENTVAL OCH IRAK. I en julintervju för AP får USA:s utrikesminister Condoleezza Rice frågan om hon tycker nya försvarsanslag till kriget i Irak är att kasta friska pengar på en förlorad sak, och hon svarar:
- Jag tror inte det handlar om pengar. Under resans gång har ett flertal tecken visat att detta är ett land som det är värt att investera i, eftersom det kommer att bli ett mycket annorlunda Mellanöstern när det väl etablerar sig som en stabiliserande faktor i regionen.
Hon säger att USA kan vinna i Irak, även om kriget hittills blivit längre och svårare än hon väntat. Rice fick också frågan om en svart amerikan kan bli landets president.
- Ja, jag tror att en svart person kan bli vald till president. [En framgångsrik svart kandidat kommer att] bedömas på alla de grunder som amerikaner brukar bygga sitt val på: håller jag med denna kandidat? Delar jag personens grundläggande värderingar? Skulle jag känna mig bekväm med att denne person fattar beslut i viktiga frågor med stora konsekvenser?
Frågan är intressant med tanke på att demokratiske senatorn Barack Obama är het just nu. Och att förre ÖB:n och utrikesministern Colin Powell fortfarande finns i det offentliga medvetandet, och inte minst därför att många vill se henne själv som möjlig presidentkandidat.


Fresdag 2006-12-22 / 12.54
länk
FACKET TRAPPAR UPP ATTACKERNA MOT SALLADSBAREN. Nu har fackföreningarnas blockad mot Sofias salladsbar Wild´n Fresh i Göteborg trappats upp. Transportarbetarförbundet förbjuder sophämtning, rapporterar radions ekoredaktion i Facklig konflikt om salladsbar trappas upp.

En enskild småföretagare terroriseras av facket vars maffiametoder blir allt värre. Ingen anställd har bett om fackets ”hjälp”. Det är enbart en maktdemonstration från fackets sida. Om detta beteende trappas upp och används politiskt blir beteckningen på agerandet inget annat än: fascism.


Fresdag 2006-12-22 / 10.58
länk
SEKTEN ÄR (V)ÄRST. En av vänsterpartiets mest kända riksdagsledamöter, Tasso Stafilidis, hoppar av partiet och berättar om hur partiledningen systematiskt sätter vissa personer åt sidan därför att de inte följer dogmen till punkt och pricka. (Jag hamnade i diskussion med Stafilidis när han var ny i riksdagen och förvånades över att han faktiskt kunde ta motargument utan att bli vansinnigt arg, så som många på vänsterkanten blir.) Sundsvalls Tidning skriver i Sekten är (v)ärst:
Vänsterpartiet går vidare vänsterut. Partiet ... slitits i bitar av striden mellan förnyare ... Fast detta, och kräftgången i opinionen, kallas politisk förnyelseprocess. En process som består av fortsatt utmobbning av något så när moderata krafter ... Visserligen röner avdankade vänsterpartister inte samma öde som sekterisktiska kamrater i femtiotalets sovjetunion. Icke desto mindre är det utrensningar i gammal god ordning.
Jag har aldrig förstått varför det i politiken är så att, ju mer ett parti talar om solidaritet desto djävligare blir man mot oliktänkande. Solidaritet i ord ger brutal icke-solidaritet i handling.


Fresdag 2006-12-22 / 10.45
länk
DISKRIMINERINGSDOMEN: FINNS HOPP OM SVERIGE. Det är otroligt glädjande att Högsta domstolen i sin dom igår förbjöd positiv särbehandling och kvotering som metod att ”hjälpa” underrepresenterade grupper. En av den politiska korrekthetens värsta utfall är därmed stoppad. Flera tidningsledare tar upp domen.

Norrköpings Tidningar skriver i Diskriminering kan aldrig vara av godo:
Efter att HD olagligförklarat särbehandlingen på Uppsala universitet är det förhoppningsvis slut med politiskt korrekt diskriminering.
Upsala Nya Tidning ger fem skäl till varför det är Rätt att kvotering är fel, och kommer till slutsatsen:
I verkligheten motsvarar kvotering nästan aldrig den förskönande bild som målas upp. Uppsala universitet började kvotera trots att det, enligt dess egen definition, inte fanns något behov.Kvotering är ingen enkel lösning på ett komplext problem. Snarare leder det till att befästa uppdelningen av människor i "vi" och "dom". Tala om att motverka sitt syfte.
Kristianstadsbladet skriver i En klar seger för rättvisan:
Domen kommer med största sannolikhet att få stort genomslag i den infekterade debatten kring positiv särbehandling och olika former av kvotering.
Vestmanlands Läns Tidning skriver i Positiv särbehandling är diskriminering:
Högsta domstolen framhåller att likhet inför lagen och skydd mot diskriminering är fundament i Regeringsformen och i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter ... Sökande med klart bättre meriter fick stå tillbaka till förmån för personer med sämre meriter. Och det är olaglig diskriminering. Domslutet kommer inte att hindra universitet och andra att genom aktiva åtgärder bredda rekryteringen. Men det får inte innebära att någon med sämre meriter skall få företräde. Det är bra att Högsta domstolen har satt ned foten så tydligt.
Barometern riktar uppmärksamhet åt mannen bakom domstolsprocessen, Diskriminering, nej tack!
Heder av denna envetna rättsprocess ska Centrum för rättvisa och dess drivande jurist Gunnar Strömmer ha. Sverige behöver fler medborgaraktivister som han.


