Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 18 - 24 september 2006

Söndag 2006-09-24 / 15.25 länk
SVERIGEDEMOKRATERNA - VÄNSTERNS MISSLYCKANDE. De som kallar sverigedemokraterna för ”höger” har ingenting begripit. Jag var mycket nervös under valrörelsen för att det skulle bli en upprepning av 1991 - att socialdemokraterna skulle tappa stort men att deras väljare istället för alliansen skulle välja sverigedemokraterna, så som man då valde ny demokrati.

Sverigedemokraternas framgångar är helt och hållet vänsterns misslyckande. Det handlar om missnöje i väljargrupper som vänsterpartierna självklart anser vara ”deras”.

Det närmaste ett erkännande av detta vi hört var när riksdagsmannen Kalle Larsson (v) berättade i SVT hur regeringsföreträdare hållit tillbaka i frågan om flyktingasyl, och när han frågat varför fått svaret att om s inte gjorde så skulle sverigedemokraterna gynnas.

Socialdemokraterna vet att denna opinion finns i ”deras” väljargrupper, men man vågar inte ta debatten. Precis som i frågan om arbetslöshet har socialdemokraterna tystat ner andra svåra sociala apsekter av utanförskap, kriminalitet, gängbildning, identitetskriser, etniska motsättningar och förakt för det svenska samhället.

Om regeringen Persson trodde att man kunde tysta ner baksidan av välfärdsstaten var det en djupt cynisk strategi, från början dömd att misslyckas. Om socialdemokraterna vetat om vilka opinioner som fanns där ute, så borde man gjort på rakt motsatt sätt. Frågeställningarna, oron, kraven och missnöjet måste upp till ytan! Upp på bordet!

De borgerliga vann valet därför att de lyfte fram den dolda arbetslösheten. Nu gäller det att också öppet och utan hyperkänslighet och fegt tassande, diskutera utanförskap, kriminalitet, identitetskrisen och andra dolda samhällsproblem.

Jag menar att sverigedemokraternas framgångar i huvudsak beror på att etablerade partier inte givit en sann verklighetsbeskrivning om växande konflikter i vårt land.

Nu måste de av socialdemokratin undangömda samhällsproblem upp i ljuset. De borgerliga har börjat bra med den miljon människor som stängts in och glömts bort i arbetslöshetens garderob. De ska nu få komma ut, bli tagna på allvar och efterhand kunna finna arbete.

Arbete är den tyngsta pusselbiten också i det etniskt grundade utanförskapet. Om fler kan få arbete bryts den isolering som många lever i och de kan assimileras in i det svenska samhället. Men problemet är större än så. För många har hederligt arbete och studier låg status, medan kriminalitet har hög status. Statsvetaren Avni Dervishi skrev i en läsvärd artikel i Expressen häromdagen, Därför lyckades sd i Landskrona:
Till följd av bristande språkkunskaper och dåliga betyg sökte många av invandrarungdomarna i nedre tonåren som jag träffade, och som var födda i Sverige, en identitet i kriminella gäng i stället för i det etablerade samhället.

Många av dessa ungdomar påstod sig vara albaner, bosnier eller araber, men kunde knappast göra sig förstådda på något av föräldrarnas hemspråk. Däremot var de duktiga på att dra omkring och spela tuffa genom att åberopa blodsidentitet och föräldrarnas gamla hemlands konflikter, trots att de aldrig hade upplevt något annat än den svenska verkligheten.

Fast kopplingen till föräldrarnas ursprungsländer för det mesta var liten var det på den de byggde sin identitet. Men det viktigaste för dessa ungdomar var att inte vara svensk. Och att läsa på högskolan hade låg status.
Det finns en liknande trend bland svarta ungdomar i USA, där man ser universitetsstudier som töntigt och en del av den vita kulturen. Svarta ska inte nedlåta sig till sådant som kunskap. De ska vara tuffa. Stjäla, råna och bli kungar i den kriminella världen. Det är målet.

Jag menar att man i ungdomar från etniska minoriteter kan spåra hur föraktet för upplysningen sprider sig i västvärlden, i alla grupper. Ett förakt för upplysningen som överensstämmer med islamistiska fascismens. Jag menar att vi i dessa ungdomar, de må vara ur vilken religiös och etnisk bakgrund som helst, kan se vilka ideal som håller på att ta form i väst. Det är ett uppror mot vår kultur utefter hela fronten: moraliskt utmanas människovärdet som ersätts med svärdets makt, filosofiskt utmanas rättsstaten och ersätts med den starkes rätt. Därmed krossas äganderätten, respekten för individen och därmed all frihet.

Den ordning som upplysningen givit oss utmanas från alla håll. Och ingen har ännu på allvar börjat försvara den. Vi tar vår civilisation för given. Men är det något 1900-talet lärde oss är det att man på mindre än tio år kan förvandla en högtstående tysk kultur till ett folk av brutala mördare som i gruppsykos industriellt utrotar ”mindervärdiga”.

Om vi inte börjar stå upp för de kristna, humanistiska värderingarna, en monopoliserad ordningsmakt och rättsstat, och en moral som alltid och rikligt belönar den som gör ett gott arbete, som strävar efter att lära sig mer och utvecklas, ja, då kommer vi i Europa än en gång att falla ner i barbariets mörka helvete.

Jag är övertygad om att de som röstade på sverigedemokraterna i Landskrona, liksom de ungdomsgäng som härjar där, skulle bete sig annorlunda om det fanns ett politiskt ledarskap som förklarade och med kraft försvarade de moraliska grundsatserna i vårt upplysta samhälle. Och agerade för att stärka dess funktionssätt. Då skulle inga skäl längre finnas för att rösta så, och inte heller att härja så.


Söndag 2006-09-24 / 12.50
länk
MEDIERNA VET INTE VAD YTTRANDEFRIHET ÄR. När man läser dagens ledare i DN om yttrandefrihet kan man bara skaka på huvudet. Läs bara dessa två meningar om ”hetsande opinionsbildning” som följer på varandra: ”Ibland faller de i kusligt väl förberedd jord - den danska karikatyrkrisen är ett exempel. Folkmordet i Rwanda ett annat.”

Det här är något av det sjukaste jag läst på länge! Att jämföra 12 karikatyrteckningar med mord på nära en miljon människor!

Vad i h-e har massmord med yttrandefrihet att göra?!?!!?!

Hur kan man blanda samman diskussion, verbala och intellektuella övningar, med att med yxor och machete slakta hundratusentals människor? Hur kan man misslyckas med att skilja på kritik och hot om att döda?

Något väldigt grundläggande saknas uppenbart i svenska och europeiska medier: förmåga att tänka.


Söndag 2006-09-24 / 11.30
länk
RYSSLAND VÄGRAR INGÅ UNDER FN-FLAGG I LIBANON. Är det första tecknet på att FN håller på att lösas upp? Efter ett möte med franske presidenten säger Rysslands president att han är beredd att skicka trupp till Libanon, men inte under FN-befäl. Det rapporterar AFP i Putin confirms Russian troops for Lebanon, but not under UN flag.

I veckan demonstrerade FN:s generalförsamling att man är en samling tyranner och pajasar som saknar varje moralisk fiber att utgöra ledningen av världssamfundet. Och nu vägrar ett av de auktoritära länderna i säkerhetsrådet att solidarisera sig med FN:s överhöghet i Libanon. Förmodligen därför att ryssarna vill samarbeta med Iran, som är den verklige makthavaren över Hizbollah i Libanon.

Än en gång demonstreras hur demokratierna i FN blir blåsta. Demokratierna bidrar med legitimitet till Ahmandinejad, Hugo Chavez m fl, men när det kommer till makt är de lika hänsynslösa som alltid. Demokratierna går diktaturernas ärenden. Det är rollen FN spelar idag. Den borde upphöra omedelbart.


