Bloggarkiv:
i hjärtat rebell

Dick Erixon:
Kommentarer 3 - 9 april 2006

Söndag 2006-04-09 / 18.44 länk
ÄR DU UNIVERSALIST ELLER RELATIVIST? I en mycket läsvärd artikel i Observer frågar Andrew Anthony: Universalist or relativist?

Glöm höger och vänster, skriver Anthony. Den nya skärningslinjen i vår globala tid går mellan dem som anser att vissa universella principer och moraliska värden - som frihet, demokrati och rättsstat - ska gälla överallt och dem som menar att varje kultur själv har att avgöra sina värderingar. Eftersom nuvarande brittiska regering är universalister i utrikespolitiken och relativister i inrikespolitiken kan det framstå som lite förvirrande. Därför erbjuder Anthony en checklista med frågor som hjälper oss att avgöra om vi själva är universalister eller relativister:
Låt oss börja med kanibalism, slaveri och ritualmord. Anser du att detta är a) obeskrivliga handlingar av barbari eller b) vitala uttryck för ett distinkt kulturarv?

Okej, det var en enkel fråga - till och med den meste postmoderne relativisten tenderar att rygga för kanibalism. Här är en något mer komplicerad fråga: Vad anser du om kvinnlig omskärelse och stening till döds av kvinnor som varit otrogna? a) det är kvinnoförtryck, b) att det är en rasistisk fråga, eller c) utslag av självstyre.

Yttrandefrihet? a) är grunden för alla andra friheter, b) du stöder den men bara så länge åsikter som du själv delar framförs och att det ändå inte finns något som total yttrandefrihet, så vad gör det om den beskärs ännu mer?, c) håll käft, annars skär jag halsen av dig!

Vad anser du om sekulärt statsskick? a) det enda system som ger lika skydd åt alla trosriktningar, b) Irak var sekulärt och se vad som hände där, c) en vidrig förolämpning av guds vilja.

Fängsla människor utan rättegång? a) aldrig acceptabelt, b) inte acceptabelt när amerikaner gör det, c) acceptabelt om de kidnappade är västlänningar.

Ska individer vara fria att göra vad de vill, så länge de inte skadar andra? a) ja, b) folk vet inte vad de vill, c) allt ogudaktigt är skadligt.

Är alla kulturer jämlika? a) nej, de erbjuder olika grad av frihet, jämlikhet, möjligheter, säkerhet och mångfald, b) nej, västliga demokratier är klart värst, c) nej, judar har all makt.

Gayrättigheter? a) homosexuella ska ha samma friheter som heterosexuella, b) gayrättigheter får inte hindra politisk samverkan med reaktionära homofober, c) de har rätten att kastas ner för ett stup och krossas mot marken.
Jag svarar a) på alla. Man kan gissa vilka som svarar c) på alla. Frågan är hur den överväldigande majoriteten i svenska etablissemang inom media och politik som svarar b) står ut med att avslöjas...


Söndag 2006-04-09 / 13.02
länk
HAMAS TALAR OM FOLKOMRÖSTNING. Hamasregeringens utrikesminister Mahmoud al-Zahar har intervjuats i London Times, Hamas hints it may be ready to talk about a two-state solution.
När Hamas lyfter idén om en folkomröstning om en tvåstatslösning kan det vara en indikation på att man söker en acceptabel väg att gå runt den underliggande principen i det egna programmet från 1988 som stadgar målet om förintelse av den judiska staten. Men samtidigt som Hamas uppenbarligen mjukar upp sin retorik, säger utrikesministern att regeringen inte kommer att förhindra attacker mot Israel från andra palestinska fraktioner som Islamic Jihad och al-Aqsa brigaden.

Israel och moderata palestinier förblir misstänksamma om Hamas sanna avsikter. 'Hamas försöker, åtminstone i ord, visa kompromissvilja för att ge intryck av att man gör eftergifter för att leva upp till det internationella samhällets krav, men de gör man inte', säger Nizar Ammar, pensionerad general i Palestinian Centre for Security och Strategic Studies.
Ja, den här intervjun är till för att visa lite politisk korrekthet från Hamas och därmed få EU att fortsätta pumpa ut miljarder till palestinska myndigheten som sedan terrororganisationen tar hand om. För EU-kommissionen har stoppat utbetalningarna tills dess EU-länderna tagit definitiv ställning till den nya situationen, rapporterar EU Observer i EU freezes aid to Hamas-led Palestinian Authority

- För tillfället sker inga utbetalningar till palestinska myndigheten, sa en taleskvinna för kommissionen på en presskonferens i Bryssel i fredags.


Söndag 2006-04-09 / 12.30
länk
FRIHETEN ÄR INTE FÖRHANDLINGSBAR. Kan inte låta bli att citera ur stämmotalet som avgående förbundsordförande Ilan Sadé höll på helgens stämma i Centerns högskoleförbund:
Friheten är inte förhandlingsbar. Det bekymrar mig att tyranner i Teheran får ägna sig åt kärnvapentillverkning utan att västvärlden förmår uppvisa en enad front mot detta. EU saknar såväl mod som medel, och ryska staten gör allt för att stjälpa den linje som USA står bakom. Ryssland har nämligen undertecknat avtal med den iranska staten om frågor som har med uranbearbetning att göra, för den som har missat det.

Småaktighet, prestige och fega européer utnyttjas till fullo av världens kriminella regimer. Och alla staters, inklusive USA:s, flathet gentemot världens totalitära Mecka, som också är den stat som hyser det världsliga Mecka, är oacceptabel. Den saudiska regimen pumpar in våra oljeinbetalningar i islamistiska, extremistiska sammanslutningar världen över. Vi kan inte finna oss i detta.

Centerstudenter, jag konstaterar att det även finns många masochister inom västerlandets intelligentia, kulturliv och politik. Många reagerar på dessa hot genom att smiska sig själva. Det har blivit en politisk idrottsgren att framställa det egna samhället som hjärtlöst, rasistiskt, rovgirigt och islamofobiskt, samtidigt som stora hot reser sig och nästan ofattbart förtryck utövas både nära och fjärran. Frågan är om vi inte har satt fokus på fel saker.

Här är det dock på sin plats att betona att vi knappast kan värna det fria samhället genom att själva sätta dess principer ur spel. I denna fråga har centerpartiet hittat rätt. I en tid som möjliggör elektronisk övervakning och spårning av i stort sett varje handling som vi genomför, måste det fria samhället vara noggrant med att upprätthålla den federalistiska tanken om maktdelning och personlig integritet. Samlade upplysningar om våra liv i fel händer innebär att någon får väldigt mycket makt över oss. Makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut, som Lord Acton sade.

Vi vinner inte över totalitära ideologier och terror genom att upphäva våra medborgerliga friheter, utan genom att i vår dagliga gärning såväl som inom nationell och internationell politik inte acceptera dess världsbild och dess uttryck. Vi skall inte godta att Iran skaffar kärnvapen, vi skall inte finna oss i att stater och ytterlighetsrörelser försöker förmå en stat att be om ursäkt för vad en tidning har publicerat, och den klient som vägrar skaka hand med en kvinnlig handläggare på socialförvaltningen skall inte ha någonting där att hämta. Vi måste även visa att vi är beredda att gå till det yttersta för att förhindra massmord, såväl i tredje världens stater som hos oss.