Torsdag 2006-12-21 / 19.14 länk
JUL-SATIR. Så här till jul har tecknaren Bruce Beattie fångat ett perspektiv i vår tid: Barnen till tomten: - Vi gillade dig mer innan du började med lågkaloridieten.


Torsdag 2006-12-21 / 17.44
länk
SVT ÄR INTE VÄNSTERVRIDET, INTE ALLS... Här tre exempel på hur statliga SVT grovt vinklar verklighetsbeskrivningen.

En så kallad dokumentär sänds i SVT ikväll: USA, krigen, televisionen. I den hyllas "krigskorrespondenten" Wilfred Burchett, en tidigare KGB-agent som tjänat diverse totalitära regimer ända sedan Stalins Ryssland. Mot Burchett har riktats anklagelser om tortyr från amerikanska, brittiska och australiensiska krigsfångar under Koreakriget. Men för SVT är han en hjälte. Mer fakta här.

19 december sände SVT:s Kunskapskanalen en ”dokumentär” om kubaner i USA. En läsare skriver: ”Förutom berättarrösten som framförde sura och hånfulla komentarer om kubanerna i Miami, som inte motsvarades av vad de själva sade i filmen, så var det en bra dokumentär. Men som för att lägga till rätta bilden som framkom i filmen, och rikta skulden mot den verkliga skurken dvs USA hade man bjudit in Castrovännen Eva Björklund och den ständige svenskkubanen Rene Vasques Dias till studion. Eva Björklund hävdade att USA vill återkolonialisera Kuba men att kubanerna skulle motsätta sig det. Dias hävdade att ... 'vissa totalitära drag' [råder] på Kuba. Vissa totalitära drag!!! SVT bjuder alltså in Fidels vänner igen och låter dem försvara den Kubanska diktaturen och håna de kubanska flyktingarna.”

4 december sände SVT ”dokumentären” Afterschock - ockupationens baksmälla som sa sig handla om före detta soldater i den israeliska armén som försöker hantera de obehagliga upplevelserna från tiden som soldater. En läsare skriver: ”Efter dokumentären deltar - trumvirvel - Dror Feiler (som ju bland annat stödjer Hamas) i ett 'studiosamtal' tillsammans med Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren. Som väntat handlar diskussionen om Israels 'brott' mot de mänskliga rättigheterna - och USA:s ovilja att ingripa. Återigen uppmanas Europa till bojkotter. Elisabeth Löfgren tar specifikt upp kvinnornas situation - och syftade naturligtvis på Israels förtryck. Även när de palestinska männen misshandlar de palestinska kvinnorna är det Israels fel. Amnestys pressekreterare menar att det är ett sätt för dem att få utlopp för sin 'vrede och frustration'.”

Ja, den uppmärksammade helkvällen (2 december) vigd för hyllning av den store ledaren Fidel Castro var inget undantag. SVT tar systematiskt kommunisternas, diktaturernas och fundamentalisternas parti, medan man konsekvent ger demokratin skulden för världens elände. Det är denna propaganda vi med tvångsmetoder måste finansiera genom TV-licens. Sverige - fritt? Knappast.

PS. Den andra delen av "public service" är ju inte bättre. En läsare berättar att P2:s jazzradio (!) i gårdagens jazzit julspecial sände en hälsning till... Hamas.


Torsdag 2006-12-21 / 12.27
länk
NÄSTA S-LEDARE: SVEN-ERIK ÖSTERBERG? I Borås Tidning skriver Widar Andersson (s): Österberg - en värdig efterträdare till Persson.

Nog är det ett radikalt förslag. Widar Andersson menar att Österberg signalerat ”en vilja till förnyelse, han är självkritisk och han drar upp linjerna för en hård oppositionspolitik mot den borgerliga regeringen”. Han har också bättre förankring i rörelsen än de flesta som fackombudsman för skogsarbetarna.

Problemet är bara att Sven-Erik Österbergs utstråling är som en trasig glödlampa. I gårdagens hårda debatt om arbetslöshetsförsäkringen i riksdagen var Österberg en av de mest engagerade. Ändå gjorde han inget större intryck. Om svenska politiker i allmänhet är slätstrukna, så tar Österberg ändå priset.

Men varför inte? Det vore intressant att se hur debatten skulle forma sig.


Torsdag 2006-12-21 / 10.42
länk
AFTONBLADET FÖRSVARAR SADDAM, HAR INGET EMOT FOLKMORD I SUDAN. Visst är våra svenska medier fantastiska. I Aftonbladet idag argumenterar man för att Saddam Hussein inte borde avsatts. Och man vänder sig emot varje militärt ingripande i Darfur, Sudan, för att hindra folkmord.

Den som vill ha svar på varför det händer igen, även om mantrat lyder "Aldrig igen", kan läsa den världsbild Aftonbladet Kultur levererar i Sudan-affären. Där hånas demokratierna medan islamistiska dödspatruller hyllas. Just den sorts miliser som begår folkmord i Darfur. Och tidningen skriver skadeglatt att irakier uppfattar att livet blivit svårare efter Saddam. Men vad säger Aftonbladet om att tyskarna ville ha Hitlerismen tillbaka efter andra världskriget? Hade de rätt?

Vänstern i Sverige har ställt upp på varenda en av de värsta blodsbesudlade tyrannerna efter andra världskriget: man har hyllat Stalin, Mao och Pol Pot. Man kritiserar med hetta och glöd demokratierna, men talar tyst om Kina, om fundamentalister och andra aktörer som aldrig någonsin kommer att stå för mänskliga fri- och rättigheter.

