Nyhetsartikel i Kristdemokraten 1 april.
Det finns inga svaga grupper
Samhällets syn på människor måste
förändras, anser Erixon
"Det finns inte några 'svaga grupper' i samhället. När svensk välfärdspolitik påstår det är den kränkande i sin människosyn. Det säger Dick Erixon, borgerlig debattör som i 1998 års personval kandiderade för centern i Stockholm.
I skriften Svaghetens moral, utgiven av Timbro, visar Dick Erixon att det inte finns några 'svaga grupper'. Alla människor besitter svaga sidor men även starka sidor. Samhället borde sluta att vädja till människors svaga sidor och i stället belöna de starka sidorna.
-- För att få rätt i dagens samhälle ska man framställa sig som så svag som möjligt, som offer för andras omständigheter Att definiera människor som svaga eller starka är förödande, anser Dick Erixon. Det kan leda till ett politiskt system där medborgarna ser sig som utsatta, och lastar över alla problem på systemet. Det kan också göra att man tappar siktet på dem som faktiskt har en utsatt situation.
Arbetsmoralen, människans naturliga strävan att göra rätt för sig, är också på väg att försvinna i och med dagens välfärdssystem Om man tror att systemet ska lösa problem, då blir människors egna insatser inte längre värdefulla.
Att våga tala om välfärd på ett nytt sätt, är en av borgerlighetens utmaningar, anser Erixon. Men liksom socialdemokraterna faller borgarna ofta i fällan att tala för mycket om system och för lite om individens möjligheter.
- Istället borde vi knyta an till gamla värden, som strävan efter självkänsla och respekt. Idag har samhället misslyckats med att skapa förutsättningar för människor med tuffa utgångspunkter. För många blir våld en sista utväg. Som när ungdomar använder våld för att nå 'respekt'. Många känner vanmakt och stress över att inte ha möjligheter att påverka sitt liv, försörja sig själv och göra nytta.
För de som inte gör karriär i yrkeslivet borde det civila samhället, t ex folkrörelserna, fungera som en naturlig plattform för människor att göra insatser, att förverkliga sig själva, menar Erixon. Det civila samhället borde stärkas gentemot staten.
Det viktiga nu är att börja ifrågasätta den politik som råder och att starta en diskussion om samhällsmoralen. Många är inne på tankegången 'det här är inte mitt fel, det får staten göra'. Det är ett fruktansvärt samhälle där folk inte tar ansvar och det är ett stort steg att politikerna överhuvudtaget börjar diskutera problemen.
Hittills är det bara Alf Svensson som diskuterar samhällsmoralen,
anser Dick Erixon. Han ligger före de övriga. Han vågar
tala om värden. Det är ett första steg, men sedan
gäller det att gå vidare. Att börja tal om att
människor måste få misslyckas, försöka
igen och att på egna ben växa som människa."