Söndag 2006-02-26 / 21.35länk SVT HAR HITTAT NY PRIVATSPANARE I PALMEMORDET. Och jag som trodde tiden var över för alla de bisarra privatspanarna som sa sig kunna avslöja den ena konspirationen värre än den andre bakom mordet på statsminister Olof Palme. Men ikväll fick vi en ny
rövarhistoria serverad av SVT.
Den timslånga dokumentären av filmaren Mikael Hylin var länge ett hopkok av gammal skåpmat om Christer Pettersson, Sigge Cedergren och andra i knarkarkretsarna i Stockholms 1980-tal. Men på slutet kom det nya: det var inte bara så att Christer Pettersson i egenskap av torped för Mr X skulle 'varna' Cedergren, utan polisen skulle varit informerad och dragit bort sin spaning på Cedergren för att underlätta misshandel av honom. Men så skedde förväxlingen och Pettersson övergick från att ge en omgång till att skjuta, och han sköt statsministern istället för knarkhandlaren. Efter det skulle polisens knarkspan, för att dölja sin tabbe, saboterat en mordutredning - därtill av statsministermord.
I Expressen intervjuas den icke-namngivna polis som skulle berett vägen för misshandel av Cedergren, vilket visade sig bli en avrättning av Palme:
"Jag var inte där"
20 år har gått och konspirationerna fortsätter. Det är dock ett framsteg att Christer Pettersson utpekas som mördaren. Jag har själv aldrig trott på de politiska konspirationsteorierna, utan att det var en ensam galning. Och Pettersson är trolig gärningsman. Men han är ju, som det sades i filmen, den ende som har papper på att han inte mördat Palme.
Söndag 2006-02-26 / 18.55länk SCHWARZENEGGER HAR SKAKAT AV SIG FÖRLUSTERNA. Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger ställde idag upp för den sakligt tuffaste intervjuaren som finns i USA: Tim Russert i Meet the Press. Detta efter det att han i november åkte på storstryk i alla fyra folkomröstningar han ställt upp för att i grunden reformera delstatens budgetsystem, valsystem och skolsystem. Men nu har han skakat av sig förlusterna och satsar på omval i höstens val.
Och den gamle Arnold är tillbaka! Han svarar skickligt på all kritik som Tim Russert citerar av skadeglada demokrater som anser att han är svag och lätt att besegra i höst. Det är deras tur att kritisera mig nu, det är upp till folket att bedöma, svarar han. Han tänker inte tala om andras agenda, utan bara om sin egen. Och han pekar på de häpnadsväckande resultat han uppnått: det strukturella budgetunderskottet i delstaten förväntades bli 60 miljarder dollar, men är nu 4 miljarder. Innan han tillträdde förlorade Kalifornien arbetstillfällen i rask takt. Under hans tid har 500.000 nya jobb skapats i delstaten.
När Russert citerar en kritiker som ändå menar att guvernören bara slösar, slösar och slösar, svarar Schwarzenegger: jag investerar, investerar, investerar! Jag frågade den kritiker du nämnde, hur mycket hans hus kostade och om han betalade kontant. Nej, jag lånade, svarade han. Ah! Det är exakt av samma skäl jag lånar, sa Arnold, jag lånar inte för konsumtion utan för att investera i Kaliforniens framtid.
Det var roligt att se Schwarzenegger på offensiven igen.
Söndag 2006-02-26 / 17.25länk INDIEN PÅ VÄG BLI STORMAKT - OCH KAN TA EUROPAS PLATS. I kommande nummer av Newsweek gör Fareed Zakaria en lång och inträngande analys av ett land som växer fram som en ny stormakt i vår tid:
India Rising:
Men det största hindret för djupare relation mellan USA och Indien kommer inte från Washington utan från New Delhi. Medan [premiärminister] Singh och andra i Indiens regering ser världen klart, och ser de otroliga möjligheter världen erbjuder Indien, så är många andra blinda av sina fördomar. För många indiska eliter har det varit bekvämt och lönsamt att se sig själva som ett fattigt land i tredje världen, vars utrikespolitik varit neutral, marginaliserad (och, kan man lägga till, misslyckad). De förstår hur man ska agera i en sådan roll, vem man ska göra upp med, vem man ska tigga hos och vem man ska vara aggressiv emot.
Men i en värld i vilken Indien är en stormakt, i vilken man rör sig på världsscenen med självförtroende och i vilken man är vän och partner med världens mäktigaste nation i historien - det är en helt ny och ovan position. 'Varför är Amerika så snälla mot oss', har flera indier frågar mig ...
Detta är Indiens tid. Man kan fånga den och forma en egen väg för sig själv. Och längs den vägen ligger en genuin och djup relation mellan planetens största demokrati [Indien] och dess rikaste demokrati [USA]. Fram till nu har det mest handlat om slogans. Det kan faktiskt bli en realitet, och vem vet hur en sådan värld skulle gestalta sig?
Ja, om Europa fortsätter att bli allt mer likt sovjetunionens femårsplaner där företag bestraffas och ekonomin regleras så hårt att all kreativitet och framåtanda stryps till döds, då har USA ingen anledning att hålla sig väl med Europa. Då kan man hitta en dubbelt så stor partner (Indien har över en miljard invånare, medan Europa bara har 450 miljoner) som dessutom förstår marknadsekonomi och nyttan med tillväxt.
Om det planekonomiska tänkandet i Europa inte snart krossas, kan vår kontinent komma att behöva be om u-hjälp från Indien. Det kan ske fortare än vi anar.
Söndag 2006-02-26 / 12.30länk DAGENS MEJL. Det har sagts förut, men det här mejlet säger det vi ständigt behöver påminnas om:
I Computer Sweden 24/2 skriver Jan Kallberg att över 400 000 svenskar har flyttat och
bosatt sig utomlands de senaste 20 åren ... Det oroväckande är
att det inte är vem som helst som tar det stora steget det innebär att
bryta upp från det invanda för att söka sin lycka i främmande land. Det
är de initiativrika, välutbildade, aktiva människorna som tycker att
förutsättningarna att skapa sin egen lycka och framgång är alltför
beskurna i Sverige.
Att främja en gynnsam miljö för entreprenörer,
uppfinnare, akademiker, företagare och allmänt initiativrika människor
är för mig en av de viktigaste punkterna som Alliansen måste ha med på
sin agenda. Dessa människor måste förmås stanna i Sverige och här
utveckla sina idéer och planer, istället för att som idag skrämmas iväg
på grund av drakoniska skatter, företagarfientliga regelverk och närmast
oöverstigliga byråkratiska hinder.
Söndag 2006-02-26 / 10.55länk OLOF PALME. På tisdag är det 20 år sedan statsministern sköts till döds på Sveavägen. Jag hade jobbat ett år i Stockholm, men var hemma i Göteborg då mamma väckte mig på lördagmorgonen 1 mars 1986 och sa Palme är skjuten. Var då? blev min fråga. Jag trodde att det måste ha hänt utomlands. Sedan kom ju frågan: hur allvarligt skadad är han? Jag fick lyssna på radion en stund innan det framgick att han var död.
På den politiska konferens i centerns ungdomsförbund som jag åkt till Göteborg för att vara med på under lördagen, diskuterade vi vad som skulle hända nu. Ingvar Carlsson var svaret. Vi kände ingen sorg eller bestörtning, bara förvåning. Till den graden hade Olof Palme splittrat landet att vi neutralt och utan känslosvall spekulerade om konsekvenserna, som om Palme hade avgått snarare än mördats.