Söndag 2006-09-24 / 10.45
länk
BARROSO SKÄLLER UT FEGA POLITIKER SOM SVIKER PÅVEN. Ett av de bättre uttalanden som EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gjort, är att påpeka europeiska politikers svek när man inte ställt upp på påven efter senaste raseriutbrottet i muslimska kretsar. ”Europeiska ledare borde ha uttalat sitt stöd för påven när han kritiserades offentligt”, säger han i en intervju i dagens Die Welt am Sonntag, vilket rapporteras i EU Leaders Should Support Pope. Barroso fortsätter:
Jag blev besviken när inte fler europeiska ledare sa 'påven har naturligtvis rätt att uttrycka sitt budskap'. Problemet är inte påvens budskap utan reaktionerna från extremister, säger [Barroso], som menar att försiktigheten hos de europeiska ledarna förmodligen beror på 'oro över en möjlig konflikt', liksom en 'särskild form av politisk korrekthet'.

'Vi måste försvara våra värderingar', säger han. 'Vi borde också uppmana moderata ledare i den muslimska världen - och de är i majoritet - att distansera sig från denna extremism.'
Se där. Barroso har råg i ryggen. Han säger exakt det jag anser att alla premiärministrar och utrikesministrar i Europa borde säga.

Barroso framför en viktig poäng: om inte ens européer tar avstånd från muslimska extremister, hur ska moderata muslimer kunna göra det? Det måste bli ett slut på krypandet. Europa måste stå upp för yttrandefriheten och för den öppna debatten, där man faktiskt kan säga emot och utmana uttolkningar av islam.


Söndag 2006-09-24 / 9.45
länk
EUs JORDBRUKSSTÖD ÖKAR KRAFTIGT. Trots att vi hört politikerna tala om att det vanvettiga jordbruksstödet i EU ska minska, sker motsatsen i verkligheten. Guardian rapporterar i Huge rise in subsidies for Europe's farmers:
Europas jordbrukare erhöll rekordbidrag på 48,5 miljarder euro (c:a 444 miljarder kronor) från det kontroversiella jordbruksstödet CAP under 2005, en ökning på mer än 11 procent jämfört med året dessförinnan ... Frankrike, vars president Chirac är en ivrig försvarare av CAP, har fått den största andelen av skattebetalarnas pengar, med ett jordbruksstöd på mer än 10 miljarder euro (c:a 92 miljarder kronor).
Detta är för djävligt. Här snackar politiker om att minska subventionerna, medan man i verkligheten gör tvärtom. Vad har Göran Persson, Pär Nuder och de andra gjort där nere i Bryssel? Visst är det så att socialister gillar bidrag, men det här är för mycket. Den nya borgerliga regeringen måste se till att protestera högljutt mot denna socialism!


Lördag 2006-09-23 / 20.45 länk
HUMOR: USAMA HAR VARIT ILLA UTE FÖRR. Det cirkulerar obekräftade uppgifter om att Usama Bin Ladin är död, men sådana rykten har vi hört förut. Men visst har Bin Ladin varit nära döden förut. Kolla den här animerade filmen: Family Guy Osama. Av Emmy-vinnaren Seth MacFarlane.


Lördag 2006-09-23 / 20.25
länk
BILL CLINTON RASAR OM DOKUMENTÄR. Förre presidenten Bill Clinton är fortfarande rasande över att TV-kanalen ABC:s miniserie visar att hans administration under 8 år i Vita huset hade nära tio tillfällen att slå ut Bin Ladin men valde att backa. Det framgår av aktuell intervju i Fox News. Här ett 50-sekundersklipp: Bill Clinton Freaks Out (YouTube).


Lördag 2006-09-23 / 19.58
länk
SVENSKFÖDD ESTNISK PRESIDENT. Toomas Hendrik Ilves föddes i Sverige 1953 sedan hans föräldrar flydde från Estland när Sovjetunionen ockuperade landet 1940. De reste sedan vidare till USA där Ilves utbildade sig till psykolog vid Columbia University. På 1980-talet var han journalist vid Radio Free Europe och spred västliga nyheter till Baltikum. Han var aktiv i befrielsen och blev det fria Estlands förste ambassadör i Washington, där han arbetade nära svenske ambassadören Henrik Liljegren för att få bort de sovjet-ryska trupperna från Estland.

1996 blev Ilves Estlands utrikesminister, och tillhörande ett mittenparti på landsbygden. Han bidrog till att Estland 2004 blev medlem av Europeiska unionen, där han nu är parlamentsledamot. Hans parti gick samman med Estlands västligt orienterade socialdemokrater och blev i vår deras presidentkandidat. Han utmanade därmed sittande president Arnold Rüütel, en reformerad kommunist som prioriterar relationen till Ryssland.

Idag valde elektorerna med 174-162 Toomas Hendrik Ilves till president, rapporterar AFP i Estonian presidency gets new blood as ex-foreign minister Ilves elected och BBC i Estonia elects Ilves as president.

Presidenten ska godkänna parlamentets nya lagar, och kan alltså återremittera dem dit om han/hon inte anser att de ska antas. Därmed har presidenten större makt än vår kung och exempelvis Tysklands president.


Lördag 2006-09-23 / 10.40
länk
LAS-SKÄRPNINGAR SKROTAS OMEDELBART. Det första tecknet på att vi får en ny regering i Sverige är de tydliga beskeden om att de vanvettiga skärpningar i Lagen om anställningsskydd som vänsterblocket beslutade om i riksdagen i våras omedelbart ska rivas upp. DN rapporterar i Alliansen vill stoppa nya las-regler.

Vilken härlig känsla! Äntligen börjar Sverige gå åt rätt håll! Det socialistiska regleringsvansinnet utmanas!

Det hade blivit dödsstöten för många små företag om de bara skulle få anställa på heltid, och inte på deltid. Likaså hade företagandet blivit näst intill omöjligt om tillfälliga vikarier skulle få förtur till anställningar. Då hade det räckt för en liten firma att anställa fel person en enda gång, för att sedan gå omkull. Man hade inte kunnat byta ut den felanställde och enda alternativet hade blivit företagsnedläggning.

Denna socialistiska lag ska nu bort innan den börjat gälla.

Socialdemokraterna är redan uppe i fasett: ”Det är ett hån mot alla de som sitter och väntar vid telefonen på att en arbetsgivare ska ringa”. Vilket dravel. För att det ska bli några anställningar att gå till, måste företagen ha en chans att styra sin egen verksamhet. Annars blir det inga fler jobb - så som det inte blivit i Sverige sedan 1950-talet inom privat sektor.

Men detta är bara början. Den nya regeringen måste se över hela systemen. Ska det bli fler jobb måste företagare känna att det är värt risken.


Lördag 2006-09-23 / 9.50
länk
MERKEL MARKERAR MAKTSKIFTE I EU. Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir Europeiska unionens president i januari, och hon avser att avsluta den epok då Tyskland klivit tillbaka och inte företrätt sina intressen, ”av uppenbara historiska skäl” som Guardian skriver i Between Brussels and Berlin. Tyskland har, som pris för att få komma tillbaka in i värmen, under årtionden finansierat EU och låtit Frankrike ta ledartröjan.

Den epoken avslutas nu. Angela Merkel kommer att kräva makt till Tyskland, inte minst med tanke på att landet är det klart största i unionen med sina 82 miljoner invånare och samtidigt betalar 20 procent av EU:s hela budget. Tyskland har ju också efter östutvidgningen geografiskt och politiskt hamnat i mitten av EU, medan Frankrike ligger på ytterkanten.

Vad det innebär är ännu oklart. Guardian rapporterar att Angela Merkel är emot strategin att bit för bit anta EU-konstitutionen, en strategi som diskuterats har i bloggen, Hembakta överkrav. Hon vill rädda konstitutionen i dess helhet.