Centerstudenter, stå upp för västerlandets dygder, och erövra makten varje dag.

Söndag 2006-04-09 / 9.45 länk
ATOMBOMBSANFALL MOT IRAN INTE UTESLUTET. Nu finns den så omtalade artikeln av Seymour Hersh i New Yorker på nätet: The Iran Plans - Would President Bush go to war to stop Tehran from getting the bomb? Hersh ”avslöjar”:
Bush-administrationen har ökat hemliga aktiviteter i Iran och intensifierat planeringen får ett möjligt luftanfall, samtidigt som man officiellt förespråkar diplomati i syfte att stoppa Iran från att skaffa sig kärnvapen. Amerikanska militärer och underrättelseofficerare säger att flygvapnet formulerar listor på möjliga mål och team av amerikanska stridsgrupper har beordrats att i hemlighet gå in i Iran för att samla information och för att etablera kontakt med regimkritiska grupper och minoriteter. Tjänstemän säger att president Bush är bestämd i att förneka iranska regimen möjligheten att påbörja de program för anrikning av uran som är avsedda att starta i vår.
Bush gör naturligtvis rätt. Möjligheten att bomba Iran måste finnas på bordet. Maktspråk är det enda den fascistregimen i Iran förstår. Jag önskar denna beslutsamhet hade funnits i Europa 1936 när Tyskland marscherade in i den demilitariserade zonen i Rhenlandet. Då hade andra världskriget kunnat stoppas i sin linda. Då hade man kunnat visa tyska folket att deras brutala ledare inte var så stark som han gav sken av att vara.

Samma situation gäller nu i Iran. Deras president har lovat att utplåna andra länder från kartan. Regimen i Iran eftersträvar och längtar efter en apokalyps. Frågan är om de ska få bomba Europa innan kriget startar, eller om vi i väst stoppar regimen på deras hemmaplan. Var god välj.

Självklart ska det diplomatiska spelet ha sin gång. Iran ska erbjudas möjligheter att i ordnade former överge sitt hotfulla nukleära program. Och det är ju ingen tvekan om att det Seymour Hersh avslöjar lägger tyngd bakom de diplomatiska budskapet.

Men om Iran vägrar följa världssamfundet och fortsätter rusta för att skaffa kärnvapen, då är det bättre att bomba Iran än att Iran får starta ett nytt världskrig längre fram.

En annan aspekt av New Yorker-artikeln står en läsare för:
Det är lätt att känna beundran för USA och dess försvar av yttrandefriheten även i tider av krig. Om en svensk journalist hade skrivit en motsvarande artikel om svenska förhållanden som den The New Yorker nu publicerar av Seymour Hersh, så hade både författaren och ansvarige utgivaren dömts för spioneri till långa fängelsestraff, helt oavsett om uppgiften hade varit riktig eller oriktig. Relevant lagrum i båda fallen är Brottsbalken 19:5 samt Tryckfrihetsförordningen 7:3. ...

Jag säger inte att den amerikanska lagstiftningen och rättspraxis är överlägsen den svenska, bara att skillnaden är anmärkningsvärd och att yttrandefriheten har en mycket starkare ställning i USA än i Sverige.
Något att begrunda.


Lördag 2006-04-08 / 11.02 länk
IDÉSEMINARIUM: FINNS FRIHETLIG CENTER? Ska nu iväg till Gamla stan där Centerpartiets Högskoleförbund håller stämma och i anslutning till den ett idéseminarium om essäsamlingen Den frihetliga centern (Captus, 2006). Jag medverkar som opponent. Och mina anteckningar inför seminariet finns här: Finns en frihetlig center?


Lördag 2006-04-08 / 11.02
länk
THORBJÖRN FÄLLDIN FYLLER 80 ÅR. I slutet på april, den 24:e, fyller den mest långvarige borgerlige statsministern i modern tid 80 år. Thorbjörn Fälldin är ensam i Sverige om att ha bildat majoritetsregeringar sedan enkammarriksdagen infördes 1970. Han är den ende statsministern på över 70 år som inte varit yrkespolitiker sedan ungdomsåren.

Med anledning av 80-årsdagen kan du för 75 kr (normalpris 140 kr) köpa skriften Rikstingstalen - en studie av Fälldins budskap (Nerthus, 1996) som jag skrev inför hans 70 årsdag, på uppdrag av Föreningsbanken (där han då var styrelseordförande).

Sätt in 75 kr på plusgiro 28 00 32-4, Nerthus förlag, och uppge namn och adress, så kommer skriften med posten inom några dagar (erbj gäller till 24/4).


Lördag 2006-04-08 / 8.45
länk
SVERIGE EMOT FN-DEKLARATION OM FAMILJENS BETYDELSE. Feministiskt initiativ behöver inte väljas in i riksdagen. Sverige har redan intagit en fundamentalistisk hållning som en av världens främsta motståndare mot familjen genom att reservera sig emot FN-deklarationer som slår fast familjen som en viktig institution i samhället. Johan Wennström, verksam i tankesmedjan Captus, skriver en viktig debattartikel i Kvällsposten idag, Familjen ger civiliserade samhällen
Nyligen upptäckte jag att Sverige i en fråga faktiskt inte har bugat för FN, men av helt fel anledning. Det handlar om den politik som rör familjen, en gruppenhet som skyddas av deklarationen om de mänskliga rättigheterna ("family is the natural and fundamental group unit of society").

I slutet av 2004 reserverade sig Sverige i FN:s generalförsamling mot en deklaration som slår fast familjens betydelse för såväl unga människors som hela samhällens positiva utveckling, den så kallade Dohadeklarationen. Den formulerades vid en konferens i Doha, Qatar, och markerar tioårsjubileet av FN:s Familjeår 1994. Av 191 medlemsländer har 150 nationer i dag undertecknat Dohadeklarationen.
Det här kunde vara en intressant fråga för den borgerliga alliansen att ta upp med socialdemokraterna i valrörelsen: Varför driver Sveriges regering en familjefientlig politik i FN?


Lördag 2006-04-08 / 8.45
länk
DN: 'TYVÄRR' BESTÄMMER VÄLJARNA. I utrikesrapporteringen i medierna lyser ibland journalistkårens osminkade värderingar igenom, som idag då Dagens Nyheters avsky för Silvio Berlusconi är större än ledarredaktionens respekt för demokrati: Italienarna bestämmer tyvärr själva om Berlusconi.

Vaddå 'tyvärr'?! Barbro Hedvall tror att om EU:s toppmöten med regeringschefer vore en Robinson-tävling skulle regeringscheferna rösta bort honom. Vilken syn på EU. Vilken avsaknad av respekt för 60 miljoner italienska väljare. Och varför? Jo, Berlusconi har ett 'grovt språk' och han uppför sig inte som Hedvall menar att en politiker ska. Vad vill ”liberala” Dagens Nyheter ha istället? En med kommunister deltagande vänsterallians som lovar höjda skatterna i Italien.