- Olof Palme hade ibland en aggressiv debattstil som retade upp folk. Han nöjde sig inte med att motståndaren låg på golvet. Den skulle helst också tappa andan.
- Vi försökte få honom att ta det lite lugnare. Hans angrepp fungerade ofta bra tillsammans med den publik han hade framför sig i lokalen, men den gjorde sig inte så bra i teve. Olof Palme lämnade ingen oberörd, antingen gillade man honom eller så gjorde man det inte.
Själv hade jag mer respekt för just Kjell-Olof Feldt, än för Palme som agerade på ett så vulgärt sätt att man inte kunde annat än ta avstånd från honom. Just detta att klämma åt någon personligt, ett extra varv, istället för att hålla sig till sakfrågorna, var Palmes signum. Förnedra motståndarna verkade ofta vara viktigare än att vinna sakdebatten. Snacka om negativt kampanjande.
Palme stod också politiskt för en för Sverige förödande politik. Arbetsrätten, LAS och kraftigt höjda skatter under hans första år i början på 1970-talet innebar att Sverige bröt med 100 år av snabb tillväxt, för att börja sacka in och rasa i välståndsligorna. Det galna 1970-talet hade blivit mindre galet utan Olof Palme. Han förvärrade radikalismen, snarare än dämpa den.
Hans agerande i kärnkraftsfrågan visar också på ett taktiserande som skadade politikens anseende. Istället för att ha två alternativ: ja och nej, drev han fram tre linjer i folkomröstningen. Allt i syfte att uppnå det som sedan också hände: skapa förvirring om vad folkviljan egentligen hade sagt. På valsedeln för Linje 2 stod: Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig ... Energihushållningen bedrivs kraftsfullt och stimuleras ytterligare. De svagaste grupperna i samhället skyddas. Dessa floskler på en valsedel i en folkomröstning! Sådan var den övertaktiserande attityd som Palme drevs av. Han vågade inte ta en rak strid. Och hellre än att själv riskera att förlora, lät han hela landet och politiken förlora under 20 års energipolitiskt kaos.
Palme stod helt enkelt för ett agerande som skapade den nidbild människor idag har av politiker, i skarp kontrast till 1950-talets bild av politiker som seriösa, ansvarstagande och samlande ledare.
UPPDATERING kl 13.00: efter att ha hört lunchekots nostalgiska hyllning vill jag också tipsa om min ledare i Finanstidningen från 15-årsminnet 2001: Flykten från framtiden.
Lördag 2006-02-25 / 21.45länk KÖPENHAMNSSYNDROMET. En ny beteckning börjat sprida sig för att beskriva västvärldens reaktion på de danska Muhammedteckningarna: Copenhagen syndrome. Det anspelar på 'Stockholmssyndromet' som efter Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973 blev beskrivningen på hur gisslan kan ta parti för sina kidnappare. Köpenhamnssyndromet ger namn åt västvärldens kryperi och underkastelse för hot från islamistisk fundamentalism.
Catherine Seipp skriver om det i sin kolumn i Los Angeles Times, The fascists of free speech. Hon berättar om en bokhandel i San Francisco som gjort sig känd för att sälja kontroversiella böcker, men som vägrar sälja italienska författaren Oriana Fallacis nya bok
The Force of Reason (mer i bloggen om henne här).
När en vän till Catherine Seipp frågat efter boken fnös vänsternissarna i bokhandeln att man inte säljer böcker av fascister. Seipp skriver:
Det är särskilt motbjudande att någon som bekämpat verklig fascism under andra världskriget kallas fascist av ett butiksbiträde i San Francisco. Märkligast av allt är scenariot att en sådan person ogillar en författare därför att hon försvarar västerlandets civilisation mot radikal islam - när en av de första åtgärder dessa fundamentalistiska islamister skulle göra om de (Allah förbjude) kom till makten i USA är att krossa homosexuella som honom. Ändå fortsätter de som skulle bli mest förtryckta av politisk islam att försvara den, även (eller kanske särskilt) i efterspelet till de danska teckningarna. Jag har hört att detta fenomen nu börjar kallas Köpenhamnssyndromet, och några av de argument det förknippas med är häpnadsväckande.
För att ta ett exempel: 'Yttrandefrihet är inte absolut. Den måste vara i någons tjänst, som fredens eller den sociala rättvisans', skrev Fareena Alam, en ung brittisk muslimsk kvinna, i Observer för några veckor sedan. Även om det är sant att yttrandefriheten inte är absolut - det finns strängare lagar mot hot i Storbritannien än här [i USA] - så har Alam fullständigt fel. Yttrandefrihet har ingenting med att tjäna någons syfte utom sitt eget.
Vilken fullträff! Och detta fenomen, Köpenhamnssyndromet, kan väl knappast finnas mer utbrett än i Sverige?
Och detta syndrom måste vi göra allt för att bli av med.
Lördag 2006-02-25 / 14.58länk KONVENT FÖRÄNDRAR SVENSKT PARTILANDSKAP. I Svenska Dagbladet skriver PJ Anders Linder
ledare om de fyra borgerliga partiernas historiska konvent i veckan:
Här fanns inget av attityden "hur har ni kunnat sälja ut vår politik", utan en äkta tillfredsställelse över att det har gått så bra att komma överens. Den kortsiktiga partiegoismen, som så länge varit borgerlighetens gissel, var glädjande frånvarande från konventet. Och det var ingen pr-kupp.
Det finns en växande insikt hos de borgerliga om att man ska se väljarna i stället för partiapparaterna som sina uppdragsgivare, och att väljarna sätter stort värde på gemensamma tag. Man har inte nått hela vägen - men tillräckligt långt för att få socialdemokratiska kampanjledare att rasa.
4 juli 2004 skrev jag i bloggen att
viljan att vinna saknas hos de borgerliga. Jag ville se en skuggregering och några utvalda sakområden som de fyra partierna kunde enas om och profilerade sig på. 24 juli 2004 gick PJ Anders Linder längre i Svenska Dagbladet då han föreslog valallians med gemensam partibeteckning, något denna blogg då tog avstånd ifrån, Valallians? Annat är viktigare:
För väljarna är det viktiga att de borgerliga företrädarna - människorna - framstår som dugliga, samstämmiga, engagerade och verkligen villiga att leda landet. De måste föra fram ett budskap som är vettigt och bättre än socialdemokraternas.
Jag såg valallians och valsedelsdiskussioner som orealistiskt och organisatoriskt tjafs.
31 augusti 2004 träffades partiledarna hemma hos Maud Olofsson i Högfors och presenterade:
Allians för Sverige. Det handlade varken om skuggregering eller valteknisk allians, men väl fokus på politik och ambition att samverka för att vinna nästa val, som då låg två år framåt i tiden.
Efter veckans
konvent med de fyra partierna känns debatten sommaren 2004 som overklig - tänk vad mycket som hänt sedan dess! Konventet visar hur mycket de fyra närmat sig varandra och att man till nästa val, 2010, bör ha kommit så långt att den valtekniska allians PJ Anders Linder föreslog då kan bli verklighet. De fyra partierna kan då bli ett - och göra det första århundradet på 2000-talet till sitt på samma sätt som socialdemokraterna ägde 1900-talet.