Jag anser att EU hamnat på ett sidospår och kommer att förlora sin relevans om inte hela projektet får en ny inriktning. En ny konstitution borde, utifrån federalistiska principer, koncentreras på vad unionen inte får göra, ansvar som oåterkalleligen är nationernas. Jag vill se en tydlig och öppen maktbalans mellan medlemsländernas regeringar och en europeiskt folkvald president och hans kommission. Parlamentet måste skrotas, eftersom det är upphov till en antifederalistisk och överstatlig politik som formas långt bort från väljarnas kontroll.

Men att få Angela Merkel med på något sådant är inte lätt, men ändå lättare än med fransmännen, vars skapelse nuvarande skatbo är.


Lördag 2006-09-23 / 9.00
länk
FUNDAMENTALISTER VÄLKOMNAR KUPPEN I THAILAND. Generalen som leder kuppen i Thailand, Sondhi Boonyaratkalin, är muslim och nu välkomnar de muslimska fundamentalister som mördar buddister i södra delen av landet statskuppen. Det rapporterar Hindustan Times i Muslim rebel leader welcomes Thailand's coup, WorldNet Daily i The Muslim coup in Thailand och Baptist Press i Coup once again disrupts peace in Thailand.

Det återstår att se om generalerna återupprättar demokratin med tanke på att muslimerna utgör cirka 5 procent av befolkningen och buddisterna nära 95 procent.

Lukman B Lima, exilledare i Sverige, säger ”Det är rätt att militären tagit makten och ersatt regeringen”. Samtidigt har juntan upprättat en svart lista på oppositionella man jagar för att fånga in. Juntaledaren utsågs förra året till den högst rankade muslimen någonsin i Thailands armé. Utnämningen sågs som regeringens försök att blidka de blodtörstiga fundamentalisterna i södra Thailand.

EU har krävt ”att militära befälhavarna stiger åt sidan och banar vägen för en demokratiskt vald regering.” Men vem bryr sig om EU? Det är bara för de thailändska militärerna att svara med ett BU!!! så springer EU-företrädarna och gömmer sig i närmsta garderob. EU står inte upp för någonting. EU är ett skämt i världspolitiken.

Joseph Farah skriver i WorldNet Daily:
Här står vi mitt i ett globalt jihad, heligt krig, i vilket snart sagt varje konflikt involverar muslimer som krigar mot icke-muslimer. Ändå vågar ingen i medierna nämna det faktum att en muslimsk general störtar en premiärminister i ett buddistiskt land som ligger i strid med muslimska fundamentalister som kräver självständighet för deras 4 procent av befolkningen.

Är det signifikant?

Jag anser det.

Har det nyhetsvärde?

Jag anser det.
Det gör jag också. Därav denna post.


Fredag 2006-09-22 / 16.35 länk
SATIR: MUSLIMSK LOGIK. Tecknaren Clay Jones fångar logiken hos de fundamentalister som protesterar mot påven Benedictus föreläsning om islams våldstendenser.


Fredag 2006-09-22 / 15.45
länk
EUROPAS FEGA UNDFALLENHET. I London Times skriver Gerard Baker, Confronted by the Islamist threat on all sides, Europe pathetically caves in:
Jag hörde faktiskt en framstående ledamot i den brittiska regeringen förbanna påven för vad han beskrev som påvens skadliga uttalanden. Denne minister sa att påven borde hålla tyst om islamistiskt våld med tanke på korstågen.

Det var så jag tappade hakan. Om det var seriöst menat betyder det att dagens kristna, och förmodligen dagens europeiska regeringar, för alltid ska tiga om religiös fanatism därför att våld begicks i kristendomens namn för 900 år sedan ... Påven skulle inte ha någon rätt, ens i en utförlig föreläsning om komplexiteten i tro och förnuft, att säga något om religionens roll i islamistisk terrorism ...

Omfattningen på Europas moraliska kris är större än någonsin. Att ha varit emot Irakkriget är en sak, försvarbart i ljuset av händelseutvecklingen. Men att förneka sig rätten att på allvar bekämpa talibaner, att sabotera försök att få Iran bort från vägen mot nukleär status och att i förväg ge vika för muslimsk intolerans mot yttrandefrihet och kritik, är något helt annat.

Det antyder en långsam men fortgående kollaps av europeisk vilja, en stadig minskning av europeisk självbevarelsedrift.
Så sant. Jag skulle kunna gå längre: det finns hos europeiska etablissemang ett självförakt riktat mot vår civilisation, vår frihet och vår pluralism. Europas politiska elit är villiga att ge upp och underkasta sig tyranniet, precis som man var när nationalsocialismen och sedan kommunismen spred sig över Europa under förra århundradet. Frågan är om vi - folket i Sverige och i andra europeiska länder - ska låta politiker, medier och byråkrater sälja ut vår civilisation.


Fredag 2006-09-22 / 11.35
länk
'JÄMSTÄLLT' = 100% KVINNOR? En läsare skriver:
SVT Text kommenterar jämställdheten i den nya riksdagen ... Så vad skriver man? Jo, att vänsterpartiet är "bäst" och centern och kristdemokraterna "i botten". Men då använder man sig av riktig ful-statistik för att komma fram till något sådant.

Om nu jämställdhet är intressant och man kommer fram till att en jämn fördelning av män och kvinnor är idealet (vilket jag förvisso inte tycker) så är ju faktiskt vänstern "i botten". Med en överrepresentation på 14 procentenheter fler kvinnor än hälften slår man ju centerns och kristdemokraternas överrepresentation av män, vilken bara är +12.
Själv är jag stentrött på detta jämställdhetstjafs. Valet var ett dunderfiasko för Fi och Gudrun Schyman. Svenska folket ställer inte upp på denna dårskap. Ändå fortsätter medier och politiker att älta eländet.


Fredag 2006-09-22 / 10.10
länk
VALSTRATEGI 2010. Moynihan har träffat så rätt i sin valanalys (se förra kommentaren) att frågan om varför alliansen vann har fått sitt huvudsakliga svar. Nu gäller att de borgerliga infriar sitt främsta vallöfte, att få många fler människor i arbete.

Här kommer man att utmana starka krafter som inte vill se någon förändring alls. Vare sig i arbetsrätt eller bidragssystem. Och dessa vänsterkrafter kommer inte att visa någon respekt för valresultatet, de kommer att ta strid om varje detalj. Och man kommer, precis som på Fälldins och Bildts tid att utmåla det som något fruktansvärt, som något djupt omoraliskt, skrämmande orättvist, ja, vad som helst.

Det gäller att de borgerliga förklarar vad man gör, varför man gör det och aldrig låta någon glömma att detta är vad svenska folket beställt. Regeringen genomför förändringar som svenska folket röstat fram. Det är inte en klasskamp, det är inte en strid mellan särintressen, det är svenska folkets mening som verkställs.

Bara den uppgiften är gigantisk.

Men den nya regeringen måste göra än mer. Mycket mer. Man kan inte vara nöjd med att verkställa jobbpolitiken man vann valet 2006 på. Då kommer man inför valet 2010 att låta som Göran Persson nu lät och uppfattas som självgoda. En framgång i sysselsättningen än en nödvändig förutsättning för att alls ha en chans att vinna 2010, men man kan inte bygga valrörelsen på framgångar i jobbpolitiken. Tror man det, kommer man att förlora valet. Val handlar inte om vad man gjort, utan vad man vill göra - något Göran Persson aldrig förstod. Det gäller att se framåt - vad ska göras 2010-2014?

Vilka kommer folkets krav och förväntningar att vara inför valet 2010? Kommer väljarna att vilja behålla mer av sin lön då, och ge mindre till staten, eller kommer man fortsatt att lita till välfärdssystemen? Här uppstår något av en paradox: ju bättre den nya regeringen lyckas få ordning på de offentliga systemen, desto mindre anledning har väljarna att vilja se systemskifte längre fram.

