Ny era för brukspatroner?

Vi har inte drabbats av något slags sjukskrivningsepidemi, säger Jan Rydh som lagt fram ett hårt kritiserat förslag om sjukersättning. Ändå har sjukfrånvaron ökat med hela 50 procent på bara två år. Visserligen är det högkonjunktur och då brukar sjukskrivningarna öka. Risken att förlora jobbet är mindre. Av Rydhs utredning framgår dock att det är långtidssjukskrivningarna som ökar, inte måndagsledigheten. Nästan en halv miljon människor hade vid årsskiftet varit borta från arbetet ett helt år.

Ytligt sett är det lätt att se logiken i Rydhs förslag om att göra arbetsgivarna betalningsskyldiga för sjuklön i 60 dagar istället för nuvarande 14 dagar. Eftersom arbetsgivaravgiften sänks drabbas inte arbetsgivarna som kollektiv av högre kostnader. Därtill skulle de med god arbetsmiljö belönas, medan arbetsgivare som inte tar samma ansvar straffas. Men nu är arbetsgivarna inget kollektiv, i vilket fall inte i en marknadsekonomi. Och sjukskrivning är långtifrån bara en fråga om arbetsmiljö.

Förslaget innebär i realiteten att arbetsgivarna ska bli sina anställdas överförmyndare, ta huvudansvar för deras sociala, fysiska och mentala hälsa. Det för tankarna tillbaka till brukspatronernas tid. Inte konstigt att både LO och SAF protesterar.

Långtidssjukskrivningarna är ett djupare problem än att förklaringen finns på enskilda arbetsplatser. Varför är den exempelvis dominerande bland anställda i offentlig sektor?

DE