Lördag 2006-02-25 / 10.12länk ANGELA MERKELS FÖRSTA 100 DAGAR SOM KANSLER. Tysklands förbundskansler är Europas tyngsta politiska post, efter återföreningen 1990 och östutvidgningen av Europeiska unionen 2004. Tyskland är inte bara unionens klart största land, med 82 miljoner invånare, man ligger också i unionens geografiska mitt. Sakta men säkert får Frankrike lämna över den politiska ledarrollen.
Populär på hemmaplan och hyllad utomlands. Angela Merkel har haft en remarkabel start under sina första 100 dagar som förbundskansler. Men svåra inrikespolitiska frågor kan snabbt göra slut på hennes smekmånad.
Jag fastnade för rubriken: utländska hurrarop, inrikes förnekelse. Artikeln konstaterar Merkel har visat en mästerlig förmåga i utrikespolitiken genom att på bara några veckor uppnå det Gerhard Schröder inte klarade av på över sju år. Men likt andra europeiska politiker har hon på hemmaplan svåra och smärtsamma ekonomiska reformer att vidta för att få igång ekonomin. Insatser som opinionen tycks glömma när hon står i utländskt strålkastarljus. Men hon måste nu börja göra något åt den 12-procentiga arbetslösheten. Och då kan hennes popularitet försvinna lika snabbt som den uppkom.
Lördag 2006-02-25 / 9.52länk KRIG MELLAN EUROPAS CENTER-HÖGERPARTIER. I Europaparlamentet (se
land- och mandatfördelning) är EPP partigruppen för kristdemokratiska och konservativa partier (m och kd är med från Sverige). Men den nye brittiska toryledaren David Cameron lovade i kampen om partiordförandeskapet att partiet skulle lämna EPP om han blev vald. Detta eftersom EPP ställer upp på för mycket överstatlighet.
I december avslöjade Le Monde att högerledarna Angela Merkel, Silvio Berlusconi och Nicolas Sarkozy kommit överens om att bojkotta allt samarbete med brittiska tory om de lämnade EPP. Därför reser nu förre toryledaren William Hague till Europa för samtal, rapporterar Guaridan i
Cameron faces the cold shoulder in Europe.
Brittiska högern har rätt om att EPP och parlamentet är alltför villiga att utöka byråkratin, exempelvis med en ny skattenivå för oss redan skattetyngda européer: Också unionen ska, enligt EPP, få börja beskatta medborgarna med EU-skatt.
Problemet är att britterna inte vill se en federal konstitution som kan förbjuda sådana skatter. Britterna vill se unionen som ett mellanstatligt samarbete, liknande brittiska samväldet. Men det fungerar inte eftersom EU antagit den gaullistiska arbetsmetoden, dvs att regeringschefer kommer överens bakom slutna dörrar. Det gör EU-samarbetet principlöst, svåröverskådligt, motsägelsefullt och byråkratiskt. En federal konstitution förbjuder regeringschefer att komma överens om annat än det konstitutionen ger dem mandat att besluta över i Europas namn. Men britterna vill inte se denna fördel med en federal konstitution.
Hillary Clinton står nu som vaxdocka hos Madame Tussaud’s. Den har en 'rör-inte'-skylt på sig. Precis som den verkliga Hillary.
Hillary Clinton attackerade i veckan vicepresidenten för att han inte varit helt öppen med alla fakta om jaktolyckan. Hon vill att Dick Cheney ska ge alla detaljer. Du vet, som 'Hur lyckas man skjuta någon och få det att se ut som en olycka?'
Det rapporteras att prins Abdullah i Bahrain har kastat ut Michael Jackson från sitt palats. Michael Jackson är nu hemlös i Bahrain. Det är en ganska farlig position - en seriefigur går omkring i ett muslimskt land.
I ett nytt seriealbum kommer Batman att jaga Usama bin Ladin. Och ni trodde radikala muslimer hatade teckningar förut. Holy shiite, Batman!
De har ju rätt. Med tanke på att andelen arbetslösa ungdomar i dag är 21,5 procent är det viktigt att sänka tröskeln in till arbetsmarknaden. Det är bättre att ha ett jobb med lägre lön, än 'rätt' till högavlönat arbete som inte finns.
Fredag 2006-02-24 / 11.25länk FÖRTALSKAMPANJEN KOMMER FRÅN HJÄRTAT. Den
förtalskampanj socialdemokratiska högkvarteret på Sveavägen 68 ägnat sig åt mot moderatledaren kan rimligen inte vare en enda persons verk. Jag har jobbat på en riksorganisation (centerpartiets, på 1980-talet då man nyligen innehaft statsministerposten) och partiarbete går inte till så att var och en sitter bakom stängda dörrar och arbetar med sina egna uppgifter. Det är ett teamarbete och alla arbetar mot samma mål, med kampanjplanering, program- och broschyrskrivande mm. Dessutom diskuterar man ständigt politik, nyheter och spekulationer, i korridorer, på fikaraster, på luncher och inför kvällsmöten.
Att någon i socialdemokratins hjärta skulle sitta själv och skicka hatmejl om Fredrik Reinfeldt från sin arbetsplats verkar skumt. Om det inte funnits ett klimat som godkänt den här typen av trakasserier och det verkligen varit ett initiativ av en enskild person, hade denne naturligtvis inte suttit i partisekreterarens närhet och gjort det. Om tonen inte varit tillåtande, hade det rimligen skett hemifrån eller från något lokalt partikontor. Måste det inte vara så att man känt att det ligger i linje med vad partiet vill, för att utföra det från arbetsplatsen?
Fredag 2006-02-24 / 9.15länk VATIKANEN KRITISERAR MUSLIMSKA VÄRLDENS HYCKLERI. Vatikanen har, efter uppmaningar från muslimer, manat till respekt för islam efter bråket om Muhammedtekningarna. Men nu uppmanar Vatikanen den muslimska världen att visa motsvarande respekt och tolerans mot kristna minoriteter i deras länder, rapporterar Reuters i
Vatican to Muslims: practice what you preach.
- Om vi säger till de våra att de inte har rätt att förolämpa, måste vi tala om för andra att de inte har rätt att förgöra oss, sa kardinal Angelo Sodano, Vatikanens premiärminister till journalister i Rom.
Andra präster sa att det måste bli ett slut på att vända andra kinden till. Kristna har en plikt att försvara sig, sa Monsignor Velasio De Paolis.
Så ska det låta. Respekt kan inte vara ensidig, den måste vara ömsesidig.
Fredag 2006-02-24 / 9.05länk OPINIONEN: FEBRUARI BRA MÅNAD FÖR ALLIANSEN. Idag kom den femte och sista mätningen av opinionen under februari - från Temo i DN. Snittet av mätningarna visar större ledning för den borgerliga alliansen i februari än vad man hade i januari: nu är försprånget 1,9 procent mot 1,4 procent i januari. Se mer i tabellen Kampen mellan blocken.
Torsdag 2006-02-23 / 23.05länk VÄNSTERN FÖRDOMSFULL MOT ARABER. Det har uppstått en politisk strid i USA om att ett företag från Förenade Arabemiraten har fått kontrakt att sköta godshanteringen i sex amerikanska hamnar. Demokratiska partiet rasar och anklagar presidenten för att sälja ut Amerikas säkerhet till arabiska företag som kan infiltreras av terrorister.
Här hemma
skriverDagens Nyheters utsände Lennart Pehrson: I praktiken ifrågasätts Bush därmed på den punkt som utgjort hans starkaste politiska trumfkort - kampen mot terrorismen. Det är heller ingen tvekan om att han ställs inför ännu ett dilemma.