Det är väldigt, väldigt lätt för de borgerliga statsråden att växa samman med staten och bli socialdemokrater i tanke och gärning. Jag tyckte mig se det hos statsråden i Bildt-regeringen.

En som däremot stod emot trycket att bli ett med staten var Thorbjörn Fälldin. Ju längre han var statsminister, desto djärvare ändringsförslag levererade han. Mats Svegfors sa en gång att det verkliga regeringsskiftet inte skedde 1976, utan 1980, då en regering för första gången på ett halvt århundrade föreslog att statsbudgeten skulle minska istället för att öka.

Det resulterade inte i en tredje valseger i rad för Fälldin, så det är inte ett oproblematiskt föredöme. Men tiderna är annorlunda nu än för 25 år sedan. Jag tror det finns en underström hos många människor att vilja bestämma över större del av sin inkomst, under förutsättning att man vet att staten får tillräckligt till de grundläggande solidariska systemen.

Det finns en växande vilja att kunna satsa på de mjuka, sociala tjänster man själv önskar, snarare än att hålla tillgodo med statens. Fredrik Reinfeldt är medveten om denna efterfrågan, det var därför han sa att moderaterna lovar att satsa lika mycket som socialdemokraterna lovar i sociala reformer. Frågan är vem som ska bestämma över detta ”utrymme” (för att tala med Anders Borg), är det medborgarna själva eller staten? I boken Frihet - samtalen fortsetter (Civita, Oslo 2004) skrev jag att amerikanerna lägger mycket mer av sin konsumtion på mjuka, sociala tjänster (som vård, skola, omsorg, pensionssparande mm) än vad vi svenskar lägger genom staten.

Denna efterfrågan kommer att öka i Sverige i takt med tillväxten. Socialdemokraterna kommer att kräva att dessa tjänster ska förläggas i offentlig regi. Här borde den borgerliga regeringen finna metoder att förklara och skapa en efterfrågan hos medborgarna att själva ta makten över dessa resurser. Det borde inte vara så svårt, eftersom våra individuella behov och prioriteringar är väldigt olika, och mycket svåra för staten att tillgodose. Staten är bra på storskaliga och enhetliga system, men jag tror framtidens medborgare kommer att kräva flexibla, individuella tjänster. Här finns en öppning att ”privatisera” i meningen minska skatteuttaget från medborgarna. Det gäller dock att kunna presentera det på rätt sätt.


Fredag 2006-09-22 / 9.20
länk
INTERNATIONELL FÖRVIRRING OM SVENSKT VAL. Runt om i världen råder viss förvirring om varför socialdemokraterna förlorade. Få hade väntat sig det. Amerikanen i Sverige, Michael Moynihan, reder ut begreppen i libertarianska magasinet Reason, Sweden's Politics of Perssonal Destruction.

Han vänder sig mot kolumnisten Polly Toynebee i Guardian som beskrivit Sverige som det mest perfekta samhället som världen känt till, The most successful society the world has ever known. ”Med en sådan framgång vore en högerseger 'pervers'. Toynebee erbjuder en bisarr förklaring till svenskarnas otacksamhet: 'Svenskarna verkar sakna självförtroende, skrämda av globala neokonservativa varningar. Trots deras starka ekonomi oroar de sig. Kommer globaliseringen att slå till?'”

Moynihan påpekar för de amerikanska läsarna att de låga arbetslöshetssiffror som regeringen Persson publicerat döljer den verkliga arbetslösheten. ”Om man räknar med röran av förtidspensioner och de som göms undan i arbetsmarknadsåtgärder, kan siffrorna nå så högt som till 20 procents arbetslöshet.”

Men Moynihan visar att han förstår Sverige när han också vänder sig emot affärstidningen Investors Business Daily som tror att valresultatet indikerar att svenskarna avvisat den svenska modellen, Left Behind In Sweden.

”Till skillnad från vad ledaren hävdar, är svenskarna synnerligen medvetna om att förmånerna - sjukvård, daghem, generös sjukpenning - inte är 'gratis' och kunde behöva en tuff revision av en ny regering. Men man ska inte förväxla en vilja att effektivisera systemen med en önskan om att avveckla dem. Väljarna tog definitivt inte, som Investors Business Daily hävdar, 'avstånd från den omhuldade svenska modellen'. Moderaterna förde en kampanj liknande Bill Clintons om välfärden, 'förnya, inte avveckla' (mend it, don't end it). Som kvällstidningen Expressen skrev, svenskarna 'har förtroende för sin välfärdsstat' men var trötta på fusk och korruption under regeringen Persson.

En god valanalys, tycker jag. Det var därför att moderaterna inte förkastade välfärdssystemen i grunden som man vann valet. Väljarna har givit alliansen i uppdrag att se över och trimma systemen, inte avveckla dem.


Torsdag 2006-09-21 / 14.03 länk
YTTRANDEFRIHET MED FÖRHINDER. Många läsare kommenterar bloggposten om Schottenius i morse. Här en mejlväxling med läsare i Göteborg, som skrev:
Ibland när jag läser din blogg … blir jag förvånad. Exempelvis är ju Schottenius artikel (som jag läser den) kritisk till den undfallenhet som präglade "karikatyrförloppet". Dock är det fortfarande så att man tydligen inte kan diskutera principfrågan utan att lägga in diverse förbehåll om dessa teckningar.

Genom det förlopp som faktiskt ägde rum fick dessa teckningar ett sådant nyhetsvärde att de självklart borde publicerats i alla seriösa tidningar. Men vi vågade inte. Det vill säga, vi avskaffade yttrandefriheten. Tryckfriheten innebär inte bara en rättighet att kunna publicera vad man vill, det innebär också en skyldighet från staten/samhället att garantera att man skall kunna publicera utan risk för liv och lem.

Schottenius artikel är bra på det sättet att diskussionen inte tystnar om förloppet med teckningarna. Det är också bra att Bokmässan valt Tryckfrihet som tema just med hänvisning till Muhammedteckningarna. Därför känns det kanske inte helt nödvändigt att banka Schottenius i huvudet så hårt som du gör....slå hellre de i huvudet som gör allt för att slippa prata om detta.
På detta svarade jag i mejl:
Ja, men är du säker på att hon vill diskutera yttrandefriheten. Jag uppfattar artikeln som ett försök att slippa. Jag uppfattar henne säga: "Yttrandefrihet, visst, men inte när det blir jobbigt". Men grejen med yttrandefrihet är att den sätts på prov bara när det blir jobbigt. Icke-kontroversiella budskap behöver ingen yttrandefrihet. "Vädret är vackert idag" är en fras som inte varit förbjuden varken i sovjet eller nazityskland. Den behöver inte skyddas. Men det är bara den sorts fraser som Schottenius värnar.
Läsaren framför en viktig poäng:
Jag känner ju henne inte, men när jag såg inslaget från Bok & Bibliotek igår så blev jag glatt överraskad över att man valt temat yttrandefrihet och dessutom exemplifierade problematiken med Muhammedteckningarna. Jag trodde "Mediaetablissemanget" valt att begrava frågan eftersom den är så extremt obekväm.

Vad man hade önskat är att Jutterström, Hjörne med flera öppet gått ut och sagt att "ja, vi borde publicerat bilderna på grund av det nyhetsvärde de fick, men vi vågade inte". Då hade man verkligen värnat yttrandefriheten för då hade diskussionen satt igång på allvar.

Och då hade de fått min fulla respekt, eftersom man då inte censurerat bort sanningen utan endast bilderna. Jag kan ju knappast begära att en chefredaktör riskerar sitt eget liv för tryckfriheten.
Här håller jag med. Är det så att Schottenius lyft fram och problematiserat Muhammed-affären medan andra medierepresentanter velat tiga om den, är hon ju ett snäpp bättre än de övriga. Men något starkt och engagerat försvar för yttrandefriheten är det ju inte...


