Dick Erixon i Svenska Dagbladet 18 juli:
Näringslivet behöver
gaykulturens nyskapande
När den internationella gayfestivalen Europride nu drar igång kommer Stockholm att drabbas av mångfald, gränsöverskridanden och nyskapande. Gaykulturen kännetecknas av uppbrott från invanda mönster och en ibland total oräddhet i viljan att utmana. Det gäller inte bara inom design, mode, konst och musik, även om det är här den homosexuella kreativiteten märks tydligast.
Dessa kulturella drag stämmer i påfallande stor utsträckning överens med de egenskaper som krävs för ett dynamiskt näringsliv. Marknadsekonomins kärna och drivkraft är entreprenörskapet, som just bygger på förmåga att bryta upp från vanans makt, att våga testa nya idéer även om omgivningen är skeptisk eller avvisande. Entreprenören är kreativ, engagerad och utmanar de rådande strukturerna, de etablerade företagen och deras produkter. Det är så tillväxt skapas.
Även om likheterna är slående har det svenska näringslivet en minst sagt avvaktande hållning till att exempelvis vara sponsorer vid Europride. Undantag är reklam för Absolut vodka och några företag som annonserar i programtidningen. Okunnigheten om gayvärlden är stor.
Förmodligen är det den svenska jämlikhetssyn som slår igenom. Alla ska vara lika och ingå i den folkhemska gemenskapen. Varje olikhet möts med misstänksamhet. Också bland företagare och näringslivets makthavare. Enligt en enkät som tidningen Platsjournalen nyligen genomfört skulle 51 procent av de svarande arbetsgivarna “troligen“ avstå från att rekrytera en homosexuell person. Ytterligare 22 procent svarade att det “kan ha betydelse“ vid ett beslut att avstå från att rekrytera personen.
Under industrialismens zenit var kulturell likriktning en komparativ fördel. I en produktion präglad av enhetlighet och massproduktion drar avvikelser ner takten på löpande bandet. Men den tiden är passé. Dagens globala marknader präglas allt mer av differentiering, flexibilitet och mångfald. I vår tid har likriktningen blivit en hämsko som försvagar svensk konkurrenskraft och resulterar i utebliven tillväxt.
Därför är det märkligt att näringslivet inte bättre tar tillvara de krafter i det svenska samhället som bär upp och genomsyras av just de värderingar och livssyn som näringslivet är i så starkt behov av. Man borde slita sig fri från den stolta, men överspelade, traditionen av Saltsjöbadsanda där näringslivet speglar sig i statens plantänkande och storskalighet.
I gaykulturen skulle näringslivet kunna finna en betydelsefull allierad i strävan att nydana det svenska genom att söka sig till värderingarna från industrialismens barndom och som Vilhelm Moberg så lysande har berättat om; uppbrott och strävsamhet i längtan efter frihet.
Gayvärlden skulle i en sådan allians
kunna kasta loss från den statliga bidragskulturen. Om statens kvävande
hand kan bytas ut mot samverkan med ett fördomsfritt näringsliv
skulle inte enbart homosexuella utan alla i Sverige kunna andas lite lättare
och verka i ett klimat där nytänkande och utmaningar ses som
någon spännande istället för som något farligt
och hotfullt.
Kristdemokraten Stephan Alm i Svenska Dagbladet
30 juli:
"Biologiskt ickeproduktiv gayrörelse
kan inte bidra till industrins tillväxt"
"I en artikel … hävdar företagaren och centerpartisten Dick Erixon att näringslivet behöver gaykulturens nyskapande. Det uppges bero på att gayrörelsen kännetecknas av uppbrott från invanda mönster …
Till en början skulle jag vilja sätta i fråga Erixons påstående att gayrörelsens kulturella särdrag överensstämmer med de egenskaper som krävs för ett dynamiskt näringsliv med entreprenörer som skapar tillväxt. Härom må anmärkas att ett för gayrörelsen typiskt signum är att man helt saknar den egenskap som behövs för att skapa tillväxt. Gayrörelsen konstituerar sig kring en verksamhet som är biologiskt ickeproduktiv… Låga föedelsetal vittnar om att vi håller på att fara illa på livsvägen. Våra problem är mycket stora. Gayrörelsens bidrag till lösning av problemen är inte konstruktiva…
Det synes mig dock som om det fundamentala uppbrott
man gjort från invanda livsmönster inneburit ett skapande av
egen likriktad kultur som man i gayrörelsen envetet håller fast
vid."
Dick Erixon i Svenska Dagbladet 1 augusti:
Gaykulturen skapar klimat för
tillväxt
När kristdemokraten Stephan Alm bemöter mitt inlägg om hur ett öppnare klimat för kreativitet och nyskapande kan åstadkommas, hamnar han genast i sängkammaren. Hans sexfixeringen är torftigt primitiv och helt ovidkommande när vi diskuterar hur svenskt näringsliv ska kunna stärka sin konkurrenskraft och möta det globala tidevarvets utmaningar.
Bakom svensk politik sedan 60-talet döljer sig en närmast total brist på insikt om entreprenörskapets natur. Det jag vill sätta strålkastaren på med min medvetet provokativa, men nog så giltiga, jämförelse mellan näringsliv och gaykultur är vårt behov av att på allvar diskutera vad entreprenörskap kräver av oss alla.
Hur skapar vi ett samhällsklimat där människor inte bara kan, utan också stimuleras till att ta tillvara sin egen inneboende kreativitet? Jag tror att välstånd och tillväxt inte enbart handlar om skatter och strikt ekonomiska spörsmål utan också om vilken mental miljö människor lever i; hur samhället i stort förhåller sig till nyskapande, mångfald och flexibilitet.
Entreprenörskap handlar om en egenskap snarare än inlärd kunskap. Det handlar om nyfikenhet och en kreativ förmåga att se hur en på marknaden ännu inte existerande vara eller tjänst skulle kunna bli efterfrågad. Det handlar om mod, risktagande och stor energi eftersom entreprenören, på samma sätt som homosexuella, brottas med människors invanda beteenden, med känslor som bottnar i rädsla för det nya och okända och med jantelagen.
Jag menar att det samhälle som, likt Stephan Alm, väljer likriktning och ställer sig avvisande till förändring och avvikelser från det redan etablerade är dömt till fattigdom - inte bara materiellt utan också själsligt. Den svenska formen av jämlikhet, som idag uttolkas som synonymt med likriktning, är den viktigaste förklaringen till att vårt land halkar utför i den internationella välståndsligan.
Därför måste kreativitet åter få utlopp att verka och nyskapande prövas utan att genast avvisas. Det är här gaykulturen är en viktig kraft eftersom den vägrar rätta in sig i raka led och ständigt utmanar enfalden. Stephan Alm blandar ihop förekomsten av homosexuella och förekomsten av en viss kultur bland homosexuella. Det faktum att homosexuella genererar färre barn än heterosexuella är ointressant för frågan om hur homosexuellas kultur kan främja näringslivet.
Näringslivet har den ledande opinionsbildande rollen för att Sverige ska kunna vända trenden. Striden för mångfald och flexibilitet kan stärkas genom allianser med andra krafter. Tillsammans med gayvärlden kan man visa att ökad frihet inte är något för rika direktörer, utan något som alla har glädje av. Om man bara vågar övervinna fördomar och förutfattade meningar.