Är inte Dagens Nyheter ett typfall på hur mediebranschen spårat ut? Jag vet inte vilket som är värst: självgodheten i detta vänsteretablissemang eller inkompetensen och oförmågan att lyfta blicken från tevesåpornas nivå och se grundläggande värderingar och principer i en global värld.


Fredag 2006-04-07 / 18.28 länk
FAVORIT I REPRIS: BUSH WAS RIGHT. Se rockbandet The Right Brothers i musikvideon Bush Was Right. (Och här är texten)


Fredag 2006-04-07 / 16.00
länk
NÅGRA ORD FRÅN JAY LENO... i Tonight Show:
  • President Bush var nyligen på besök i Mexico. Jag undrar om han förstår problemet. När han steg ur Air Force One, tittade han sig omkring och sa, "Wow, ni har ett stort problem med immigranter här nere också!"
  • Al Gore fyllde 58 år i veckan. Hans party var så trist att alla lämnade det före man hann sjunga 'Happy Birthday'.
  • Biofilmen Basic Instinct 2 kommer först på 10:e plats bland flest besökta efter premiären. Jag gissar att allas basala instinkt är att inte se den.

Fredag 2006-04-07 / 16.00 länk
FOTBOLLSTABBAR. Misstag på fotbollsplan kan vara kul, särskilt till musik av Monte Python, se videon Always look on the bright side of life.


Fredag 2006-04-07 / 15.35
länk
SOUTH PARK OM MUHAMMEDTECKNINGAR. Den välkända animerade och satiriska TV-serien tog i veckans avsnitt i USA upp kontroversen om de danska Muhammedteckningarna, där diskussionen handlar om man ska stå upp för yttrandefriheten eller gömma sina huvuden i sanden - bokstavligen. Se videoklipp.

Det riktigt spännande är att man lovar en fortsättning i nästa avsnitt där Muhammedteckning kommer att visas. Bloggar frågar sig om TV-bolagen som sänder serien kommer att våga visa nästa avsnitt.

Här några av bloggarna: Political pitbull i South Park's Take On The Mohammad Cartoons, Officers club i South Park Takes on the Mohammed Cartoons och Michelle Malkin i South Park and Cartoon Jihad.


Fredag 2006-04-07 / 12.45
länk
PLATT SKATT FEL I BIDRAGSSAMHÄLLEN SOM SVERIGE. I artikeln Platt skatt i Sverige - effektivare skatter kan bli dyrbara (ej online) i nya numret av tidskriften Ekonomisk Debatt finns en intressant genomgång och analys av Tino Sanandaji, doktorand i nationalekonomi vid University of Chicago.

Flera liberala debattörer har uttalat sig för platt skatt i Sverige och även jag har i bloggen positivt refererat framgångarna med platt skatt i östra Europa. Men Sanandaji menar att Sverige har en helt annan situation och att platt skatt här mycket väl skulle kunna leda till höjt skattetryck.

Ekonomer och politiker hänger oftast upp sig på marginaleffekter med fokus på incitament för yrkesverksamma att arbeta mer (intensiva marginalen). Men största problemet i Sverige är att folk inte arbetar alls, utan går på bidrag. Och för den som har att välja mellan att leva på bidrag och att arbeta är inte marginalskatten intressant, utan skatten totalt (extensiva marginalen). Vad får man ut i handen, nettolön, genom att jobba en månad jämfört med att kvittera ut arbetsfria och skattefria bidrag?
[D]en person som tar ett beslut om huruvida han eller hon överhuvudtaget ska delta på arbetsmarknaden kommer att vara intresserad av den genomsnittliga skattebördan över alla arbetade timmar, inte marginalskatten på den sist arbetade timmen. Platt skatt sänker de högsta marginalskatterna men höjer andra skatter, så att den genomsnittliga skattebördan inte behöver bli lägre.
Platt skatt är därmed inte ett bra argument om man är ute efter allmänt lägre skattesatser, skriver Sanandaji och fortsätter:
I ett läge där det främst är de med lägre inkomster som är utanför arbetsmarknaden, och givet att beslutet att delta görs på den extensiva marginalen, så borde huvudfokus i skattepolitiken ligga på att sänka de genomsnittliga skatterna för låginkomsttagare. Platt skatt kan tvärtom öka dessa skattesatser, eller i bästa fall lämna dem oförändrade.
Jag håller med i detta resonemang. Om man vill få ut bidragstagare i arbete måste de få mer i handen än om de inte arbetar. Därför borde, menar jag, de först intjänade 100.000 kr i inkomst vara helt skattefria. Det kräver ett stort grundavdrag eller förvärvsavdrag. Med ett sådant skulle de flesta bidrag kunna avskaffas. Grundavdrag är viktigare än platt skatt.

Sanandaji pekar också på den politiska logiken: ju bredare ett skatteunderlag är, desto lättare är det att höja skattetrycket. Skälet är ju att höjningen för var och en inte blir så stor, medan skatter på begränsade skattebaser alltid möter större motstånd (fastighetsskatt, bensinskatt) eftersom dessa skatter upplevs som höga för den enskilde som betalar.

Platt skatt utan marginaleffekt skulle göra det enklare för socialdemokraterna att ytterligare höja skattetrycket. Det skulle inte blir samma protester som en höjning av dagens inkomstskatter där marginaleffekten nu är uppe i 75 procent, enligt Sanandaji. Då är det svårt att höja.

Det här är mycket intressant. Men varför fungerar platt skatt i Östeuropa? Jo, där har man haft helt andra problem än Sverige med sitt bidragsberoende. Svaga rättssystem, korruption och ovana vid monetära system (pengar alltså, de var ju kommunister som ägnade sig åt byteshandel förut) gjorde att skattesmitandet var enormt på 1990-talet. Platt skatt innebar att man sänkte skattesatserna ordentligt, och det gjorde att många fler började betala skatt. Huvudskälet var alltså att minska det enorma fusket. I Sverige är skattelydnaden jämförelsevis hög och här är problemet att öka arbetsutbudet bland bidragsförsörjda.

Jag tycker liberala debattörer som talar om platt skatt borde begrunda kritiken från Tino Sanandaji. Han menar att platt skatt kan vara en skadlig reform som ”minskar det politiska motståndet mot skattehöjningar”.


Fredag 2006-04-07 / 9.11
länk
LIBBY: SVENSKA MEDIER I PROPAGANDAKRIG. Såväl Svenska Dagbladet, Libby-skandal kryper närmare Bush, som Dagens Nyheter, "Bush låg bakom läckor", slår stort upp uppgifter om att tidigare Cheney-medarbetaren Lewis Libby, som åtalats för mened, visat dokument som skulle bevisa att presidenten godkänt läcka om CIA-agenten Valerie Plame. Det är lögn.

I det dokument där presidenten godkänner att hemligstämpeln upphävs så att Bush-administrationen ska kunna argumentera för och förklara Irakkriget, finns ingenting om Plame. Fox News rapporterar:
Ingenting i dokumentet indikerar att Bush eller Cheney för Libby sagt att namnet på CIA-analytikern Valerie Plame kan avslöjas, inte heller visar dokumentet att presidenten eller vicepresidenten skulle gjort något olagligt.
Nej, det man gjort är något så normalt - och vanligen något massmedierna kräver! - som att häva hemligstämpeln på vissa uppgifter kring Irakkriget.