Riksdagsvalet 2006
- slutgiltiga röstsammanräkningen
Källa: Valmyndigheten
Andel i procent
Antal
röster
Moderaterna
Centerpartiet
Folkpartiet
Kristdemokraterna
.
26,2
7,9
7,5
6,6
48,2
1.456.014
437.389
418.395
365.998
2.677.796
Socialdemokraterna
Vänsterpartiet
Miljöpartiet
.
35,0
5,9
5,2
46,1
1.942.625
324.722
291.121
2.558.468
Sverigedemokraterna
Feministiskt initiativ
Piratpartiet
SPI, pensionärspartiet
Junilistan
Sjukvårdspartiet
2,9
0,7
0,6
0,5
0,5
0,2
162.463
37.954
34.918
28.806
26.072
11.519
Summa giltiga röster
Summa avgivna röster
Röstberättigade

82,0
5.551.278
5.650.416
6.892.009
Torsdag 2006-09-21 / 14.03
länk
NU ÄR ALLA RÖSTER RÄKNADE. Den slutgiltiga röstsammanräkningen är nu klar. Så här ser den ut. Sverigedemokraterna har väckt störst uppmärksamhet eftersom de ökat till 2,9 procent och miljonregnet av skattepengar i partistöd också kommer att omfatta dem.

Intressant är att Fi bara fick ynkliga 37.954 röster. När jag i bloggen för två och ett halvt år sedan skrev "kvinnoparti? Ja!", var det just därför att jag räknade med att de i val skulle få "något enstaka procent". Det blev inte ens det.

Junilistan klappade också ihop. Skälet är, utöver att de hade svårt att förklara vad de stod för, att valrörelsen denna gång - äntligen! - handlade om vilken regering svenska folket ville ha. En röst på småpartierna innebar att man avstod från att ta ställning i den frågan. Det har säkert stött bort många.

Hur klarade sig opinionsmätningarna? Kolla i tabellen Kampen mellan blocken.


Torsdag 2006-09-21 / 9.30
länk
STALIN OCH SCHOTTENIUS. DN:s kulturchef Maria Schottenius skriver i tidningen om yttrandefriheten med anledning av att bokmässan i Göteborg öppnas idag, Press på tryckfriheten. I detta flöde, där det ena politiskt korrekta floskeln följer på den andra, börjar jag undra om Josef Stalin skulle haft något emot Schottenius bekymrade uttalanden för friheten, omedelbart följda av de reservationer som måste göras och de problem friheten innebär.

I en artikel som ska vara till yttrandefrihetens försvar, går hon till angrepp på Muhammedkarikatyrerna, men inte ett ord om dem som vill begränsa och censurera. Och Schottenius sista mening skulle Stalin nickat bifall till:
För pressens del måste det alltid handla om friheten, men också om ansvaret att publicera, och vara medveten om varför man gör det.
Det är otäckt hur antiintellektuell medievänstern blivit. Schottenius resonemang i artikel är inte till förmån för yttrandefrihet, de är resonemang till förmån för censur. Så här försvarar man inte yttrandefriheten. Så här avskaffar man den.


Torsdag 2006-09-21 / 8.50
länk
FN ÄR EN CIRKUS. Det har varit den ena pajasen efter den andre som talat vid öppnandet av årets session i Förenta Nationernas generalförsamling. En ovärdig tillställning som ytterligare demonstrerar vilket moraliskt förfall som blir resultatet om man välkomnar skurkar, tyranner, mördare och tjuvar i "världsförsamlingen".

I National Review kallar Anne Bayefsky FN:s öppnande för bisarr, Opening Day. It was a doozy. Hennes referat visar hur illa det är ställt med FN (hon behöver inte ens nämna Hugo Chavez och Ahmadinejad för att det ska framgå):
Trots det tidvisa behovet av FN:s tolktjänst, blev det smärtsamt klart vad Amerika får för sin 5 miljarder dollar i årligt bidrag till FN. Först talade generalsekreteraren Kofi Annan. Han proklamerade att den arabisk-israeliska konflikten var den viktigaste på jorden idag. Varför? Därför att den är 'emotionell' för 'människor långt från slagfältet'. Översättning: antisemiter runt om i världen blir emotionella över existensen av en judisk stat. Annans lösning på alla dessa känslor är att säkerhetsrådet får ett slut på Israels 'ockupation'. Fram till dess det sker är det fullt förståeligt att 'andra konflikter' runt om i världen inte kommer att lösas. Översättning: Lägg upp Israel på FN:s slaktbord annars kommer den blodtörstiga mobben inte att bli nöjd.

På tal om det, Annan kunde inte motstå att pika påven. Han klagade på att känslorna hos mobben också provocerades av 'okänslighet gentemot andra människors tro och heliga symboler - medvetet eller inte'. Vad generalsekreteraren däremot inte nämnde i sitt sista stora tal innan han avgår, när han proklamerade sin syn på vår tid, var ordet 'demokrati'.
FN är ett redskap för diktaturer. FN försvårar spridandet av demokrati och frihet. FN underbygger och främjar diktatur, förtryck och massmord. Lägg ner! Starta Demokratiernas Förbund.


Torsdag 2006-09-21 / 8.30
länk
AYAAN HIRSI ALI PÅ PLATS I NEW YORK. Sedan Holland på försommaren vände sig mot henne för hennes klarspråk om islam, har hon nu kommit till rätta i New York. Hennes fall är en smärtsam påminnelse om hur inskränkt Europa fortfarande är i sin politiskt korrekta tolerans som i realiteten är både intolerant och djupt naiv. Och hur fritt och öppet Amerika är.

Den konservative kolumnisten George Will skriver om hennes två första veckor i dagens Washington Post, 'A Dissident Of Islam'
För [kritiske författaren] Ian Buruma påminner hon om Margaret Thatchers ibland sträva intelligens, och fascination över Amerika. Han avvisar idén om att hon är en Voltaire mot islam: Voltaire, säger han, utmanade den mäktiga katolska kyrkan, medan hon utmanar 'enbart en minoritet som redan kände sig sårbar i hjärtat av Europa'.

Hon svarar att detta knappast är en vanlig minoritet. Den är kopplad till islams världsomspännande förbund. Ett liv i buttra europeiska 'satellitstäder' - enklaver uppkopplade via satellit-teve och internet till de stamkulturer de inte lämnat bakom sig - gör många i denna minoritet ovilliga att assimileras in i ett öppet samhälle ...

Hon är inte pessimistisk om västvärlden. Den har, säger hon, 'drivkraften att förnyas'. Men Europa, anser hon, är ryggradslöst. Efter två generationer utan krig har européer 'ingen aning om vad en fiende är'. Och de tror att ledarskap är en föråldrad föreställning eftersom de tror att omhändertagande myndigheter kan socialisera alla till att uppföra sig väl, därigenom raderas personligt ansvar ut. 'Jag kan inte tala om det utan att skratta', säger hon. Helt klart är hon - till slut - där hon hör hemma.
Ja, Europa är ett dårhus. Något värt att hånskratta åt. Välfärdsstaterna har gjort medborgarna försvarslösa också på ett mentalt plan. Tänk över den skarpa analysen i hennes formulering: "européer har ingen aning om vad en fiende är". Så illa är det.


Onsdag 2006-09-20 / 23.40 länk
TAR SIG ALLIANSEN I VÄSTRA GÖTALAND SAMMAN? Finns den borgerliga alliansen i Västra Götalandsregionen? I flera år har c och fp samregerat med s. I ledaren Moderaterna är redo nu skriver Borås Tidning att om de fyra partierna börjar samverka har de fler mandat än vänstersidan, 73 mot 70 och med sjukvårdspartiet som vågmästare med 6 mandat.

Det vore, lindrigt uttryckt, ett svaghetstecken om alliansen inte kan samla sig i landets tredje största parlament (efter riksdagen och Stockholms läns landsting). Som tidningen påpekar har moderaterna nu en mer pragmatisk ledare i göteborgaren Johnny Magnusson. Alliansen borde kunde överbrygga lokala konflikter i syfte att etablera ett starkt politiskt alternativ till socialdemokratin - också efter valdagen.