Man kan riktigt se hur Lennart Pehrson hoppar upp och ner som en åttaåring på julafton: 'NU åker säkert Bush dit! JA!'
Men andra i medievärlden är inte lika trångsynta. Washington Post skriver på ledarplats om Harry Reid, Hillary Clinton och andra i demokratiska partiledningen, att de antyder att arabiska ägare utgör ett stort säkerhetshot. När man borde stimulera demokrati, marknadsekonomi och handel föredrar man istället att sprida fördomar.
Också Los Angeles Times är stenhård mot hyckleriet i dagens ledare:
Vänstern predikade att jämställa 'muslim' eller 'arab' med 'terrorist' inte bara är bigott utan kontraproduktivt eftersom det kan göda terrorismen. Men plötsligt argumenterar så gott som alla ... att man inte kan lita på Bush, att USA:s arabiska allierade ska dra härifrån och att rasistisk profilering av utländska firmor är helt okej. Senator Chuck Schumer (D) tycker nu att till och med Halliburton borde få driva hamnarna.
Alltså: under valår är demokratiska partiet villigt att använda rasism och fördomar för att ta poäng mot president Bush. Och Dagens Nyheter har inga problem med vilken sida man står på: vad som helst för att få hata Bush.
Hamnbråket i USA liknar Vaxholmskonflikten i Sverige, där baltiska arbetare möttes av Byggnadsarbetarförbundets hatfyllda skrik: 'Go Home!' Vänstern vill gärna skicka bistånd och bidrag till andra, men när de vill konkurrera på lika villkor på marknaden - då visar man sitt rätta jag.
Arabförbundet, OIC, Sverige, Rysland, Iran och Muslimska brödraskapet rusar till Palestinska myndighetens undsättning så att den kan överleva en 'allvarlig finansiell kris' som blir följden av Israels ekonomiska sanktioner och uteblivet bistånd från USA och EU till följd av Hamas valseger
Vilket sällskap!
Och varför rusar Sverige iväg med 50 miljoner kronor till terrororganisationen Hamas? Detta innan EU har tagit ställning till hur man ska agera efter Hamas makttillträde. Varför inte vänta på EU? Det här är ett synnerligen märkligt agerande som oppositionen i riksdagen borde granska.
Torsdag 2006-02-23 / 18.05länk UTLÄNDSK ATTACK MOT IRAKS SAMARRA-MOSKÉ. Enligt Bagdadbröderna i bloggen
Iraq the Model anser shiitiska prästerskapet att attacken mot den viktiga moskén i Samarra igår var organiserad av wahabitiska sunnimuslimer, alltså utländska terrorister, inte irakiska sunnimuslimer. Ayatollan Sistani uppmanar den shiamuslimska majoritetsbefolkningen till lugn.
Detta visar två viktiga aspekter som svenska medier vägrar ta in: 1) det pågår ett internationellt inbördeskrig inom islam, 2) de utländska trupper som orsakar blodutjutelse i Irak är wahabiter.
Torsdag 2006-02-23 / 17.55länk SVENSKA MUSLIMER I DEBATT OM TECKNINGARNA. Det här är inte en dag försent. I magasinet Neo vänder sig Nima Daryamadj mot Nabila Abdul Fattah som i Metro visat förståelse för muslimers våld i spåret av de danska satirteckningarna,
Islamisterna gräver muslimernas grav:
Nabila skriver: ”Man kan bara slå en hund till en viss gräns innan den biter ifrån”. Visst, det är en metafor. Ändå kan jag inte låta bli att inflika: Muslimer är människor med mycket mer vett och självkontroll än våra fyrbenta vänner.
Vissa muslimer lär ogilla att Nabila beskriver deras situation med en hundmetafor. Men jag ska inte märka ord. Om en hund blir slagen är det misshandlarens fel. Men kom ihåg att en hund som blir tokig och biter folk blir avlivad. Det lät hårt, men missförstå mig inte. Jag visar bara den logiska fortsättningen på Nabilas egen metafor.
Islamisterna gräver Islams och muslimernas grav. Strax efter ambassadbränningarna skrev någon på en svensk chatsajt: ”Jag protesterade mot Irakkriget och ogillade Israels Palestinapolitik, men nu undrar jag om inte USA och Israel har sett något hos dessa människor som jag inte har sett förrän nu.”
Nästa gång muslimer bombas kommer vissa ”västerlänningar” att ”ha förståelse” för det. DET oroar mig mer än världens alla karikatyrer.
Ja, muslimska rörelser bör nog mer fundera över vilken image man ger av sig själva, snarare än att ständigt anse sig kränkta offer. Daryamadj viktigaste poäng är - och det är skrämmande att den måste påpekas - att vi är alla människor. Jag ställer samma krav på människor jag möter oavsett om de är sekulära, kristna, muslimer eller något annat. Muslimska samhällen har att leva upp till den nivå mänsklighetens civilisation har uppnått på 2000-talet. Man kan inte se sig som ilskna hundar.
Torsdag 2006-02-23 / 17.25länk LATHETEN I EUROPA. Oj, många med forskarerfarenhet har mejlat om förra kommentaren. I ett frågas:
Varför ska jag forska 70h i veckan när jag klarar tävlan på mindre? Och blir tävlan för hård, varför ska jag inte gå till ett företag, jobba mindre och få bättre betalt?
Detta om att europeisk universitetsvärld både saknar tävlingsinstinkt och pengar. Andra läsare påpekar att skattetrycket gör det omöjligt att tjäna pengar på forskning i Europa. Dessutom får man friare händer i USA än i Europa. I Europa kvoteras ju allt större del av forskartjänsterna efter kön och annat, istället för att sätta kunskap i fokus. En skriver:
Jag förväntas avsluta mina doktorandstudier om 1.5 år. Det blir "U.S job market" nästa.
För mig framstår alla dessa synpunkter som helt logiska. Europa straffar forskningen genom regleringar, klåfingrighet och styrning, exempelvis ska man inom all forskning anlägga feministiskt perspektiv, alltså ägna sig åt politiskt flumm och idioti istället för att öka mänsklighetens kunskapsmassa. Det är klart att man flyr från dessa dårhus till universitet i Europa...
Jag läste om vad du skrev om EIT. Problemet i europa är dock inte att vi inte har tillräckligt med universitet. Problemet är att de inte är tillräckligt bra. Vad är poängen med att starta ett nytt när vi kan blåsa nytt liv i de gamla (kasta lite pengar på oxford och cambridge tillexempel). Ett annat problem är att i USA så betalas forskare i paritet med deras marknadsvärde. Det görs inte i europa (lönerna är ungefär 3 gånger högre i USA). Om inte det förändras så kan EU starta hur många "elituniversitet" de vill utan att det gör någon skillnad alls.
Jag menar ju inte att man bara ska döpa något till EIT och sedan inte göra ett skit. Ett EIT, efter modell av MIT, betyder ju just 3-dubbla löner - och framförallt flerdubbla produktivitetskrav på forskarna. Européer är lata och gör sig inte förtjänta av framgångar, så det viktigaste med ett EIT är att sätta eld i baken på folk så att man börjar tänka, experimentera och åstadkomma nåt som så småningom kan ge Nobelpris.
Självklart behöver man inte heller starta EIT i nya lokaler, man kan göra ett Chalmers eller annat teknikinriktat universitet till EIT. Det viktiga är MENTALITETEN. Vill vi i Europa dö som totalt jämlika fattighjon, eller ska vi belöna de duktiga, driftiga och begåvade så att de använder sina förmågor i mänsklighetens tjänst?
