Intervju i Sydsvenska Dagbladet
15 februari 2001
"Förändra skånsk
sjukvård snabbare"
"MALMÖ/LUND Region Skåne har gått längre än de flesta landsting i försöken att förändra sjukvården. Men för ett bättre resultat måste regionpolitikerna gå ännu längre och vara snabbare.
Det budskapet framför tidigare landstingspolitikern Dick Erixon i den debattskrift som presenterades av Timbro/CVV i Lund i går.
-- Regionpolitikerna har förvisso gjort bra saker, säger Dick Erixon. Inte minst märks det på sjukvården i Helsingborg, Ängelholm och Simrishamn där vård har bolagiserats.
-- En gemensam sjukvårdsupplysning för alla skåningar är också något som stärker patienternas roll och förtroende. Men mycket återstår. Inte minst behandlingen av personalen.
Det är just personalen vid Lunds universitetssjukhus som initierade Erixons undersökning.
Efter det stormiga protestmöte vid sjukhuset i Lund förra året kontaktade några läkare CVV och bad dem undersöka förhållanden inom den skånska sjukvården. Uppdraget gick till tidigare centerpartisten Erixon som redan gett ut debattskrifterna Bakom vårdpolitikens dimridåer och Maktspelet i vården på näringslivets förlag Timbro.
-- Situationen är fortfarande så inflammerad att ingen vågat ställa upp med namn i skriften, fortsätter Erixon. Men jag kan konstatera att personalen inte fått den uppbackning den behöver.
-- Ansvariga politiker sitter avskärmade på sina kamrar och fattar beslut som t ex ett gemensamt ansvar. Resultatet blir att ingen alls tar ansvar.
-- Vidare säger regionpolitikerna att budgeten inte får öka. Men ingen vet vad de pengar som satsas går till. Jag brukar kalla det sjukvården svarta hål.
Det Dick Erixon och CVV med dess verksamhetsansvarige Mauricio Rojas i stället efterlyser är en så kallad vårdpeng. Varje medborgare får ett antal kronor att använda till bassjukvård.
-- På det sättet blri patienten en ekonomisk resurs och inte en ekonomisk belastning, sammanfattar Erixon. Men till något sådant är det långt kvar även i Skåne.
Din uppdragsgivare Mauricio Rojas, CVV och Timbro uppfattas ju ofta som ultraliberaler och privatiseringsivrare. Hur påverkar det trovärdigheten i din rapport?
-- När jag lämnade partipolitiken 1998 och [började skriva] rapporter var det utifrån mina egna erfarenheter och inget annat, svarar Dick Erixon.
-- [Också denna] skrift ska ses som en rapport som förmedlar min bild av det jag läst och fått fram genom samtal. Hur trovärdigt det är får läsaren själv ta ställning till.
-- Jag gör inga anspråk på att vara objektiv. [Men] jag har försökt hålla mig borta från det politiska testuggandet och från konsultsnacket.
Rapporten presenterades i går kväll i aulan på universitetssjukhuset i Lund. 150 deltagare var föranmälda.
Mauricio Rojas och Dick Erixon presenterade rapporten medan Region Skånes ordförande Carl Sonesson var inbjuden för att kommentera den."