Onsdag 2006-09-20 / 23.15
länk
FÖRETAGARE KRYSSAR SIG IN I RIKSDAGEN. En energisk företagare i Jämtland tar överraskande plats i riksdagen sedan personkryssen har räknats: Pelle Åsling slår ut Håkan Larsson som centerpartiets riksdagsledamot. Ledaren i Östersunds-Posten, Praktsensation av Åsling, har rätt när man beskriver denne företagare: ”I grunden är Pelle Åsling en mycket positiv person.” Han gick till val utifrån sin position i det jämtländska näringslivet och med devisen "Mindre snack och mera verkstad".

Jag känner Åsling från tiden i ungdomsförbundet för 20 år sedan och har han samma glöd som då, kommer det att bli fart på riksdagen. Roligt att en riktig företagare tar plats där.

Mer om personvalsresultat i DN: Nio kryssades in i riksdagen.


Onsdag 2006-09-20 / 19.45
länk
KOMMER RESTEN AV EUROPA ATT FÖLJA SVERIGE? Även amerikanska Christian Science Monitor ägnar ledaren åt det svenska valet: A new walk for the Swedish model. Man frågar om också övriga Europa kan komma att följa i svenskarnas fotspår och välja regeringar som ser över de sociala välfärdsmodellerna. Ledaren avslutas så här:
För att stimulera jobbtillväxt planerar Reinfeldt och hans koalitionspartners att halvera arbetsgivaravgiften för företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar och sälja av statliga företag inom telekom och flyg. Han vill fortsätta den avreglering som lyfte Sverige ur ekonomisk kris på 1990-talet. Och för att få fler att arbeta planerar han att sänka bidragen i a-kassa och sänka skatten för de fattiga.

Reinfeldt beskriver dessa steg som hantverk, eftersom svenskar fortfarande älskar sin modell ... Men modellen, som den står och går, håller inte för globalisering, en åldrande befolkning och problem med integrationen. Svenskarna verkar villiga att inse detta. Kan övriga Europa göra detsamma?
Ja, varför skulle inte Sverige kunna bli föregångare i trygg reformering? Alliansen har möjlighet att åter göra Sverige till förebild, denna gång för hur man smidigt och stegvis kan anpassa en för stor välfärdsstat till tidens villkor.


Onsdag 2006-09-20 / 14.00
länk
DÄRFÖR FÖRLORADE S VALET. Förre LO-ombudsmannen Olle Sahlström har inlett valanalysen i Aftonbladet, I röda patriarkers skugga…
Jag såg Göran Persson på teve i duell med Reinfeldt och en avgrund öppnade sig; det var inte socialdemokraten Persson som formulerade samhällskritiken, det var högermannen Reinfeldt. Göran Persson avbröt, hånflinade, mästrade och demonstrerade hela registret av härskartekniker. Men det var inte han som gav röst åt de arbetslösa och långtidssjuka och alla andra som står utanför, det var högermannen Reinfeldt.
Sahlströms bok Den röde patriarken är en av de bästa analyser av det socialdemokratiska partiets utveckling till maktparti som jag läst. Jag har ofta citerat en mening ur den boken: ”Han var alltid snar att komma de svaga till hjälp, men han avhjälpte inte svaghet.” Det är i koncentrat vad politiker ägnat sig åt under hundra år. Förmynderi istället för frigörelse.

I artikeln riktar dock Sahlström in sig på en ”maktfullkomlig partikultur”. Men jag tror socialdemokratins problem är större än så. Det hjälper inte att stå på de arbetslösas sida. Det gör ju s och LO genom att ge dem högre bidrag. Problemet är att människor vill arbeta, men att det inte skapas några jobb så länge arbetsrätten lägger enorma hinder i vägen.

Arbetarrörelsen måste helt enkelt ompröva sin syn på trygghet. Det kan inte längre handla om stora förmåner för den som redan har en anställning. Tvärtom. Anställningsskyddet måste minska. Trösklarna in på arbetsmarknaden, och mellan anställningar, måste sänkas rejält. Då skapas fler jobb. Tryggheten ligger då inte i att tro att man ska ha det jobb man just nu har i hela livet, utan i att veta att när detta jobb tar slut, har man snart ett annat att gå till.

Jag tror inte socialdemokraterna kommer att mäkta med en sådan omdefiniering av trygghetsbegreppet inom de närmsta fyra åren. Det bådar gott för de borgerliga som har större chans att vinna också nästa val, ju mindre nytänkande socialdemokraterna är.


Onsdag 2006-09-20 / 9.35
länk
HAMAS, MEN INTE SVERIGEDEMOKRATER? En läsare skriver med anledning av att sverigedemokraterna gjort stora framgångar i valet:
Sosseregeringen ansåg att man måste respektera demokratiskt folkvalda (men människofientliga) Hamas. Att nu inte respektera det faktum att främlingsfientliga Sd har blivit invalt i ett stort antal kommuner är i jämförelse inget annat än hyckleri. Tyvärr får vi finna oss i att Sd kommer att växa. Dessutom verkar det som Sd:s väljare i stor omfattning består av trötta, flaggviftande fd sossar. Minst sagt ynkligt.
Ja, visst är det hyckleri när vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna bjuder in och kramar om Hamas, som skickar självmordsbombare som dödar barn, kvinnor och äldre i israeliska städer. Men samtidigt är iskalla mot sverigedemokraterna som, vad jag vet, inte ägnar sig åt politiska mord.

Jag skulle vilja höra Gustav Fridolin, Kalle Larsson och Carin Jämtin förklara varför man vill samarbeta med Hamas men inte med sverigedemokraterna.

De som talar mest om jämlikhet tillämpar den sämst. Vissa är hjältar även om deras händer är dränkta i blod. Andra är avskum även om de inte har blod på händerna. Var gränsen går och hur logiken ser ut, är oklart för mig.

Själv tycker jag Hamas är en organisation som ska bojkottas. Och jag skulle inte samarbeta med sverigedemokraterna. Jag tycker man ska ställa samma moraliska krav på araber som på västerlänningar - och på alla världens politiska rörelser och deras företrädare.


Onsdag 2006-09-20 / 9.20
länk
CHIRAC BACKAR OCH KRYPER FÖR IRAN. Diktaturerna i muslimska världen börjar få rätt: västvärldens är dekadant, feg och uslig. I takt med att Iran ökar sina hot och utfall mot världssamfundet, svarar inte övriga världen med att stå upp för regelverken. Tvärtom. Frankrikes president Jacques Chirac vill nu sluta använda hot om sanktioner mot Iran, rapporterar Independent i Chirac calls for threat of Iran sanctions to be lifted.

Det var så här de totalitära krafterna flyttade fram sina positioner i Europa för 70 år sedan. Innan kriget bröt ut. Nu flyttar de totalitära krafterna fram sina positioner på det globala planet. Och vad följer sedan?


Onsdag 2006-09-20 / 8.45
länk
TRÄNGSELSKATT, MEN TILL VÄGAR. Den vanvettiga soppa som Annika Billström skapat genom sina lögner och inkompetent genomförda folkomröstning har nu hamnat i de borgerligas knä. Bara 367.178 väljare röstade ja, medan 406.294 väljare röstade nej. Dessutom fick inte 406.348 väljare i Stockholms län säga sin mening, eftersom socialdemokratiska kommuner förvägrade sina medborgare att rösta.

I Stockholms stad blev det dock en majoritet för trängselskatt. Och tullarna står på stadens mark. Det är i staden trängseln finns. Fredrick Federley har en poäng när han säger att stockholmarna i staden måste få fatta sina egna beslut, även om kranskommunernas invånare inte gillar dem.

