Finanstidningen
10 april 2001
Spindelnät på nätet
"Byråkrati ska vara ett svåråtkomligt
helvete för vanligt hederligt folk"
RUNT OM I VÄRLDEN använder sig allt fler regeringar och myndigheter av internet för att kunna förbättra servicen för medborgarna och stärka den demokratiska dialogen mellan väljare och valda. I Sverige visar det sig nu att kommunerna är urusla på att använda den nya tekniken. På deras websidor, som alla kommuner utom Heby har, finns mycket lite matnyttig information. Det framgår av en studie som internetbolaget Municel har genomfört på uppdrag av kommunaltjänstemannaförbundet, SKTF.
Trots att tekniken ger utomordentliga möjlighet att informera medborgarna om taxor och regler, om anmälningstider och köer, om vilka kontaktpersoner och ansvariga är, finns sådana uppgifter på få kommuners hemsidor. Ännu sämre är situationen när det gäller möjligheten att hämta hem blanketter, också det en service som kan spara mycken tid för både medborgare och kommunens anställda. SKTF har fel när de tror att IT kräver mer personal. Tvärtom innebär IT att medborgarna på egen hand finner den information man söker, och därför inte belastar kommunens tjänstemän med en stor mängd samtal i rutinfrågor. IT gör det möjligt att höja kommunernas produktivitet och spara skattepengar.
TEKNIKEN ÄR NUMERA väletablerad, billig och mycket enkel att använda. Ändå vägrar kommunerna använda den. Det är som om kommunerna sitter och tjuvhåller på de uppgifter medborgarna behöver. Byråkrati ska vara ett svåråtkomligt helvete för vanligt hederligt folk. Internet är ett hot mot ingrodda revir för pärmbärare i offentlig förvaltning. Varför är annars kommunernas webbplatser så svårnavigerade och tråkiga som granskningen visar? Dessutom uppdateras sidorna sällan vilket gör att gamla och ogiltiga uppgifter fyller den kommunala cyberrymden, som uppenbart fylls med digitalt damm och spindelnät.
Men värre än att kommuner låter bli att förbättra sin service till medborgarna är att de också struntar i de möjligheter som tekniken ger för att förstärka demokratin. Många kommuner lägger inte ens ut de förtroendevalda politikernas namn och deras e-post eller telefonnummer. Än färre har ens försökt att organisera ett debattforum på nätet. Också det något som tekniskt är mycket enkel att ordna. Även här tycks viljan saknas.
DE POLITIKER OCH PARTIER som ställer upp i val och så gärna vill ha röster, struntar fullkomligt i att kommunicera med folk när de väl är valda. Då gör man sig oåtkomlig genom att vägra lägga ut sin e-postadress. Ambitionen saknas att offentligt på kommunens hemsida diskutera angelägna frågor om barnomsorg, skola, äldrevård, vägar eller andra lokala angelägenheter som kommunens ledare ansvarar för å folkets vägnar.
Men vad fyller de då sina webplatser med? Tja, sådant politiker tycker om att ägna sig åt i stället för politik. Turistinformation, reklam och landskapsbilder i fyrfärg. Envägskommunikation i trivialiteter.