Finanstidningen 28 jan 2000
Det vimlar av tvärsäkra påståenden om lagstadgad arbetstidsförkortning, säger LO-bossen Bertil Jonsson, som själv intar alla ståndpunkter samtidigt. Förra veckan var den "nödvändig" för att vissa grupper inte ska halka efter. Denna vecka är det "önsketänkande" att tro på ökad produktivitet till följd av förkortningen.
Nu finns utrymme för att utveckla välfärden mot kortare arbetstid, säger Jonsson ena veckan. En arbetstidsförkortning är dyr och riskerar att försämra välfärden, säger han nästa.
Han slår fast att kortare arbetstid krävs för att nå målen om rättvisa och jämställdhet. För att sedan invända att förkortningen innebär svårigheter för deltidsanställda kvinnor som vill ha fler, inte färre, arbetstimmar. Detta problem kan lösas genom en hårdare reglerad arbetstidslag. Deltidare ska säkerställas en rätt till oförändrat antal arbetstimmar. Taket för mängden övertid skall också sänkas.
I samma andetag hävdar Jonsson att lagen om arbetstider är dispositiv och därför inget hinder för olika branschers vilja att skapa egna lösningar. För att lite senare tillägga att enbart avtal mellan parterna inte räcker eftersom sådana inte tvingar fram det han önskar.
Bertil Jonsson menar att de som argumenterar för tvångsmässig
arbetstidsförkortning är oseriösa. Och att de som
intar en kritisk ståndpunkt har fel. För balansens
skull intar LO-chefen bådadera.
Dick Erixon