Men i medievänsterns relativistiska värld har man inga problem att plötsligt vända öppenhet och offentlighet till något skumt, fult och olagligt. DN och SVD har inga problem att spela med i den propagandan. Ingenting som skrivs i dessa tidningar kan tas som korrketa fakta. Dessa tidningar är ungefär lika pålitliga som Pravda under Sovjettiden.


Fredag 2006-04-07 / 8.54
länk
POPULARITET: PERSSON 33%, BUSH 43%. Det talas i svenska medier ofta om att Bush har lågt stöd i opinionen. Dagens Nyheter har ett helt uppslag idag om president Bush och ”hans svaga popularitet”.

Om Bush ligger illa till, är det ingenting mot Göran Persson.

Låt oss jämföra: I DN/Temo i mars 2006 hade 33 procent förtroende för statsminister Göran Persson. Det kan jämföras med de senaste mätningarna i USA: 43 procent som hos Rasmussen har förtroende för president Bush. Hos Democracy Corps är siffran 40 procent (pdf) och Fox News visar 37 procent.


Fredag 2006-04-07 / 8.14
länk
HILLARY CLINTON ALLTMER PROTEKTIONIST. New York Metro skriver i Hillary at the Gate att senatorn och presidentkandidaten fjärmar sig från Bill Clintons frihandelspolitik:
Så var står Hillary? Är hon för frihandel? Är hon protektionist? Det finns tillräckligt med uttalanden åt båda hållen. Som Vita husets första dam gav hon stöd till maken om NAFTA; som senator har hon röstat mot CAFTA. 'Det pågår något av ett krig mellan rådgivarna i Hillarys läger', säger en ekonomisk expert. 'Hon talar med frihandelsvänner ... men också med protektionister ... De anser frihandel inte bara skadar Amerika, utan skadar länderna vi handlar med, att de enda vinnarna är företagen.' ...

'Frihandel splittrar demokraterna', säger Jagdish Bhagwati, ekonomen vid Columbia University som skrev In Defense of Globalization. 'Fackföreningarna är livrädda för frihandel, och de är en viktig väljargrupp för demokraterna. Hillary Clinton kommer att fastna i detta dilemma om partiet inte tar tag i frågan och slår fast: vi kan faktiskt inte vara emot handel med fattiga länder'.
Eftersom vänstern inte kan slå republikanerna i fråga om trovärdighet i terrorbekämpning, kan de komma att attackera republikanernas frihandelspolitik och hävda att den skadar amerikanska jobb.


Fredag 2006-04-07 / 7.40
länk
SPRÅKBRUK KARTLAGT: BUSH MANLIG, KERRY DEPRIMERAD. Psykologer vid University of Texas tror de har funnit varför president Bush vann presidentvalet 2004 - han lät mer presidentlik än sin demokratiske motkandidat. Forskare har analyserat 271 tal, intervjuer, debatter och presskonferenser under valrörelsen och studerat ordval, meningsbyggnad och språkligt mönster som kan ha påverkat väljarnas uppfattning av kandidaterna.

Washingon Post sammanfattar att vicepresident Dick Cheney lät klart smartast av de fyra, medan George W Bush uttryckte sig mest presidentlik, allt medan John Edwards lät mest feminin och John Kerry framstod som deprimerad.

Vore det inte kul att se en liknande studie på våra svenska partiledare?

Läs mer: forskarnas artikel i Journal of Research in Personality, Winning words: Individual differences in linguistic style among U.S. presidential candidates (pdf) eller Wasington Post, Smart Talk and Girly Talk on the Campaign Trail och Dagens Nyheter Bush vann valet på sitt manliga språkbruk.


Torsdag 2006-04-06 / 20.15 länk
REPUBLIKANER SATSAR PÅ FÄRGSTARK KVINNA. Delstaten Illinois, där Chicago ligger, styrs idag av demokraterna, men sittande guvernören Rod Blagojevich har fått oväntat hårt motstånd inför höstens val av en färgstark utmanare, Judy Topinka. Trots att hon bara har en tiondel så stor kampanjkassa har hon i färsk opinionsmätning tagit ledningen i guvernörsvalet, rapporterar George Will i Washington Post, A 'Straight Talk' Test For 2006.

Hon jämförs med John McCain för sin rakhet och hon beskriver sig själv som 'ingen kandidat en partiledning skulle vaskat fram' och politiska bedömmare menar att hennes rättframma attityd kan vinna över många väljare, men andra kan börja undra om hon har rätt temperament för en guvernör, rapporterade Bloomberg när hon nominerades av sitt parti förra månaden.

Judy Topinka, 62, växte upp i en tjeckisk immigrantfamilj utanför Chicago, hon röker cigaretter offentligt, något få politiker gör, och hon kan peppra sina framträdande med skämt som går hem. Hon är naturligt spontan. Ändå är hon inte ny i politiken, hon har varit delstatens finansminister i 12 år och kom in i delstatsförsamlingen 1980.

Politiskt är hon moderat: för fri, men begränsad abort och för partnerskap för homosexuella. Hon anklagar guvernören för att inte vara offensiv när det gäller att få företag och nya jobb att etableras i delstaten och hon pekar på de åtgärder hon vidtagit för att effektivisera och skära i delstatens kostnader. Samtidigt lovar hon att satsa på sjukvård och utbildning.


Torsdag 2006-04-06 / 19.15
länk
SVARTA REDO RÖSTA HÖGER I USA. Det har länge varit ett känt faktum att låginkomsttagarna i amerikanska mellanvästern och södern röstar republikanskt, till demokraternas stora förtret. Nu visar en nytt 'hemligt' strategi-PM från demokratiska partiet, som Washington Post kommit över, att också svarta är beredda att rösta republikanskt, Poll Finds Steele May Be Magnet for Black Voters.

Ett av de mycket viktiga senatorsvalen i höst är det i Maryland, där en demokratisk senator avgår och därmed öppnar upp för republikanerna att försöka ta mandatet. Och i denna delstat på gränsen till södern, är republikanen Michael Steele den förste svarte som vunnit val på delstatsnivå. Han blev vice guvernör 2002. Demokraterna har till sin fasa upptäckt att en majoritet av de svarta i delstaten är beredd att stödja Steele som senator. En orsak är att vänstern tidigare försökt smutskasta honom, med klart rasistiska undertoner. En annan är att många svarta är trötta på att demokraterna räknar med deras röster och att de inte anser sig behöva jobba för att värva dem.

PM:et förslår mer smutskastning. Steele måste slås ut ('knock Steele down'). Det blir ännu en tuff valrörelse i USA i höst.


Torsdag 2006-04-06 / 10.15
länk
ISLAMISMEN FARLIGARE ÄN NAZISMEN. Captus tipsar om en intressant artikel:
Jeffrey Epstein skriver i Human Events, While America Sleeps, Bloody War Rages, att den radikala islamismen utgör ett större hot mot USA än vad nazismen någonsin gjorde. Bland annat därför att den nazistiska ideologin hade sin bas i Tyskland. Tyskland kunde anfallas och invaderas. Dessutom rör sig radikala islamister utan svårighet i USA i dag. I minst 40 delstater opererar terroristassocierade organisationer fritt.
Ja, islamfascismen har därmed också i någon mån lyckats med det kommunistinternationalen misslyckades med: sprida sin ideologi till hängivna anhängare i väst.