Vänstern i Sverige vill att diktaturer och extremister ska nå framgång. De riktar ingen som helst kritik mot dem. Bara mot USA och väst. Det är en sjuk verklighetsuppfattning, som jag ibland önskar att de fick uppleva personligen...

Att dessa diktaturkramare fyller spalterna i våra största medier, medan de åsikter jag här framför är hänvisade till bloggar, säger en hel del om tillståndet i Sverige.


Torsdag 2006-12-21 / 9.22
länk
BAN KI-MOON? VEM E DE? I Seattle Times skriver Tom Plate om den man som om en vecka är FN:s generalsekreterare, New leadership at the U.N.:
Världen har ingen klar uppfattning om vad som väntar med sin nya generalsekreterare i Förenta Nationerna. Ban Ki-Moon, fram till nu utrikesminister i Sydkorea, är mer eller mindre en gåta för alla utom några få ... Ban Ki-Moon är världens främste diplomat som ingen känner.
Därför har Seattle Times grundligt studerat Ki-Moon. Man har försökt finna kollegor som har kritik att framföra mot honom men har inte funnit någon. Han framstår ”som en förebild när det gäller integritet och trovärdighet”. Han beskrivs, även av diplomater som själva kunde bli aktuella som generalsekreterare, som professionell och begåvad.

Ban Ki-Moon är en arbetsnarkoman ”som kan inspirera kollegor att övervinna utmattning; han är pragmatisk, en lyssnare och en analytiker som noggrann kan sortera olika uppfattningar”.

Bäst tycker jag om detta omdöme: ”Hans stil är inte den som ger löften, utan den som handlar” (His style is not that of the promiser but of the doer.)

DET mer än något annat är viktigt i FN.

Jag såg igårkväll, på History Channel, åter den drygt timslånga dokumentären om Roméo Dallaire, den kanadensiske generalen som var FN-befälhavaren i Rwanda inför och under folkmordet 1994 då mer än 800.000 människor slaktades på mindre än 100 dagar.

Han begärde upprepade gånger under månaderna innan folkmordet startade att få mer trupper. Utan resultat. När han, mot sina order, startat underrättelsearbete och funnit stora mängder vapen i presidentpalatsets källare, förbjöd Kofi Annan (som då var chef över fredsbevarande trupperna) Dallaire att beslagta vapnen. Kofi Annan tröttnade på Dallaires alla varningar, så hela FN-styrkan beordrades att lämna Rwanda. Dallaire vägrade åter lyda order och stannade kvar för att åtminstone rädda några tusen människor och för att vara världens vittne till vad som hände.

Jag blir så förbannad när jag ser den arrogans och likgiltighet som FN-byråkratin utstrålar. Kofi Annan har blod på sina händer. Han skulle kunnat göra som Dallaire, bortse från protokollet för att rädda liv. Men nej, Annan var mer rädd om sin karriär än om några hundra tusen människors liv. Dallaire berättar att han inte bad om tillåtelse att göra vissa räder, bara rapporterade att han tänkte göra dem. Ändå kastade sig Kofi Annan över faxen och skickade order om att inte ingripa. Hade Kofi Annan haft minsta kurage och medkänsla hade han låtit faxet ligga obesvarat. Men den nitiske Annan hade andra mål än att hindra folkmord.

Det framgår inte av porträttet i Seattle Times vad Ban Ki-Moon hade gjort i Kofi Annans ställe. Men sämre kan det knappast bli.


Torsdag 2006-12-21 / 9.22
länk
HD: POSITIV SÄRBEHANDLING ÄR DISKRIMINERING. En av årets viktigaste domar kom från Högsta domstolen nu på morgonen: Universitet fällt för diskriminering.

Två tjejer som kommit in på juristilinjen på Uppsala universitet fick inte börja studera därför att de inte hade utländska föräldrar. Sökande med sämre betyg släpptes fram, eftersom universitetet infört etnisk kvotering. Med hjälp av Centrum för rättvisa, som leds av Gunnar Strömmer, har de båda kvinnorna nu vunnit i tingsrätt, hovrätt och idag i Högsta domstolen.

Hur korkat kvotering slår framgår mycket tydligt av Finn fem fel som Centrum för rättvisa lagt ut på sin hemsida.


Onsdag 2006-12-20 / 17.18 länk
STRIDEN OM 'SVENSKA MODELLEN'. Idag debatterar riksdagen regeringens förslag om höjda avgifter till och sänkta ersättningsnivåer från a-kassan. Beslut väntas i morgon. Dessa förändringar i arbetslöshetsförsäkringen har blivit det främsta stridsämnet mellan nya regeringen och vänsteroppositionen.

Inför debatten skrev LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin ett öppet brev till riksdagsledamöterna i Aftonbladet, Säg NEJ i dag! Hennes huvudargument är att förslagen riskerar att få vår ”svenska modell att hamna i gungning”, att man ska ”urholka den svenska modellen”. Regeringen menar ju tvärtom att man värnar den svenska modellen eftersom syftet är att få fler i arbete.

Frågan är alltså vem det är som slår vakt om svenska modellen: Alliansen eller vänsteroppostitionen?

Vänstern menar att det viktigaste inslaget i svenska modellen är höga bidrag vid arbetslöshet. Alliansen menar att den svenska modellens huvudsyfte är hög sysselsättningsgrad.