Torsdag 2006-02-23 / 10.25länk BORGERLIGT KONVENT OM HISTORISKT SAMARBETE. Med anledning av att de fyra borgerliga partierna idag samlas till gemensam konferens, skriver PJ Anders Linder i Svenska Dagbladet,
Ta vara på en historisk chans:
När de fyra borgerliga partierna parkerar sina käpphästar i spiltan och utvecklar gemensamma förslag visar de respekt för en stark opinion i det civila samhället. Det ligger stort värde redan i detta. Partierna är till för medborgarna. Inte tvärtom. Och när man ser hur pass smärtfritt samarbetet trots allt går kan man inte annat än ställa sig frågan: Varför gjorde de inte så här för länge sedan?
Det kan man verkligen fråga, eftersom den tidigare splittringen är en huvudförklaring till varför socialdemokratin regerat landet i 62 av de senaste 73 åren. Socialdemokratin har alltid kunnat värva ett borgerligt parti för än det ena, än det andra, förslaget och på det sättet hela tiden punkterat möjligheten till att ett samlat regeringsalternativ ska utvecklas.
Bara en borgerlig politiker försökte stoppa denna s-taktik: Thorbjörn Fälldin. Jag beskrev det i bloggen för snart två år sedan:
Vad krävs för en borgerlig seger? Jag tycker projektet 'Allians för Sverige' i mycket arbetar för att uppnå det som där efterlyses. För första gången sedan Fälldins dagar finns chans att vinna, inte bara en mandatperiod för borgerlig regering, utan flera.
Sverige beskrivs som landet där upplösningen av äktenskapet nått längst, och ersätts med polygami. Orden känns överdrivna när man hör dem från någon som betraktar Sverige utifrån. Men visst ligger det något i det? Kurtz går igenom Feministiskt initiativs uppgång och fall. Han beskriver det som otroligt att ett sådant manshatande parti kunde få så starkt stöd som det hade inledningsvis. Många svenskar förblir villiga att stödja radikala feministiska reformer, och det är därför vänsterpartiet har tagit över FI:s planer på att helt avskaffa äktenskapet.
Kurtz använder Sverige för att i amerikansk debatt visa att lagförslag om samkönade äktenskap inte framförs av dem som respekterar äktenskapet, utan av dem som vill bryta ner och avskaffa det.
Torsdag 2006-02-23 / 9.25länk AMERIKANER DEMONSTRERAR FÖR DANMARK. I Andrew Sullivans
blogg uppmanas folk att komma till danska ambassaden i Washington DC för att demonstrera sin solidaritet med landet.
Vi lever i nya tider. Förr demonstrerades utanför diktaturers ambassader för att protestera mot förtrycket, nu demonstreras utanför demokratiska länders ambassader för att visa stöd och solidaritet. Av det kan vi dra slutsatsen att vilka krafter är på frammarsch?
Onsdag 2006-02-22 / 18.55länk MIN TID PÅ ELITLISTAN. Jag tror det var min personvalskampanj i riksdagsvalet 1998 mot partiledaren Olof Johansson (varken han eller jag vann mandat i Stockholm) som gjorde att jag hamnade på Alexander Bards elitlista, som tydligen rört upp många känslor i dag, sedan DN avslöjat den. Och det genom skruvad konspiratorisk vinkling, elakt som i elitlistans anda...
Jag blev utkastad från mejllistan för flera år sedan pga inaktivitet, på samma sätt som SVD:s Clemens Poellinger berättar i sin kommentar. Och Poellinger ger en bättre bild av 'elit' än DN:s sensationsartiklar. Iallafall om hur det såg ut för några år sedan. Bard berättade på den tiden om sina egna bravader på turnéer, i tex Ryssland. Jag tog de här vulgärt formulerade reglerna från Bard som ironi. Som kontrast till den så korrekta svenska offentligheten, kan det faktiskt vara underhållande om någon är ohyfsat, aggressivt vass. Något Bard kan, men kanske inte alla andra. Det blir ju helt sjukt om man, som DN, tror att det är på allvar.
Onsdag 2006-02-22 / 17.05länk VIKTIG MOSKÉ SPRÄNGD I SAMARRA. De wahhabitiska sunnifundamentalisterna trappar nu upp striderna, genom att efter flera veckors attacker på Danmark nu rikta sig mot shiiamuslimer i Irak. Syftet är att trissa upp stämningarna och åstadkomma ett tredje världskrig. I sina förvirrade hjärnor tror man att ur det kaos man skapar ska ett enig muslimskt paradis resa sig som tar kommandot över hela värden, och gör kristnar och judar till undermänniskor.
Främst är detta ett inbördeskrig för att ta kontrollen över den muslimska världen. Men eftersom mycket av den globala makten ligger i väst använder fundamentalisterna terror där för att visa sin styrka och skapa ökad respekt i den muslimska världen, och ökad rädsla i väst.
Frågan är när Europa ska börja agera på allvar mot dessa provokatörer som tror sig vinna på kaos och anarki i världen. Hittills har Europa gjort exakt vad fundamentalisterna önskat. Europa har distanserat sig från USA och därmed splittrat västvärlden. Genom att attackera shiamuslimer ökar också motsättningarna i denna del av världen.
Men i medierna kommer man säkert att se på det senaste attentatet lika inskränkt som man betraktat striden om Muhammedteckningarna: de gjordes till en fråga om dansk inrikespolitik, senast i förmiddagens SVT-soffa. Så dagens
moskéattentat kommer att ses som en intern irakisk företeelse och därmed snack om irakiskt inbördeskrig - vars skuld kommer att läggas på USA (vem annars?!). Allt eftersom man inte vill se vad gärningsmännen verkligen är ute efter. Medierna vägrar se den globala dimenssionen i fundamentalismen. Man har ett föråldrat nationellt betraktelsesätt på världen.
Förslaget läggs naturligtvis mot bakgrund att bara
2 av världens 20 bästa universitet finns i Europa (Cambridge och Oxford) medan 17 finns i USA. Europa behöver, för att kunna konkurrera med USA, Kina och Indien höja kunskapsnivån rejält. En motsvarighet till
Massachusetts Institute of Technology vore en bra ambition för att försöka få upp det feta, lata och bortskämda Europa på tävlingsbanan.
Ett European Institute of Technology skulle, argumenterar Barroso, 'fungera som en magnet för att attrahera de allra bästa hjärnorna, idéerna och företagen från hela världen'.
När jag läser artikeln blir jag inte ett dugg förvånad över att Frankrikes premiärminister Dominique de Villepin tycker förslaget är bra - om universitetet läggs i Paris! Naturligtvis! Och andra europeiska ledare intar givetvis samma mentalitet: bra, om det hamnar i vårt land.
Man kan inte låta bli att hånle. Detta är EU i ett nötskal. Kompetens har ingen som helst betydelse. Bypolitiskt maktspel styr precis allt i unionen.
Förslaget kommer givetvis att falla därför att man inte kommer överens om var ett EIT ska förläggas. Men det kommer man inte att erkänna. Istället kommer man att inrätta en ny byråkrati som ska fördela pengar till europeiska universitet som naturligtvis ALLA ska bli rivaler mot amerikanska MIT - vilket i praktiken betyder att ingen blir det. Allt blir som förut. Bara politiker har fått ny anledning att sprida meningslöst munväder.