En fascistisk ideologi som rider på en religion snarare än att vara knuten till en nation, kan visa sig vara ett större hot mot västvärldens värderingar om demokrati och frihet än de totalitära krafterna på 1900-talet. Istället för synliga pansarvagnar och soldater i uniform organiseras sig fascisterna bakom en kuliss av religion. Men målet är detsamma: krossa friheten i väst.


Torsdag 2006-04-06 / 10.15
länk
ANTIAMERIKANISM ÄR ANTIVÄST ÄR ANTIDEMOKRATI. Nu har till och med den så politiskt korrekte professorn Timothy Garton Ash börjat känna olust över vänsterns amerikahat. I Guardian varnar han idag för att okritiskt hylla Ryssland och Vitryssland bara därför att de är motståndare mot väst, To criticise capitalism don't try to defend the dregs of Soviet socialism:
Somliga debattörer har menat att Ukrainas och Vitrysslands valresultat uttrycker en opinionsförändring som riktas mot ondskefulla CIA-supportrar i oranga revolutioner, omänsklig marknadsekonomi och nyliberalism, USA-propaganda, västerländskt hyckleri och annat djävulskap ...

I en kolumn i lördagens Guardian argumenteras att många av de (icke namngivna) 'västliga kommentatorer' som var 'märkligt tårögda' över Ukrainas oranga revolution 2004 nu 'tappat talförmågan' när den pro-ryska Viktor Yanukoich 'har triumferat' i det senaste valet.

Det gäller i varje fall inte mig. Varför skulle jag, som gladdes med folket på Kievs självständighetstorg, vara mållös? Oranga revolutionen handlade inte om att ge makten till ett visst parti. Den handlade om att ge makten till folket så att de fick möjlighet att förändra och välja sin egen regering i ett fritt och rättvist val. Det är vad Ukraina just har gjort.
Timothy Garton Ash fångar här något väsentligt. Vänsterkritikerna av Irak såväl som av oranga revolutionen drivs av ett destruktivt hat mot väst, och använder Irak och Ukraina för att bryta ner vår egen respekt för vår demokrati, vår marknadsekonomi, vår frihet. Vänsterkritikerna är i grunden inte demokrater, de förstår inte innebörden i demokrati. De ser bara makten. Och i den meningen har vänstern mer gemensamt med Josef Stalin, Slobodan Milosevic och Saddam Hussien än med dem som störtat dessa diktaturer.


Torsdag 2006-04-06 / 9.25
länk
FOLKOMRÖSTNING SOM POLITIKER TVINGAS LYSSNA TILL. Det är bra att de borgerliga kommunerna i Stockholms län beslutat hålla folkomrästning om trängselskatterna samtidigt med Stockholms stad. Trängselskatten är en statlig skatt och många pendlar mellan city och kranskommuner. Det gör det självklart att alla länsbor ska delta. Socialdemokraterna har bara haft för avsikt att lyssna på invånare i staden, inte andra länsbor, trots att flera av kommunerna redan haft folkomröstning. Till DN säger Johanna Graf (s), oppositionsråd i Solna:

- Vi har redan haft en folkomröstning och fick en klar majoritet emot. Jag tycker att det räcker med det. Det kostar ju en del och vi vill inte ha inflation i folkomröstningar.

Men skälet till ny folkomröstning är ju att socialdemokraterna hittills vägrat lyssna på solnaborna - och alla andra kommuner som redan hållt folkomröstning (se här). Man har vägrat att i folkomröstningsresultatet räkna in den tidigare genomförda folkomröstningen i Solna. Då är det givetvis rätt och demokratiskt att hålla en ny, så att solnabornas röst blir omöjliga att vifta bort.


Torsdag 2006-04-06 / 9.11
länk
BIDRAGSTAGARE HISTORISKT FÅ I NEW YORK. Under 1995 gick över 1.200.000 personer på offentliga bidrag i New York city. Rudy Giuliani hade som borgmästare 1995-2001 som huvudmål att minska brottsligheten och minska bidragsberoendet. Samtidigt förändrades det federala skattesystemet så att bidragstagare alltid tjänade på att gå från bidrag till arbete.

Under Giulianis borgmästartid halverades antalet bidragstagare, de blev 600.000 färre, rapporterar New York Times i Welfare Rolls Falling Again, Amid Worries About Poverty. Efter 11 september 2001 steg de något, men är nu nere på historiskt låg nivå: under förra månaden mottog 402.281 personer bidrag, det lägsta antalet sedan 1964, då president Lyndon B Johnson startade sitt vänsterprojekt The Great Society (som av Tage Erlander översattes till 'den starka staten').

Att brottslighet och antalet bidragstagare minskar betyder inte att allt är frid och fröjd, men det är ett enormt steg på vägen för att inte marginalisera stora grupper människor och ett bevis på ett samhälle där människor lär sig ta personligt ansvar.


Onsdag 2006-04-05 / 17.37 länk
MÄNNEN OFFRADE LIVET FÖR KVINNOR OCH BARN. Feminister hävdar att kvinnor alltid har förtryckts av män. Det är en lögn. Kvinnor har alltid haft en stark maktposition i privatlivet, medan män tagit hand om det officiella livet. Jag anser att varje individ ska kunna välja inriktning på sitt liv, men samtidigt hade denna arbetsfördelning inte alls bara nackdelar för kvinnor.

Det visar Christina Hoff Sommers som i nästa nummer av Weekly Standard, Being a Man, recenserar boken Manliness (Yale) av Harvey C. Mansfield.

När till exempel Titanic sjönk överlevde 74 procent av de kvinnliga passagerarna, men bara 20 procent av männen. Skälet: männens ridderlighet. Det var självklart för männen på Titanic, inklusive de allra rikaste, att lämna plats för kvinnor och barn.

Frågan är hur fördelningen av överlevande sett ut om olyckan hänt idag. Jag är väl gammaldags, men nog tycker jag den gamla ridderligheten hade sina poänger.


Onsdag 2006-04-05 / 17.07
länk
VÄST BÖR HA TÅLAMOD MED IRAK. Allt fler börjar inse att det inte finns något att vinna på att stressa på förhandlingarna i Irak (något som diskuterades i bloggen igår). Idag skriver David Ignatius i Washington Post, Let the Iraqis Bargain:
Amerikaner börjar bli otåliga om bildandet av en ny regering i Irak ... 'Vi behöver tålamod för att få det rätt', sa USA:s Irakambassadör Zalmay Khalilzad till mig på telefon igår ... I söndags kom ledarna överens om hur säkerhetsfrågorna ska organiseras inom regeringen ...

Givet var Irak befann sig för sex månader sedan - när ledare för sunnier och shiiter knappt talade med varandra - är överenskommelsen om säkerhetsorganisationen viktig. Dessa förhandlingar må kanske inte lyckas, men de är inte fria fantasier som kritiker påstått.
Nej, med tanke på att statsförvaltningen måste byggas upp från grunden, är det inte märkligt att det tar tid. Och så länge de olika grupperingarna i Irak försöker åstadkomma maktbalans vid förhandlingsbord finns alla möjligheter till en utveckling i rätt riktning.