Att höga bidrag skulle vara viktigare än hög sysselsättningsgrad är en alldeles ny prioritering från vänstern som Tage Erlander och Per Albin Hansson inte skulle känt igen. Och här står jag på Per Albins sida: självklart är arbetslinjen - den höga sysselsättningsgraden - kärnan i den svenska modellen. Och eftersom de höga ersättningsnivåerna totalt misslyckats - under Göran Perssons ledarskap har ju över en miljon hamnat i utanförskap - är det rimligt att regeringen söker nya vägar att värna arbetslinjen.

Vänsteroppositionens hårdnackade motstånd är en fördel för Alliansen. Om socialdemokratin inte förmår förnya sig kommer de att få svårt att vinna valet 2010.


Onsdag 2006-12-20 / 15.44
länk
PERSPEKTIV GER LJUS I MÖRKRET. Särskilt i USA är stämningsläget dystert för närvarande. Osäkerhet om Amerikas roll och besvikelse över misslyckandet att - hittills - etablera demokrati i Irak har gjort att många amerikaner deppar om sitt lands framtid. En som inför helgerna förmår förmedla optimism är Thomas Bray i Detroit News, som jämför med läget i början av 1980-talet i kolumnen Look to the future with optimism:
Kriminalitet, bidragsberoende och drogmissbruk skenade utan kontroll ... President Ronald Reagan och påven Johannes Paulus II hade båda blivit skjutna, och brittiske premiärministern Margaret Thatcher undkom med knapp nöd ett bombdåd. Stora anti-amerikanska demonstrationer hölls i Europa, underblåsta och finansierade av Sovjetunionen, mot utplaceringen av moderna kärnvapenrobotar. Japan förutspåddes att ta över från Amerika som världens ledande ekonomiska stormakt ...

Som vi vet gick allt väl. Robotarna placerades ut och det var Sovjetunionen, inte den fria världen, som kollapsade. Den amerikanska ekonomin inte bara återhämtade sig, den har expanderat kraftfullt under ett kvarts sekel med bara två små pauser. De sociala nätverken började återskapas och bidragsberoendet minskade, bland annat genom en välfärdsreform undertecknad av en demokratisk president.

Allt detta har varit möjligt genom den dynamik som, baserad på ett fritt, kapitalistiskt samhället, skapas av den obegränsade resurs som det människliga intellektet utgör, och som inte bara bygger välstånd utan anständighet, civilitet och utrymme för politisk frihet.
Ja, att ställa vår tids bekymmer och problem mot andra tiders är en nyttig syssla, som alltid väcker optimism. För även om vi möter nya hot och svårigheter är dagens nästan alltid mindre än gårdagens.


Onsdag 2006-12-20 / 14.14
länk
OM SSU-ANNA OCH KONSPIRATIONSTEORIERNA. I Aftonbladet har Johan Hakelius en härlig kolumn idag, Vem ligger bakom konspirationen? Nyss avgångne ordföranden för socialdemokratiska ungdomsförbundet Anna Sjödin anser sig utsatt för ett skandalöst rättsövergrepp i och med att hon dömdes för sitt beryktade slagsmål på krogen Crazy Horse i Stockholm. Vad beror det på?
Kanske är det en konspiration mot sossar. Eller möjligen en del av den omtalade och världsomfattande konspirationen mot kvinnor. Något sådant. Vad det än handlar om måste i alla fall Sjödin-konspirationens tentakler nå långt. Domare och nämndemän. Poliser och åklagare. Journalister och vittnen. Alla är de inblandade. Alla är de fast beslutna att smutskasta Anna Sjödin, en vanlig tjej som bara hade tagit ett glas. Det är ju möjligt ---

Läser man Anna Sjödins egna uttalanden denna vecka, pekar de alla i en riktning. Det finns en grupp i 2000-talets Sverige som i skymundan verkar styra allt. En grupp som vidmakthåller alla orättvisor, oavsett om de har att göra med kön, hudfärg eller sexuell läggning. En sista grupp med gammaldags auktoritet, nu när vi äntligen avvecklat polisen, avlövat lärarna och avskedat föräldrarna. Jag syftar förstås på dörrvakterna.

Onsdag 2006-12-20 / 10.51 länk
CARL BILDTS EXPOSÉ TANKEVÄCKANDE MEN UTAN SVAR. Nu har jag hunnit med att ta del av det första större talet av Carl Bildt som utrikesminister (finns att läsa här och se som video här). Det hölls igår hos Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

Jag gillar att utrikesministern tog ett steg tillbaka och satte Sverige och världen i perspektiv. Han målade upp de stora historiska dragen. Om Sveriges tre historiska paradigmskiften: då Gustaf II Adolf landsteg i Tyskland 1630, då Jean Baptiste Bernadotte (blivande Karl XIV Johan) 1812 vände stormaktsdrömmarna ryggen och då svenska folket beslutade att gå med i EU 1994.

Utrikesministern beskrev så globaliseringens tre faser: den första vågens industrialisering som fick ett abrupt slut 1914, om västvärldens integration efter andra världskriget och nu den tredje fasen då det främst handlar om Asiens återkomst. Han målade, med rätta, upp en mycket ljus bild av vad globaliseringen ger - ”samtidigt som den globala ekonomin fördubblas under det kommande kvartsseklet, kommer fattigdomen i världen, de som tvingas att leva på mindre än en dollar om dagen, att halveras.”

Att ett statsråd också nämner giganter som filosofen Immanuel Kant och ekonomen Joseph Schumpeter gör ju också tal av det här slaget mycket mer intressanta att lyssna på.