Onsdag 2006-02-22 / 11.54länk CALLAHAN CENSURERAS AV YAHOO - INNEHÅLLER ALLAH. Andrew Sullivan länkar till artikel som visar att en Linda Callahan
nekats använda sitt namn i mejladress. Förklaringen: innehåller allah, vilket enligt internetföretaget Yahoo är förbjudet. The world is going completely bananas over mullahs, skriver Sullivan.
New York Times gör en sanningsenlig tolkning när man beskriver det som att dessa ledare tar avstånd från våld, iallafall urskillningslöst våld. Men samtidigt uttalar man sig för starka inskränkningar i yttrandefriheten. Satir ska förbjudas - sådan är ett avsteg från respektfull dialog (p 3). Man vill att FN ska förbjuda kränkningar mot religionen (p 6). Man gör stater ansvariga för vad tidningar publicerar och vill alltså upphäva svensk tryckfrihetsförordning och underställa DN, SVD, GP m fl tidningar och SVT, TV3 mfl kanaler statens kontroll och utgivaransvar (p 2).
Frågan är om svenska massmedier, som visat stort, mycket mycket stort vördnad för muslimska krav efter Jyllands-Postens publicering av satirteckningar, också är villiga att underställa sig dessa krav.
Jag begriper inte varför man tiger om detta. Vad vill svenska medier?! Vill de bli censurerade! Vill de bli statliga myndigheter där Marita Ulvskog och Leif Pagrotsky i förväg godkänner morgondagens upplagor av tidningar och kommande TV-program? Är man beredd att gå dessa muslimska ledares kraven till mötes? Eller värnar man svensk tryckfrihet sedan 1776? Idag är svaret höjt i dunkel.
Upprördheten över teckningarna som först publicerades i en dansk tidning har lyft fram en skiljelinje som löper genom Mellanöstern, mellan de som vill uppmuntra sina samhällen till direkt och reflekterande dialog och dem som fokuserar på utomstående fiender. Men den har också tydliggjort en politisk strid som involverar växande islamistiska rörelser, som Hamas i Gaza och det Muslimska brödraskapet i Egypten, och osäkra arabregimer som är osäkra på hur man ska hantera dem.
'Det har blivit ett spel mellan två sidor, extremisterna och regeringarna', säger Tawakkul Karman, ledare i Kvinnliga journalister utan gränser i Yemen ...
De heta känslorna, våldet i protesterna och arresteringar av redaktörer har sänt rysningar genom folk, främst författare som vill uttrycka idéer som strider mot rådande strömningar. Stämningarna har hotat dem som motsätter sig de islamistiska grupper som genom att manipulera allmänheten visar sin styrka och de regeringar som använder teckningarna för att förstärka sin religiösa image.
'Jag hör ideligen frågan, varför är liberaler så tysta?', säger Said al-Ashmawy, en egyptisk domare och författare till böcker om politisk islam. 'Vad kan jag skriva? Vem kommer att ge mig skydd? Vem kommer att överhuvudtaget publicera det jag skriver? Med islamiseringen av samhället ökar dagligen listan över tabun. Du får inte skriva om religion. Du för inte skriva om politik eller kvinnors rätt. Vad blir kvar?'
Några av världens mest erkända muslimska religiösa ledare och forskare utfärdade nyligen en deklaration som, även om man var skarpt kritiska till teckningarna, avsåg att begränsa våldet och uppmananade muslimer att inte bli 'internationell paria'. Genom deklarationen har de närmat sig åsikterna som de fängslade journalisterna framfört.
'Vi uppmanar alla muslimer att utöva självdisciplin i enlighet med islams lära', säger deklarationen. Den tillägger att 'våldsamma reaktioner' kan leda till 'vår isolering från den globala dialogen'.
Denna utveckling visar hur viktiga de danska teckningarna är för att få den muslimska världen att tänka över sin situation, och tydliggör för dem att de har att välja väg: står de på fundamentalisternas sida, eller vill de vara en del av den civiliserade världen?
En sådant ställningstagande går inte att frammana med snälla bedjanden. Frågeställningen är besvärlig och därför reagerar muslimer som alla andra, man vill förtränga motsättningen. Jyllands-Posten har fått många i muslimska världen att förstå hur viktigt det är att hantera de interna motsättningar som finns i deras värld, hantera och begränsa fundamentalisterna. Det är så samhällen utvecklats genom hela mänsklighetens historia: inte genom att förtränga utan ta itu med de problem man har.
Onsdag 2006-02-22 / 0.20länk HITCHENS: STÅ UPP FÖR DANMARK. Författaren Christopher Hitchens river av en härlig salva i attack mot den skamliga eftergiftspolitik USA och övriga väst visat upp efter Muhammedteckningarna,
Why are we not defending our ally?:
Och ingen i ansvarig ställning kan hittas som uttalat det uppenbara och nödvändiga - att vi står på danskarnas sida mot detta förtal och sabotage och denna utpressning. Istället visas all medkänsla och omsorg dem som underblåser denna känslostorm och som skriker och gapar medan ambassader sätts i brand i dessa misärens och förtryckets huvudstäder.
Om vi ska behöva acceptera detta sjuka babbel om 'respekt' måste vi åtminstone kräva att den ska vara helt och fullt ömsesidig.
Danmark är medlem av Nato och ett land som sänt soldater för att hjälpa till att försvara rekonstruktionen av Afghanistan och Irak. Och vad är Washingtons belöning? Inte ett ord av solidaritet, utan istället några sliskiga ord om ursäkt till dem som har attackerat Danmarks frihet, dess handel, invånare och ambassader. Det är skamligt.
Ja, här förtjänar Bush-administrationen kritik. Man har lika lite som Sveriges regering ställt upp för yttrandefriheten, och belönat våldsverkare.
Detta om ömsesidig respekt är ett mycket viktigt påpekande - och ett skäl till varför protesterna mot teckningarna väger så lätt: protesterna är värsta sortens hyckleri så länge inte Saudiarabien tillåter innehav av bibel och byggande av kyrkor, och så länge grov satir mot judar förekommer i arabvärlden.
Tisdag 2006-02-21 / 17.05länk SKOLAN EN BORGERLIG VALVINNARE. En av många områden där de borgerliga skulle kunna värva socialdemokratiska väljare är skolan. Alliansrapporten som presenterades igår ger en god grund.
Och i söndagens partiledardebatt var de borgerliga tydliga om att det ska vara ordning och reda i klassrummet, medan Lars Ohly å vänsterblockets vägnar viftade bort detta som föråldrade värderingar. Här är jag övertygad om att långt mer än 50 procent av väljarna delar de borgerligas mening och med kraft tar avstånd från vänsterns flummskola. Ja, även socialdemokratiska opinionsbildare erkänner detta, som Widar Andersson i sin ledare i FolkbladetUtrymme för skolförnyelse:
Trots denna invändning tror jag det är viktigt att inse att alliansen adresserar ett växande behov av uppföljning och kontroll i skolvärlden ... Socialdemokraterna bär alltsedan 1970-talets popradikala era, på en ryggsäck av ideologiskt motstånd mot mätningar och kontroller ...
Partikongressen i höstas röstade t o m ned partistyrelsens förslag om nationella prov i årskurs tre. Mot detta kan man med fog invända att ingen elev - särskilt inte de som har svårt att hänga med - har något att vinna på att de egna problemen inte uppmärksammas i tid. Betyg och omdömen bör betraktas som hjälpmedel för den enskildes utveckling.