Onsdag 2006-04-05 / 17.07
länk
STÖRRE EU-BUDGET. Igår kväll togs ytterligare ett steg på den lååånga vägen för att fastställa EU-budgeten 2007-2013, rapporterar EU Observer. Europaparlamentet vill ha mer pengar att leka med än det regeringscheferna bestämt, och de fick två miljarder euro extra. Så här har budgetprocessen sett ut:

I juni 2005 förslog Luxemburg som ordförandeland en budget på 871 miljarder euro. När Tony Blair tog över som ordförande prutade han budgeten till 847 miljarder euro. Under regeringschefernas förhandlingar i december 2005 nåddes en kompromiss på 862,4 miljarder euro.

Igår fick EU-parlamentet ordförandelandet Österrike att lägga till 2 miljarder euro extra och budgeten ligger nu på 864 miljarder euro.


Onsdag 2006-04-05 / 8.38
länk
NYA MURAR MOT NYA JOBB BYGGS I FRANKRIKE. Olle Svenning står för ett exempel på vänsterns reaktionära hållning i dagens kolumn i Aftonbladet. Han ställer sig naturligtvis på demonstranternas sida och menar att liberalare arbetsrätt är avgrunden och, ja, ren sadism (företag skulle anställa för att 25 minuter senare sparka ungdomar).
Fransmännen accepterar inte den undergivenhetens logik. Deras mäktiga demonstrationer och protestaktioner är bland det mest hoppfulla som hänt Europa sedan Muren föll.
Metaforen är illa vald. Murens fall ökade friheten. Protesterna går ut på att minska den. Demonstranterna vill bygga nya murar. Precis som Östtyska DDR vill man stänga in landet, avskärma det från den stora, stygga världen och den globala konkurrensen.

Resultatet kommer att bli detsamma som för DDR - stagnation, fattigdom och en grå, trist och meningslös vardag. Är det verkligen DDR som bör vara Europas nya utopi?


Onsdag 2006-04-05 / 8.30
länk
AMNESTY BLUFFAR OM CIA-PLAN. Det är förvånande att SVT som toppnyhet under morgonsändningarna låter Amnesty sprida sina skrönor om 'hemliga CIA-plan'. Allt är bluff. Lyssna noga på påannonsen: Amnesty ”menar” att... och på hemsidan sätter man citattecken kring anklagelsen: "Civilflyg används för fångtransport".

Förklaringen är att Amnesty inte har ett enda bevis. Alltihop är en del i en opinionsbildningskampanj mot USA.

Inga fångtransporter har skett annat än på europeiska regeringars initiativ eller godkännande. Se mer i Fiasko för Europarådet: inga belägg för CIA-anklagelser.

Amnesty var en gång en värdefull organisation men är nu i den antiamerikanska vänsterns händer. Helt utan trovärdighet.


Tisdag 2006-04-04 / 21.10 länk
VARFÖR SÅ BRÅTTOM I IRAK? I en läsvärd artikel i Wall Street Journal, The Wrong Time to Lose Our Nerve, replikerar Vita husets strategichef Peter Wehner på de framstående konservativa opinionsbildare som intagit en kritisk attityd till Irakkriget.

När konservativa debatterar inbördes har kulturer och civilisationer stor betydelse. Det gör att diskussionen blir intressantare än med en relativistisk vänster. Och ändå sparar Wehner inte på krutet när han visar varför tvivlarna har fel. Han jämför dem som nu säger att Mellanöstern saknar de ”rika sociala och kulturella rötter” som krävs för en demokratisk civilisation med - John C Calhoun. En rak höger! (Calhoun var vicepresident i USA och den ledande moraliska kraften för sydstaterna under inbördeskriget. Calhoun menade att slaveriet var ett så starkt kulturellt inslag i södern att den inte kunde avskaffas. Lincoln visste hur centralt slaveriet var, men också att det kunde - och måste - avskaffas.)

Wehner vänder sig mot den kulturella determinism som präglar William F Buckley, George Will och Francis Fukuyama i deras utsagor om att Irak inte kan bli demokratiskt, utan är dömt till despotism, diktatur och förtryck.

Wehner pekar på de framgångar som uppnåtts under de 3 år som gått sedan Saddam-regimens fall: 1) ekonomin återhämtar sig och växer, 2) tillgången på vatten, avlopp och vardaglig service ökar, 3) den fria irakiska militären blir allt starkare, 4) strategin mot terroristerna effektiviseras, 5) efter bombningen av moskén i Samarra visades starkt politiskt och religiöst ledarskap som förhindrade upptrappade sekteristiska strider, 6) sunnimuslimerna deltar i den demokratiska processen, 7) valdeltagandet i de tre val som hölls under 2005 var större än i många amerikanska och europeiska val.

Med tanke på hur lång tid det tagit för demokrati att etablera sig i andra länder, också i USA och Europa, måste vi ha tålamot i Irak, menar Peter Wehner. ”Irak är inte Schweiz”, konstaterar han. ”Det är ett enormt misstag att hävda att demokrati är oönskad i Irak enbart därför att våld fortfarande förekommer.”

Jag håller helt och fullt med artikelförfattaren. Och jag anser att kraven på snabba framgångar har skruvats upp av dem som inte tror på eller inte vill ha demokrati i Irak - västvärldens massmedier och Mellanösterns totalitära krafter i skön förening.

Irak är inte ett västland, utan ett nation som hållits i dödsskräck och förtryck i flera årtionden. Demokrati tar tid. Och varje gång Iraks folk och ledare inte låter sig provoceras till upptrappat sekteristiskt våld är en seger och bevis på att en stor majoritet vill finna lösningar som leder till fred och utveckling av landet.

Många klagar på att ingen regering bildats i Irak. Men det är ju först efter det senaste valet som de olika grupperna, organisationerna och inriktningarna är fullt representerade i samtalen om den politiska makten i Irak. Det är först nu som sunnimuslimerna - de tidigare härskarna - deltar i processen, och det har gjort den så mycket känsligare för de tidigare förtryckta shiamuslimerna. Det måste vara ett känslomässigt helvete för majoritetsgruppen som så länge förtryckts och mördats, att ens resonera om att i ett fritt Irak dela med sig av makten till den folkgruppering som man tidigare hånades och förtrycktes av.

Men det är just denna bearbetning vi ser i regeringsförhandlingarna. Istället för det fullskaliga och grymma etniska krig som följde på diktatorn Titos död i Jugoslavien, försöker irakierna nu - med USAs hjälp - rensa ut den gamla diktaturen och skapa ett land där de olika grupperna kan leva och regera tillsammans.

Om man reder ut de enorma spänningar som finns i Irak efter Saddam vid förhandlingsborden, gör det då så mycket att det tar tid? Jag anser inte det.


Tisdag 2006-04-04 / 14.40
länk
EUs INRE MARKNAD RASAR SAMMAN. Hos Bloomberg.com står Matthew Lynn för en lysande sammanfattning och analys av ekonomiska läget i Europa: Europe's Single Market Is Going Backward Fast.