Carl Bildt målade inte enbart upp en ljus framtid. Han är faktiskt medveten också om hoten:
Trots min starka optimism om globaliseringens kraft och möjligheter tillhör jag dem som ser med djup oro på de strategiska perspektiven för de närmaste decennierna. Och som är övertygad om att bara en fördjupad strategisk diskussion om de utmaningar vi står inför kan leda till den politik som för oss framåt.

I grunden handlar det om att värna och vidareutveckla globaliseringens alla möjligheter till en allt öppnare och allt bättre värld - men att göra det i fullt medvetande om styrkan i de krafter som om de lyckas växa sig starkare riskerar att kasta allt över ända.

Ingen global era av frigörelse och nya möjligheter har varat för evigt. Kriget och konfrontationen har inte skrivits ut ur historien. ---

De som är rädda för att bli förändringens förlorare söker ofta sin tillflykt i den förrädiska tron på de slutna idéernas, det slutna samhällets och den slutna ekonomins förmenta trygghet. Det är ofta inte längre ideologierna som bär upp politiken - oftare är det identiteterna som definierar de politiska motsättningarna. ---

Tredje generationens invandrare från Pakistan börjar tillverka bomber i det gamla Englands nya slum. --- Och borta i bergen i Waziristan sitter - sägs det - en shejk och manar hatiskt till våldsam terror mot alla de öppenhetens, demokratiseringens och globaliseringens krafter som hotar att underminera hans slutna idéers tillbakadrömmande värld. ---

När globaliseringen accelererar är detta en del av världen som tenderar att halka efter allt mer: Om den muslimska världens länder har ca 20 procent av världens befolkning representerar de bara omkring 4 procent av världens handel.

Och ser vi på användningen av Internet - en nyckel till mycket av det nya - kan vi konstatera att arabvärlden ligger efter utvecklingen t o m i det fattiga Afrika söder om Sahara. --- Här är riskerna för att en kombination av den ekonomiska eftersläpningen, de olösta politiska frågorna och tendenser till religiöst baserade motsättningar kommer att skapa den perfekta stormens förutsättningar för konvulsioner, konflikter och till och med krig.
Problemet är bara att Carl Bildts förslag på hur dessa motsättningar ska angripas lyser med sin frånvaro. Och det han nämner är på gränsen till naivt:
Också i dessa länder och regioner kan Europas så kallade mjuka makt vara en samhällsomvandlingens kraft långt starkare än vad många i dagens debatt förefaller att inse. ---

Vill vi möta dessa utmaningar, och säkra den bättre värld som så tydligt kommer att bli möjlig, finns inget alternativ till ett Europa som står starkare - med sitt exempel, med sina insatser och som partner i samarbete med andra.
Alltid detta tjat om EU. Men vilken enighet om hur vår tids globala hot ska mötas finns det i EU? Ingen! (Och vad är ”Europas mjuka makt” värd när man inte ens använder den i exempelvis Irak.)

Bildts uppmaning till ”en fördjupad strategisk diskussion” om utmaningarna är i och för sig vägen från ett EU i total splittring till en mer gemensam hållning om tydliga strategier för att möta hoten - inom och utom unionens gränser.

Jag väntar med spänning på att Sverige tar initiativet till sådana fördjupade strategiska diskussioner i EU...


Onsdag 2006-12-20 / 9.21
länk
JURISTKRITIK MOT JK. I DN-Debatt skriver tre jurister: Lambertz är olämplig som justitiekansler. Här i bloggen har under dryga tre år bara ett avgångskrav riktats: Justitiekanslern måste avgå - tar avstånd från yttrandefriheten.


Onsdag 2006-12-20 / 9.14
länk
BLAIR VARNAR FÖR IRAN. Under en rundresa i Mellanöstern uppmanar Storbritanniens premiärminister moderata muslimska länder att ta upp kampen mot extremister, rapporterar Reuters i Blair to urge Middle East states to rein in Iran:
- Vi måste erkänna det strategiska hot som regeringen i Iran utgör, inte dess folk, förmodligen inte alla dess styrande element, men de som för närvarande har makten över landets politik, sa premiärministern.
Iran skapar problem i Libanon, i Irak och i Palestina, konstaterar Blair. Tänk om Europeiska unionen kunde samla sig kring en lika rak och tydlig hållning!


Tisdag 2006-12-19 / 19.30 länk
RUDY GIULIANI ETT STEG NÄRMARE PRESIDENTKAMPANJ. Ikväll håller en valkommitté sitt första event i New York för att samla in kampanjmedel och annat stöd till förre borgmästaren Rudy Giuliani. Han har ännu inte bestämt om han ska ställa upp. När det gäller organisation och kampanjfinanser ligger han långt efter andra tänkbara republikanska kandidater, som senator John McCain och guvernör Mitt Romney.

Men Giuliani leder ändå i opinionsmätningarna. Hans enormt starka agerande efter 11 september, där han själv höll på att stryka med i raset, ger honom en speciell aura hos amerikanska folket.

Trots det radar Washington Post upp alla svårigheter han måste överkomma för att bli republikansk presidentkandidat, Giuliani's Primary Hurdle. Hans skilsmässor och liberala storstadsliv gör att många kristna konservativa ser på honom med misstänksamhet.

Man blir dock inte framgångsrik borgmästare i New York, en stad större än de flesta delstater, om man inte är en formidabel maktspelare. Och få andra kan visa upp en så imponerande meritlista: halverad brottslighet och halverat bidragsberoende har förvandlat New York till en mer säker plats än betydligt mindre städer (som Stockholm). Efter orkanen Katrina är efterfrågan på jordnära och handlingskraftiga ledare större än någonsin.