I medierna hävdas att trängselskatten inte är en pragmatisk fråga, utan en digital - antingen 0 eller 1, ja eller nej. Men så är det ju inte riktigt. I ena ledet tas skatterna in, men i nästa ska de användas. Och tillsammans med den gamla förhandlingstekniken som kallas kohandel, att man gör upp om flera frågor i samma paket, kan Annika Billström-eländet lösas upp. Låt Stockholm få trängelskatter men i utbyte mot snabbare utbyggnad av kringfartsleder för pendlare och förortsbor.

Frågan avgörs ju av riksdagen, inte i kommunerna, så där har man hela statsbudgetens investeringsanslag i infrastruktur att leka med. Helt klart är att länsborna måste få något i utbyte. Deras röster är faktiskt också värda någonting. Och om trängselskatten går till vägar blir det också pedagogiskt lättare att betala skatten.


Tisdag 2006-09-19 / 20.05 länk
ÄR SOCIALDEMOKRATIN SLUT I EUROPA NU? Med anledning av det svenska valet frågar sig vänstertidningen Independent idag: The big question: Is Europe turning away from the social democrat model? Så här skriver man:
Då Sveriges väljare nu kastat ut sin socialdemokratiska regering efter 12 år vid makten, har ett kraftigt slag utdelats mot en av de mest framgångsrika partierna i Europa ... Betydelsen av Reinfeldts prestation ska inte underskattas; socialdemokraterna har suttit vid makten alla utom nio år sedan 1932 och skapat en välfärdsstat som avundas av många i Europa.

Spelar Sverige någon roll? ... På pappret är resultaten i svensk ekonomi imponerande; tillväxt på mer än 5 procent, låg inflation och eftersträvansvärt låg statsskuld. Därför har vissa studier på senare tid hävdat att resten av Europa borde låna idéer från de nordiska länderna snarare än att anpassa sig till den (nu kritiserade) fransk-tyska modellen eller britternas marknadsekonomiska inriktning.

Så vad gick fel? ... Storleken på arbetslöshetsproblemet har dolts av landets generösa välfärdssystem. Så många som 16 procent av de offentliga utgifterna går till sjukpenning, en häpnadsväckande siffra i ett land där befolkningen verkar vara minst lika frisk som i sina grannländer. Fredrik Reinfeldt hävdar att en av fem svenskar inte arbetar om man räknar med människor i sjukledighet eller i offentliga åtgärder. Detta är viktigt eftersom grunden i den svenska modellen är antagandet att alla arbetar för att betala de generösa välfärdsförmånerna som alla har tillgång till. Om arbetslösheten är hög undergrävs det sociala kontraktet ...

Är valresultatet ett hårt slag mot vänstern i Europa? Sveriges val har skakat om partierna till vänster.
Läs gärna artikeln. Man försöker förtvivlat finna skäl till varför socialdemokratin inte är slut. Intressant.


Tisdag 2006-09-19 / 19.30
länk
SVERIGELEDARE I FINANCIAL TIMES. Dagens ledare har rubriken Sweden turns right:
Sverige, har det sagts, är ett mycket bra land om du nöjer dig att leva på fickpengar. Detta eftersom landets regering tar ut mer än 50 procent av produktionen i skatter för att underhålla en av världens största välfärdsstater. Valet av Fredrik Reinfeldt, Sveriges första borgerlige statsminister på 12 år, antyder att svenskarna nu är redo för förändring. Utmaningen för Reinfeldt och hans koalition är nu att leverera.
En enkel men klok analys.


Tisdag 2006-09-19 / 17.10
länk
VEM BLIR FINANSMINISTER? Det finns ingen given kandidat till den viktigaste ministerposten efter statsministerns. Finansministern är den som ska sy ihop budgeten och jämka samman alla de prioriteringar som övriga statsråd och partier vill få igenom. Och utåt i medierna kunna förklara regeringens ekonomiska politik.

Både Expressen och Svenska Dagbladet tror på kristdemokraternas Göran Hägglund. Men att en partiledare skulle ta denna post tror jag inte på, eftersom det allvarligt skulle försvåra dennes möjlighet att företräda partiet. Finansministern i en koalitionsregering måste mer än någon annan stå för de kompromisser som ingår i statsbudgeten.

Enligt flera som Dagens Industri talat med är Urban Bäckström favoriten. Som tidigare statssekreterare, riksbankschef och nu vd för Svenskt Näringsliv är han ett mycket tungt namn. Men han vill inte.

Den som däremot många anger, men inte alltid är förtjust i, är ekonomitalesmannen Mikael Odenberg (m), som Aftonbladet tror på. Oddset för näste finansminister är på spelbolaget Bet24 lägst för Mikael Odenberg (1,65), därefter kommer Urban Bäckström (2,75), Göran Hägglund (3,75), Mats Odell (6,0), Karin Pilsäter (12,0), Lars Leijonborg (16,0). Se mer i här

Själv tycker jag min årsgamla ministerlista håller: Ulf Kristersson borde bli finansminister. I bloggkommentaren parallellen Blair-Brown jämförs Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson med Tony Blair och Gordon Brown. Men de har gjort något av motsatt resa: från sin generations tyngsta kombatanter, till samarbete. Kristersson är nu finanskommunalråd i Strängnäs, var riksdagsman 1991-2000, MUF-ordförande dessförinnan. Men han har också jobbat i näringslivet som informationsdirektör och är civilekonom. Jag har, vid sidan om Bäckström, svårt att se någon som bättre än han skulle kunna företräda regeringens tuffa beslut.


Tisdag 2006-09-19 / 9.45
länk
MAUD, GUDRUN FÖRLORADE VALET! Det är illavarslande att höra Maud Olofsson nu, efter valet, börja slänga sig med Gudrun Schymans vokabulär. Svenska Dagbladet skriver att Olofsson för det nya regeringskansliet kräver utbildning i könsmaktsordning. En kvinnlig läsare kommenterar:
Hon tolkar sin framgång som en framgång för jämställdhetsfrågorna... trots att jämställdhet är något som väljarna struntar i, visar alla undersökningar. I SvD:s omröstning idag på hemsidan om regeringen ska vara 50/50-jämställd säger majoriteten "det kvittar"...:-)

I valrörelsen talades det aldrig om genus och könsmaktsordning i Alliansen, men nu kommer Maud dragandes med Gudrun Schymans gammelvänsterfeminism - trist.

Kvinnorna gick till höger i årets val - fp och v som är de värsta feministerna, gick bakåt. Kvinnorna röstade på fler jobb och valfrihet i familjepolitiken - inte mer könsmaktsordning och genuselände...

Skärpning Maud!
Håller med. Centerpartiet har ingen anledning att ta upp elitfeministernas förlorade sak.


Tisdag 2006-09-19 / 8.25
länk
DÄRFÖR HADE PÅVEN RÄTT. William Rees-Mogg skriver i brittiska Times Why the Pope was right:
”Benediktus föreläsning väckte harm - men ingen stor religion kan vara immun mot svåra frågeställningar.

Frågan är inte om citatet av den byzantinske kejsaren Manuel II var förolämpande: det var det. Frågan är om det kejsaren sa är befogat. Hans grundläggande budskap är åtminstone delvis befogat. Det finns verkliga problem i hur koranen läses om våld mot icke-troende. Det existerade på 1300-talet och demonstrerades 11 september 2001. Det finns alla skäl att diskutera det. Jag är mer rädd för tystnad än för förolämpningar.”
Exakt. Här går skillnaden mellan upplysningen och barbariet.


Tisdag 2006-09-19 / 8.25
länk
SLUTA BE ISLAMFASCISTER OM URSÄKT. Jag är så trött på denna ständigt upprepade mönster: en västerlänning gör en analys eller skämtar om relationerna mellan väst och islam, vilket resulterar i våldsamheter, bränder och mord i den muslimska världen och krav på ursäkt - vilket också framförs! Som nu senast från påven: Muslimer godtog inte påvens ursäkt.