Anledningen till att Sverige gick med i EU var att svenskt näringsliv skulle få tillgång till hela Europa, utan gränser och utan regleringar. Nu är den inre marknaden under avveckling. EU-länderna handlar allt mindre med varandra:
'För EU som helhet faller den inre marknaden som andel av medlemmarnas handelsutbyte', konstaterade institutet Open Europe i en analys nyligen. För att ta Storbritannien som exempel, man hade vid slutet av 2005 för första gången mindre handel med EU-länder än med andra länder.
Antalet konkreta restriktioner av marknaden inom EU har ökat de senaste åren, säger Hugo Robinson vid institutet:
- Handeln inom EU har stagnerat i relativa termer jämfört med handeln med resten av världen, vilket inte är vad man förväntar sig av en inre marknad som fungerar som den ska.
Självklart är det till vansinne urvattnade tjänstedirektivet ett typexempel på hur en överenskommelse om frihandel förvandlas till handelshinder.
Efter påtryckningar från fackföreningar och EU-parlamentet undantogs flera branscher som sjukvård och man kom överens om att den som vill träda in på ett medlemslands marknad måste följa också de regleringar som gäller i landet man säljer i, inte bara ditt eget lands regler ... Det betyder att EU inte alls kommer att ha någon inre marknad när det gäller tjänster.
Exakt. EU inför direktiv som upphäver själva syftet med unionen. Artikelförfattaren ger ett exempel:
Om du driver en reklambyrå i Milano, var tanken med tjänstedirektivet, att du, så länge du följer italienska lagar och regleringar, skall vara fri att sälja dina tjänster över hela Europa. Nu måste du ta reda på de många olika regler som gäller i vart och ett av de 25 länderna, och följa dem alla. Det är svårt att tänka sig något mer avskräckande att utsätta företag för som vill växa över gränserna.
Alla dessa barriärer har bara en effekt: de minskar tillväxten. Stora företag får sämre möjligheter att öka skalfördelarna och driva ner kostnader och priser. Små företag får sämre möjligheter att hitta nya marknader. Nischföretag får inte chansen att på en stor marknad hitta sina kunder. Artikeln avslutas:
Innan EU ger sig i kast med nya planer och projekt kanske man borde fullfölja de program som skulle varit genomförda för mer än ett decennium sedan.
Ett utmärkt förslag. EU-parlamentet och kommission borde stoppas och förhindras att lägga nya politiska förslag. De borde tvingas till att ta itu med de stora ord man ännu inte omsatt i verklighet. Se där en uppgift för de 732 välavlönade pratkvarnarna i parlamentet och de 25 vingelpettrarna i kommissionen.


Tisdag 2006-04-04 / 14.40
länk
SVENSK NAZILYDNAD: SAMMA UNDFALLENHET DÅ SOM NU. Radions ekoredaktion rapporterar: Sverige använde nazisternas raslagar.

Det är inte märkligare att Sverige från officiellt håll visade stor undfallenhet för nazistiska idéer på 1930-talet än att man idag springer benen av sig för att tillmötesgå islamfascismen genom att stoppa satirteckningar av Muhammed och inskränka yttrandefriheten.

I framtiden kommer man att fråga sig hur Sverige kunde krypa så för dagens fundamentalister, på samma sätt som vi ifrågasätter varför det officiella Sverige kröp för nazisterna när de härjade. Det är dags att sätta stopp för kryperiet.


Tisdag 2006-04-04 / 12.31
länk
HUR VET MAN ATT VÄNSTERN ÄR SLUT? ”När du hör ett rockband riva av en låt som heter Bush Was Right”. Lyssna själv: Bush Was Right. (Och här är texten)

Min källa är bloggen No Left Turns, som frågar: Om vänstern förlorar rock and roll, vad följer därefter? Hollywood och Harvard.


Tisdag 2006-04-04 / 9.14
länk
DEN TREDJE INDUSTRIREVOLUTIONEN. På tal om protektionism, hos Ludwig von Mises Institute skriver Hans Sennholz om The Third Industrial Revolution. Den första var när industrialismen startade, med ångmaskin och massproduktion. Den andra revolutionen innebar ett stort skifte under 1900-talet från varuproduktion till tjänsteproduktion. Över hela den industrialiserade världen har antalet industrijobb minskat medan antalet anställningar i servicenäringar ökat kontinuerligt.

Den tredje är revolutionen är en informationsrevolution som gör det möjligt att utlandsförlägga tillverkning och service. Stora delar av produktionen i väst kommer att förläggas till Asien. Många gamla jobb kommer att försvinna.
Ändå behöver [de som friställs] inte förlora i levnadsstandard, så länge kapitalinvesteringarna per invånare i ett land fortsätter att öka; personlig service kan öka lika fort eller fortare än opersonlig service minskar [och förläggs utomlands].

Ekonomer oroas över att politiker troligen kommer att försvåra nödvändiga ekonomiska justeringar. I USA kan kraften i gammaldags protektionism inte bara förhindra import utan också försvåra för amerikanskt kapital att arbeta utomlands.

Kraften i politisk klåfingrighet, i syfte att skydda arbetstillfällen, orsakar ökade kostnade för arbete, vilket oundvikligen orsakar arbetslöshet. Trots allt är det så att varje krona som fördyrar arbetskraften mer än vad produktiviteten ger, med nödvändighet orsakar arbetslöshet. Länder med de mest omfattande arbetsrättsliga skydden, som Frankrike, Tyskland och Italien, lider redan av officiell arbetslöshet på 10 procent eller mer.

De närmsta åren kommer den tredje industrirevolutionen att kräva smärtsamma justeringar. Nivån på arbetslösheten och graden av ekonomisk stagnation kommer att stå i proportion till den politiska viljan att kontrollera och förhindra utvecklingen.
Alltså: ju mer politiker försöker rädda gamla jobb, desto högre kommer arbetslösheten att bli, eftersom politiker därmed förhindrar nya jobb att skapas.


Tisdag 2006-04-04 / 8.38
länk
PROTEKTIONISMEN BREDER UT SIG. Vi såg det i Vaxholm, där Byggnadsarbetarförbundet skrek ”Go home!” till baltiska byggarbetare. Det är exempel på en protektionistisk våg som går över västvärlden. I International Herald Tribune skriver Felix Rohatyn, When the free market and politics collide:
Sedan kalla krigets slut har den allmänna uppfattningen varit att demokrati och kapitalism marscherar hand i hand, där frihandel och fria marknader gynnar alla.

Den föresatsen utmanas nu såväl i USA som i Europa. Arbetslöshet på grund av utländsk konkurrens och ökade skillnader i inkomstnivåer skapar protektionistisk anda och främlingsfientlighet. Politiska hänsyn och tillvaratagande av nationella intressen ersätter marknadsekonomiska principer, särskilt i fråga om utländska investeringar.
Ja, den här trenden måste stoppas. Vi blir alla fattigare - särskilt ett litet exportberoende land som Sverige - om gränser börjar stängas.


Tisdag 2006-04-04 / 8.18
länk
HILLARY INGEN FAVORIT I HOLLYWOOD. Normalt brukar den ledande demokratiske presidentkandidaten backas upp av skådespelare och regissörer i Hollywood. Men trots att Hillary Clinton leder stort över andra partikamrater, får hon svalt stöd av Sharon Stone och Madonna. Och Susan Sarandon är kritisk: ”Jag tycker Clinton är en stor besvikelse”. Skälet? Hon är inte tillräckligt vänster.