Om Giuliani spelar sina kort rätt har han alla chanser att övervinna de seriösa hinder han har att möte på vägen.


Tisdag 2006-12-19 / 16.56
länk
TRESCHOW OCH SVENSK JANTELAG. I bloggen Frihet och Sanning diskuteras direktörslönerna i Jantelagen där man minst anar det:
Spontant är jag skeptisk till att man i dagens allt mer globaliserade värld kan skapa egna nationella spelregler. Men främst undrar jag varför man ska diskriminera svenskar? Ska en svensk få lägre lön i förhållande till sin utländska kollega, enbart för att han är svensk? Det är inte moraliskt rimligt att straffa någon pga dennes nationalitet, lika lite som man bör diskriminera någon för att de har "fel" religion, kön eller hudfärg. Det hela luktar inte så lite jantelag.
Först en allmän reflektion: Visst är det lustigt att vi väljer att använda globaliseringen när det passar vår egen argumentation. Jag hävdar irakiers negativa frihet därför jag anser frihetens värderingar universella. Mot detta vänder sig vissa som hävdar att nattväktarstatens principer upphör vid Sveriges gräns. Där utanför, exempelvis i Irak, gäller inte frihetens principer.

Här används globaliseringen för att försvara direktörernas löner och fallskärmar. Det är naturligtvis en förklaring - om det är sant att svenska direktörer i ursprungligen svenska storbolag konkurrerar på en global arbetsmarknad. Jag ifrågasätter det. Få gör karriär i utländska storbolag. Om svenska storbolagsdirektörer och styrelseordföranden är så dugliga att de ska ha internationella topplöner, varför efterfrågar ingen dem i japanska och amerikanska storbolag? Nej, det är nog snarare så att direktörerna nått sina positioner därför att de tillhör ett visst nationellt kotteri - det svenska. (Det är alla andra som diskrimineras för att vara av "fel" nationalitet.) Då saknas anledning att jämföra med globala direktörslöner.

Skälet till att jag kritiserar Michael Treschow var att han använder den megafon som ordförandeskapet i Svenskt Näringsliv ger, för att tala i egen sak. Han använder Svenskt Näringsliv som en fackförening för direktörer, istället för att skapa ökad förståelse för entreprenörskap, företagande, konkurrens och marknadsekonomins överlägsenhet. Det var tjänstefel att i den positionen tala för en liten grupps iögonfallande löneanspråk. Jag tror han själv insett det, eftersom han nu meddelat sin avgång som ordförande i Svenskt Näringsliv.

Hade Treschow enbart varit styrelseordförande i Electrolux hade jag med all sannolikhet inte hoppat på honom. Var och en har naturligtvis rätt att kräva högre lön för sig själv och sina kollegor.

Så till det här med jantelag. Självklart finns många som är arga av det skälet. Men det gäller inte mig. Jag är för mycket högre ersättningar - men till dem som faktiskt skapar något: entreprenörer, innovatörer och ägare som satsar riskvilligt kapital. Direktörer i storbolag pantsätter inte sin bostad för att satsa på en ny idé - direktörer är anställda som trygghetsmaximerar. Jag har ingen som helst respekt för dem som ser till att skaffa sig gigantiska fallskärmar utifall att de gör fel och får gå, eller får bonus utan att företaget går bättre. Det är fegt. Och feghet är inget att belöna.

Min irritation på Treschow grundar sig också på att Svenskt Näringsliv så fatalt misskött sin opinionsbildande roll i Sverige. Därför är det självklart så att man knappast har något annat än oförståelse att vänta när man plötsligt vill jämföra svenska direktörer med utländska. Treschow får nu äta upp det ointresse som Svenskt Näringsliv visat den svenska hemmaopinionen. Om svenskt näringsliv och dess organisationer först ägnar sig åt att satsa resurser på att i Sverige skapa förståelse för frihet, kapitalism och marknadsekonomi, då kan man sedan med gott ledarskap också förklara varför vissa personer ska ha så mycket högre löner. Men näringslivet har smitit från sin opinionsbildande roll under tio år. (Mer i bloggen här, här och här)


Tisdag 2006-12-19 / 9.26
länk
ULVSKOG HAR DELVIS RÄTT OM TÄTARE VAL. Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog gör ett utspel i medierna: Ulvskog kräver val vart tredje år. Hon tycker det är för långt mellan valen.

Om det har hon rätt. Men att förkorta riksdagens mandatperioder från 4 till 3 år är fel väg. Däremot skulle vi få en vitalare demokrati om vi återinförde skilda valdagar för kommunalvalen. Fram till 1970 hade vi val till kommunfullmäktige två år efter riksdagsvalen. Det innebar att det hölls valrörelse vart annat år.

Detta ordning var god och bör återinföras. Det ger folket fler tillfällen att ge sin mening tillkänna och det ger mer energi till politiken - utan att de valda politikerna tvingas agera mer kortsiktigt och leverera mer valfläsk som om det ständigt vore valrörelse på sin egen nivå.


Tisdag 2006-12-19 / 9.08
länk
INDIEN TRÄDER FRAM NÄR EUROPA HAMNAR I SKUGGA. I Europa tar vi för givet att vår kontinent är världens centrum. Men i takt med vår ekonomiska och politiska stagnation träder andra regioner fram och tar över Europas roll på världsscenen. Indien har mer än dubbelt så stor befolkning som Europa, samtidigt som dynamiken och tillväxten där är enorm.