Med andra ord: de borgerliga bör köra hårt med utbildning och skola.
Ett månadslångt besök i Irak demonstrarade för mig att framgångarna som den amerikanska militären har åstadkommit genom att reducera kaoset där riskeras på grund av frånvaron av offentliga projekt av den sort som anlitar unga manliga arbetslösa.
Unga officerare i armé och marin har blivit experter på småskaliga projekt: organisera sophantering, fixa generatorer osv, men dessa insatser förkortar inte den långa lista över behov i det växande irakiska städerna. Amerikanska bataljoner får höra mängder med klagomål om tillgången på el och avlopp och saknar ofta svar, och hänvisar till irakiska myndigheter som knappt är uppe och fungerande.
Här är uppenbarligen den strörsta bristen med Irakkriget: åtgärderna för att bygga fungerande samhällsservice efter tre årtionden av förfall har varit lågprioriterat. En förklaring är att USA är bäst på snabba militära ingripanden för att få bort kriminella våldsverkare, sedan har Europa ofta kunnat gå in med sin kompetens att bygga det civila samhället. I Irak har Europa vägrat att ställa upp, ens på att hjälpa irakiska folket efter kriget.
Jag tycker det är småaktigt av EU att låta irakierna lida bara för att prestigemässigt ge igen på USA. Det är en sak att driva det här spelet i mindre viktiga sammanhang. Men att av detta skäl lämna 25 miljoner människor i sticket, som just blivit av med en brutal diktator är vanvett. Europa tjänar lika mycket på en lugn utveckling i Irak som USA. Och Europa har lika mycket att förlora på kaos som USA, om inte mer. Det är dags att göra det som är moraliskt rätt och som också ligger i vårt egenintresse: gör allt för att skapa en framgångsrik demokrati i Irak.
Jag skrev tidigare i år att det var fel att den ansedde Princetonprofessorn Bernhard Lewis fälldes i fransk domstol för att han ifrågasatt beskrivningen av folkmordet i Armenien 1915. Att utsätta en vetenskap som historia för politisk prövning i domstol är galet.
Därför är det också fel att fälla David Irving. Hans slutsatser är naturligtvis falska. Men det faller inte utanför yttrandefrihetens ram att ifrågasätta historiska fakta. Själva ifrågasättandet är ju kärnan i vetenskapen. Att Irving använder detta i skumma syften är inte skäl att döma honom till fängelse.
Det hävdas att Irving själv sökt att få en process mot honom i Österrike, för att få uppmärksamhet. Men väl på plats har han sedan hävdat att han ändrat sig och nu tror att miljoner judar dödades av nazisterna. Han har inte framställt sig som martyr i domstolen. Denna nya hållning ifrågasätts dock av David Irvings tvillingbror i Times: Sorry? I doubt that, says brother.
För mig saknar Irving all trovärdighet. Han verkar inte vara vid sinna sinnens fulla bruk. Men det är likväl fel att döma någon till fängelse därför att man gör kontroversiell analys av historien. Det strider mot upplysningen och yttrandefriheten.
Tisdag 2006-02-20 / 7.45länk CARL BILDT: DANIELSSON BORDE I FÄNGELSE. Förre statsministern Carl Bildt ha reagerat på alla turerna kring statsminister Göran Perssons närmaste man, statssekreterare Lars Danielsson. I Svenska Dagbladet skriver han,
Hur kommer Lars Danielsson att straffas?
I statssekreterare Lars Danielssons fall ter det sig alldeles uppenbart att han blåljög för tsunamikommissionen ... Om vi i Sverige hade haft regler för offentliga förhör och undersökningar liknande dem i USA hade statsministerns statssekreterare i dag sannolikt varit på väg i fängelse. Och vistelsen där hade med all säkerhet blivit årslång.
Ja, Sverige är sedan kungamaktens tid otroligt flat mot makthavare som ljuger eller är fullständigt inkompetenta. Det är en del av den omfattande korruptionen i Sverige. När man nått en viss nivå kan man inte längre sparkas, annat än snett uppåt. Det här undergräver trovärdigheten. Är de borgerliga beredda att röja upp i den här kulturen?
Måndag 2006-02-20 / 23.40länk BUSH-ECONOMICS. Det pågår en irriterad debatt där kritisk riktas mot USA:s president George W Bush, inte minst därför att han slösar med skattemedel. Men att bedöma en politikers ekonomiska politik låter sig inte göras hur enkelt som helst. De åtgärder en regering vidtar, till exempel genom att sänka skatterna, kan resultera i omedelbara underskott i statsbudgeten, men de kan samtidigt visa sig vara helt centrala för att stimulera tillväxten på flera år, eller årtiondens sikt.
Grunden för den ekonomiska högkonjunktur som USA började uppleva under Bill Clinton på 1990-talet lades i själva verket av Ronald Reagan på 1980-talet. Kritik mot Bush för ökade statsutgifter är viktig, men kanske inte rätt. Den är viktig i meningen att det gör ökade utgifter kostsamma opinionsmässigt, men kan vara sakligt fel. John McIntyre, grundare av den inflytelserika websiten RealClearPolitics, skriver idag en intressant artikel som ställer alla påståenden om slöseri i nuvarande administration på huvudet,
Reagan vs. Bush: Federal Spending and Budget Deficits. Där slår han fast:
Det var inte Bill Clinton eller den republikanska kongressen som balanserade budgeten i slutet av 1990-talet, det var tillväxten i USA:s ekonomi och den därmed automatiskt följande ökningen av skatteintäkterna. Konservativa må tjata på president Bush om att statsutgifterna ökat från 18,5 procent av BNP till 20 procent, men ökningen beror nästan uteslutande på ökade kostnader för försvar, inrikes säkerhet och kriget - alla konsekvenser av 11 september.
John McIntyre påpekar att statsutgifterna under Ronald Reagan låg på över 21 procent, och att budgetunderskottet på 3,1 procent när han slutade. Att jämföra med 2,5 procent under år 2005.
Jag tror man kan säga att Bush inte har berett marken för minskade statsutgifter under årtiondet efter hans avgång, vilket Reagan gjorde. Men Reagan avslutade ett kallt krig. Försvarsutgifterna kunde halveras från åtta till fyra procent av BNP. Bush har fått börja bygga upp försvaret i väst mot en ny totalitär kraft, som dessutom ordentligt skakat om ekonomin, marknaderna och tilltron till framtiden med terrorattacker.
Så ogrundat gnäll om Bush leder ingenstans. Vi svenskar har svårt att förstå vilken kraft det ligger i den amerikanska tillväxten. Den sker inte genom ökad produktivitet i några få storföretag (som inte anställer fler), utan på bredden i hela ekonomin. Då betyder ökade offentliga satsningar och skattesänkningar inte nödvändigtvis att staten (eller dess underskott) växer som andel av ekonomin.
Denna personalkritik döljer något intressant. Under de senaste månaderna har det signalerats fräscht nytänkande om korruption. Nu har bevisen nått en kritisk massa: förändringarna verkar genuina.
Mallaby förklarar att Wolfowitz är beredd att ta till hårdhanskarna på ett sätt företrädarna inte vågat (Och att Wolfowitz har
hårda nypor är det nog ingen som betvivlar efter hans tid som bitr utrikesminister i USA). Han är exempelvis inte rädd för att agera mot korruption, även om det skulle få politiska konsekvenser. Och i lördags övertygade han cheferna för regionala utvecklingsbanker att delta i hans anti-korruptionsinsatser. Det kan bli underhållande, skriver Mallaby, att se hur denne neokonservativa icon ger Världsbanken den bredare roll som vänstern länge krävt.