Det rapporterar Los Angeles Times i Hillary's no shoo-in with this crowd.


Måndag 2006-04-03 / 18.02 länk
LÄGG NER JÄMO. Nu har de här pratkvarnemyndigheterna riktigt nått botten. Jämo vill bojkotta fotbolls-VM därför att Tyskland inte förbjuder sexköp. Det ger naturligtvis Läsarstorm mot bojkottsförslag. För ett tag sedan var någon statlig antidiskrimineringsbyrå ute och skrek om att glassen Nogger är rasism. Om bokstaven o byts ut mot i, så...

Det är till tokgalna utfall som dessa som våra skattepengar går. Vi avlönar tusentals åsiktspoliser i politisk korrekthet. Lägg ner hela bunden!


Måndag 2006-04-03 / 18.02
länk
SVERIGES MINST JÄMLIKA PARTI: FI. Av de 58 riksdagskandidater Fi ställer upp med är 3 män. Det betyder 5 procent av ena könet och 95 procent av det andra. Om detta räcker för fi, borde det väl räcka i alla andra sammanhang...


Måndag 2006-04-03 / 17.42
länk
DAGENS CITAT: BARA FRANSMÄN .... Här ett underbart insiktsfullt citat ur Toronto Star, Would you hire this man?:
Så Frankrikes studenter startar upplopp långt innan man har de jobb som man startar upplopp för att skydda. Bara fransmän kan komma på något sådant som förebyggande kravaller.

Måndag 2006-04-03 / 17.25 länk
USA-VÄNSTERNS ISOLATIONISTISKA VALMANIFEST. Inför höstens mellanval har demokratiska partiet presenterat ett valmanifest som idag analyseras av Fred Hiatt i Washington Post, Democrats' Narrow Vision. Där går man mycket längre än till att bara kritisera Bush för taktiska misstag, demokratiska partiet underkänner ambitionen att sprida demokrati i världen. Man vänder sig inåt i klart isolationistiska tonfall.
Medan demokraterna försäkrar väljarna om att man kommer att hålla 'utländska intressen' borta från 'vår infrastruktur för nationell säkerhet' - inklusive 'transportsektorn' - har man inte plats för att nämna demokrati en enda gång.

Man lovar att 'förgöra terroristnätverk som al-Qaida' men man för ingen diskussion om ett större hot, om 'globalt krig' eller om en lång kalla-krigetliknande kamp [mot en ny totalitär ideologi]. Man ägnar mer utrymme åt inrikes säkerhet än åt något annat. Man nämner ingenting om förebyggande anfall.
Även om man talar om 'internationella insatser', säger man ingenting om det Bush medgivit: att USA:s stöd till diktaturer som Egypten har varit till skada för USA. Tvärtom talar senatsledaren Harry Reid om att 'vi måste först och främst nå stabilitet'.

Jag skulle vilja höra den europeiske politiske ledare som anser att det ligger i Europas intresse att USA intar förre tyske förbundskanslern Gerhard Schröders säkerhetspolitik. Slår vad om att någon sådan inte finns. Men Europa har genom sin anti-amerikanism inbjudit Amerikas vänster till att återvända till en för världen livsfarlig amerikansk isolationism och nationell egoism. Hiatt avslutar sin kolumn:
Genom hela valmanifestet finns faktiskt ingen diskussion om värderingar, om frihet eller generositet, om frihandel eller bistånd - inte någonting alls om ett amerikanskt ledarskap större än självförsvar. Partistrategerna kanske blir nöjda, men John F Kennedy skulle inte känna igen sitt parti.
Tacka anti-amerikanismen i medierna och fega politiker som inte står upp för vårt behov av samarbete med USA för det.


Måndag 2006-04-03 / 9.52
länk
GEORGE W BUSH HAR SVENSKA RÖTTER. Jag visste det! En så handlingskraftig och djärv president måste ju komma från Sverige...

Svenska Dagbladet rapporterar ”George W Bush, världens mäktigaste man, härstammar från Sverige.”

Tio generationer tillbaka i släkten Bush återfinns svensken Måns Andersson som kom till svenskkolonin vid Delawarefloden 1640 på skeppet Kalmar Nyckel.

UPPDATERING: Nyheten om Bush-släktens svenska anknytning spridits runt världen, se Hindustan Times, Kinas största tidning People's Daily, Pakistans Daily Times och Deutsche Presse-Agentur.


Måndag 2006-04-03 / 9.42
länk
SKOP FINNER KRAFTIG VÄNSTERVIND. Har vinden i opinionen ändrats fundamentalt den senaste månaden? Ja, det påstår sig opinionsmätningsinstitutet Skop funnit. I deras mätning sker en kantring på hela 7,4 procent från borgerliga alliansen till vänsterblocket, medan fyra andra institut i mars ser motsatt trend, en fortsatt uppgång för de borgerliga.

Du kan följa alla mätningar i tabellen Kampen mellan blocken. Under april får vi se om Skop levererat ett försenat aprilskämt.


Måndag 2006-04-03 / 9.25
länk
ITALIENSK TV-DEBATT: PANDAN MOT KROKODILEN. Ikväll hålls den sista debatten inför helgens parlamentsval i Italien mellan premiärminister Silvio Berlusconi och center-vänsterns oppostionsledare Romano Prodi. Independent rapporterar i The Panda vs the Alligator: Italy's poll rivals face final TV showdown:
Mediemogulen och ekonomiprofessorn är ett märkligt par i politiken. Prodi är en person som kan utmana Berlusconi eftersom han är den ende som vunnit över honom i ett val (1996). Ändå säger logiken att krokodilen (titeln på en ny Berlusconi-fientlig film) borde ha lite problem att sätta pandan (djuret som Prodi ibland jämförs med pga sin mjukhet och vaghet) på plats.
Jag tycker Berlusconi framstår som en märkvärdig stropp, och sådana ger jag inte mycket för. Men om man ser till de två regeringsalternativens sakpolitiska program vore det en än värre katastrof om Prodi vann. Hans koalition har lovat - skattehöjningar. Detta i en ekonomi som står still.

Dessutom är det, som Anders Hellner sa i SVT:s Agenda igår kväll, så att fackföreningarna har hindrat Berlusconi från att reformera italiensk ekonomi. Ett problem som inte blir mindre med en center-vänsterregering med Prodi, som har ännu många fler partier i sin koalition som ska komma överens, inklusive kommunisterna.

Italien har inga bra alternativ. Med Berlusconi står för den minst galna politiken.


Måndag 2006-04-03 / 9.05
länk
IRRITERANDE MOBILSAMTAL INGEN RINGER. Vi människor är märkliga varelser. AP rapporterar om en opinionsmätning:
Även mobiltelefonanvändare blir irriterade på andra som på offentliga platser babblar om sina privata angelägenheter på mobilen. En AP-AOL-Pew-undersökning finner att de irriterade inte tror att de själva tillhör de telefonerande som gör andra irriterade.
Alla är irriterade, men ingen agerar så själv. Visst.