I kommande nummer av Weekly Standard förklarar Daniel Twining The New Great Game varför president Bush är så angelägen om att knyta närmare band till Indien och visar att också andra delar av världens ögon riktas mot Indien - inte Europa:
Så vi ser också en framväxande strategisk samverkan mellan Indien och Japan. Japans nya premiärminister Shinzo Abe har sagt, 'Det är av avgörande betydelse för Japans nationella intresse att vi ytterligare förstärker våra band med Indien', vilket han kallar 'den viktigaste bilaterala relationen i världen' ...

Indiska regeringsföreträdare är entusiastiska inför det Abe kallar utveckling av en 'ny asiatisk ordning' baserat på strategisk samverkan mellan asiatiska demokratier. Som Japans ambassadör i New Delhi, Yasukuni Enoki, nyligen uttryckte det, ett indiskt-japanskt strategiskt partnerskap skulle bli 'den drivande kraften bakom ett växande Asien', vilket skulle skapa det Indeins premiärminister Singh kallar 'ett kraftcentrum för framsteg och välstånd' som ska 'förstärka fred och stabilitet i Asien och övriga världen'.
Jag tror ett av Europas värsta misstag är att se Europa som världens centrum. Det gäller inte längre. Vi är på väg bort från världsscenen genom de regleringar och den politiska klåfingrighet som gör att kontinentens ekonomi förstelnar och tappar förmågan att konkurrera med unga, fräscha, energiska delar av världen.


Tisdag 2006-12-19 / 8.48
länk
FN-BISTÅND TILL SHARIAFÖRTRYCK. Bloggaren Johan Eriksson skriver om hur de många miljarder som världen gav i bistånd till länder som drabbades av tsunamin på annandagjul 2004. Nu visar det sig att i Ache-provinsen i Indonesien, som fått mest bistånd, har pengarna gått till att inträtta en strikt sharia-polis som ska upprätta islams sharialagar, Charity for sharia. Eriksson citerar FN-tjänstemän som säger "Ingen avsåg att vårt bistånd skulle användas så här" och kommenterar:
Jag tror på det. Men nyckeln är inte snacket, utan handlingen. Att förmedla bistånd direkt till myndigheter har bevisat sig vara en dålig idé, återigen. Det är tid att göra något åt det.
Ja, det är märkligt att FN lämnar stora belopp i händerna på dem som har helt andra syften än att villkorslöst hjälpa civilbefolkningen. Än en gång är frågan om bistånd hjälper mer än stjälper.


Måndag 2006-12-18 / 20.22 länk
ATT MÄTA VÅRDKVALITET. På tal om statistik: Ilan Sadé (redaktör för tidskriften Rådslag) gör en viktig reflektion idag i sin blogg om vilka det faktiskt är som får ge svar i studier avsedda att mäta kvalitet: PK-babbel skapar inte bättre vård. Rikskvinnocentrum har gjort en "studie" om vårdkvaliteten för våldsutsatta kvinnor. Men man har inte frågat våldsutsatta kvinnor, utan handläggare i myndigheter. Naturligtvis. Ilan Sadé skriver:
Är det ingen som har kommit på tanken att patienternas erfarenheter, i det här fallet våldsutsatta kvinnor, är måttet på vårdens kvalitet? Jag ski---, jag menar struntar högaktingsfullt i hur många planer, policys, projekt och centrala handläggare som finns i omlopp. Det jag är intresserad av är hur patienterna inom vården anser sig ha blivit bemötta och vårdade.
Så här är det i planekonomier. Det är byråkratin som vet, kan och har makten. Inte kunderna. Kunderna är objekt som inte ska ha åsikter - de ska bara lyda befattningshavarna i byråkratin. Längre än så har vi alltså inte kommit i Sverige. Sovjetperspketivet är i allra högsta grad levande på många håll.


Måndag 2006-12-18 / 20.12
länk
NYA IDÉER OM SKATTERNA. Valet gick de borgerliga partiernas väg, och en inte obetydlig förklaring var att man inte tjatade om skatterna. Man vinner val på andra frågor, detta år på arbetslösheten. Men det betyder ju inte att det är viktigt att granska dem, de lägger ju beslag på halva ekonomin.

I Göteborgs-Posten refereras till en ny bok i ämnet, Det går att sänka skatten:
Exemplet Irland anfördes av Johnny Munkhammar när han presenterade sin bok Sänkt skatt är möjligt (Timbro) hos den liberala tankesmedjan Captus i Göteborg. Boken har drag av väckelsepredikan. Men flera av synpunkterna är värda en fortsatt debatt.

Exempelvis förslaget att införa en 'tre-fjärdedels-princip'. Om bara en fjärdedel av tillväxten får gå till skatteintäkter tillåts dessa öka samtidigt som skattetrycket automatiskt och långsiktigt sjunker mot 25 procent.
Ja, det gäller att hitta och i samhällsdebatten etablera ekonomiska mått som visar på utvecklingen i avseenden som har betydelse med liberalkonservativa värderingar. Nuvarande statistik har betoning på andra värderingar. Korrekt statistik behöver inte vara förbannad lögn, men de mått man mäter beror på vad man anser vara viktigt. Och statistiska resultat har förmåga att forma verklighetsperspektiv. Självklart bör ett mått som det Munkhammar tar upp införas av den nya regeringen.