Ursäkter framförs om intellektuella resonemang eller skämt! Men inte en tanke på att de som mördar och bränner ska be om ursäkt! Nej. Västmedierna har aldrig tänkt tanken att muslimska extremister ska be om ursäkt. Det är något vi i väst ständigt, ständigt, ständigt ska göra. Om de så är satirtecknare i Danmark eller påven. Vi ska krypa för mördarna, mordbrännarna, halshuggarna. Vad annars!?

Våra medier är förslappade, sinnessvaga, som inte ifrågasätter detta mönster.

Därför är det en befrielse att ta del av några få undantag. Som kolumnisten Anne Applebaum idag i Washington Post, Enough Apologies:
”Helt klart är en handfull ursäkter och några slumpmässiga debatter - om huruvida påven skulle sagt X och om danske statsministern skulle gjort Y - är ineffektiva och irrelevanta: ingen av de radikala muslimska religiösa ledarna accepterar västs ursäkter, och ingen av deras fundamentalistiska anhängare läser västerländsk press. Istället borde västvärldens politiker, författare, tänkare och talare sluta be om ursäkt - och istället förenas ... förenas i vårt stöd till yttrandefriheten - påven har all rätt att citera medeltida texter - och pressfriheten. Och vi kan förenas, i starka uttryck, i fördömandet av våld, oprovocerade attacker på kyrkor, ambassader och äldre nunnor.”
Ja, när ska väst fördöma det våld som sker i islams namn? När?!!


Tisdag 2006-09-19 / 8.25
länk
PROTESTERA MOT VÅLDET ISTÄLLET. Med tanke på att palestinier sätter kyrkor på västbanken i brand och att en ädre nunna mördats i Somalia sedan muslimska ledare uppmanat muslimer att döda påven, har tecknarna Cox & Forkum gjort följande iakttagelse:



Pelle (Phil) ångrar snart att han föreslog att muslimer skulle protestera mot terrorism istället för...


Måndag 2006-09-18 / 19.35 länk
VEM BLIR UTRIKESMINISTER? Idag tippar både Aftonbladet, Så ser den nya regeringen ut, och Expressen, Här är nya regeringen, att Lars Leijonborg blir utrikesminister.

Jag tror han skulle passa för uppgiften, men är det verkligen möjligt för en partiledare att bli utrikesminister med tanke på alla utlandsresor och fokus på annat än inrikespolitiken? Ett 7-procentsparti får ju inte heller så många ministerposter, så kan ett sådant parti verkligen välja bort tunga och viktiga inrikespolitiska frågor - frågor som påverkar väljarna i nästa val - för att istället röra sig på mottagningar och under kristallkronor?

Men mot detta kan man invända: se på Joschka Fischer! Miljöpartiets språkrör i Tyskland klarade av att vara utrikesminister, med glans. Men jag har uppfattat att tyska förbundsregeringen är mer avlägsen från vardagspolitiken än i Sverige, eftersom de tyska delstaterna (varav flera har fler invånare än Sverige) sköter praktisk politik. Fischer hade inte samma ansvar för inrikespolitiken som en svensk partiledare.

Nej, det funkar inte. Utbildningsminister är en betydligt mer trolig post för Leijonborg. Där kan han förstärka folkpartiets skol- och forskningsprofil. Jag står fast vid den statsrådslista jag gjorde för ett år sedan här i bloggen.

Ingen har nämnt Alf Svensson som utrikesminister. Det är åldersrasism att påstå att en 68-åring skulle vara för gammal. Alf Svensson har ju enorm erfarenhet, bland annat som biståndsminister. Men inte heller kristdemokraterna har, med de få ministerposter man kan räkna med, råd att avstå inrikespolitiskt ministeransvar.

Nej, jag håller fast vid min årsgamla ministerlista: Gunilla Carlsson. Hon har skaffat sig en hel del erfarenhet i Bryssel och utrikesutskottet. När hon debatterade med Urban Ahlin (s) i valrörelsen var hon försiktig i början, men när debatten kom igång visade hon både engagemang, kunskap och förmåga att spontant väga samman de olika aspekter som utrikespolitik består av. Och glöm inte att Margaretha af Ugglas hade som civilekonom ägnat sig åt arbetsmarknadsfrågor innan hon tog plats i utrikesutskottet och sedan blev utrikesminister i förra borgerliga regeringen.


Måndag 2006-09-18 / 08.30
länk
NU KRÄVS ÄNNU HÅRDARE FRIHETLIG OPPOSITION. Det som varit en stor fördel för socialdemokratiska regeringar är att man mött oppositionskritik från både höger, de borgerliga, och vänster, medier och andra vänsterrörelser. När en regering får kritik från båda håll kan man balansera den, låta de kritiska rösterna slå ut varandra för att själv hamna i stormens öga, där man får lite lugn. Både Fälldin och Bildt utsattes för kraftig opposition från vänster, men ingen från högerhåll. Det gjorde att vänsterkritiken upplevdes som fruktansvärt massiv, nästan blåste omkull regeringarna, och allvarligt försvårade regeringsarbetet.

Nu måste den frihetliga oppositionen, som verkligen har anledning att höja röster för mer och fler frihetliga reformer än de alliansen står får, ta ton och på allvar driva på den nya borgerliga regeringen och tala om varför man anser att den inte går tillräckligt långt. På det sättet kan man uppväga och neutralisera den vänsterkritik vi redan under valnatten hörde har startat.

Svenskt Näringsliv, Företagarnas riksorganisation och andra måste föra en värdegrundad kritik av den nya regeringens politik från höger. Då kan Reinfeldt balansera kritiken och ägna sig åt att utveckla politiken, istället för att bara försvara sin position.


Måndag 2006-09-18 / 01.40
länk
INTERNATIONELL PRESS RAPPORTERAR. Brittiska Independent skriver i Sweden swings towards right to end the Social Democratic era:
Yesterday's vote was also being seen as a verdict on Sweden's much-praised social model, which uses the proceeds from high taxes to channel big investment into health, education, childcare and research and development.

On paper things are going well for most Swedes, with economic growth higher than 5 per cent and inflation low. But while unemployment is officially 6 per cent, the rate for young people is several times that figure and much joblessness is hidden with huge numbers of people on sickness benefit. The Moderates argue that the true unemployment figure is higher than 20 per cent.

Mr Reinfeldt, who heads a four-party alliance, would introduce reforms to the system but has been careful not to challenge the fundamentals of the welfare state which has overwhelming support in Sweden. Tax cuts would be directed towards the lowest earners, for example.
CNN/AP rapporterar i Sweden: Right coalition wins power:
A center-right opposition vowing to revamp Sweden's famed welfare state has ousted the Social Democratic government in a close parliamentary election Sunday. Social Democratic Prime Minister Goran Persson, who had governed for 10 years, conceded defeat and said his government would resign after the party's worst election showing in decades ... "It was team work that helped us win," Reinfeldt said in a victory speech to jubilant supporters in downtown Stockholm.

Persson said Sweden's social model -- a market economy blended with a high-tax welfare state -- was at stake in the election. But the opposition led by Reinfeldt's Moderate Party insisted it would not dismantle the system but help it survive by promoting jobs over welfare handouts.
Franska AFP rapporterar i Swedish PM loses to centre-right coalition:
Swedish Prime Minister Goeran Persson and his Social Democratic Party lost legislative elections by a thin margin to a centre-right coalition headed by 41-year-old newcomer Fredrik Reinfeldt. The four-party opposition Alliance for Sweden was credited with 48.1 percent of votes, while the Social Democrats and their allies, the Left and the Greens, garnered 46.2 percent with votes in 99 percent of electoral districts counted.

The opposition victory was seen as a major political shake-up in the Scandinavian country, where the Social Democrats, who created the welfare state, have governed for all but nine years since 1932.
Se också BBC i Narrow win for Swedish opposition.


Förra veckans blogg