Giuliani är känd för två ting: han förvandlade ett kaosartat New York till ett borgerligt paradis och han visade ett ledarskap av stål i en existentiell kris 11 september 2001. Hans CV är så gott som gjort för [en presidentkandidat 2008]. Vad mera är, de republikanska kärnväljarna vet att den påstridiga religiösa framtoning som nuvarande president bär har skrämt bort halva landet. Inte alla av dem är religiösa galningar som kräver att deras tro ska styra politiken.
[Senator George] Allen, den ledande kandidaten inom den kristna högern, lider av att han liknar Bush i så mycket: en trevlig prick från amerikanska södern ... Så Giuliani behöver bara försäkra den kristna basen om att han inte är aktivt fientlig för att kunna skapa en öppning mot dem.
Och han fångar upp republikanska cirklar på ett sätt om ingen annan. Han är inkluderande men respektfull mot troende, en lysande ledare med handlingskraft, samtidigt en mäktig talare och, framför allt, en man som stod upp mot terrorismen på ett sätt som bränts fast i nationens - ja, det globala - medvetandet ...
Om jag fick ge råd skulle jag uppmana honom att välja en vicepresident som innehar betydande utrikespolitisk erfarenhet i syfte att balansera hans brister där. Varför inte Condoleezza Rice? Det är sådant som demokratiska mardrömmar görs av.
Jag gillar Giuliani skarp, men skulle helst vilja se Condoleezza Rice som president. Och jag tror senator John McCain är en troligare republikansk presidentkandidat. Men alla tre är helt suveräna namn! Det är personer man på var sitt sätt kan känna enorm respekt för. Därför blir det väl som i alla partier, risken är överhängande att man väljer en slätstruken ledare som inte sticker ut på något sätt för att inte skaffat sig fiender...
Måndag 2006-02-20 / 8.20länk FRANCIS FUKUYAMA: EFTER NEOKONSERVATISMEN. I New York Times skrev i helgen statsvetaren Francis Fukuyama, världsberömd för boken The End of History, en intressant analys av amerikansk säkerhetsdoktrin. Fukuyama har räknats till de neokonservativa eftersom han haft en av dess förgrundsgestalter som lärare, men han tog avstånd från Irakkriget och är i flera fall kritiska till Bush-doktrinen, vilket framgår i
After Neoconservatism.
Och han förklarar i artikeln varför. Han skiljer sig från den neokonservativa strategin om regimskiften i korrupta och aggressiva diktaturstater, när det gäller tillvägagångssätt - inte mål. Han ägnar stor del av artikeln att förklara hur det kommer sig att Bush agerade som han agerade under sin första mandatperiod. Det är en intressant historieskrivning som startar med den neokonservativa strategins framgångar i att få kommunismen på fall i början av 1990-talet. Detta trots att det gamla 'realpolitiska' etablissemanget kallat strategin utopiskt och verklighetsfrånvänt. De tidigare framgångarna tillsammans med attacken mot USA 11 september skapade en stark optimism i förmågan till regimförändring.
Men Irak och Afghanistan visar att det inte är så enkelt, menar Fukuyama som alltså vill dra lärdom av erfarenheterna för att finns nya vägar att nå målet. Fukuyama har inte övergivit målet om att ersätta tyrannier med demokratier. Han skriver att nytänkande behövs:
Den värsta slutsats som kan komma från Irakkriget vore en anti-neokonservativ backlash som innebär en skarp sväng mot isolering och en cynisk realpolitisk policy där USA allierar sig med vänligt sinnade auktoritära regimer. Gott statsskick, vilket inkluderar inte bara demokrati utan också rättsstat och ekonomisk frihet, är kritiskt för att åstadkomma den utgång vi önskar, från att minska fattigdomen till att kontrollera våldsamma konflikter. En Wilsonsk policy som uppmärksammar hur statsledningar behandlar sin befolkning är därför rätt, men den bör innefatta ett visst mått av realism som fattades i tänkandet inom Bush-administrationen under hans första mandatperiod och bland hans neokonservativa vänner.
Fukuyama påpekar att radikal islamism är en biprodukt av moderniseringen själv, närd av förlorad identitet som blir en konsekvens i förvandlingen till ett modernt, pluralistiskt samhälle. Det är ingen tillfällighet att de mest extrema muslimerna - de som genomförde 11 september-attacken, mördade regissören Theo van Gogh och genomförde London-attacken - radikaliserades i Europa.
Han menar att striden mot radikal islam kommer att utkämpas i Europa.
Viktigast tycker jag hans slutsats är att extrema islamistiska grupper kommer att uppträda vad vi än gör.
Mer demokratisering kommer att betyda mer alienation, radikalisering och - ja, tyvärr - terrorism.
Eftersom de uppstår som en reaktion på att moderniseringen genom globaliseringen också når och påverkar muslimska kulturen, är det en fas som måste genomlevas. Det är en del av processen. Motreaktionen måste verka ut.
Fukuyama tar alltså avstånd från vänstermentaliteten att ge västvärlden skulden, att terrorismen skulle bero på vad vi gör.
En annan viktig slutsats från Fukuyama är att det inte finns någon väg tillbaka, där väst understöder totalitära muslimska regimer. Han skriver att om vi menar allvar med demokratiseringsagendan behöver fokus inriktas på reformer, omorganisation och finansiering av insatser som stödjer demokrati, utveckling och rättsstat runt om i världen. USA har bidragit till demokratisk utveckling i Filipinerna 1986, i Sydkorea 1987, i Taiwan 1987, i Chile 1988, i Polen och Ungern 1989, i Serbien 2000, i Georgien 2003 och i Ukraina 2005. Men den viktigaste lärdomen av dessa fall är att USA inte kan avgöra när och var demokrati får en chans.
Fukuyama menar att Condoleezza Rice har slagit in på denna väg (transformational diplomacy) och börjat omorganisera den icke-militära sidan av det utrikespolitiska etablissemanget.
Jag tycker Fukuyama gör en onödigt skarp kontrast mellan Bush-administrationens första och andra mandatperiod. Ingripandet i Irak var ingen slump. USA låg i krig med Irak när Bush tillträdde, då Saddam Husseins luftvärn sköt mot de amerikanska plan som uppehöll FN:s flygförbudszoner. Kuwaitkriget 1991 var helt enkelt inte avslutat. Att gå in och slå ut en av de mest blodtörstiga regimerna, som i sin skräckregim dödade fler i systematisk tortyr per dag än vad som nu dör i terrorattacker i landet, var helt rätt.
Fukuyama talar inte heller om var gränsen går mellan att understödja utveckling mot demokrati, och att hindra grova övergrepp. Ska vi stå vid gränsen och se på när människor slaktas? Jag tycker det ligger något djupt inhumant i det perspektivet. Om möjligheten öppnar sig, ser jag inte varför man ska avstå från att med våld avsätta diktaturer.
Måndag 2006-02-20 / 8.06länk VÄNSTERNS MANSGRIS NR 1: HUGO CHAVEZ. I sitt regelbundna TV-framträdande i Venezuela kallade vänsterpresidenten utrikesminister Condoleezza Rice för flicka, rapporterar AFP i
Hugo Chavez to Condi Rice: 'Don't mess with me, girl'. Tänk om en manlig makthavare i Sverige kallat någon av de svenska ministrarna för flickstumpan...