Måndag 2006-12-18 / 18.55
länk
LARS STJERNKVIST: S UTAN POLITIK. I partiorganet Aktuellt i Politiken skriver förre socialdemokratiske partisekreteraren Lars Stjernkvist i en krönika:
Det är förstås ett bekymmer att de kandidater som förefaller ha starkast stöd inte vill bli valda [till partiledare]. Men det finns värre problem. Som att partiet saknar politik på viktiga områden.
Han är ärlig. Det är nästan förbluffande hur snabbt socialdemokratin gått från självsäkert regeringsparti till valhänt, otydligt och kraftlöst oppositionsparti. Och ändå får man intryck av att den där riktiga kriskänslan inte infunnit sig i partiet. Opinionsmätningarna hjälper till. Partiet har återhämtat sig, utan att göra någonting alls. Och så tycks man vara inställd på att fortsätta.


Måndag 2006-12-18 / 18.45
länk
IRANSKA VALET EN BLUFF. I president- och parlamentsvalen som förde Ahmadinejad till makten påstods från officiellt håll i Iran att valen var demokratiska. Men de flesta kandidater som ville ställa upp hade förbjudits att göra det. Demokrati? Inte det minsta. Nu hålls lokalval som sägs gynna mindre extrema krafter än Ahmadinejads. Men också detta val är en bluff, i syfte att blidka naiva vänsterkrafter i väst att tro att Iran på något sätt skulle vara fritt och styrt av folkflertalet.

Guardian rapporterar att klimatet för oliktänkande tvärtom skärps i landet, Iranian students hide in fear for lives after venting fury at Ahmadinejad:
Universitetsledningarnas aggressiva utnyttjande av disciplinära regler var en orsak till förra veckans protester. Omkring 70 studenter har stängts av och hotats med att inte få slutföra sina studier på grund av olika politiska aktiviteter, inklusive debattartiklar som kritiserar regeringen.

Förra månaden förstörde myndigheterna två byggnader som tillhörde islamiska studentkommittén - en moderat grupp med många olika åsiktsriktningar. En vald studentstyrelse avvisades också. Kvinnliga studenter har blivit tillsagda att bära strikt klädsel och inte använda makeup.
Bakom den demokratiska ytan döljer sig helt andra värderingar och metoder. Frågan är om västmedierna är intresserade av att avslöja detta hyckleri, eller om man tänker gå i fundamentalisternas ledband och presentera Iran som en demokrati...


Måndag 2006-12-18 / 10.14
länk
TILL JUL BLIR ÄVEN SOCIALISTER SMÅBORGERLIGA. Elise Claeson skriver i sin SVD-kolumn, Julen passar inte i den svenska modellen:
Den välkända tomtefrågan har hög töntfaktor. Ändå berör den oss alla, inte bara barnen. I julsnällheten ryms inte bara en önskan att vara god och givmild utan också en önskan att höra till, att vara behövd. Julsnällheten är julens egen metafor för människans överlevnadsvillkor. Den som inte är snäll och bara tänker på sig själv får inga julklappar av sina nära och kära; det vill säga den som inte visar sitt behov av att vara behövd, blir utstött ur gemenskapen.
Lägg märke till att det inte är snällhet i socialistisk tappning, alltså betala skatt utan att vara solidarisk som människa, som individ. Och det handlar inte heller om snällhet i socialliberal tappning, alltså att låta staten luras av bidragstagare eller ha överseende med brott mot andra som inte berör en själv, utan att hantera de försummelser man själv står för eller själv drabbbats av.

Snällhet som inte är på någon annans bekostnad - bara min egen. Det handlar om våra egna liv på det individuella planet. Inte om kollektivistiska samhällsperspektiv där man försöker bestämma åt andra. Kort och gott om småborgerligheten inom oss.


Måndag 2006-12-18 / 9.56
länk
ARVET EFTER KOFI ANNAN: MER SKANDALER ÄN FRED. Det är sista veckan på jobbet för FN:s generalsekreterare Kofi Annan. På nyåret tillträder sydkoreanen Ban Ki-Moon. Det är dags att summera Kofi Annans tio år som generalsekreterare och dessförinnan högste chef över fredsbevarande trupper.

Så här inleder Jack Kelly sin kolumn i Pittsburgh Post-Gazette, Kofi Annan's U.N. has produced more scandal than peace:
Efter påstötningar från USA röstade FN:s säkerhetsråd i augusti för att sända fredsbevarande trupp till Darfur, den hårt prövade regionen i västra Sudan där islamistiska arabmiliser slaktat uppemot 400.000 människor.

Fredstrupperna är ännu inte på plats eftersom Sudans regering, som sponsrar Janjaweed-milisen, har invändningar. Och i det osannolika läget att FN:s fredsbevarare någonsin anländer, bör flyktingarna gömma sina kvinnor.

Flera kvinnor i Rwanda vittnar inför en kommission som utreder folkmordet 1994 att franska soldater våldtog dem när de sökte sin tillflykt till FN-baser. Soldaterna var en del av de fredsbevarande trupperna som inte grep in när Hutu-miliser massakrerade tutsis. Uppemot 800.000 människor dödades.

'Fransmännen brukade komma till flyktingarnas tält och ta flickorna, inklusive mig', sa en tutsi-kvinna i sitt vittnesmål för kommissionen i tisdags. 'De brukade tvinga oss till sex, många franska soldater på en gång'.
Så ser det bankrupta FN-systemet ut. Och detta döljer svenska medier för sina läsare. Varje brott som en amerikansk soldat begår ger stora rubriker, medan fransmän får våldta afrikanska kvinnor i FN-basker hur mycket de vill.

Snyggt. Eller hur? Hurra för Kofi Annan! Och för FN och svenska medier!


Förra veckans blogg