Utbyte 13 och 19 mars 2002 i Svenska Dagbladet, ledarsidan, om boken Skärp dig, Svensson! författad av Patrik Engellau, Dick Erixon, Tove Lifvendahl, Lorentz Lyttkens, Peter Olsson, Anders Röttorp.

 

Paradoxal pliktetik

 

”Nyligen gav tankesmedjan Den Nya Välfärden ut en liten bok vid namn Skärp dig, Svensson. Den är skriven i syfte att ifrågasätta statens behandling av medborgarna som viljelösa offer … Istället för statlig omsorg menar författarna att alla människor borde utrustas med vissa skyldigheter gentemot sina medmänniskor…

Resultatet blir paradoxalt. I syfte att minska statens översitteri ska människor dirigeras att handla för kollektivets skull… att låta människor själva ta ställning till huruvida de vill leva dygdigt eller ej – det vore tydligen att gå för långt.”

 

Kristian Karlsson

SvD

 

- - - - - -

 

Replik

Inga svaga grupper

 

”Om man söker efter ”svaga grupper” och ”utsatta grupper” på riksdagens hemsida får man hundratals träffar: homosexuella, judar, hemlösa, barn, vanliga människor, långtidsarbetslösa, normalinkomsttagare, de som behöver medicin, hälften av alla sambor, invandrare och många andra.

 

Där syns huvudproblemet i Sverige, nämligen överhetens människosyn. Överheten anser att medborgarna är svaga och behöver stöd och hjälp från politiken. Ju svagare medborgare, desto större behov av mäktiga politiker.

 

Den människosynen är befängd och en hämsko för utvecklingen. Politiker behöver inse att medborgarna tvärtom är rätt starka.

 

Om detta handlar vår bok Skärp dig, Svensson (www.dnv.se), som uppmärksammats av Kristian Karlsson. Han förstår inte vår slutsats att medborgarna måste ta ett större ansvar, inte bara för sig själva utan också för varandra, för att samhället ska bli bättre. Det personliga medborgarengagemanget kan aldrig ersättas av välvilliga politiker. Ju friare samhälle, desto större ansvar har medborgarna mot varandra. Därför har vi skrivit en deklaration om de medborgerliga skyldigheterna.

 

Två grupper gillar inte sådant tal, dels den överhet som betraktar medborgarna som hjälplösa får, dels de radikala individualister som inte har lust att ålägga sig minsta lilla ansvar för sin nästa. Förmodligen tillhör Karlsson någon av dessa grupper.”

 

Patrik Engellau,

Dick Erixon,

Tove Lifvendahl,

Lorentz Lyttkens,

Peter Olsson,

Anders Röttorp.

 

- - - - - -

 

Svar

Kollektivism i ny kostym

”Skyldigheter har funnits minst lika länge som rättigheter – varje rättighet för med sig en motsvarande skyldighet för andra människor. Bokens författare nöjer sig dock inte med dessa skyldigheter, utan vill utvidga och förnya begreppet. Den enskilde ska ha skyldigheter gentemot staten och kollektivet, snarare än andra individer. I själva verket är det bara gammal kollektivism i ny kostym.”

 

Kristian Karlsson

SvD

 

- - - - - -

 

(Hemsideskommentar: Karlsson blandar ihop lagstadgade skyldigheter, de staten dikterar och tvingar individen att följa under hot om bestraffning, med moraliska skyldigheter för vilka inga straff utgår – annat än att medmänniskorna, med viss rätt, anser dem som bryter mot skyligheterna är svin. I ett samhälle där man inte kan räkna med statens hjälp till allt från försörjning till social service är det klyftigt att ha goda relationer med omgivningen.

 

Det är lustigt att både Svenska Dagbladet och Norrländska Socialdemokraten är kritiska till bokens budskap. Från höger därför att man inte gillar att påminnas om den enskildes ansvar i ett samhälle med mindre politik. Från vänster därför man inte gillar ett perspektiv där människor tilltros förmågan att ta detta enskilda ansvar.)