Ledare i Sydsvenskan 19 februari
2001
Något är sjukt i Skåne
"Dagen före midsommarafton i fjol var Centralblockets aula i Lund fylld till bristningsgränsen. Över 500 läkare och annan vårdpersonal hade samlats för att inför Region Skånes ansvariga politiker protestera mot olidliga arbetsförhållanden
Protestmötet i Lund blev upptakten till en analys av vården i Skåne som genomförts av Timbroanknutna idéverkstaden Centrum för välfärd efter välfärdsstaten, CVV, med ekonomihistorikern Mauricio Rojas som ansvarig. För analysen svarar Dick Erixon, tidigare landstingspolitiker för centern. Hans rapport, Vårdens skilda världar (Timbro), publicerades i förra veckan.
Sjukvården i Skåne var problemtyngd och präglad av revir- och bytänkande långt innan det nya storlandstinget etablerades den 1 januari 1999 ... Gamla missförhållanden är inget försvar för dagens brister, men de ger en bakgrund till de svårigheter som den nya regionledningen har mött.
Timbrorapporten belyser en rad allvarliga problem: svagt och oklart ledarskap, oöverskådlig beslutshierarki, dålig kommunikation mellan politiker och sjukhusledningar, bristande styrning och ekonomisk kontroll, en påfrestande och otrygg arbetsmiljö. Fusionen mellan Skånes tre sjukvårdshuvudmän förväntades resultera i rejäla rationaliseringar. Istället har budgeten på 17 miljarder kronor svällt med 12 procent på två år
Gemensamt för de stora sjukhusen i Lund och Malmö är att de har svårt att rekrytera läkare och sjuksköterskor. I förening med brist på vårdplatser gör detta att vårdköerna växer och att planerade operationer ibland måste ställas in.
Förutsättningarna att förbättra och effektivisera sjukvården i Skåne är idag långt bättre än före regionbildningen. Intressanta försök med entreprenad och bolagsverksamhet pågår vid sjukhusen i Simrishamn, Helsingborg och Ängelholm. Sommarens stormiga möte i Lund har öppnat en dialog mellan politiker, verksamhetsansvariga och vårdpersonal som tidigare saknats."